Villkor för anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder
Myndigheterna och regeringen får utöver tilldelat anslag disponera en anslagskredit på högst 153 533 500 kr. Anslagskreditens fördelning på respektive anslagspost framgår av tabellen ovan.
Anslagsposterna 1–21 samt anslagspost 22, delposterna 22:2–22:10:
Samtliga beslut beträffande ändamålen 1–7 skall fattas mot tilldelad bemyndiganderam. Beslut beträffande ändamålet 8 skall fattas mot tilldelat anslag.
Medlen får användas för medfinansiering av åtgärder och insatser inom ramen för regionala tillväxtavtal, som överensstämmer med övriga villkor för anslaget och mål för verksamheten, samt enligt de riktlinjer som anges i nationella förordningar.
Medlen får även användas för medfinansiering av åtgärder inom EG:s strukturfondsprogram enligt de riktlinjer som anges i nationella förordningar och i respektive programdokument.
Medlen disponeras av respektive länsstyrelse och Verket för näringslivsutveckling (delposterna 22:2–22:5) för ändamålen 1-9 och för Verket för näringslivsutveckling (delposterna 22:6–22:10) för ändamålen 7 och 8:
1. Regionala utvecklingsbidrag
I fråga om regionala utvecklingsbidrag i samband med investeringar för framställning av fasta bränslen skall beslut fattas efter samråd med Statens energimyndighet.
2. Landsbygdsbidrag
3. Stöd till kommersiell service
4. Småföretagsstöd
Beslut om stöd får endast fattas för ansökningar som inkommit före den 1 januari 2002 (förordningen (2000:282) om småföretagsstöd).
5. Sysselsättningsbidrag
6. Såddfinansiering
7. Regional projektverksamhet
I de fall utbetalning inte regleras i förordning skall medlen betalas ut i efterhand efter redovisning av nedlagda kostnader. Om det finns särskilda skäl, t.ex. om stödmottagaren har begränsad likviditet, får länsstyrelserna, självstyrelseorganen och samverkansorganen, efter prövning av projektets ekonomiska bärkraft, betala ut förskott på del av beloppet.
8. Uppföljning och utvärdering
Anslagsposten 10 och 22:9: 130 000 kr
Anslagsposterna 8, och 22:6: 250 000 kr
Anslagsposterna 7 och 22:7: 330 000 kr
Anslagsposterna 2, 11 och 22:8: 400 000 kr
Anslagsposterna 3, 12 och 22:4: 500 000 kr
Anslagsposterna 1, 6 och 22:10: 600 000 kr
Anslagsposterna 4, 9, 15, 16 och 22:2: 1 000 000 kr
Anslagsposterna 5 och 22:3: 1 200 000 kr
Anslagsposten 14: 1 500 000 kr
Anslagsposterna 13, 17 och 22:5: 2 000 000 kr
Anslagsposterna 18-21: 2 500 000 kronor
Av medlen under ovan angivna anslagsposter får respektive länsstyrelse, självstyrelseorgan och samverkansorgan, utöver ordinarie ramanslag för förvaltningsändamål, använda högst angivna belopp för att säkerställa uppföljningssystem m.m. i samband med bemyndigandesystemet på anslaget, uppföljning av enskilda företagsstödärenden och projekt samt viss utvärdering av den egna stödverksamheten.
9. Äldre regionalpolitiska åtgärder
Medlen får användas till att finansiera åtaganden som gjorts t.o.m. den 31 december 1998 inom ramen för det tidigare anslaget A1 Regionalpolitiska åtgärder, senast uppsatt på statsbudgeten 1998, undantaget anslagsposten 24 Program för regional näringspolitik och särskilda regionalpolitiska åtgärder.
Anslagspost 22, delpost 22:1:
Samtliga beslut beträffande ändamålen 1 och 5, undantaget basfinansiering av lokala och regionala resurscentra för kvinnor, skall fattas mot tilldelad bemyndiganderam. Beslut beträffande ändamålen 3, 4, 5 vad avser basfinansiering av lokala och regionala resurscentra för kvinnor, och 6 skall fattas mot tilldelat anslag.
