
M2005/6475/A
Box 1371
111 93 STOCKHOLM
VERKSAMHET
Följande gäller för verksamheten inom Elsäkerhetsverkets ansvarsområde.
Politikområde | Verksamhetsområde | Verksamhetsgren |
Näringspolitik | Regler, tillstånd och tillsyn | Elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet |
Skydd och beredskap mot olyckor och svåra påfrestningar | Svåra påfrestningar | Åtgärder inom Samverkansområde Teknisk infrastruktur |
1 |
Verksamhetsstyrning |
1.1 |
Politikområde Näringspolitik |
Mål
Främja en hållbar tillväxt och en ökad sysselsättning genom insatser för ökad konkurrenskraft och fler och växande företag.
1.1.1 |
Verksamhetsområde Regler, tillstånd och tillsyn |
Mål
Säkerställa goda grundläggande förutsättningar inom i första hand näringslivet och ett enkelt regelverk för företagande.
1.1.1.1 |
Verksamhetsgren Elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet |
Mål
Elsäkerhetsverkets mål inom verksamhetsgren Elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet är
· att förebygga av elektricitet orsakad skada på person och egendom samt störningar på radiokommunikation och näringsverksamhet inom området elektromagnetisk kompatibilitet (EMC).
· att svara för statliga insatser för att bygga upp, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och elektrisk materiel samt medverka till en tillfredsställande elektromagnetisk kompatibilitet.
I anslutning till insatserna skall verket följa den internationella utvecklingen samt främja svenskt deltagande i internationellt samarbete inom sitt verksamhetsområde. I myndighetens arbete med EU-frågor ingår även avtal med tredje land som EU ingått, t.ex. s.k. MRA-avtal.
I verksamheten ingår informationsinsatser och upplysningsarbete i elsäkerhetsfrågor både till en bredare allmänhet och till fackmän. Elsäkerhetsverket skall hålla en hög servicenivå och därvid utnyttja den nya informationstekniken för att öka tillgängligheten till myndighetens verksamhet.
Återrapportering
Elsäkerhetsverket skall lämna en sammanfattande redovisning av tillståndet och utvecklingen inom elsäkerhetsområdet. Redovisningen skall innehålla en bedömning av effekterna av de statliga insatserna inom området. En redovisning av de åtgärder som Elsäkerhetsverket vidtagit inom IT-området som syftar till att öka tillgängligheten till verksamheten skall lämnas i årsredovisningen.
Mål föreskriftsarbete
Målet för föreskriftsarbetet är att utarbeta föreskrifter som är nödvändiga för att elsäkerheten och en tillfredsställande EMC-miljö skall upprätthållas utan att utgöra hinder för den tekniska utvecklingen eller för handeln med andra länder.
Återrapportering
Elsäkerhetsverket skall redovisa insatser och kostnader rörande genomförande av EU:s regelverk och övriga föreskriftsprojekt. Resultatredovisningen i årsredovisningen skall utgå från nyckeltal för prestationer och produktivitet.
Mål standardiseringsarbete
Målet för standardiseringsarbetet är att bidra till utformningen av sådana standarder som är nödvändiga för att elsäkerheten och en tillfredsställande EMC-miljö skall upprätthållas utan att utgöra hinder för den tekniska utvecklingen eller för handeln med andra länder.
Återrapportering
Redovisningen skall innefatta Elsäkerhetsverkets insatser och kostnader rörande bevakning och deltagande i sådana standardiseringsgrupper vars arbete är av stor betydelse för elsäkerhetsnivån och för en god elektromagnetisk kompatibilitet. Resultatredovisningen i årsredovisningen skall utgå från nyckeltal för prestationer och produktivitet.
Mål tillsyn av elanläggningar
Målet för tillsynen på elanläggningsområdet är att föreskrifter om utförande, handhavande och skötsel följs samt att erfarenheter från tillsynsarbetet återförs till föreskrifts- och standardiseringsarbetet.
Återrapportering
Elsäkerhetsverket skall redovisa insatser, resultat och kostnader för fälttillsynen samt andra ärenden med anknytning till verkets föreskrifter. Resultatredovisningen i årsredovisningen skall utgå från nyckeltal för prestationer och produktivitet.
