
Box 17801
118 94 STOCKHOLM
Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2007 för Ungdomsstyrelsen och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
Politikområde | Verksamhetsområde | Verksamhetsgren |
Ungdomspolitik | Förvaltning | Nationell ungdomspolitik |
Kommunal ungdomspolitik | ||
Fritid och föreningsliv | ||
Internationellt ungdomssamarbete |
1 | Verksamhetsstyrning |
1.1 | Politikområde Ungdomspolitik |
Mål
Ungdomspolitik
1. Ungdomar skall ha verklig tillgång till välfärd.
2. Ungdomar skall ha verklig tillgång till makt.
Återrapportering
En sammanfattande bedömning i årsredovisningen av hur verksamheten har bidragit till att uppfylla målen.
1.1.1 | Verksamhetsområde Förvaltning |
1.1.1.1 | Verksamhetsgren Nationell ungdomspolitik |
Mål
Omfattningen och effektiviteten av åtgärder som stärker ungdomars levnadsvillkor skall öka genom uppbyggnad och förmedling av kunskap, metodutveckling och dialog med myndigheter, andra nationella aktörer och ungdomar.
Återrapportering
Redovisning av den nya kunskap på ungdomsområdet, inklusive slutsatser och förslag, som myndighetens verksamhet har genererat genom undersökningar och statistik samt av hur ny kunskap har spridits på nationell och lokal nivå.
Redovisning av hur arbetet med nätverket av ungdomsforskare har utvecklats.
Bedömning av inom vilka samhällsområden det finns behov av att nya åtgärder vidtas för att förbättra ungdomars levnadsvillkor mot bakgrund av bl.a. tematiska analyser och uppföljningen av indikatorer.
Redovisning av myndighetens insatser inom nationell ungdomspolitik samt bedömning av resultatet i förhållande till verksamhetsgrenens mål.
1.1.1.2 | Verksamhetsgren Kommunal ungdomspolitik |
Mål
Omfattningen och effektiviteten av åtgärder som stärker ungdomars levnadsvillkor skall öka genom uppbyggnad och förmedling av kunskap, metodutveckling och dialog med kommuner och ungdomar.
Återrapportering
Redovisning av de insatser som genomförts i syfte att stödja utvecklingen av kommunala navigatorverksamheter samt redovisning av befintliga sådana verksamheter.
Redovisning av antalet kommuner som under året genomfört enkätundersökningar, genom de ungdomsenkäter som Ungdomsstyrelsen tagit fram om ungdomars livssituation, och vilka slutsatser och förslag undersökningarna lett till.
Redovisning av utvecklingen av de ungdomspolitiska stödjepunkterna samt beskrivning av inriktning på och resultat av de olika stödjepunkternas verksamheter.
Redovisning av myndighetens insatser inom kommunal ungdomspolitik samt bedömning av resultatet av insatserna i förhållande till målet för verksamhetsgrenen.
1.1.1.3 | Verksamhetsgren Fritid och föreningsliv |
Mål
Stärka ungdomars delaktighet och inkludering i samhället genom bidragsgivning till ungdomars egen organisering samt uppbyggnad och förmedling av kunskap och stöd till metodutveckling inom området ungdomars fritids- och kulturliv.
Återrapportering
I återrapporteringskraven nedan, avseende sökta och beviljade medel, skall antalet medlemmar fördelat på kön framgå, om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Redovisning av fördelningen av statsbidrag till ungdomsorganisationer:
Redovisning av vilka ungdomsorganisationer som erhåller struktur-, utvecklings- eller etableringsbidrag samt antalet medlemmar fördelat på ålder.
Redovisning av vilka ungdomsorganisationer som får särskilt bidrag.
Redovisning av fördelningen mellan ungdomsorganisationerna av den del av AB Svenska Spels vinst som tillfaller ungdomsorganisationernas lokala verksamheter:
Redovisning av fördelningen av medel från AB Svenska Spel till de ungdomsorganisationer som även uppbär statsbidrag enligt ovan samt antalet medlemmar fördelat på ålder.
Redovisning av de verksamheter som stöds genom medel från AB Svenska Spel i syfte att stödja nya organisationer och verksamhetsformer som inte passar in i de regler som gäller för statsbidrag och projektstöd från etablerade statliga bidragsgivare, fonder och stiftelser.