Medlen får användas för medfinansiering av åtgärder och insatser inom ramen för regionala tillväxtavtal, som överensstämmer med övriga villkor för anslaget och mål för verksamheten.
Medlen disponeras av Verket för näringslivsutveckling för följande ändamål:
1. Regionala utvecklingsbidrag och sysselsättningsbidrag som beviljas av regeringen eller Verket för näringslivsutveckling
I fråga om regionala utvecklingsbidrag i samband med investeringar för framställning av fasta bränslen skall beslut ske efter samråd med Statens energimyndighet.
2. Stöd till kommersiell service
I det fall en kommun ansöker om hemsändningsbidrag enligt 19 § förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service skall självstyrelseorganet eller samverkansorganet i länet, om det tillstyrker ansökan, med eget yttrande lämna över ansökan till Verket för näringslivsutveckling för prövning.
Om Verket för näringslivsutveckling beviljar bidraget skall utgifterna belasta självstyrelseorganets eller samverkansorganets delpost.
Om självstyrelseorganet eller samverkansorganet inte tillstyrker ansökan skall Verket för näringslivsutveckling avslå denna.
Verket för näringslivsutveckling ansvarar för uppföljning av dessa hemsändningsbidrag.
3. Sysselsättningsbidrag enligt äldre bestämmelser
4. Utgifter på grund av vissa garantiåtaganden gentemot banker
5. Projektverksamhet
Verket för näringslivsutveckling får bedriva och medfinansiera projekt, som stärker näringslivets utveckling i främst nationella stödområden och EG:s strukturfondsområden, samt finansiera projekt och basverksamhet vid lokala och regionala resurscentra för kvinnor.
Om Verket för näringslivsutveckling ställer medel till någon annans förfogande skall riktlinjer lämnas för deras användning.
Verkets för näringslivsutveckling beslut om projektmedel kan inte överklagas.
Projektverksamheten skall i tillämpliga delar samordnas med och komplettera den projektverksamhet som finansieras med medel under anslaget under utgiftsområde 24 Näringsliv 38:2 Verket för näringslivsutveckling: Näringslivsutveckling, anslagspost 1.
Projektverksamhet som stärker näringslivets utveckling i främst nationella stödområden och EG:s strukturfondsområden
Verket för näringslivsutveckling skall avsätta högst 5 000 000 kronor av tilldelad bemyndiganderam för att finansiera ett program för samordning och genomförande av kompetensutvecklande åtgärder riktade till underleverantörsföretag.
Verket för näringslivsutveckling skall svara för den svenska offentliga medfinansieringen av åtgärderna tekniskt stöd i EG-kommissionens gemenskapsinitiativ Interreg IIIB Östersjön och Nordsjön samt Interreg IIIC Norra Zonen.
Medlen får inte ersätta ordinarie statliga bidrag, användas som reguljära driftstöd eller ensamma utgöra finansiering av verksamheter som bedrivs av annan. Vidare får medlen inte användas till åtgärder som omfattas av förordningen (2000:279) om regionalt utvecklingsbidrag, förordningen (2000:282) om småföretagsstöd, förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd, förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service eller motsvarande bestämmelser i äldre förordningar, förordningen (1995:1254) om statligt stöd till teknisk forskning, industriellt utvecklingsarbete och uppfinnarverksamhet samt förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag.
Om projektmedel och privata medel samfinansierar en åtgärd får projektmedlen uppgå till högst 50 procent av utgifterna för åtgärden.
Medlen kan användas för projekt som innebär samarbete över läns- och riksgräns.