Mål tillsyn av elprodukter
Målet för tillsynen på elproduktområdet är att föreskrifter om kontrollordning samt om utförande, handhavande och skötsel av elprodukter följs, samt att erfarenheter från tillsynsarbetet återförs till föreskrifts- och standardiseringsarbetet. Marknadskontrollen skall bidra till att säkerställa att tillverkare och importörer marknadsför säkra elprodukter samt, i de fall ej säkra elprodukter kommer ut på marknaden, åtgärder vidtas för att begränsa riskerna.
Återrapportering
Redovisningen skall innefatta verkets insatser, resultat och kostnader vad beträffar marknadskontrollen. Resultatredovisningen i årsredovisningen skall utgå från nyckeltal för prestationer och produktivitet.
1.2 |
Politikområde Skydd och beredskap mot olyckor och svåra påfrestningar |
Mål
Målet för politikområdet är att minska risken för och konsekvenserna av olyckor och svåra påfrestningar på samhället i fred och minska lidande och skadeverkningar av olyckor och katastrofer i andra länder.
1.2.1 |
Verksamhetsområde Svåra påfrestningar |
Mål
Målet är att minska risken för och konsekvenserna av svåra påfrestningar på samhället i fred. Om en sådan påfrestning skulle inträffa skall kvinnors, mäns och barns liv, personliga säkerhet och hälsa tryggas samt skador på egendom eller i miljö hindras eller begränsas.
1.2.1.1 |
Verksamhetsgren Åtgärder inom Samverkansområde Teknisk infrastruktur |
Mål
Målet för verksamheter inom samverkansområdet Teknisk infrastruktur är att riskerna för störningar i den tekniska infrastrukturen i samhället minimeras och att samhällets grundläggande behov kan tillgodoses vid svåra påfrestningar på samhället i fred.
Verksamheten syftar till att åstadkomma en sådan robusthet och flexibilitet hos den tekniska infrastrukturen att samhällets väsentligaste behov kan tillgodoses vid allvarliga avsiktliga eller oavsiktliga störningar i fred såsom sabotage, terrorhandlingar eller allvarliga olyckor.
Mål för Elsäkerhetsverket inom området Teknisk infrastruktur är att under svåra påfrestningar på samhället i fred
-
tillämpa regelverket inom elsäkerhetsområdet på ett sådant sätt att nödvändiga reparationer och provisoriska åtgärder i elnät och anläggningar kan genomföras utan dröjsmål och med betryggande säkerhet och
-
utöva tillsyn över genomförda reparationer och provisoriska åtgärder i elnät och anläggningar och bevaka att sådana åtgärder inte kvarstår längre än nödvändigt.
Återrapportering
Inom ramen för Elsäkerhetsverkets uppgifter inom samverkansområdet skall myndigheten redovisa en analys av prestationernas effekter på beredskapen och hur de har bidragit till att uppfylla målen. Väsentliga avvikelser från inriktning och planerad verksamhet skall redovisas. Insatser som genomförs inom ramen för myndighetens andra politikområde och som utgör ett väsentligt bidrag till detta politikområdes måluppfyllnad skall också redovisas.
Myndigheten skall också redovisa de förhållanden och gränssättande faktorer i myndighetens verksamhet eller inom myndighetens ansvarsområde som utgör en allvarlig begränsning av samhällets förmåga vid svåra påfrestningar på samhället i fred.
2 |
Övriga mål och återrapporteringskrav |
Avgiftsbelagd verksamhet
Elsäkerhetsverket skall redovisa utfall i förhållande till beräknad budget för 2006 års avgiftsbelagda verksamhet, samt kommentera och förklara väsentliga avvikelser mellan budget och utfall.
Utgiftsprognoser
Elsäkerhetsverket skall redovisa utgiftsprognoser för 2006 -2009 i Hermes vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna skall kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till statsbudgeten.
- 19 januari 2006
- 8 mars 2006
- 2 maj 2006
- 21 augusti 2006
- 2 november 2006
Verksamhetens indelning
Elsäkerhetsverkets verksamhet skall redovisas enligt följande indelning
Verksamhetsgren Elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet
- föreskriftsarbete
- standardiseringsarbete
- tillsyn av elanläggningar
- tillsyn av elprodukter
Verksamhetsgren Teknisk infrastruktur
Barnsäkerhet
Elsäkerhetsverket skall redovisa vilka insatser som har genomförts under året för att öka barns och ungas kunskap om elsäkerhet samt andra vidtagna åtgärder med fokus på barnsäkerhet.