Redovisning av antalet ansökningar till Ungdomsstyrelsen när det gäller projektbidrag respektive antalet beviljade ansökningar. Redogörelse för den geografiska spridningen samt andelen sökande som inte tidigare har sökt projektbidrag hos myndigheten.
Redovisning av myndighetens insatser inom verksamhetsgrenen Fritid och föreningsliv samt bedömning av resultatet av insatserna i förhållande till verksamhetsgrenens mål.
1.1.1.4 | Verksamhetsgren Internationellt ungdomssamarbete |
Mål
Stärka ungdomars interkulturella förståelse och inkludering i samhället genom bidragsgivning till internationellt ungdoms- och ungdomsledarutbyte samt stöd till metodutveckling inom det internationella ungdomssamarbetet.
Återrapportering
Redogörelse för vilka informationsinsatser som vidtagits för att sprida kännedom om EU:s nya program Ung och aktiv i Europa samt bedömning av behovet av ytterligare insatser.
Redovisning av antalet ansökningar när det gäller projektbidrag respektive antalet beviljade ansökningar inom EU-programmet Ung och aktiv i Europa samt de deltagandes fördelning på ålder och kön.
Redovisning av andelen av fördelade medel som riktas till ungdomar som vanligtvis inte deltar i internationella sammanhang.
Redogörelse för beviljade projekts geografiska spridning i landet.
Redovisning av myndighetens insatser inom internationellt ungdomssamarbete samt bedömning av resultatet i förhållande till målet för verksamhetsgrenen.
2 | Övriga mål och återrapporteringskrav |
Utgiftsprognoser 2007
Myndigheten skall redovisa utgiftsprognoser för 2007-2010 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna skall kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från ESV.
23 januari,
7 mars,
2 maj,
2 augusti,
30 oktober.
Insatser och resultat av statens stöd till organisationer som främjar integration
Enligt förordningen (1994:1389) med instruktion för Ungdomsstyrelsen gäller fr.o.m. den 1 juli 2007 att Ungdomsstyrelsen skall handlägga ärenden och fatta beslut enligt förordningen (2000:216) om statsbidrag till organisationer som främjar integration, förordningen (2002:989) om statligt stöd för verksamhet som förebygger och motverkar diskriminering samt förordningen (2002:1058) om statligt stöd för verksamhet som bistår personer som vill lämna rasistiska och andra liknande grupperingar.
Med anledning av att Ungdomsstyrelsen tillförts uppgiften att handlägga och besluta dessa ärenden skall myndigheten även lämna en samlad redovisning om insatser och resultat avseende användningen 2007 av statens stöd till
• verksamhet som förebygger och motverkar diskriminering,
• verksamhet som bistår personer som vill lämna rasistiska och andraliknande organisationer,
• Centrum mot rasism, samt
• Quick Response.
3 | Organisationsstyrning |
Ungdomsstyrelsen skall redovisa i vilken omfattning och på vilka olika sätt myndigheten i sin verksamhet har tagit till vara ungdomar som en resurs samt hur myndigheten verkat för jämställdhet och mångfald.
Ungdomsstyrelsen skall redovisa myndighetens arbete med att utveckla resultatmått.
4 | Uppdrag |
1. Satsning på ungdomar i riskmiljöer
Ungdomsstyrelsen skall fortsätta genomföra satsningen på förebyggande och främjande verksamheter för ungdomar i riskmiljöer samt på drogfria mötesplatser. Satsningen avser främst utveckling av insatser för ungdomar i socialt utsatta områden. Insatser som syftar till att förhindra att ungdomar hamnar i ett socialt utanförskap skall särskilt prioriteras. Vidare prioriteras verksamhet som bygger på lokal samverkan mellan kommuner, stadsdelar, kommunförbund, föreningsliv och andra aktörer.
Ungdomsstyrelsens beviljande av statsbidrag till projekt inom satsningen sker enligt bestämmelserna i förordningen (2006:7) om statsbidrag för särskilda insatser för ungdomar.
Såväl de enskilda projekten som satsningen i sin helhet skall utvärderas. Ungdomsstyrelsen bör genomföra särskild uppföljning och utvärdering av nya mötesplatser som etableras i befintliga lokaler. Ungdomsstyrelsen skall vidare genomföra en forskningsöversikt med analyser samt pilotprojekt kring samhällsekonomiska effekter av förebyggande och främjande ungdomsarbete.
