
Box 38190
100 64 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2020 för Pensionsmyndigheten och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål om bostadstillägg
Handläggningstiden för nyansökningar om bostadstillägg ska vara högst 60 dagar vid utgången av 2020 och högst 40 dagar vid utgången av 2021.
Mål om kundservice
Andelen besvarade samtal inom tio minuter ska öka till 75 procent.
Samverkan med Finansinspektionen och Konsumentverket
Pensionsmyndigheten ska redovisa hur konsumenternas ställning på finansmarknaden stärkts till följd av samverkan med Finansinspektionen och Konsumentverket avseende bl.a. identifiering av problem, tillämpning av regler och utformning av information. Av redovisningen ska framgå hur hänsyn tagits till skillnaderna i kvinnors och mäns förutsättningar att agera på finansmarknaden.
Jämställdhetsintegrering
Pensionsmyndigheten ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.
Motverka bidragsbrott
Pensionsmyndigheten ska redovisa hur den har vidareutvecklat samarbetet med relevanta myndigheter i syfte att motverka brott och minska medvetna fel inom förmånerna.
2 | Organisationsstyrning |
Sjukfrånvaro vid myndigheten
Pensionsmyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att minska sjukfrånvaron i myndigheten för kvinnor och män. Av redovisningen ska framgå vilken effekt de vidtagna åtgärderna har haft.
Statlig närvaro i landet
Pensionsmyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att bidra till att stärka den statliga närvaron i landet.
3 | Uppdrag |
Om särskilda skäl föreligger kan de regeringsuppdrag som lämnas i regleringsbrevet, efter överenskommelse mellan Socialdepartementet och Pensionsmyndigheten, rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges för respektive uppdrag, dock ej senare än två veckor efter angiven tidpunkt.
Verksamhets- och it-utveckling
Pensionsmyndigheten ska redovisa de viktigaste verksamhets- och it-utvecklingsinsatserna som har genomförts under föregående år och som planeras innevarande och kommande tre år. Myndigheten ska redovisa förväntad och realiserad nytta i förhållande till investeringsbudget, påverkan på myndighetens sätt att utföra sina uppgifter och när effekter förväntas uppstå. Pensionsmyndigheten ska även redovisa de effekter som har uppkommit under året som härrör från verksamhets- och it-utveckling som genomförts under året eller tidigare. Redovisningar ska lämnas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 2 mars 2020 och den 1 mars 2021.
Handlingsplan för bostadstillägg och kundservice
Pensionsmyndigheten ska redovisa en handlingsplan för att komma tillrätta med de långa handläggningstiderna i bostadstillägg och i kundservice. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 22 februari 2020. Verksamhetsläget avseende handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) månatligen.
Informationssäkerhet och säkerhetsskydd
Pensionsmyndigheten ska redovisa vilka övergripande åtgärder som myndigheten har vidtagit för att bedriva ett systematiskt arbete dels med informationssäkerhet, dels med säkerhetsskydd, samt vilka resultat åtgärderna har bidragit till. Redovisningen ska lämnas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 1 april 2020.
Uppdrag om bostadstillägg
Pensionsmyndigheten ska redovisa utvecklingen av mörkertalet för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, hur det påverkar andelen med låg ekonomisk standard, samt redovisa genomförda insatser för att öka kunskapen om förmånerna. Pensionsmyndigheten ska analysera hur in- och utflöden av förmånstagare påverkas av senare års regelförändringar för bostadstillägg. Analysen ska redovisas på bl.a. ålder, kön, civilstånd och förmånens storlek. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 4 maj 2020.
Utvärdering av informationsuppdraget
Pensionsmyndigheten ska utvärdera effekterna av de insatser som har gjorts inom ramen för myndighetens informationsuppdrag. Redovisningen ska innehålla en övergripande beskrivning av genomförda insatser och dess kostnader, en utvärdering av de effekter som insatserna har haft för de för uppdraget relevanta målen i regleringsbreven sedan 2014, samt hur de bidragit till de riksdagsbundna målen. De riksdagsbundna målen är att informationsgivningen ska ge pensionsspararna goda möjligheter att bedöma sin samlade framtida pension och vad som påverkar den, samt att kunskapen om livsinkomstens betydelse för den framtida pensionen ska öka för kvinnor och män. Slutligen ska myndigheten redovisa sina slutsatser samt vilka åtgärder som myndigheten avser vidta för att nå en större måluppfyllelse och högre kostnadseffektivitet. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 4 maj 2020.
