Uppdrag från tidigare regleringsbrev
FHI skall utarbeta ett förslag till handlingsprogram för att motverka spelberoende. Uppdraget skall redovisas senast den 1 januari 2003.
Inom ramen för arbetet med den nationella storstadspolitiken skall institutet i samverkan med företrädare för de kommuner som tecknat lokala utvecklingsavtal med staten samt andra lokala och regionala aktörer utveckla en samsyn kring metoder och strategier för folkhälsoarbetet i berörda stadsdelar. Med utgångspunkt i denna samsyn skall institutet i den ordinarie verksamheten beakta de särskilda behov som finns i de berörda stadsdelarna. Institutet skall redovisa på vilket sätt man bidragit till arbetet med den utvärdering som Integrationsverket är huvudansvarig för och vilka effekter samverkan har haft för det egna arbetet. Uppdraget skall redovisas senast den 28 mars 2003.
FHI skall i samarbete med företrädare för restaurangnäringen, de fackliga organisationerna, Rikspolisstyrelsen, Arbetsmiljöverket och Svenska Kommunförbundet utarbeta ett gemensamt åtgärdsprogram. Programmet bör syfta till att åstadkomma en ansvarsfull hantering av alkoholdrycker, tidigareläggning av restaurangvanor och till att motverka förekomsten av narkotika och illegalt spel på serveringsställen samt att förbereda övergången till rökfria serveringsställen. FHI skall fortlöpande redovisa uppdraget till regeringen och senast den 1 juli 2003 avge en rapport.
Institutet skall ta fram förslag till gemensamma indikatorer och statistik i syfte att bättre kunna följa alkoholkonsumtionens och alkoholskadornas utveckling såväl på nationell som på lokal nivå. Statistiken skall göra det möjligt att göra jämförelser mellan åren och mellan olika kommuner. Förslagen skall redovisas till regeringen senast den 1 maj 2003.
FHI skall samla in, analysera och sprida kunskap om hur föräldrastöd av olika slag kan utformas för att göra verklig nytta. Uppdraget skall redovisas i form av en slutrapport senast den 31 december 2004.
Uppdrag som getts under 2002
FHI skall utreda förutsättningarna för att möjliggöra rökfria serveringsmiljöer. Uppdraget skall redovisas senast den 1 februari 2003.
I regleringsbrevet för budgetåret 2002 gav regeringen Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att i samverkan med Skolverket och i samråd med Svenska Kommunförbundet analysera vilka insatser som kan vidtas för att stärka den alkoholskadeförebyggande verksamheten i skolan. Uppdraget har redovisats den 31 mars 2002. Folkhälsoinstitutet och Statens skolverk skall i samråd med Svenska Kommunförbundet vidareutveckla detta uppdrag till att också omfatta narkotikaförebyggande insatser. Uppdragen skall presenteras i en sammanhängande rapport senast den 31 mars 2003.
FHI skall lämna förslag på vilka indikatorer för hälsans bestämningsfaktorer (folkhälsomålsindikatorer) som bör ingå i ett nationellt uppföljnings- och utvärderingssystem för det samlade folkhälsoarbetet. Uppdraget skall redovisas senast den 31 mars 2003.
FHI skall inom ramen för den nationella narkotikahandlingsplanen (prop. 2001/02:91) utreda förutsättningarna för att inrätta en nationell hjälptelefonlinje, lämna förslag till en grundläggande vidareutbildning i preventivt arbete, lämna förslag till hur inslag om prevention och missburk kan förstärkas i grundutbildningen för lärare och andra yrkeskategorier som arbetar med barn och ungdomar, utarbeta modeller och system för att dokumentera lokalt förebyggande arbete, ta fram en handbok för lokala kartläggningar och genomföra narkotikavaneundersökningar i gruppen 15-24 år samt för hela befolkningen. Uppdragen skall redovisas löpande, samtliga uppdrag skall vara avrapporterade senast den 1 juli 2003.
FHI skall närmare följa tobaksförsäljningens utveckling när det gäller ungdomar och utvärdera tillämpningen och effekterna av tobakslagens bestämmelser avseende åldersgräns för inköp av tobak. Uppdraget skall redovisas senast den 1 januari 2004.
FHI skall följa upp kampanjen Sätt Sverige i rörelse genom att fortsatt ta initiativ som syftar till att främja hälsa och förebygga ohälsa genom ökad fysisk aktivitet. Uppdraget inkluderar att ta fram en nationell strategi för ökad fysisk aktivitet. Uppdraget skall redovisas senast den 31 december 2004.
FHI skall följa upp den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador. Uppdraget skall redovisas senast den 30 december 2006.
FHI skall i samverkan med kommuner och landsting bedriva kunskapsbaserad metodutveckling för tobakspreventivt arbete. Uppdraget skall redovisas för regeringen den 30 september 2005.
Uppdrag i samverkan med andra myndigheter
FHI skall samverka med Socialstyrelsen vad gäller att utreda förutsättningarna för ett nationellt informationssystem för att följa personskadeutvecklingen. Uppdraget skall redovisas senast den 31 mars 2003.