Ungdomsstyrelsen skall samverka med Myndigheten för skolutveckling och följa arbetet med regeringens satsning på att stärka skolor i utsatta områden. Särskilt fokus bör riktas mot gemensamma beröringspunkter som kan leda till samordningsvinster och synergieffekter.
Slutrapport inklusive utvärdering samt en redovisning av hur medlen har använts skall redovisas till Regeringskansliet senast den 3 november 2008. I slutrapporten skall ingå en särskild redovisning av de insatser som gjorts av kommuner som omfattas av storstadspolitikens lokala utvecklingsavtal. Vidare skall ingå redovisning av jämställdhetskonsekvenser av beviljade projekt.
2. Kvantitativ sammanställning av indikatorer
Ungdomsstyrelsen skall göra en enkel kvantitativ sammanställning av berörda myndigheters uppföljning av befintliga indikatorer som belyser utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor. All individbaserad statistik skall vara könsuppdelad om det inte finns särskilda skäl mot detta. Uppdraget skall redovisas senast den 10 augusti 2007 respektive den 10 augusti 2008.
3. Indikatorsuppföljning
Ungdomsstyrelsen skall följa upp nedanstående indikatorer som belyser utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor inom främst det egna verksamhetsområdet. Uppdraget skall redovisas i årsredovisningen avseende budgetåren 2006 och 2007. Uppföljningen skall innehålla en kvantitativ redovisning av indikatorerna och, om möjligt, belysning av skillnader i utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor beroende på inrikes/utrikes födda, socioekonomisk hemvist samt eventuella funktionshinder. All kvantitativ redovisning av indikatorerna skall vara könsuppdelad om inte särskilda skäl finns mot detta. Uppföljningen skall även innehålla en kommentar om utvecklingen av ungdomars villkor. Ungdomsstyrelsen skall också kortfattat redogöra för vilka insatser/åtgärder som vidtagits för att förbättra ungdomars levnadsvillkor inom de områden för vilka indikatorerna belyser utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor. Indikatorerna är följande:
Deltagande i folkrörelser och föreningar bland ungdomar.
Andel ungdomar som är aktiva i en förening.
Ungdomars möjligheter att föra fram idéer till beslutsfattare i kommunen.
Andel ungdomar som deltar i partipolitiska organisationer.
Deltagande i politiska aktioner bland ungdomar.
Ungdomars deltagande i val till riksdag, kommuner och landsting.
Andel kommuner med någon typ av inflytandeforum för ungdomar.
Andel kommuner som tar fram kommunala handlingsplaner med inriktning på ungdomars levnadsförhållanden
4. Nationellt entreprenörskapsprogram
Ungdomsstyrelsen skall delta i genomförandet av det nationella entreprenörskapsprogrammet som NUTEK genomför från och med den 1 januari 2005 till och med den 30 juni 2008, bl.a. genom att bistå med kompetens genom deltagande i referensgrupper.
5. Tematisk analys
Ungdomsstyrelsen skall genomföra en kvalitativ analys av utvecklingen av ungdomars levnadsvillkor avseende välfärd och makt inom området hälsa och utsatthet. För genomförandet av uppdraget har Ungdomsstyrelsen fått 350 000 kronor enligt särskilt regeringsbeslut. Uppdraget skall redovisas till Regeringskansliet senast den 30 november 2007.
6. Implementering av EU-gemensamma mål
Ungdomsstyrelsen skall i dialog med relevanta aktörer utarbeta ett förslag till hur myndigheten skall arbeta för att involvera kommunerna i implementeringen av de gemensamma målen på det ungdomspolitiska området inom EU och av den Europeiska ungdomspakten. Uppdraget skall redovisas till Regeringskansliet senast den 8 augusti 2007.
Ungdomsstyrelsen skall särskilt föreslå en plan för den fortsatta implementeringen av de EU-gemensamma målen om främjande av ungas deltagande och om bättre information till unga. Implementeringen av dessa mål skall kopplas sammman med målen för den Europeiska ungdomspakten. Förslaget skall redovisas till Regeringskansliet senast den 1 mars 2007.