Utvärdera informationsinsatserna för ett längre arbetsliv
Tiden i aktivt arbete är en central faktor för storleken på såväl individens som kollektivets pensionsnivåer. Pensionsmyndigheten ska utvärdera sina informationsinsatser och hur de bidragit till förlängning av arbetslivet och ökat arbetsutbud. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 9 oktober 2020.
Precisering av inriktning för civilt försvar
Pensionsmyndigheten ska i arbetet med civilt försvar särskilt prioritera följande områden:
- Planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster.
- Stärka arbetsformer, inklusive utrustning och tekniska system, för samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap.
- Planering för att kunna verka från alternativ och/eller skyddad ledningsplats.
Vidtagna åtgärder och uppnådda resultat ska redovisas som en del av redovisningen enligt regeringens beslut den 10 december 2015 avseende Planeringsanvisningar för det civila försvaret (Ju2015/09669/SSK). Redovisningen ska lämnas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 22 februari 2021.
Agenda 2030
Pensionsmyndigheten ska arbeta för att integrera Agenda 2030 i verksamheten. En redovisning av myndighetens arbete samt en bedömning av i vilken utsträckning det har bidragit till att nå de globala mål för hållbar utveckling som är relevanta utifrån myndighetens uppgifter ska lämnas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 22 februari 2021.
Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg
Pensionsmyndigheten ska mot bakgrund av de så kallade särskilda händelserna på fondtorget för premiepension övergripande redovisa vidtagna åtgärder samt resultat och erfarenheter från arbetet med att återfå de medel som förlorats till följd av bedömda oegentligheter på premiepensionens fondtorg. Detta gäller även för Pensionsmyndighetens arbete med skadeståndsprocesser med anledning av de så kallade särskilda händelserna på fondtorget. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 1 mars 2021.
Uppföljning av pensionsöverenskommelsen
Pensionsmyndigheten ska långsiktigt följa upp och utvärdera effekterna av de höjda åldersgränser i pensionssystemet som följer av Pensionsgruppens pensionsöverenskommelse den 14 december 2017 (dnr. S2017/07369/SF). Uppföljningen ska fokusera på vilken effekt de förändrade reglerna har på utträdesålder, pensionsålder och pensionsnivåer. Uppdraget ska redovisas i samband med prognosomgången i början av maj under åren 2021 – 2023.
Uppdrag att bistå Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepension (Fi 2018:06)
Pensionsmyndigheten ska samverka med och bistå Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepension (Fi 2018:06) i arbetet med att inrätta det nya systemet med ett upphandlat fondtorg och en ny huvudman för fondtorget, i den omfattning som krävs för att den nya organisationen ska kunna träda i kraft i enlighet med vad som anges i utredningens direktiv och de beslut som därefter kommer att fattas av regeringen.
Prognoser
Pensionsmyndigheten ska redovisa prognoser för 2020–2023 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. De antaganden som ligger till grund för prognosen ska redovisas. Prognoserna lämnas i löpande priser. Prognoser lämnas i informationssystemet Hermes senast den
- 10 februari
- 4 maj
- 27 juli och
- 23 oktober
Vid prognostillfällena ska följande redovisas om inte annat anges:
- preliminärt utfall för 2019 för samtliga anslag och anslagsposter samt för ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget (endast den 10 februari),
- belastning på samtliga anslag och anslagsposter redovisat totalt samt fördelat per månad (redovisas inte den 10 februari),
- prognoser för 2020 för samtliga anslag och anslagsposter samt för ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget, redovisat totalt samt fördelat per månad,
- beräkningar av samtliga anslagsnivåer och anslagsposter samt utgifter för ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget för 2021–2023,
- prognoser för balanstalet för 2021–2023,
- prognoser för inkomstindex för 2021–2023,
- förklaring till och analys av utfall i samband med förändringar i prognoser,
- beskrivningar av eventuella förändringar av prognosmodeller,
- prognosen för ackumulerad skuld till Riksgäldskontoret avseende räntekontokredit enligt 7 kap. 4 § budgetlagen (2011:203) och hur skulden belastar anslag, respektive AP-fonderna och premiepensionssystemet,
- användningen av den särskilda krediten enligt 7 kap. 6 § budgetlagen (2011:203),
- genomsnittsålder för uttag av pension (redovisas endast den 4 maj),
- genomsnittlig inträdes- och utträdesålder på arbetsmarknaden samt genomsnittligt antal år i arbete med pensionsrätt (redovisas endast den 4 maj),
- uppgifter om typfallsmått i enlighet med tidigare redovisning med tillägg för uppgifter om samma typfall, men med enbart allmän pension. Redovisningen ska göras i löpande priser samt i 2020 års priser (redovisas endast den 4 maj),
- leverans av livsinkomstprofiler för senast tillgängliga år i enlighet med det som Pensionsmyndigheten utvecklat i 2016 års regeringsuppdrag ”Utveckla och redovisa livsinkomstprofiler för olika grupper” (redovisas endast den 4 maj).
