
106 30 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2020 för Socialstyrelsen och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Jämställdhetsintegrering
Socialstyrelsen ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.
Föreskrifter om säkerhetsåtgärder för hälso- och sjukvårdssektorn
Socialstyrelsen ska redovisa arbetet med framtagande av föreskrifter om säkerhetsåtgärder för hälso- och sjukvårdssektorn enligt lagen (2018:1174) om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster samt om sådana föreskrifter har beslutats eller när beslut om föreskrifter planeras.
Försäkringsmedicinskt beslutsstöd
Socialstyrelsen ska redovisa hur arbetet med det försäkringsmedicinska beslutsstödet bidrar till en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. På så vis bidrar Socialstyrelsen till riksdagens beslutade mål om en långsiktigt stabil och låg sjukfrånvaro.
3 | Uppdrag |
De regeringsuppdrag som tas upp i regleringsbrevet kan enligt särskild överenskommelse mellan Socialdepartementet och Socialstyrelsen rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges nedan, dock ej senare än två veckor efter den angivna tidpunkten.
Redovisningarna av de nya uppdrag som ges i detta regleringsbrev ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
Hälso- och sjukvård och folkhälsa
1. Nationell källa för ordinationsorsak
Socialstyrelsen ska fortsatt upprätthålla och vidareutveckla den nationella källan för ordinationsorsak. Socialstyrelsens ansvar för förvaltningen ska avse kontinuerlig uppdatering, kvalitetssäkring och utveckling av systemets terminologi och koder samt annan information som ingår i systemet. Socialstyrelsen ska också stödja en bred implementering av den nationella källan för ordinationsorsak i vård- och omsorgs- verksamheterna, särskilt i samband med införandet av den nationella läkemedelslistan den 1 juni 2020. I denna del av uppdraget ingår att fortsatt kommunicera nyttan med att använda den nationella källan för ordinationsorsak samt att aktivt stödja testning och implementering av kodsystemet i vård- och omsorgsverksamheterna, bl.a. genom användarstöd i specifika pilotprojekt och vidareutveckling av anvisningar för kodsystemets användning. Socialstyrelsen ska även komplettera kodverket med ordinationsorsaker utanför godkänd indikation som ingår i Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer och som enligt Läkemedelsverkets bedömning lämpa sig för permanent förvaltning i den nationella källan för ordinationsorsak. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 29 Ordnat införande och strukturerad uppföljning. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
2. Prioriteringscentrum Linköpings universitet
Socialstyrelsen ska betala ut 3 500 000 kronor till verksamheten vid Prioriteringscentrum Linköpings universitet under 2020. Socialstyrelsen ska redovisa hur medlen har använts till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 3 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 20 Prioriteringscentrum.
3. Analys och prognos av läkemedelskostnader
Socialstyrelsen ska redovisa en analys av orsakerna bakom utvecklingen av läkemedelsförsäljningen samt redovisa en bedömning av kostnadsutvecklingen av läkemedelsförmånerna, för rekvisitionsläkemedel och för läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen för innevarande år och kommande tre år. När det gäller läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen ska kostnader för läkemedel mot hepatit C som omfattas av den nationella processen för ordnat införande särredovisas. Analysen ska omfatta eventuella skillnader mellan kostnader för kvinnors och mäns läkemedel. Socialstyrelsen ska inkomma med en kortfattad uppdaterad prognos för innevarande år och de nästkommande åren. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska löpande ges möjlighet att följa prognosarbetet och lämna synpunkter. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) årligen senast den 30 april. Den uppdaterade prognosen ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) årligen, senast den 30 oktober.
4. Medel till organisationer rörande personer med sällsynta diagnoser
Socialstyrelsen ska fördela statsbidrag efter ansökan till organisationer som bidrar till en mer patientcentrerad vård för patientgruppen personer med sällsynta diagnoser. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 3 Kroniska och långvariga sjukdomar. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har förbrukats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
5. Ändring av pågående uppdrag om psykisk ohälsa
Socialstyrelsen ska utifrån fokusområdena i regeringens strategi inom området psykisk hälsa 2016–2020 genomföra kartläggningar och analyser inom området psykisk ohälsa. Uppdraget ändras på så sätt att det ska slutredovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2025. En delredovisning ska lämnas årligen senast den 31 mars. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 15 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:8 Bidrag till psykiatri, anslagspost 3 Till Kammarkollegiets disposition. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska ske senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
6. Förutsättningar för vissa läkare att fullgöra uppgifter enligt LPT
Socialstyrelsen ska utreda förutsättningarna enligt gällande rätt för läkare med specialistkompetens i äldrepsykiatri och med geriatrik som basspecialitet att få uppdrag att fullgöra uppgifter som chefsöverläkaren har enligt 39 § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Om rättsläget inte medger detta ska Socialstyrelsen bedöma om det är lämpligt att nämnda specialister kan ges ett sådant uppdrag. Om det bedöms lämpligt ska myndigheten redovisa vilka författningsändringar som behöver göras. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 november 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:8 Bidrag till psykiatri, anslagspost 3 Till Kammarkollegiets disposition. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska ske senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
7. Vård och behandling av vestibulit
Socialstyrelsen ska utreda och lämna förslag på hur myndigheten kan stödja utvecklingen av en välfungerande vårdkedja mellan primärvård och specialistvård för patienter med vulvodyni/vestibulit. Utifrån resultaten ska Socialstyrelsen se över vilka behov av kunskapsstöd som finns samt påbörja framtagandet av kunskapsstöd på området. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2021. En delredovisning innehållande en beskrivning av vårdkedjan och hur den kan stödjas ska lämnas senast den 15 december 2020. Uppdraget finansieras via anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 33 Förlossningsvård och kvinnors hälsa.