7. Attityd- och värderingsstudie
Ungdomsstyrelsen skall genomföra en attityd- och värderingsstudie under 2006 och 2007, vars resultat bl.a. skall redovisas efter kön. För studiens genomförande har Ungdomsstyrelsen genom särskilda regeringsbeslut under 2006 fått dels 150 000 kronor, dels 850 000 kronor. Studien skall redovisas till Regeringskansliet senast den 31 oktober 2007.
8. Förberedelser inför överföringen av Eurodesk
Ungdomsstyrelsen skall i samråd med Centrum för internationellt ungdomsutbyte (CIU) förbereda överföringen den 1 januari 2008 av Eurodesk till Ungdomsstyrelsen.
9. Bestämningsfaktorer för ungdomars hälsoutveckling
Ungdomsstyrelsen skall redovisa utvecklingen av s.k. bestämningsfaktorer för hälsan inom det egna verksamhetsområdet och de insatser som genomförts för att påverka utvecklingen. I redovisningen skall ett jämställdhetsperspektiv anläggas. Uppdraget skall redovisas i samband med årsredovisningen för 2007 till Statens folkhälsoinstitut och till Regeringskansliet.
10. EU-programmet Ung och aktiv i Europa 2007-2013
Regeringen har denna dag beslutat ändring i 3 § förordningen (1994:1389) med instruktion för Ungdomsstyrelsen, som innebär att Ungdomsstyrelsen är nationellt kontor för de EU-program inom ungdomsområdet som regeringen beslutar och ansvarar för att programmen genomförs i Sverige. Förordningsändringen träder i kraft den 6 februari 2007.
Genom beslut den 15 november 2006 (1719/2006/EG) har Europaparlamentet och Europeiska unionens råd inrättat EU:s program Youth in Action - i Sverige kallat Ung och aktiv i Europa - för perioden 2007-2013.
Regeringen utser Ungdomsstyrelsen, med verkan från det att nämnda förordningsändring träder i kraft, till nationellt kontor för EU-programmet Ung och aktiv i Europa för perioden 2007-2013.
11. Avslutningskonferens inom Europarådets kampanj Alla olika - alla lika
Ungdomsstyrelsen skall under 2007 arrangera avslutningskonferensen inom Europarådets kampanj Alla olika - alla lika.
FINANSIERING
5 | Anslag |
5.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
29:1 | Ungdomsstyrelsen (Ramanslag) |
Disponeras av Ungdomsstyrelsen | 19 226 |
ap.1 | Ungdomsstyrelsen (ram) | 19 226 |
Villkor för anslag 29:1
ap.1 Ungdomsstyrelsen
Disponeras av Ungdomsstyrelsen.
29:2 | Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet (Ramanslag) |
Disponeras av Kammarkollegiet | 5 000 |
ap.5 | Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (ram) | 3 200 |
ap.6 | Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (ram) | 1 200 |
ap.12 | Delegationen för mänskliga rättigheter (ram) | 600 |
Disponeras av Ungdomsstyrelsen | 166 500 |
ap.1 | Statsbidrag till ungdomsorganisationer (ram) | 72 500 |
ap.2 | Nationellt kontor för EU-program (ram) | 2 600 |
ap.3 | Utvecklingsinsatser gentemot kommuner (ram) | 6 000 |
ap.10 | Satsning på ungdomar i riskmiljöer (ram) | 81 750 |
ap.11 | Administration av satsningen på ungdomar i riskmiljöer (ram) | 3 250 |
ap.8 | Konferens Alla olika - alla lika (ram) | 400 |
Disponeras av regeringen | 1 355 |
ap.7 | Till regeringens disposition (ram) | 1 355 |
Disponeras av Regeringskansliet/Integrations- och jämställdhetsdepartementet | 500 |
ap.4 | Forskning om ungdom (ram) | 500 |
Villkor för anslag 29:2
ap.1 Statsbidrag till ungdomsorganisationer
Anslagsposten skall användas för strukturbidrag, utvecklingsbidrag, etableringsbidrag och särskilt bidrag enligt förordningen (2001:1060) om statsbidrag till ungdomsorganisationer.
ap.2 Nationellt kontor för EU-program
Anslagsposten skall användas för finansiering av uppdraget som nationellt kontor för EU-programmet Ung och aktiv i Europa.
ap.3 Utvecklingsinsatser gentemot kommuner
Anslagsposten skall användas för finansiering av utvecklingsinsatser gentemot kommunerna.
