Verksamhetsgren Utbildning, planering m.m.
Inriktning av verksamheten
7. Utbildnings- och övningsverksamheten skall prioriteras till de förband som har högst beredskap samt till de förband som regeringen anmält till internationella styrkeregister. Åtgärder för att öka rekryteringen av totalförsvarspliktiga till internationella insatser skall prioriteras.
Övningsverksamheten skall vidare planeras och genomföras så att förmågan att verka inom operativt samordnade insatser samt att leda bataljons- och högre förbandsnivåer utvecklas. Försvarsmaktens förmåga att samverka med andra myndigheter och den civila delen av totalförsvaret skall bibehållas.
Övningsverksamheten
8. Försvarsmakten skall genomföra övningsverksamhet i huvudsak enligt den planering som redovisades till regeringen den 17 maj 2002.
Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa utgifterna för genomförd övningsverksamhet, effekten av denna och viktigare avvikelser från den redovisade planeringen.
9. Försvarsmakten får senarelägga tidpunkten för en hemställan om en trilateral samövning med Storbritannien och USA inom området skydd mot cyberattacker till den 1 mars 2003 eller den senare tidpunkt som Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) beslutar.
Utbildning av förband i insatsorganisationen
Ett kompani pbv 302 för internationella insatser skall enligt tidigare beslut vidmakthållas intill 1 juli 2003.
10. Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa utvecklingen av förband anmälda till styrkeregister.
11. Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa vidtagna åtgärder för att öka utbildnings- och övningsverksamheten inom flygstridskrafterna i förhållande till 2001 och 2002 års nivåer, liksom resultatet av dessa åtgärder.
12. Återrapportering: Försvarsmakten skall i delårsrapporten och årsredovisningen redovisa de åtgärder som vidtagits med anledning av militära flyginspektionens yttrande i årsredovisningen för 2001 samt resultatet av dessa åtgärder.
13. Återrapportering: Försvarsmakten skall i delårsrapporten och årsredovisningen redovisa de åtgärder som vidtagits med anledning av Statens haverikommissions rapport RM 2002:01 om helikopterolyckan i Kebnekaisefjällen den 11 augusti 2000. Försvarsmakten skall även redovisa resultatet av de vidtagna åtgärderna.
Internationell övningsverksamhet
14. Försvarsmakten skall i enlighet med 6 § förordningen (2000:555) med instruktion för Försvarsmakten delta i övningar inom ramen för Partnerskap för fred (PFF) i första hand med sådana enheter som är anmälda inom ramen för planering- och översynsprocessen (PARP) och EU:s styrkeregister för krishantering. Övningar i närområdet skall prioriteras. Därutöver skall Försvarsmakten med stabsresurser delta i EU:s krishanteringssamarbete. Försvarsmakten skall beakta de handlingsregler rörande Försvarsmaktens deltagande i övningar inom ramen för PFF som regeringen beslutat den 20 december 2001 (Fö2001/2965/MIL) och kan komma att besluta i särskild ordning.
Återrapportering: Försvarsmakten skall göra en samlad analys och utvärdering av myndighetens deltagande i övningarna samt redovisa särskilda utgifter i samband med dessa. I analysen skall ingå en bedömning av hur erfarenheterna av deltagande i övningar implementerats i förbandsproduktionen.
15. Försvarsmakten skall vidare inkomma med en utvärdering av erfarenheterna från deltagande i aktiviteter inom de olika samarbetsområdena i Sveriges individuella partnerskapsprogram (IPP). Utvärderingen skall i tillämpliga delar vara kopplad till de partnerskapsmål som regeringen beslutat anta inom ramen för planerings- och översynsprocessen (PARP).
Slutligen skall Försvarsmakten i samband med det fortsatta beredandet av Sveriges IPP lämna ett förslag beträffande planering av, deltagande i och värdskap för PFF-övningar samt övningar i PFF:s anda för åren 2003-2006. Förslag beträffande värdskap för övningar skall även innefatta Försvarsmaktens syn på hur civil-militär samverkan skall beaktas i övningen. Försvarsmakten skall redovisa förslaget i budgetunderlaget för 2004. I förslaget skall också ingå en redovisning av beräknade kostnader för åren 2003 – 2004 samt en prognos för kostnaderna 2005 – 2006.
Förändringar i grundorganisationen
16. Försvarsmakten skall under 2003 vidta förberedelser för att kunna lägga ned Upplands flygflottilj senast den 31 december 2003.