8. Cancerrehabilitering
Socialstyrelsen ska utreda förutsättningarna för erbjudande av cancerrehabilitering samt ta fram förslag till åtgärder för att stärka cancerrehabiliteringens utveckling så att patienter och deras närstående nås och får ta del av insatserna. Myndigheten bör fokusera på en fördjupad analys av problembilden ur patientens perspektiv och undersöka möjliga vägar framåt. Myndigheten bör studera framgångsrika processer, förutsättningar för att tidigt tillgodose patienternas behov av rehabilitering och förutsättningar för patienternas delaktighet i rehabiliteringsprocessen. Socialstyrelsen ska utreda vad som kan leda till en snabbare återgång i arbete efter cancersjukdom och vårdens roll i detta. Uppdraget ska bidra till ett gemensamt lärande för berörda parter där förbättringsområden identifierats. Analysen och förslagen ska omfatta eventuella skillnader mellan kvinnors och mäns behov och förutsättningar. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Försäkringskassan, regionernas multiprofessionella rehabiliteringsteam, patientföreträdare, regionala cancercentrum, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och andra berörda aktörer. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 maj 2022. En delredovisning ska lämnas senast den 15 oktober 2021.Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 2 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 28 Till Socialstyrelsens disposition.
9.Bistå arbetet med att utveckla personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Socialstyrelsen ska bistå Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i deras arbete med att utveckla personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. I det gemensamma arbetet ska ingå att identifiera och beskriva information som kan struktureras och uttryckas på ett enhetligt sätt med hjälp av den nationella informationsstrukturen och det nationella fackspråket. Målet i denna del ska vara att ta fram nationella informationsmängder som ska kunna användas direkt i vårdens dokumentation kring en patient beträffande prevention, utredning, behandling och uppföljning samt vid behov också vidareutveckla den nationella informationsstrukturen. Socialstyrelsen ska också bistå SKR med användarstöd och utbildningsinsatser inom den nationella informationsstrukturen och det nationella fackspråket. Arbetet ska utgå ifrån Vision e-hälsa 2025 med målbilden att information ska dokumenteras en gång på ett strukturerat sätt och därmed kunna användas både för utredning och behandling samt för uppföljning, analys och statistik. Socialstyrelsen bör även föra en dialog med standardiseringsorganisationerna och samordna arbetet med det standardiseringsarbete som bedrivs inom hälso- och sjukvården. Myndigheten ska ta fram en plan för arbetets genomförande tillsammans med SKR. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2021. En delredovisning ska lämnas senast den 30 september 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 7 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 40 Jämlik sjukvård. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska ske senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
10. Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet
Socialstyrelsen ska fortsätta arbetet med att utreda hur termer och begrepp med koppling till ordination och förskrivning av läkemedel ska kunna hanteras och tolkas likartat oberoende av aktör eller system. Arbetet ska bedrivas med utgångspunkt i Socialstyrelsens krav på hur en läkemedelsordination ska dokumenteras (HSLF-FS 2017:37) samt med hänsyn tagen till de behov som finns i samband med införandet av en kommande nationell läkemedelslista. I Socialstyrelsens arbete ingår att ge fortsatt användarstöd till E-hälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Inera AB när det gäller frågor om den nationella informationsstrukturen och det nationella fackspråket inom läkemedelsområdet. Socialstyrelsen ska också aktivt stödja vidareutveckling och förvaltning av de kodverk som är under framtagande för att täcka hälso- och sjukvårdens behov av dokumentation i patientens journal och arbeta för att en samstämmighet råder mellan de begrepps- och informationsmodeller inom läkemedelsområdet som används av berörda aktörer. Arbetet ska bedrivas i linje med det pågående arbetet för en enhetligare begreppsanvändning inom ramen för Vision e-hälsa 2025. Slutligen ska Socialstyrelsen vid behov vidareutveckla den nationella informationsstrukturen om ovan nämnda arbeten ger anledning till det. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 29 Ordnat införande och strukturerad uppföljning. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