ap.4 Forskning om ungdom
Medlen utbetalas efter rekvisition till Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) för stöd till och insatser för ungdomsforskningen. Rådet skall i samband med rekvisitionen redovisa genomförda och planerade satsningar på ungdomsforskningens område.
ap.5 Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer
Medlen utbetalas efter rekvisition till Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU), som får använda medlen för sin internationella och nationella verksamhet.
ap.6 Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte
Medlen utbetalas efter rekvisition till Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU) för direktinformation till ungdomar om internationellt ungdomsutbyte samt informationsarbete genom Eurodesk.
ap.8 Konferens Alla olika - alla lika
Medel för Ungdomsstyrelsens genomförande av avslutningskonferensen inom Europarådets kampanj Alla olika - alla lika.
ap.10 Satsning på ungdomar i riskmiljöer
Anslagsposten skall användas för stöd inom satsningen på ungdomar i riskmiljöer. Av medlen skall 10 miljoner kronor avsättas för stöd till utveckling av drogfria mötesplatser och minst 15 procent av de statsbidrag som Ungdomsstyrelsen fördelar skall riktas till ideella organisationers verksamheter (stödform 3). Av anslagspostens medel får högst 4 miljoner kronor användas för utgifter som Ungdomsstyrelsen har för externa uppdrag, som rör utvärderings- och utredningsverksamhet, samt för erfarenhetsspridning och myndighetens besök i kommuner och ideella organisationer med anledning av satsningen.
ap.11 Administration av satsningen på ungdomar i riskmiljöer
Anslagsposten skall användas för Ungdomsstyrelsens administration av riskmiljösatsningen.
ap.12 Delegationen för mänskliga rättigheter
Från anslagsposten får finansieras kostnader som Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige (Ju2006:02) har för, att i enlighet med direktiven (dir 2006:27), genomföra den svenska delen av Europarådets kampanj Alla olika - alla lika. Medlen får även användas för att täcka Kammarkollegiets ekonomiadministrativa kostnader.
5.3 | Finansiella villkor |
5.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2007 | Indrag av anslagsbelopp |
29:1 Ungdomsstyrelsen | |||
ap.1 | 577 | 3 % | 0 |
29:2 Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet | |||
ap.1 | 0 | 3 % | 0 |
ap.2 | 0 | 3 % | 0 |
ap.3 | 0 | 3 % | 0 |
ap.4 | 0 | 3 % | 0 |
ap.5 | 0 | 3 % | 0 |
ap.6 | 0 | 3 % | 0 |
ap.7 | 0 | 3 % | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Allt | 0 |
ap.11 | 0 | 3 % | 0 |
ap.12 | 0 | 3 % | 0 |
6 | Övriga villkor |
6.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl 20 § budgetlagen) | 3 500 |
Räntekontokredit (enl 21 § budgetlagen) | 2 500 |
Övriga kreditramar (enl 23 § budgetlagen) |
6.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2007-01-25 | 1 602 |
2007-02-25 | 1 602 |
2007-03-25 | 1 602 |
2007-04-25 | 1 602 |
2007-05-25 | 1 602 |
2007-06-25 | 1 602 |
2007-07-25 | 1 602 |
2007-08-25 | 1 602 |
2007-09-25 | 1 602 |
2007-10-25 | 1 602 |
2007-11-25 | 1 602 |
2007-12-25 | 1 604 |
29:1 ap.1 | Ungdomsstyrelsen |
7 | Avgifter och bidrag |
7.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2005 | +/- 2006 | Int. 2007 | Kost. 2007 | +/- 2007 | Ack. +/- utgå. 2007 |
Avgiftsbelagd verksamhet | ||||||
Information | 0 | 0 | 1 500 | 1 500 | 0 | 0 |
Villkor
Information
Inkomsten disponeras av Ungdomsstyrelsen. Avgifternas storlek bestäms av Ungdomsstyrelsen, dock inte i de fall som avses i 15 § avgiftsförordningen (1992:191). Regeringen medger undantag från begränsningarna i 4 § andra stycket i avgiftsförordningen.
7.5 | Villkor för bidragsfinansierad verksamhet |
Ungdomstyrelsen får ta emot bidrag från såväl statliga som icke statliga finansiärer för sin verksamhet. Inkomsterna disponeras av myndigheten.
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Inga bestämmelser meddelas i denna del.