- fördjupad analys av verksamhetsläget avseende handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice.
Utöver ovanstående ska Pensionsmyndigheten avseende förvaltningsanslaget redovisa vilka antaganden som har använts i prognosen, vilka osäkerhetsfaktorer som finns samt vad som har orsakat eventuella förändringar som rör finansiering, kostnader och verksamhet. Vid väsentliga prognosavvikelser eller om prognosen visar på underskott ska myndigheten redovisa vilka åtgärder som har vidtagits eller planeras att vidtas för att verksamheten ska kunna bedrivas inom ramen för tilldelade medel samt vilka konsekvenserna blir för verksamheten till följd av dessa åtgärder.
Tidigare givna uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Uppdragets namn | Diarienummer | Redovisningsdatum senast den |
Planering av det civila försvaret | Regleringsbrev för 2019 | 22 februari 2020 |
Sjukfrånvaron vid myndigheten | Regleringsbrev för 2019 | 2 mars 2020 |
Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg | Regleringsbrev för 2019 | 2 mars 2020 |
Uppdrag till bevakningsansvariga myndigheter att inkomma med underlag för den fortsatta inriktningen av det civila försvaret | Ju2019/02477/SSK | 2 mars 2020 |
Uppdrag till statliga myndigheter att fortsätta ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2019 och 2020 m.m. | Fi2018/01701/ESA | 1 april 2020, 15 januari 2021 |
Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2019 och 2020 m.m. | A2018/00925/A | 1 april 2020, 15 januari 2021 |
Uppdrag att beräkna inkomstindex och inkomstbasbelopp | S2017/03978/SF | 31 oktober 2020 |
Förberedelser för införande av en ny pensionsförmån
Regeringen ger Pensionsmyndigheten i uppdrag att förbereda och planera för ett införande av en ny socialförsäkringsförmån i form av ett tillägg till den inkomstgrundade ålderspensionen. I uppdraget ingår att förbereda genomförandet av reformen inför ett riksdagsbeslut som baseras på den kommande departementspromemorian om inkomstpensionstillägg. Förslagen innebär avsteg från livsinkomstprincipen i pensionssystemet samt principen att pensionerna finansernas via avgifter. Syftet med avstegen är att på kort sikt tillgodose behovet av höjda pensioner för dem som har arbetat ett långt arbetsliv med låg lön. Uppdraget kan komma att närmare preciseras som ett resultat av de diskussioner som pågår i Pensionsgruppen. Under förutsättning att riksdagen fattar nödvändiga beslut planeras reformen träda i kraft den 1 februari 2021 och börja tillämpas från och med den 1 september 2021.
Uppdraget ska utföras i nära dialog med Socialdepartementet.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 oktober 2021. En delredovisning ska lämnas den 1 maj 2020 samt 30 den oktober 2020.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
1:1 | Garantipension till ålderspension (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 14 940 800 |
ap.2 | Garantipension till ålderspension (ram) | 14 940 800 |
Villkor för anslag 1:1
ap.2 Garantipension till ålderspension
Anslaget får användas för utgifter för garantipension till ålderspension samt särskilt pensionstillägg enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:2 | Efterlevandepensioner till vuxna (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 9 804 900 |
ap.2 | Efterlevandepension till vuxna (ram) | 9 804 900 |
Villkor för anslag 1:2
ap.2 Efterlevandepension till vuxna
Anslaget får användas för utgifter för omställningspension, förlängd omställningspension, särskild efterlevandepension och änkepension samt för utgifter för garantipension till dessa förmåner enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:3 | Bostadstillägg till pensionärer (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 10 026 300 |
ap.2 | Bostadstillägg till pensionärer (ram) | 10 026 300 |
Villkor för anslag 1:3
ap.2 Bostadstillägg till pensionärer
Anslaget får användas för utgifter för bostadstillägg till pensionärer och särskilt bostadstillägg till pensionärer enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:4 | Äldreförsörjningsstöd (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 1 174 500 |
ap.2 | Äldreförsörjningsstöd (ram) | 1 174 500 |
Villkor för anslag 1:4
ap.2 Äldreförsörjningsstöd
Anslaget får användas för utgifter för äldreförsörjningsstöd enligt socialförsäkringsbalken.