11.Vidareutveckling av uppmärksamhetsinformation i hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen ska i samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Inera AB skapa en permanent förvaltning av informationsspecifikationen för uppmärksamhetsinformation genom att:
- genomföra en årlig översyn och vid behov uppdatering av innehållet,
- ge stöd för tekniska frågor som kan uppstå när informationsspecifikationen ska implementeras,
- se över möjligheterna att följa upp införandet av informationsspecifikationen och användningen av uppmärksamhetsinformation i hälso- och sjukvården,
- se över möjligheten att skapa förutsättningar för singeldokumentation genom att myndigheten samverkar med SKR, Inera AB och regionernas experter på området utvecklar ett antal nationella informationsmängder för grunddokumentation inom uppmärksamhetsinformation. I arbetet ska information som är relevant att känna till vid ordination eller hantering av läkemedel prioriteras. Socialstyrelsen ska redovisa vilka infomationsmängder som myndigheten bedömer skulle bidra till ökad patientsäkerhet om de även fanns tillgängliga genom den nationella läkemedelslistan.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 300 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 29 Ordnat införande och strukturerad uppföljning. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
12. Uppdrag att arbeta med förberedelser, fördelning och uppföljning av statsbidrag till registercentrumorganisationer
Socialstyrelsen ska under 2020 arbeta med förberedelser, fördelning och uppföljning av statsbidrag till registercentrumorganisationer. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 5 Kvalitetsregister. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska ske senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
13. Uppdrag att utvärdera universitetssjukvården inom ALF-avtalet
Socialstyrelsen ska utvärdera universitetssjukvården vid de regioner som omfattas av avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården det s.k. ALF-avtalet. Utvärderingen ska ske med utgångspunkt i de förslag som den nationella styrgruppen för ALF beslutat om och ska utgå från den verksamhet och de kännetecken för universitetssjukvården som anges i 1 § i ALF-avtalet och de miniminivåer som myndigheten föreslagit. Myndigheten ska även fastslå miniminivåerna. I utvärderingen ska självvärderingar av de regionala ledningsorganen och utvalda universitetssjukvårdsenheter ingå samt platsbesök i ett urval universitetssjukvårdsenheter. Socialstyrelsen ska under arbetets gång föra en dialog med Vetenskapsrådet och den nationella styrgruppen för ALF. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 maj 2022.
14. Förstärkt utlämnande av läkemedelsstatistik
Socialstyrelsen ska förstärka sin kapacitet att lämna ut läkemedelsstatistik till aktörer som beställer sådana uppgifter och som uppfyller myndighetens kriterier. Socialstyrelsen ska göra en analys av var i processen eventuella hinder uppstår som kan leda till förseningar och vidta åtgärder som gör att myndigheten snabbare kan handlägga beställningar, ta fram statistiksammanställningar och lämna ut statistikuppgifter. Som ett led i detta arbete ska Socialstyrelsen även undersöka möjligheten att vidareutveckla standardiserade mått som kan användas av flera olika aktörer. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 3 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 29 Ordnat införande och strukturerad uppföljning. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen.
15. Civilt försvar
Socialstyrelsen ska i arbetet med civilt försvar särskilt prioritera planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster, samt stärka arbetsformer, inklusive utrustning och tekniska system, för samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap. Myndigheten ska även planera för att kunna verka från alternativ och/eller skyddad ledningsplats. Vidtagna åtgärder och uppnådda resultat ska redovisas som en del av redovisningen i enlighet med regeringsbeslut II:16 från den 10 december 2015 (Ju2015/09669/SSK).
16. Uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd för fosterdöd
Socialstyrelsen ska ta fram ett nationellt kunskapsstöd till professionen avseende intrauterin fosterdöd. Kunskapsstödet ska omfatta hur man identifierar och adresserar risker hos kvinnan och fostret, särskilt vid överburenhet, tillväxthämning hos fostret och minskade fosterrörelser. Kunskapsstödet ska även ge stöd till professionen avseende den information om risk- och skyddsfaktorer som behöver lämnas till den gravida kvinnan och eventuell partner. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2021. Uppdraget finansieras via anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 33 Förlossningsvård och kvinnors hälsa.