Basfinansiering och projekt som avser lokala och regionala resurscentra för kvinnor
Verket skall avsätta 10 000 000 kronor till basfinansiering vid lokala och regionala resurscentra för kvinnor. Dessa bidrag kan medfinansieras av annan. Med basfinansiering avses finansiering av personal, lokaler och administration samt av horisontell samverkan mellan resurscentra. I frågor rörande affärsrådgivning för kvinnor bör samverkan ske med etablerade rådgivningsaktörer.
Verket för näringslivsutveckling skall dessutom avsätta lägst 26 000 000 kronor av tilldelad bemyndiganderam för bidrag till projekt vid lokala och regionala resurscentra för kvinnor i främst nationella stödområden och EG:s strukturfondsområden. Bidrag skall ges till tillväxtorienterade projekt som syftar till regional utveckling. Medlen kan även användas för att utveckla och öka kunskaperna om kvinnors företagande. Medlen får användas till att dels starta nya projekt, dels vidareutveckla tidigare projekt för att tillvarata erfarenheter, kontaktnät och kunskaper som vunnits i dessa. Dessa medel förutsätter annan finansiering med minst 40 procent.
Verksamheten skall bidra till att utveckla jämställdhetsperspektivet inom de regionala tillväxtavtalen.
6. Viss administration, uppföljning och utvärdering
Verket för näringslivsutveckling får använda högst 11 000 000 kronor, utöver ordinarie ramanslag för förvaltningsändamål, för viss administration, uppföljning av enskilda stödärenden och projekt samt viss utvärdering av den egna stödverksamheten. Dessa medel får även användas för att säkerställa uppföljningssystem m.m. i samband med bemyndigandesystemet på anslaget.
Anslagspost 22, delposterna 22:2–22:10:
Medlen disponeras av Verket för näringslivsutveckling för:
Utbetalningar till följd av beslut av självstyrelseorganen och samverkansorganen
Verket för näringslivsutveckling skall betala ut medlen på uppdrag av självstyrelseorganen och samverkansorganen enligt de av dem fattade besluten. Utbetalning skall ske via Verkets för näringslivsutveckling datasystem STINS.
Anslagspost 23:
Medlen disponeras av regeringen för dels eventuell ytterligare fördelning till länsstyrelser, självstyrelseorgan, samverkansorgan och Verket för näringslivsutveckling, dels för viss central utvecklingsverksamhet, m.m. Därutöver disponeras medlen för särskilda regionalpolitiska åtgärder inom anslagsposten A1 Regionalpolitiska åtgärder, senast uppsatt på statsbudgeten 1998, vilken disponeras för finansiering av åtaganden som gjorts t.o.m. den 31 december 2001, samt för eventuella utgifter avseende retroaktiva nedsatta socialavgifter som tidigare belastade anslaget 33:4 Ersättning för nedsättning av socialavgifter. Högst 5 000 000 kronor av tilldelad bemyndiganderam får disponeras av Regeringskansliet för konsult- och utredningsinsatser, m.m.
Anslagspost 24:
Medlen disponeras av Delegationen för delar av Bergslagen, Dalsland och Värmland för utrednings- och konsultinsatser.
Anslagspost 25:
Medlen disponeras av Delegationen för norra Sveriges inland för utrednings- och konsultinsatser.
Övriga bestämmelser för anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder
Medlen får inte, utöver vad som avses i förordningen (1998:1634) om regional utvecklingsarbete och vad som framgår av ändamålen 7 och 8 under anslagsposterna 1–21 och 22 (delposterna 22:2-22:10) samt ändamålen 5 och 6 under anslagspost 22 (delpost 22:1), användas för att bekosta förvaltningskostnader.
Vid utbetalning av regionala företagsstöd skall endast den nationella delen av finansieringen avräknas mot anslaget. Inbetalning av medel från EG:s strukturfonder, som medfinansierar regionala företagsstöd, skall redovisas som bidrag från annan myndighet.
