Målet är att främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet mellan kvinnor och män, respekt och tolerans och där etnisk, kulturell, språklig och religiös mångfald tillvaratas som en positiv kraft samt att bidra till minskad diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Riksantikvarieämbetet skall särskilt beakta kulturarvets betydelse för en demokratisk samhällsutveckling.
Återrapportering: Riksantikvarieämbetet skall redovisa
- åtgärder som vidtagits i den utåtriktade verksamheten för att uppnå målet,
- åtgärder som vidtagits i det interna arbetet för att uppnå målet inom myndigheten.
Målet är att den kulturhistoriskt värdefulla miljön och bebyggelsen så långt möjligt tillgängliggörs för personer med funktionshinder.
Återrapportering: Riksantikvarieämbetet skall inom ramen för sitt sektorsansvar för genomförandet av handikappolitiken redovisa vilka insatser som gjorts för att stödja, samordna och utbilda kulturmiljösektorns olika aktörer så att de aktivt medverkar till att sådana anpassningar för personer med funktionshinder väljs, som på bästa sätt tillgängliggör de kulturhistoriska värdena utan att negativt påverka dem.
Målet är att öka förutsättningarna för en långsiktigt hållbar utveckling för kulturmiljön i ett internationellt perspektiv.
Återrapportering: Riksantikvarieämbetet skall redovisa
- omfattning av och inriktning på det internationella samarbetet för kulturmiljön, bl.a. när det gäller samarbetet med Östersjöländerna och inom EU, samt inom vilka områden det huvudsakligen ägt rum,
- vilka insatser som gjorts bl.a. i samarbetet med SIDA, för att medverka till att biståndsländernas kulturarv tas till vara,
- hur erfarenheter från det internationella arbetet har överförts inom den egna verksamheten, liksom inom kulturarvsområdet i övrigt.
Riksantikvarieämbetet skall bidra till att målet för den regionala utvecklingspolitiken, väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner med en god servicenivå i alla delar av landet, uppnås. Detta innebär att myndigheten skall vara en samverkanspart i de regionala tillväxtavtalen och de regionala tillväxtprogrammen genom att bidra med analys-, metod- och kompetensstöd inom sitt ansvars- och kompetensområde. Myndigheten får medverka till finansieringen av de regionala tillväxtprogrammen.
Återrapportering: Riksantikvarieämbetet skall senast den 17 februari 2004 redovisa myndighetens insatser och åtgärder inom ramen för regionala tillväxtavtal och regionala tillväxtprogram. Av redovisningen inom ramen för de regionala tillväxtavtalen skall även framgå vilka de samverkande parterna är, vilket eller vilka av myndighetens anslag som kommer ifråga samt beslutade och utbetalda belopp. Den närmare utformningen av redovisningen skall ske i samråd med Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
Övrig återrapportering
Riksantikvarieämbetet skall i en särskild rapport till regeringen senast den 1 april 2003 lämna redogörelser för bidragsgivningen till arbetslivsmuseer. Redogörelsen skall innehålla en sammanställning över vilka museer som mottagit bidrag, för vilket syfte och, där så är möjligt, en analys av de resultat som uppnåtts.
Riksantikvarieämbetet skall i en särskild skrivelse till regeringen senast den 1 april 2003 redovisa hur arbetet med industrisamhällets kulturarv har utvecklats och integrerats i det ordinarie kulturmiljöarbetet. Redovisningen bör innehålla en närmare beskrivning av hur detta utvecklats och integrerats i kulturmiljövårdens arbete med 1900-talets kulturhistoria och kulturmiljöer.
Riksantikvarieämbetet skall kartlägga och analysera det regionala utfallet av myndighetens verksamhet för år 2002 resp. år 2003 enligt metodanvisningar från Statens kulturråd. Analysen skall avse samtliga anslag som myndigheten disponerar och i första hand fördelas på de olika länen. Redovisning skall ske till Statens kulturråd senast den 1 mars 2003 resp. den 1 mars 2004.