17. Uppdrag att ta fram webbaserad utbildning i munhälsa för vård- och omsorgspersonal
Socialstyrelsen ska utveckla en webbaserad utbildning i munhälsa för vård- och omsorgspersonal. Utbildningen ska omfatta kunskap för att identifiera ohälsa och problem i munnen samt ge kunskap om hur vård- och omsorgspersonal kan ge munvård till personer med särskilda behov och sjukdomstillstånd. Uppdraget ska bidra till att hantering av munhälsa hos patienter och brukare är baserat på bästa möjliga kunskap och blir likvärdigt över hela landet. I uppdraget ligger även att bedöma om andra yrkesgrupper som t.ex. legitimerad personal, biståndshandläggare, handläggare av tandvårdsstöd inom kommunsektorn, biståndshandläggare, personal inom sluten- och öppenvården skulle kunna var föremål för samma eller liknande utbildning. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 1 mars 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 800 000 kronor under 2020. Kostnaderna för genomförandet ska belasta Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslag 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 18 God vård och folkhälsa. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjas ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
18. Uppdrag om information angående organ- och vävnadsdonation
Socialstyrelsen ska vidareutveckla myndighetens arbete med kontinuerlig information till allmänheten i frågor som rör organ- och vävnadsdonation. Arbetet ska bidra till att den höga donationsviljan i befolkningen bibehålls eller ökar, att fler tar ställning till organ- och vävnadsdonation och att antalet anmälningar till donationsregistret ökar. I uppdraget ingår även att utveckla arbetet med information till hälso- och sjukvården samt andra relevanta aktörer. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 1 mars 2023. Delredovisningar ska lämnas i myndighetens årsredovisning för åren 2020 och 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 5 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6. Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 18 God vård och folkhälsa. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2020. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2021. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisitionen, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Socialtjänst m.m.
1. Fördela statsbidrag för att motverka ensamhet bland äldre och för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom
Socialstyrelsen får under 2020 använda 610 500 000 kronor i ett uppdrag att säkerställa en god vård och omsorg av personer med demenssjukdom samt för att motverka ensamhet bland äldre. Av dessa medel ska Socialstyrelsen fördela 610 000 000 kronor till landets kommuner i enlighet med bilagd fördelningsnyckel. Medlen utbetalas efter rekvisition. Myndigheten ska även följa upp hur kommunerna har använt medlen och i vilken utsträckning som fristående aktörer fått tillgång till stimulansmedel som av kommunerna använts till förbättringar och ambitionshöjningar av befintlig verksamhet. Socialstyrelsen får under 2020 använda högst 500 000 kronor för egna kostnader kopplade till arbetet. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 oktober 2021. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:5 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet, anslagsposten 11 Utvecklingsmedel – Socialstyrelsen.
2. Förbättrad tillgång till statistik om yrkesgrupper inom socialtjänsten
Socialstyrelsen får i uppdrag att närmare analysera samt ge förslag på hur kommunerna på lämpligt sätt ska lämna in uppgifter till Socialstyrelsen om socialtjänstens olika yrkesgrupper. Syftet är att skapa förbättrade planeringsförutsättningar för att möta kompetensförsörjningsbehovet. I uppdraget ingår att:
- bedöma vilka yrkesgrupper som är lämpliga att påbörja insamlingen om samt lämna förslag på hur sådana uppgifter ska lämnas in på kort och lång sikt.
- beskriva hur uppgifterna ska kunna sammanställas samt göras tillgängliga och användbara.
- beskriva vilka typer av uppgifter som registret bör omfatta.
- beskriva och beräkna vilka administrativa kostnader olika alternativa upplägg innebär för kommunerna samt de privata utförare som kommer behöva rapportera in data. Analysen ska minst omfatta olika typer av kommuner.
- beskriva vilket mervärde uppgifterna ger i förhållande till den data som i dagsläget är tillgänglig inom området från SKRs och SCBs register över yrkesgrupper.
Uppdraget ska bidra kunskapen om tillgänglig nationell statistik om socialtjänstens olika yrkesgrupper samt utvecklingsbehov, oavsett driftsform eller huvudman. Målet är att på sikt kunna följa antalet anställda inom olika yrkesgrupper i socialtjänsten på motsvarande sätt som inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen ska för uppdraget särskilt samverka med Statistiska Centralbyrån (SCB). Därutöver ska myndigheten inhämta synpunkter från andra berörda aktörer, bl.a. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Skolverket, Universitetskanslersämbetet, Myndigheten för yrkeshögskolan, Arbetsförmedlingen, Vårdföretagarna, Kommunalarbetareförbundet, arbetsmarknadens aktörer, fack- och yrkesorganisationer samt olika yrkesgrupper inom socialtjänsten. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 1 mars 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 2 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:5 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet, anslagsposten 11 Utvecklingsmedel - Socialstyrelsen.
3. Arbetskläder inom omsorgen
Socialstyrelsen ska följa upp hur arbetskläder inom omsorgen tillhandahålls, hanteras och finansieras. Sedan den 1 januari 2016 inkluderas vissa verksamheter enligt socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien i vård och omsorg. Regler för arbetskläder finns även i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 november 2020.