Miljöledningsredovisning
Elsäkerhetsverket skall årligen i samband med årsredovisningen dock senast den 1 mars, redovisa sitt miljöledningsarbete enligt riktlinjer i regeringsbeslut den 10 november 2005.
Omlokalisering
Elsäkerhetsverket skall särredovisa de merkostnader som uppkommit till följd av regeringens beslut att omlokalisera verksamheten från Stockholm. Merkostnaderna bör redovisas uppdelat på följande delar, nämligen lokalkostnader, kostnader för flyttning jämte administrationskostnader (resor m.m.), stödkostnader i form av exempelvis konsultkostnader, personalkostnader där särskild pensionsersättning särredovisas jämte lönekostnader, ersättning för pendling och dubbelbemanning. Redovisning skall ske i årsredovisningen. Eventuella kvarstående merkostnader till följd av omlokaliseringen skall även redovisas för 2007.
3 |
Organisationsstyrning |
Elsäkerhetsverket skall verka för en långsiktig och god personalförsörjning med för verksamheten ändamålsenlig kompetens.
Återrapportering Elsäkerhetsverket skall redovisa mål och måluppfyllelse för kompetensförsörjningen i förhållande till verksamhetens mål och resultat. Av redovisningen skall framgå
- i vilken omfattning myndighetens mål för kompetensförsörjningen under 2006 har uppnåtts,
- vilka åtgärder som har vidtagits, och
- vilka mål som gäller för myndighetens kompetensförsörjning 2007 och 2008-2009.
Inom ramen för detta skall myndighetens insatser för att främja etnisk och kulturell mångfald och ökad hälsa samt för att åstadkomma en ändamålsenlig åldersstruktur, könsfördelning och rörlighet bland personalen framgå. Redovisningen skall göras för grupper av anställda inom de tre kompetenskategorierna ledning samt kärn- och stödkompetens, om så är lämpligt.
Mål
Statliga myndigheter skall vara ledande i omställningen till ett ekologiskt och ekonomiskt uthålligt samhälle och i detta syfte verka för en ökad energieffektivisering i sina lokaler. Vid upphandling av all energirelaterad utrustning skall det alternativ väljas som är det mest fördelaktiga med hänsyn tagen till merkostnaden vid inköpet och den minskade energianvändningen under produktens tekniska livslängd.
Återrapporteringskrav
Elsäkerhetsverket skall redovisa storleken på den totala energianvändningen i sina lokaler och vilken energiform som har använts. Elsäkerhetsverket skall vidare redovisa för vilka åtgärder inklusive upphandlingsförfaranden som har vidtagits för att minska och effektivisera den totala energianvändningen.
4 |
Uppdrag |
Elsäkerhetsavgifter
Elsäkerhetsverket skall i årsredovisningen redovisa och kommentera intäkterna från elsäkerhetsavgifter och om det finns anledning att föreslå förändringar i avgiftsnivån.
Behörighetssystemet för elinstallationsarbete
Elsäkerhetsverket skall förutsättningslöst se över tillståndssystemet för utförande av elinstallationer och vid behov föreslå de förändringar som i framtiden bäst säkerställer att elektriska installationer utförs på ett säkert sätt samtidigt som olika brukarkategoriers behov tillgodoses.
Tillsyn av nätanläggningar
Krav på driftsäker el och tekniska förbättringar av det svenska elnätet medför bl.a. behov av att ledningarna i högre grad bör skyddas mot svåra påfrestningar genom att grävas ned eller ersättas med isolerad, avbrottsfri hängkabel. Ledningsgatorna kan breddas. Elsäkerhetsverket skall, såvitt avser verkets ansvarsområde, följa arbetet och öka den aktiva tillsynen av nätanläggningar vad avser röjning av ledningsgator och reglerat avstånd mellan elnät och träd.