Riksantikvarieämbetet skall i samarbete med Statens kulturråd, Stiftelsen Svenska Filminstitutet och Riksarkivet årligen redovisa antalet svenska projekt med kulturanknytning som beviljats stöd via EU:s strukturfondsprogram och gemenskapsinitiativ. Riksantikvarieämbetet skall samordna redovisningen, som lämnas senast den 1 april 2003. Av redovisningen skall även framgå omfattningen av den nationella medfinansieringen samt de myndigheter, institutioner m.fl. som huvudsakligen bidragit till denna. Kulturrådet, Riksantikvarieämbetet, Filminstitutet och Riksarkivet skall gemensamt komma överens om hur redovisningen skall disponeras.
Riksantikvarieämbetet skall i samarbete med Statens kulturråd årligen redovisa antalet svenska ansökningar till EU:s ramprogram för kultur, Kultur 2000 programmet, antalet svenska ansökningar som beviljats stöd samt utvärdera programmet efter genomförda programperioder. Statens kulturråd skall samordna redovisningen, som lämnas senast den 1 april 2003. Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet skall gemensamt komma överens om hur redovisningen skall disponeras.
Riksantikvarieämbetet skall i en särskild skrivelse till regeringen senast den 1 april 2003 resp. den 1 april 2004 redovisa en omvärldsanalys och därvid göra en sammanfattande bedömning av tillståndet och utvecklingen inom kulturmiljöområdet mot bakgrund av målen för verksamheten inom kulturmiljöområdet.
Riksantikvarieämbetet skall i en särskild skrivelse till regeringen senast den 1 april 2003 redovisa en delrapport angående projektet Agenda kulturarv. Av rapporten skall framgå hittills gjorda insatser inom projektet samt en bedömning av effekterna av insatserna.
Riksantikvarieämbetet skall i en separat skrivelse senast den 1 april 2003 redovisa resultaten av myndighetens medverkan i ESDP-arbetet.
Riksantikvarieämbetet skall analysera och bedöma de regionala museernas verksamhet inom kulturmiljöområdets verksamhetsgrenar. Riksantikvarieämbetet skall därvid samråda med Statens kulturråd. Uppgifterna skall lämnas till regeringen i en särskild rapport senast den 17 juni 2003.
Riksantikvarieämbetet skall i en särskild rapport i samband med årsredovisningen för 2002 redovisa utfallet av fördelningen av bidrag till de regionala museerna i Kalmar, Gotlands och Skåne län. Av redovisningen skall framgå bl.a. bidragsgivningen fördelad på bidragsmottagare och belopp samt vilka resultat som har uppnåtts.
Riksantikvarieämbetet ska lämna en redovisning av de totala lokalkostnaderna för 2002 i en särskild rapport till regeringen senast den 1 mars 2003. Redovisningen skall, där så är möjligt, fördelas på lokaler för publik verksamhet, magasin och kontorslokaler och omfatta hyreskostnader inkl. uppvärmning och elektricitet. Dessutom skall kostnader för övrig skötsel av fastigheten anges och specificeras. Om myndigheten har fler än en hyresvärd skall anges hur stor hyresandel som betalas till resp. hyresvärd. Riksantikvarieämbetet skall i en särskild rapport senast den 1 mars 2004 lämna motsvarande redovisning avseende år 2003.
Riksantikvarieämbetet skall redovisa hur myndigheten medverkat till en gynnsam utveckling inom arkitektur-, form- och designområdet i enlighet med de av riksdagen beslutade målen för statens engagemang i arkitektur, formgivning och design (prop. 1997/98:117, bet. 1997/98:KrU14, rskr. 1997/98:225).
Som en del i den nationella storstadspolitiken har lokala utvecklingsavtal tecknats mellan staten och sju kommuner i storstadsregionerna. Inom ramen för det fortsatta storstadsarbetet skall Riksantikvarieämbetet verka för att stärka och ta tillvara storstädernas kulturmiljövärden. I samband med årsredovisningen skall RAÄ redovisa och bedöma sina insatser.