4. Nationell strategi för anhöriga
Socialstyrelsen ska ta fram ett underlag för en nationell strategi för anhöriga utöver det som framgår av uppdrag S2019/04223/FST. Uppdraget ska omfatta personer som vårdar eller stödjer närstående enligt 5 kap 10 § SoL, med undantag för målgruppen äldre personer som redan aktualiserats i det tidigare uppdraget. Uppdraget omfattar att göra en analys av vad anhörigperspektiv innebär för den anhörige, samt för personalen, samt göra en kartläggning och analys av i vilken utsträckning ett anhörigperspektiv finns med i tillämpningen av befintligt regelverk och i de fall Socialstyrelsen bedömer att det finns brister, en redovisning av dessa. Den kompetens som Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) besitter ska tas till vara i uppdragets genomförande. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:2 Vissa statsbidrag inom funktionshinderområdet, anslagspost 8 Övrig verksamhet.
5. Följa utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik
Socialstyrelsen ska fortsätta utveckla nyckeltal för användningen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna, samt följa upp och redovisa resultaten på Socialstyrelsens hemsida. Myndigheten ska även beskriva och analysera resultaten av uppföljningen av nyckeltalen för att identifiera framgångsfaktorer och hinder för utveckling och implementering av e-hälsa och välfärdsteknik. Inom ramen för uppföljningen ska myndigheten även redovisa och analysera resultaten av regeringens aviserade satsning på att stödja kommunala investeringar i tekniska lösningar. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 maj 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:5 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet, anslagsposten 11 Utvecklingsmedel - Socialstyrelsen.
6. Kompetens i LSS-boenden
Socialstyrelsen ska göra en kartläggning och analys av kompetensen hos personal som arbetar i LSS-boenden och av vilka kompetensinsatser som erbjuds offentligt finansierade LSS-boenden. Vidare ska Socialstyrelsen undersöka om den nuvarande kompetensnivån bedöms vara tillräcklig för att brukarna ska ha en trygg och säker boendemiljö, inklusive om brister i kompetens och bemanning påverkar risken för tvångs- och begränsningsåtgärder. Om kartläggning och analys visar på brister i kompetensen ska Socialstyrelsen lämna en beskrivning av lämpliga åtgärder. Uppdraget ska göras i samarbete med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2021. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 2 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:2 Vissa statsbidrag inom funktionshindersområdet, anslagspost 8 Övrig verksamhet.
7. Kompetens och kvalitetsutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården
Socialstyrelsen får i uppdrag att under perioden 2020-2022 stödja huvudmän samt yrkesverksamma inom den sociala barn- och ungdomsvården genom insatser för att främja kompetens och stabilitet samt kvalitetsutveckling inom området. Socialstyrelsen ska genomföra eller initiera insatser som bidrar till ökad kompetens och kvalitet inom de fyra områden som identifierades i regeringsbeslut S2018/00535/FST. Därutöver ska Socialstyrelsen vidta åtgärder för att stärka samverkan mellan socialtjänst, polis och andra relevanta aktörer i det brottsförebyggande arbetet. Socialstyrelsen ska genom utåtriktade aktiviteter sprida aktuell kunskap om metoder, arbetssätt och goda exempel till kommuner och andra berörda aktörer. Uppdraget ska genomföras i samarbete med relevanta aktörer. En slutredovisning ska lämnas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 mars 2023. En delredovisning innehållande en plan för arbetet inom uppdraget ska lämnas senast den 30 mars 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 13 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:7 Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m., anslagsposten 4 Utvecklingsmedel.
8. Placering av barn utan vårdnadshavarnas samtycke
Socialstyrelsen ska göra en fördjupad analys av förslaget i SOU 2015:71 (Barns och ungas rätt vid tvångsvård – Förslag till ny LVU) om att socialnämnden ska kunna, utan vårdnadshavarnas samtycke, besluta om placering av barn som fyllt 16 år. Analysen ska bland annat göras utifrån perspektivet att förslaget innebär ett betydande ingrepp i vårdnadshavarnas bestämmanderätt. Myndigheten ska analysera frågor som rör förutsättningarna för att besluta om sådana insatser, vem som får fatta dessa beslut, om vårdnadshavaren ska ha möjlighet att överklaga beslutet samt bestämmanderätten över barnets personliga förhållanden under tiden för en placering. Även svårigheter kopplade till genomförandet av insatsen då vårdnadshavarna inte samtycker samt vilken ålder som bör vara lämplig för sådana insatser ska analyseras. Det åligger även Socialstyrelsen att utifrån olika problemområden identifiera vilka svårigheter och risker som kan uppstå för barnet. I denna del ingår även frågan om hur socialtjänstens kontakt med vårdnadshavarna bör hanteras. Det är av särskild vikt avseende fall som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck då kontakten med vårdnadshavarna kan innebära en risk för barnet eller den unge. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 15 december 2020. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 1 500 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 4:7 Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m., anslagsposten 4 Utvecklingsmedel.