FINANSIERING
5 |
Anslag |
5.1 |
Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
38:11 | Elsäkerhetsverket (Ramanslag) |
Disponeras av Elsäkerhetsverket | 42 204 | |||
ap.1 | Elsäkerhetsverket (ram) | 42 204 |
Disponeras av regeringen | 0 | |||
ap.2 | Regeringens disposition utgiftsbegränsning (ram) | 0 |
Villkor för anslag 38:11
5.3 |
Finansiella villkor |
5.3.1 |
Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2006 | Indrag av anslagsbelopp |
38:11 Elsäkerhetsverket | |||
ap.1 | 1 266 | Allt | 0 |
ap.2 | 0 | Allt | 0 |
5.3.2 |
Omfördelning av anslagssparande |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Omfördelning från anslag/ap 1 | Omfördelning till anslag/ap 2 | Belopp (tkr) | Belopp andel (%) |
38:11 Elsäkerhetsverket | |||
38:11 ap.2 | 38:11 ap.1 | 100 % |
2 Anslag och anslagsposter är angivna med 2006 års nomenklatur
6 |
Övriga villkor |
6.1 |
Låneram och krediter |
Låneram (enl 20 § budgetlagen) | 3 500 |
Räntekontokredit (enl 21 § budgetlagen) | 3 000 |
Övriga kreditramar (enl 23 § budgetlagen) |
6.2 |
Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2006-01-25 | 3 517 |
2006-02-25 | 3 517 |
2006-03-25 | 3 517 |
2006-04-25 | 3 517 |
2006-05-25 | 3 517 |
2006-06-25 | 3 517 |
2006-07-25 | 3 517 |
2006-08-25 | 3 517 |
2006-09-25 | 3 517 |
2006-10-25 | 3 517 |
2006-11-25 | 3 517 |
2006-12-25 | 3 517 |
38:11 ap.1 | Elsäkerhetsverket |
7 |
Avgifter och bidrag |
7.1 |
Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2004 | +/- 2005 | Int. 2006 | Kost. 2006 | +/- 2006 | Ack. +/- utgå. 2006 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Publikationsförsäljning | 0 | 0 | 1 300 | 500 | 800 | 800 |
Villkor
Publikationsförsäljning
7.2 |
Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna ej disponeras |
Verksamhet | Ink. tit. | +/- t.o.m. 2004 | +/- 2005 | Int. 2006 | Kost. 2006 | +/- 2006 | Ack. +/- utgå. 2006 |
Offentligrättslig verksamhet | |||||||
Elsäkerhetsavgift m.m. | 2552 | 0 | 0 | 34 500 | 0 | 34 500 | 34 500 |
Behörighetsavgift | 2552 | 0 | 0 | 2 200 | 0 | 2 200 | 2 200 |
Nätövervakningsavgift | 2552 | 0 | 0 | 19 600 | 0 | 19 600 | 19 600 |
Elberedskapsavgift | 2552 | 0 | 0 | 250 000 | 0 | 250 000 | 250 000 |
Ersättning för provade produkter | 2552 | 0 | 0 | 650 | 0 | 650 | 650 |
Summa | 0 | 0 | 306 950 | 0 | 306 950 | 306 950 |
Villkor
Elsäkerhetsavgift m.m.
Behörighetsavgift
Nätövervakningsavgift
Elberedskapsavgift
Ersättning för provade produkter
7.4 |
Villkor för avgiftsbelagd verksamhet |
Elsäkerhetsverkets verksamhet finansieras med en elsäkerhetsavgift som tillförs inkomsttitel. Avgiftens storlek bestäms i förordningen (1995:1296) om vissa avgifter på elområdet.
Avgiftsinkomster från elsäkerhetsavgifter, nätövervakningsavgifter, elberedskapsavgifter, behörighetsavgifter, avgifter i samband med provning av produkter och viten skall redovisas mot inkomsttitel 2552: Övriga offentligrättsliga avgifter.
Ersättning får tas ut med stöd av 4 § avgiftsförordningen (1992:191) utan den begränsning som föreskrivs i andra stycket nämnda bestämmelse. Avgiftsinkomsterna beräknas till 1 300 000 kr och får disponeras av Elsäkerhetsverket.
8 |
Övriga intäkter |
Övriga beräknade inkomster som disponeras
Avser bidrag om 2 000 000 kr för verksamhet som finansieras från sjätte utgiftsområdets anslag 7:5 Krisberedskap, Samverkansområdet Teknisk infrastruktur.