2:1 | Pensionsmyndigheten (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 595 896 |
ap.1 | Pensionsmyndigheten - förvaltningsanslag (ram) | 595 896 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Pensionsmyndigheten - förvaltningsanslag
Anslaget får användas för Pensionsmyndighetens förvaltningsutgifter.
Pensionsmyndigheten ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Pensionsmyndigheten ska därför betala totalt 38 400 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
1:5 | Barnpension och efterlevandestöd (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 997 300 |
ap.1 | Barnpension och efterlevandestöd (ram) | 997 300 |
Villkor för anslag 1:5
ap.1 Barnpension och efterlevandestöd
Anslaget får användas för utgifter för barnpension och efterlevandestöd enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:7 | Pensionsrätt för barnår (Ramanslag) |
Disponeras av Pensionsmyndigheten | 7 565 300 |
ap.1 | Pensionsrätt för barnår (ram) | 7 565 300 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Pensionsrätt för barnår
Anslaget får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift för pensionsrätt för barnår enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Anslaget avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2020 om 7 615 585 341 kronor och ett regleringsbelopp för 2017 om -50 285 341 kronor.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2020 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Garantipension till ålderspension | |||
ap.2 | 747 040 | Inget | 0 |
1:2 Efterlevandepensioner till vuxna | |||
ap.2 | 490 245 | Inget | 0 |
1:3 Bostadstillägg till pensionärer | |||
ap.2 | 501 315 | Inget | 0 |
1:4 Äldreförsörjningsstöd | |||
ap.2 | 58 725 | Inget | 0 |
2:1 Pensionsmyndigheten | |||
ap.1 | 35 754 | 23 000 | 0 |
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2020 | Indrag av anslagsbelopp |
1:5 Barnpension och efterlevandestöd | |||
ap.1 | 59 838 | Inget | 0 |
1:7 Pensionsrätt för barnår | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 550 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 330 000 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | 8 000 000 |
- varav ÖVRIGT | 8 000 000 |
Villkor
- varav ÖVRIGT
Krediten ska tillgodose Pensionsmyndighetens behov av likviditet vid handel med fondandelar.
INVESTERINGSBUDGET
Följande gäller som riktlinje för angivna verksamhetsinvesteringar (tusental kronor).
(tkr) | Totalt | Ack. Utfall | 2019 Prognos | 2020 Budget | 2021 Beräknat | 2022- Beräknat |
Verksamhetsinvesteringar per objekt | ||||||
Utveckling it-system: | ||||||
Nya förmånssystem (Next Gen) | 500 000 | 0 | 60 000 | 100 000 | 100 000 | 240 000 |
Mina sidor och e-tjänster (ME4) | 23 000 | 0 | 20 500 | 2 500 | 0 | 0 |
DataCenter (DC2018) | 37 000 | 37 000 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ny lösning bostadstillägg (NBT) | 100 000 | 68 000 | 32 000 | 0 | 0 | 0 |
Summa utgifter för investeringar | 660 000 | 105 000 | 112 500 | 102 500 | 100 000 | 240 000 |
Finansiering | ||||||
Lån i Riksgäldskontoret | 660 000 | 105 000 | 112 500 | 102 500 | 100 000 | 240 000 |
Summa finansiering | 660 000 | 105 000 | 112 500 | 102 500 | 100 000 | 240 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2020-01-25 | 49 658 |
2020-02-25 | 49 658 |
2020-03-25 | 49 658 |
2020-04-25 | 49 658 |
2020-05-25 | 49 658 |
2020-06-25 | 49 658 |
2020-07-25 | 49 658 |
2020-08-25 | 49 658 |
2020-09-25 | 49 658 |
2020-10-25 | 49 658 |
2020-11-25 | 49 658 |
2020-12-25 | 49 658 |
Summa | 595 896 |
2:1 ap.1 | Pensionsmyndigheten - förvaltningsanslag |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2018 | +/- 2019 | Int. 2020 | Kost. 2020 | +/- 2020 | Ack. +/- utgå. 2020 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Administration av ålderspension med ersättning från AP-fonderna | 137 961 | -79 581 | 397 373 | 456 762 | -59 389 | -1 009 |
Administration av ålderspension med ersättning från premiepensionssystemet | 0 | -13 477 | 462 719 | 445 218 | 17 501 | 4 024 |
Administration för fondinformation/fondförvaltare | 0 | 0 | 1 500 | 1 500 | 0 | 0 |
Administrativ service | 0 | 0 | 1 500 | 1 500 | 0 | 0 |
Administration av statlig fordran | 0 | 0 | 250 | 250 | 0 | 0 |
Administration av ansökan från fondförvaltare, samt granskning av fondförvaltare och fonder | -2 355 | -9 000 | 17 855 | 6 500 | 11 355 | 0 |
Administration av Frivillig pension | 0 | 0 | 2 500 | 2 500 | 0 | 0 |
Summa | 135 606 | -102 058 | 883 697 | 914 230 | -30 533 | 3 015 |
Villkor
Administration av ålderspension med ersättning från AP-fonderna
Ersättning för administration av ålderspension från Första-Fjärde
AP-fonderna. Ersättningen bestäms av regeringen och dras från
pensionsspararnas inkomstpensionskonton.