I de fall medel beslutats från anslaget A1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder t.o.m. den 31 december 2000, och utbetalats år 1999 eller senare som en förskottering av medel för regionalt utvecklingspolitiska företagsstöd från något av de anslag som avser Europeiska regionala utvecklingsfonden perioden 1995-1999 och Europeiska regionala utvecklingsfonden perioden 2000-2006, skall medlen från utbetalande myndighet redovisas brutto mot anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder. Även i det fall ett anslag upphört eller nya beslut om medel inte längre får fattas på ett anslag skall medlen från utbetalande myndighet redovisas mot anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder.
Ränteinkomster på investeringslån eller landsbygdslån enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service eller motsvarande bestämmelser i äldre förordningar skall tillföras statsverkets checkräkning och redovisas på statsbudgetens inkomsttitel 2322 Räntor på övriga näringslån. Återbetalning av investeringslån eller landsbygdslån skall tillföras statsverkets checkräkning och redovisas under inkomsttitel 4136 Återbetalning av övriga näringslån.
Ersättning som tillfaller staten på grund av, fram till och med den 31 december 2001, beviljade, lån till privata investmentbolag eller av att regionala utvecklingsbidrag beviljats som villkorslån enligt 51a § förordningen (1990:642) om regionalpolitiskt företagsstöd, eller motsvarande bestämmelser i äldre förordningar samt 43 § i förordningen (1998:995) om regionalpolitiskt företagsstöd inom EG:s strukturomvandlingsområden i Sverige, skall tillföras statsverkets checkräkning och redovisas under statsbudgetens inkomsttitel 4136 Återbetalning av övriga näringslån.
Medel som tillfaller staten på grund av återkrav av lokaliserings- och utvecklingsbidrag samt regionalt utvecklingsbidrag enligt förordningen (2000:279) om regionalt utvecklingsbidrag, småföretagsstöd enligt förordningen (2000:282) om småföretagsstöd, avskrivningslån eller landsbygdsbidrag enligt förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd eller investeringsbidrag enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service eller motsvarande bestämmelser i äldre förordningar, skall tillföras statsverkets checkräkning och redovisas under statsbudgetens inkomsttitel 2811 Övriga inkomster av statens verksamhet.
Lokaliseringsbidrag, utvecklingsbidrag, regionalt utvecklingsbidrag, landsbygdsbidrag, avskrivningslån eller investeringsbidrag som återvinns i samband med bidragsmottagarens konkurs skall redovisas mot anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder.
Registrering av beslut m.m. i Verkets för näringslivsutveckling datasystem STINS, avseende ändamålen 1–9 under anslagsposterna 1–21 och 22 (delposterna 22:2–22:10) samt ändamålen 1, 3 och 5 under anslagspost 22 (delpost 22:1), skall ske senast tre veckor efter fattat beslut av Verket för näringslivsutveckling, länsstyrelserna, självstyrelseorganen och samverkansorganen.
Uppdrag
Delegationerna för delar av Bergslagen, Dalsland och Värmland respektive norra Sveriges inland skall senast nedanstående datum redovisa sina dispositioner av anslaget och prognoser m.m. gällande anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder till Regeringen (Näringsdepartementet).
den 22 januari 2003 (per den 31 december 2002)
den 10 mars 2003 (per den 31 januari 2003)
den 7 maj 2003 (per den 31 mars 2003)
den 11 augusti 2003 (per den 30 juni 2003)
den 3 november 2003 (per den 30 september 2003)
Redovisningen skall omfatta anslagsutfall och kvarvarande anslagsbehållningar på anslaget 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder samt totalt utestående åtaganden som gjorts med stöd av bemyndigande. Prognosen över hur utbetalningarna på grund av dessa åtaganden fördelar sig under åren 2003-2004 skall göras. Delegationerna skall även redovisa prognoser över de totala utestående åtaganden som beräknas ha gjorts med stöd av tilldelad bemyndiganderam per den 31 december 2003 samt prognoser över utbetalningarna på grund av dessa åtaganden för 2004 (prognoserna skall även inkludera beslut som utbetalas beslutsåret).