9. Ekonomiskt bistånd
Socialstyrelsen ska ta fram, sammanställa och sprida exempel på arbetssätt och insatser som erbjuds av vissa kommuner och som riktas till föräldralediga kvinnor och män som tar emot försörjningsstöd i syfte att förbereda dem för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande efter föräldraledigheten. Det är viktigt att både kvinnor och män möts av samma förväntningar och ges rätt förutsättningar för att kunna försörja sig själva. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 september 2020.
10. Utveckla indikatorer om brottsofferstöd
Socialstyrelsen ska lämna förslag på mått och/eller indikatorer inom brottsofferstöd och hur dessa ska kunna användas för att följa upp tillgången till likvärdigt brottsofferstöd i hela landet. Uppdraget ska ske i samråd med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 14 december 2020.
11. Kompletterande uppföljning av 2019 års stimulansbidrag inom äldreområdet
Socialstyrelsen ska göra en kompletterad uppföljning av 2019 års statsbidrag som omfattade 500 miljoner kronor inom äldreomsorgen med syftet att se i vilken utsträckning som fristående aktörer fick tillgång till stimulansmedel som av kommunerna använts till förbättringar och ambitionshöjningar av befintlig verksamhet. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 september 2020.
12. Öppna jämförelser
Socialstyrelsen ska se över möjligheten och ekonomiska och administrativa konsekvenser av att utveckla fler öppna jämförelser för områden inom socialtjänstlagen. Arbetet med att genomföra fler öppna jämförelser ska påbörjas för HVB-, stödboenden, jour- och familjehem.
Övriga uppdrag
1. Prognoser
Socialstyrelsen ska redovisa prognoser för 2020–2023 vid nedanstående prognostillfällen för de anslag som myndigheten disponerar. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes.
10 februari
4 maj
27 juli
23 oktober
2. Insatser utifrån minoritetspolitikens mål
Socialstyrelsen ska genomföra insatser för att implementera lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk inom sitt verksamhetsområde. Arbetet ska utgå från det minoritetspolitiska målet och dess tre delområden. Socialstyrelsen ska utveckla långsiktiga former för att kontinuerligt följa de nationella minoriteternas situation inom myndighetens ansvarsområde. Vidare ska myndigheten tillsammans med Folkhälsomyndigheten vidareutveckla samarbetet myndigheterna emellan. Uppdraget ska redovisas till Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget senast den 13 november 2020.
3. Främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck
Socialstyrelsen ska främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Socialstyrelsen ska vidta insatser för att främja hbtq-personers lika rättigheter och integrera ett hbtq-perspektiv i ordinarie verksamhet. Insatser ska vid behov koordineras och genomföras tillsammans med Diskrimineringsombudsmannen (DO), Folkhälsomyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelsen i Östergötlands län som har ett nationellt uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, Migrationsverket, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Statens kulturråd och Statens skolverk. Under 2020 är MUCF sammankallande myndighet. Socialstyrelsen ska även samverka med organisationer som företräder hbtq-personers rättigheter.
4. Brottsofferverksamhet riktad till hbtq-personer
Socialstyrelsen ska fortsätta stödja organisationer som arbetar för att utveckla brottsofferverksamhet riktad till hbtq-personer som utsatts för våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 30 juni 2021. I redovisningen ska användningen av medlen framgå. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 2 000 000 kronor under 2020. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagspost 8 Särskilda jämställdhetsåtgärder – del till SOS.
5. Överenskommelse mellan staten och SKR om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess
Socialstyrelsen ska bistå Försäkringskassan i uppdraget att ansvara för uppföljning och utbetalning avseende villkor 1. Kompetenssatsning i försäkringsmedicin, i överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019. Socialstyrelsen ska stödja regionernas utvecklingsarbete, i enlighet med villkor 1. Ledning och styrning i försäkringsmedicin, tillsammans med SKR och fortsätta utvecklingsarbetet i enlighet med villkor 4. Utökat elektroniskt informationsutbyte, samt genomföra arbete i enlighet med villkor 5. Utvecklingsmedel för stöd till rätt sjukskriving i överenskommelsen mellan staten och SKR om En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2020. Ersättning upp till 14 200 000 kronor kommer att utbetalas till Socialstyrelsen i efterskott efter rekvisition. Rekvisitionen, som ska innehålla uppgifter om kostnader för 2020, ska lämnas senast den 7 januari 2021 till Försäkringskassan. Rekvisitionen ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Socialstyrelsen
6. Uppdrag att stödja utvecklingen av vård- och omsorgsarbete när det gäller mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck
Socialstyrelsen ska stödja utvecklingen av vård- och omsorgsarbete när det gäller mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck genom följande insatser:
- lämna ytterligare bidrag till försöksverksamheten med en telefonlinje för våldsutövare,
- förstärka samordningen av Socialstyrelsens samtliga uppdrag på området mäns våld mot kvinnor och våld mot barn samt hedersrelaterat våld och förtryck,
- förstärka arbetet för att socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt elevhälsan ska ha tillgång till kunskapsstöd för att systematiskt följa upp verksamheter för våldsutsatta och våldsutövare.