FHI skall samverka med Socialstyrelsen vad gäller att vidareutveckla befintliga sammanfattande hälsomått i syfte att följa hälsoutvecklingen på befolkningsnivå samt utreda förutsättningarna för att utveckla ett nationellt folkhälsoindex. Uppdraget skall redovisas senast den 31 mars 2003.
FHI skall samverka med Konsumentverket vad gäller att lämna förslag till ytterligare begränsningar av reklam för tobaksvaror vid säljställen och utreda behov av åtgärder mot s.k. tobaksfester. Uppdraget skall redovisas senast den 1 juli 2003.
Nya uppdrag
FHI skall ta fram en handlingsplan för institutets jämställdhetsarbete. Som ett första steg i utformningen av handlingsplanen skall institutet utvärdera jämställdhetsarbetet man hittills har bedrivit i den externa och interna verksamheten. Utvärderingen skall rapporteras inför myndighetsdialogen 2003, senast den 15 maj 2003. Institutet skall med utvärderingen som grund ta fram en handlingsplan för jämställdhetsarbetet inom institutet. Handlingsplanen skall innehålla mål för vad myndigheten skall uppnå inom de olika verksamhetsområdena och verksamhetsgrenarna samt nödvändiga insatser för att nå målen. Handlingsplanen skall redovisas senast den 1 november 2003.
Regeringen har den 5 december 2002 (Ju2002/3367/U) fastställt reviderade delmål för den nationella ungdomspolitiken. Folkhälsoinstitutet skall följa upp delmålen 15, 16, 17 och 18. Uppdraget skall redovisas till Ungdomsstyrelsen senast den 22 februari 2003 samt vad avser uppföljningen för 2003 senast den 22 februari 2004.
FHI skall närmare följa folkölsförsäljningens utveckling när det gäller ungdomar och utvärdera tillämpningen och effekterna av alkohollagens bestämmelser när det gäller folköl (förslag aviserat i alkoholpropositionen 2000/01:97). Uppdraget skall redovisas senast den 1 maj 2004.
FHI skall göra en kartläggning av akademiska yrkesutbildningars och enskilda kurser utbud när det gäller utbildning i alkohol- och narkotikaförebyggande arbete. Kartläggningen skall innehålla uppgifter om innehåll och nivå på befintliga kurser samt de akademiska lärosätenas intresse och möjlighet att starta alkohol- och narkotikaförebyggande utbildningar med ett kvalificerat innehåll. Uppdraget skall redovisas senast den 31 december 2003.
FHI skall i samarbete med berörda myndigheter och organisationer utarbeta en samlad plan för kompetensutveckling i folkhälsoarbete av redan yrkesverksamma inom relevanta yrkesområden. Uppdraget skall redovisas senast den 31 december 2003.
FHI skall ta fram ett underlag med förslag till hur samhällets framtida arbete med hälsoinformation och hälsokommunikation bör bedrivas. En första delrapport skall lämnas senast den 31 december 2003. Den skall innehålla en redovisning av principiella utgångspunkter, rollfördelning mellan olika aktörer, prioriterade områden och målgrupper, hur hälsoinformationen organiserats i några jämförbara länder och vilka erfarenheter som gjorts samt vilka möjligheter modern teknik ger för produktion och distribution. Uppdraget skall slutredovisas senast den 1 maj 2004.
FHI och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) skall i samarbete med andra berörda aktörer utarbeta en lägesbeskrivning av svensk folkhälsoforskning. Beskrivningen skall bl.a. innehålla en kartläggning av pågående forskning och forskarmiljöer samt en utvärdering av svensk folkhälsoforskning. Rapportering av kartläggningen skall ske senast den 30 november 2003. Utvärderingen skall rapporteras senast den 1 mars 2004.
Enligt ett uppdrag från 2002 skall FHI lämna förslag på vilka indikatorer för hälsans bestämningsfaktorer som bör ingå i ett nationellt uppföljnings- och utvärderingssystem för det samlade folkhälsoarbetet. Det arbete som gjorts inom uppdraget ska även läggas till grund för en analys av de indikatorer som Integrationsverket tagit fram i sin rapport På rätt väg? och som berör folkhälsoområdet. Redovisningen avseende denna del skall ske till senast den 30 juni 2003.
FHI skall redogöra för de insatser, genom vilka myndigheten kan bidra till att målet för minskad ohälsa i arbetslivet (Politikområde 19; Ersättning vid arbetsoförmåga) uppnås. Återrapportering skall ske senast den 30 april 2003.
Myndigheten skall redovisa utgiftsprognoser för år 2003 till och med år 2006 för de anslag som myndigheten disponerar vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna skall kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle samt i förhållande till budgeten. De antaganden som ligger till grund för prognosen skall redovisas. Om möjligt skall prognosen också månadsfördelas för innevarande år så att jämförelser kan göras med faktiska utfall. Prognoser och kommentarer skall vara Socialdepartementet tillhanda senast
– onsdagen den 22 januari 2003
– måndagen den 10 mars 2003
– onsdagen den 7 maj 2003
– måndagen den 11 augusti 2003
– måndagen den 3 november 2003.