Äldre anslag som disponeras år 2003
Ingående reservationer och anslagssparande under nedanstående äldre anslag som helt eller delvis disponeras av Verket för näringslivsutveckling,regeringen och Regeringskansliet.
Budgetåret 2000
Utgiftsområde 24 Näringsliv
A8 Fortsatta program för småföretagsutveckling, förnyelse och tillväxt. Anslagspost 4 Program för utveckling av småföretag via industriella utvecklingscentra. (Disponeras av Verket för näringslivsutveckling)
Anslagspost 6 Till Regeringskansliets (Näringsdepartementets) disposition.
Anslagspost 27 Till regeringens disposition. Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling. A11 Regionalpolitiska insatser, anslagspost 22
Villkor
Anslaget A8 Fortsatt program för småföretagsutveckling, förnyelse och tillväxt, anslagspost 4 Program för utveckling av småföretag via industriella utvecklingscentra får användas för genomförande av projekt som beslutats under 2000 eller tidigare.
Anslaget A11 Regionalpolitiska insatser, anslagspost 22 skall användas till att täcka utgifter p.g.a. beslut som fattats om olika typer av regionalpolitiska företagsstöd och projekt mot Tionde huvudtitelns anslag C1 Lokaliseringsbidrag m.m. och C2 Regionala utvecklingsinsatser m.m. från budgetåret 1995/1996 under åren 1995/1996-1999 vad avser anslaget C1 och åren 1995/1996-1998 vad avser anslaget C2. Anslaget A11 får endast användas till att finansiera åtaganden som gjorts fram till den 31 december 1999.
Övriga villkor NUTEK
I enlighet med riksdagsbeslut har avtal träffats om att överlåta lånefordringar bestående av lokaliseringslån och regionala utvecklingslån till Stiftelsen Norrlandsfonden mot ersättning till staten (prop. 1997/98:62, bet. 1997/98:AU11, rskr.1997/98:204). Som ersättning har Stiftelsen Norrlandsfonden överlåtit reverser till staten (Närings- och teknikutvecklingsverket), vilka Norrlandsfonden skall amortera med en åttondel varje år under åtta år. Ytterligare revers skall överlämnas till staten (Verket för näringslivsutveckling) och amorteras på samma sätt. Ränta skall erläggas på utestående kapital. De inkomster Verket för näringslivsutveckling mottar skall redovisas mot inkomsttitel 4139 Återbetalning av lokaliseringslån vad avser amorteringar och inkomsttitel 2324 Ränteinkomster på lokaliseringslån vad avser räntor.
Verket för näringslivsutveckling har rätt att från statens checkräkning utbetala högst 50 000 000 kronor till Svenska Handelsbanken. Medlen utgör förskott för de betalningar till stödmottagare som banken efterhand genomför enligt avtal med Verket för näringslivsutveckling.
Från EG inbetalda medel, avseende programperioden 1995-1999, skall redovisas mot inkomsthuvudgrupp 6300 Bidrag från EG:s regionalfond enligt nedan:
Nutek, inkomsttitel 6311.
Länsstyrelsen i Norrbottens län, inkomsttitel 6311, undertitel 01.
Länsstyrelsen i Västerbottens län, inkomsttitel 6311, undertitel 02.
Länsstyrelsen i Jämtlands län, inkomsttitel 6311, undertitel 03.
Länsstyrelsen i Värmlands län, inkomsttitel 6311, undertitel 04.
Länsstyrelsen i Västra Götalands län, inkomsttitel 6311, undertitel 05.
(tkr) |
Räntekonto-
kredit |
Belopp som förs till
räntekonto[1] |
Låneram[2] |
38:1 Verket för näringslivsutveckling : Förvaltningskostnader |
20 772 |
207 719 |
15 000 |
38:2 Näringslivsutveckling ap. 1 |
|
|
|
33:3 Transportbidrag |
|
|
|
[1] Överföring sker med1/12 varje månad.
[2] Låneram i Riksgäldskontoret för investeringar i anläggningstillgångar som används i verksamheten.