I de delar som rör hedersrelaterat våld och förtryck ska samordning ske med Länsstyrelsen i Östergötlands län (nationella kompetensteamet). Uppdraget ska redovisas samordnat med pågående uppdrag att stödja utvecklingen av vård- och omsorgsarbete när det gäller mäns våld mot kvinnor (S2018/03516/JÄM). Av redovisningen ska framgå hur man verkat för att utveckla fler insatser mot våldsutövare på nationell och lokal nivå. Socialstyrelsen får för uppdragets genomförande använda 20 000 000 kronor under 2020 varav högst 4 500 000 kronor får användas för bidrag enligt punkten 1. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagspost 8 Särskilda jämställdhetsåtgärder – del till SOS.
Tidigare givna uppdrag i Socialstyrelsens regleringsbrev
Uppdrag | Regleringsbrev | Avrapporteringsdatum |
Utse nationell aktör med ansvar inom området dövblindhet | Regleringsbrev för 2016 | årligen |
Socialstyrelsen ska samla in redovisningar och återrapporteringar av medel från landstingen. De återrapporteringar av medel som avses är för rådgivning och annat personligt stöd till personer som ingår i personkretsen enligt lagen (1993:387) om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). | Regleringsbrev för 2017 | årligen den 30 april |
Socialstyrelsen ska fortsatt följa upp användningen av statsbidraget för kompetenscentrum inom tandvården i samband med de årligen återkommande utlysningarna av nya statsbidrag. | Regleringsbrev för 2017 | årligen den 31 maj |
Nationella kunskapsstöd för psoriasis och epilepsi | Regleringsbrev för 2018 | den 31 mars 2020 |
Civilt försvar | Regleringsbrev för 2018 | årligen i samband med årsredovisningen |
Informationssatsning om stöd och vård efter graviditeten | Regleringsbrev för 2018 | den 28 februari 2021 med delredovisning den 28 februari 2020 |
Neonatalvård | Regleringsbrev för 2018 | den 31 maj 2020 (redovisningen av kunskapsstöden) |
Socialstyrelsen ska årligen redovisa bedömningar av tillgång och efterfrågan på legitimerade yrkesutövare i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen därutöver göra en samlad kartläggning och bedömning av hälso- och sjukvårdens tillgång på och långsiktiga behov av specialistläkare inom samtliga specialiteter. | Regleringsbrev för 2018 | årligen den 28 februari |
Fallprevention | Regleringsbrev för 2018 | den 1 mars 2021 med delredovisningar den 21 maj 2020 |
Nationella strategin för demenssjukdom | Regleringsbrev för 2018 | den 1 juni 2022 med delredovisnig 1 juni 2020 |
Webbaserad utbildning om mänskliga rättigheter - fokus funktionsnedsättning | Regleringsbrev för 2018 | den 15 februari 2021 |
Habiliteringsersättning | Regleringsbrev för 2018 | den 1 juli 2020 |
Hemlöshet | Regleringsbrev för 2018 | den 1 juni 2022 med delredovisningar senast den 1 juni 2020 och 2021 (avseende kommunernas användning av de tilldelade medlen) |
Uppdrag om LVU | Regleringsbrev för 2018 | den 14 februari 2020 (deluppdrag a) |
Stödtelefon för yrkesverksamma samt ej frihetsberövade personer som har utövat eller riskerar att utöva våld mot närstående | Regleringsbrev för 2018 | den 16 december 2020 |
Intersex och könsdysfori | Regleringsbrev för 2018 | den 31 mars 2020 |
Prioriteringscentrum Linköpings universitet | Regleringsbrev för 2019 | den 31 mars 2020 |
Patientsäkerhet | Regleringsbrev för 2019 | den 30 april 2020 |
Medel till organisationer rörande personer med sällsynta diagnoser | Regleringsbrev för 2019 | den 30 juni 2020 |
Analys och prognos av läkemedelskostnader | Regleringsbrev för 2019 | årligen den 30 april |
Bastjänstgöring som del av läkarnas specialiseringstjänstgöring | Regleringsbrev för 2019 | den 31 mars 2020 med muntlig delrapportering den 31 mars 2020 |
Kommunal hälso- och sjukvård | Regleringsbrev för 2019 | den 31 mars 2021 med delredovisning den 31 mars 2020 |
Omhändertagande av föräldrar och syskon efter ett foster eller ett spädbarns död i samband med förlossning | Regleringsbrev för 2019 | den 1 april 2020 |