Administration av ålderspension med ersättning från premiepensionssystemet
Ersättning för administration av ålderspension från
premiepensionssystemet. Ersättningen bestäms av regeringen och dras
från tillgodohavandena på pensionsspararnas premiepensionskonton.
Administration för fondinformation/fondförvaltare
Avgifter från fondförvaltare enligt 64 kap. socialförsäkringsbalken
disponeras av myndigheten. Pensionsmyndigheten får besluta om
avgifterna upp till full kostnadstäckning.
Administrativ service
Enligt förordningen (2009:1173) med instruktion för
Pensionsmyndigheten får uppdrag relaterade till administrativa tjänster
för Min Pension i Sverige AB utföras. Myndigheten får ta ut avgifter för
verksamheten upp till full kostnadstäckning samt besluta om avgifternas
storlek.
Administration av statlig fordran
Avser avgifter som tas ut av gäldenärer i enlighet med bl.a. lagen
(1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. och förordningen
(1992:1094) om avgifter vid Kronofogdemyndigheten.
Administration av ansökan från fondförvaltare, samt granskning av fondförvaltare och fonder
Avgifter från fondförvaltare enligt 64 kap. socialförsäkringsbalken
disponeras av myndigheten. Avgifterna anges i förordningen (2018:1302)
om premiepension.
6.3 | Ekonomiskt mål för avgiftsbelagd verksamhet |
Administration av statlig fordran
Avgifter som tas ut av gäldenärer i enlighet med bl.a. lagen (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. och förordningen (1992:1094) om avgifter vid Kronofogdemyndigheten ska bidra till att täcka kostnaderna för verksamheten.
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Årsredovisning
Pensionsmyndigheten ska upprätta årsredovisning enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag. Dock ska värdering av placeringstillgångar (och motsvarande skulder) ske enligt bestämmelserna i lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag.
Premiepensionsverksamheten ska redovisas i ett särskilt avsnitt i resultaträkningen, vilken ska utgöra ett sammandrag av resultaträkningen enligt bestämmelserna i lagen om årsredovisning i försäkringsföretag samt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS).
Inkomstpensionens finansiella ställning och utveckling ska redovisas i ett särskilt avsnitt i årsredovisningen. Denna del av redovisningen baseras på uppgifter från berörda aktörer som var och en ansvarar för sina respektive delar av redovisningen. Då uppgifter från Första-Fjärde AP-fonderna är preliminära, ska reglering till slutligt utfall framgå i nästföljande års sammanställda redovisning.
ÖVRIGA BESTÄMMELSER
Pensionsmyndigheten ska redovisa 166 000 kronor mot inkomsttitel 2811 Övriga inkomster av statens verksamhet för finansiering av den nationella digitala infrastrukturen.
För anslagen 1:1 Garantipension till Ålderspension, 1:2 Efterlevandepensioner till vuxna, 1:3 Bostadstillägg till pensionärer och 1:4 Äldreförsörjningsstöd inom utgiftsområde 11 samt anslaget 1:5 Barnpension och efterlevandestöd inom utgiftsområde 12 gäller följande villkor:
Av 7 § förordningen (2002:782) om ansökan och utbetalning av pension m.fl. förmåner framgår att pension och annan förmån betalas ut genom Försäkringskassan. Pensionsmyndigheten ska månadsvis till Försäkringskassan överföra de medel som behövs för att täcka de utbetalningar som Försäkringskassan gjort för Pensionsmyndighetens räkning. Redovisning mot anslag ska ske på den månad då utbetalningarna till förmånstagarna görs.
Pensionsmyndigheten ska samarbeta med och kan bidra till finansieringen av drifts- och investeringskostnader för den verksamhet som bedrivs av Min Pension i Sverige AB. Kostnadsfördelningen ska ske i enlighet med Pensionsmyndighetens gällande finansieringsmodell.