Kartläggning av vård och behandling av klimakteriebesvär ur perspektivet jämlik vård | Regleringsbrev för 2019 | den 1 februari 2020 |
Behörighet för utländsk hälso- och sjukvårdspersonal att verka i Sverige vid kriser | Regleringsbrev för 2019 | den 14 juni 2020 |
Återinläggningar av multisjuka och sköra äldre | Regleringsbrev för 2019 | den 2 september 2020 |
Dataanalyser av cancer | Regleringsbrev för 2019 | den 28 mars 2021 med delredovisning den 30 september 2020 |
Standardiserad dokumentationkring cancerpatienter | Regleringsbrev för 2019 | den 30 november 2021 med delredovisning den 30 juni 2020 |
Analys av pubertetshämmande och könskonträra läkemedel | Regleringsbrev för 2019 | den 19 september 2020 |
Reglering av läkarnas allmäntjänstgöring och särskilt förordnande att utöva läkaryrket som icke legitimerad | Regleringsbrev för 2019 | den 31 mars 2020 |
Uppdrag att ta fram förslag på hur vidareutbildning för sjukhusfysiker kan utformas | Regleringsbrev för 2019 | den 30 juni 2020 |
Fortsatt utveckling av ett nationellt kodverk för kontaktorsak | Regleringsbrev för 2019 | den 28 november |
Utveckla e-hälsa och välfärdsteknik | Regleringsbrev för 2019 | den 29 maj 2020 (deluppdrag a och b) |
Habiliteringsersättning | Regleringsbrev för 2019 | den 1 juli 2020 |
Medel till äldreomsorgen | Regleringsbrev för 2019 | den 30 oktober 2020 |
Främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck | Regleringsbrev för 2019 | i samband med årsredovisningen 2020 |
Brottsofferverksamhet riktad till hbtq-personer | Regleringsbrev för 2019 | den 30 juni 2020 |
Kunskapslyft för barns rättigheter | Regleringsbrev för 2019 | den 15 april 2020 |
Landstingens kostnader för försäkringsmedicinska utredningar | Regleringsbrev för 2019 | den 1 februari 2020 |
Kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck | Regleringsbrev för 2019 | i samband med årsredovisningen 2020 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
3:2 | Bidrag till funktionshindersorganisationer (Ramanslag) |
Disponeras av Socialstyrelsen | 188 742 |
ap.1 | Bidrag till handikapporganisationer (ram) | 188 742 |
Villkor för anslag 3:2
ap.1 Bidrag till handikapporganisationer
Medlen fördelas av Socialstyrelsen enligt bestämmelserna i förordningen (2000:7) om statsbidrag till handikapporganisationer.
Utbetalning ska ske i förskott med högst en fjärdedel per kvartal.
8:1 | Socialstyrelsen (Ramanslag) |
Disponeras av Socialstyrelsen | 699 850 |
ap.1 | Förvaltningsmedel (ram) | 699 850 |
Villkor för anslag 8:1
ap.1 Förvaltningsmedel
Anslagsposten får användas för Socialstyrelsens förvaltningsutgifter.
Socialstyrelsen ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Socialstyrelsen ska betala totalt 408 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2020 | Indrag av anslagsbelopp |
3:2 Bidrag till funktionshindersorganisationer | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
8:1 Socialstyrelsen | |||
ap.1 | 20 995 | 3 % | 0 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 110 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 31 200 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | 100 000 |
- varav INVESTERING | 100 000 |
Villkor
- varav INVESTERING
Överskottet vid försäljning av beredskapslager ska redovisas mot inkomsttitel 2625 Utförsäljning av beredskapslager.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2020-01-25 | 58 321 |
2020-02-25 | 58 321 |
2020-03-25 | 58 321 |
2020-04-25 | 58 321 |
2020-05-25 | 58 321 |
2020-06-25 | 58 321 |
2020-07-25 | 58 321 |
2020-08-25 | 58 321 |
2020-09-25 | 58 321 |
2020-10-25 | 58 321 |
2020-11-25 | 58 321 |
2020-12-25 | 58 319 |
Summa | 699 850 |
8:1 ap.1 | Förvaltningsmedel |
6 | Avgifter och bidrag |
6.2 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna ej disponeras |
Verksamhet | Ink. tit. | +/- t.o.m. 2018 | +/- 2019 | Int. 2020 | Kost. 2020 | +/- 2020 | Ack. +/- utgå. 2020 |
Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna ej disponeras | |||||||
Utfärdande av legitimationer, intyg m.m. | 2552 | -51 194 | -12 000 | 19 500 | 31 500 | -12 000 | -75 194 |