17. Försvarsmakten skall under 2003 vidta förberedelser för att kunna lägga ned Livgardet och Försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet senast den 31 december 2003.
18. Försvarsmakten skall under 2003 vidta förberedelser för att kunna inrätta organisationsenheten Livgardet i Upplands-Bro/Kungsängen den 1 januari 2004. I den nya organisationsenheten skall ingå verksamheten vid nuvarande Livgardet och Försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet. En enhet i den nya organisationsenheten skall benämnas Swedint. Försvarsmakten skall säkerställa att planerad besparing avseende dessa grundorganisatoriska förändringar kan uppnås.
Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa de åtgärder som under 2003 vidtagits för att nå besparingsmålet.
19. Försvarsmakten skall under 2003 fortsätta förberedelserna för att kunna organisera Högkvarterets enhet för operativ insatsledning i Uppsala senast den 31 december 2004.
20. Försvarsmakten får, med undantag från vad som anges i förordningen (2000:555) med instruktion för Försvarsmakten, bedriva flygskolans grundläggande flygutbildning och grundläggande taktiska flygutbildning vid Upplands flygflottilj längst till och med den 30 juni 2003 respektive längst till och med den 31 december 2003.
21. I mars 2002 redovisade Försvarsmakten och Lunds universitet rapporten Samverkan mellan civil och militär flygutbildning. Försvarsmakten skall tillsammans med Lunds universitet – inom ramen för myndigheternas verksamhet – senast den 30 juni 2003 inrätta en samrådsnämnd på det sätt och med de uppgifter som föreslås i rapporten. Inom ramen för samrådsnämndens arbete och med rapporten som grund skall Försvarsmakten och universitetet fortsätta att utveckla samverkan mellan civil och militär flygutbildning. Myndigheterna skall härvidlag kontinuerligt pröva möjligheterna att fördjupa samverkan för att på så sätt åstadkomma ett effektivt utnyttjande av de statliga resurserna för flygutbildning.
Återrapportering: Försvarsmakten skall tillsammans med Lunds universitet i anslutning till årsredovisningen återredovisa frågor om samverkan avseende flygutbildning med bl.a. inrättandet av samrådsnämnden och nämndens arbetsordning och arbetsplan samt övriga vidtagna samverkansåtgärder och resultatet av dessa åtgärder.
22. Återrapportering: Försvarsmakten skall i samband med delårsrapporten samt i årsredovisningen redovisa utvecklingen av viktigare områden inom Försvarsmaktens logistik. Av redovisningarna skall bl.a. framgå följande:
- Hur Försvarsmaktens målsättningar för rationalisering och besparingar inom underhållstjänsten och stödverksamheten har uppnåtts. En jämförelse mellan de av Försvarsmakten i budgetunderlaget för 2003 budgeterade kostnadsreduceringarna och utfallet skall redovisas och kommenteras.
- Hur etableringen av de olika verksamhetsställena inom organisationsenheten fortskrider med därtill hörande avvecklingsåtgärder. Redovisningarna skall omfatta bl.a. förändringar inom Försvarsmakten avseende mark, anläggningar och lokaler med anledning av att Försvarsmaktens logistik inrättats.
- Hur utvecklingen av beställarfunktionen inom Försvarsmakten fortskrider för att säkerställa de krav på underhållstjänst och stödverksamhet som ställs inom grund- respektive insatsorganisationen. Gjorda avvägningar mellan ekonomisk rationalitet i grundorganisationen å ena sidan och insatsorganisationens behov för nationella och internationella insatser å andra sidan skall redovisas och kommenteras. Högkvarterets organisation för att styra och följa upp verksamheten inom Försvarsmaktens logistik skall framgå.
23. Återrapportering: Försvarsmakten skall i kvartalsrapporterna, delårsrapporten och årsredovisningen redovisa arbetet med att förändra grundorganisationen i enlighet med vad som anges i bilaga 2.
Nätverksbaserat försvar
24. Återrapportering: Försvarsmakten skall när det gäller arbetet med utvecklingen mot ett nätverksbaserat försvar, inklusive genomförande av ledningssystemets utveckling i samband med en hemställan därom enligt punkt 46 eller senast den 1 oktober 2003 redovisa genomförd verksamhet och uppnådda resultat i förhållande till de av Försvarsmakten fastställda målen. Eventuella förändringar jämfört med årsredovisningen för 2002 avseende dessa mål, utvecklingsarbetets fortskridande, planerade kostnader samt bakgrunden till dessa skall särskilt kommenteras. En motsvarande redovisning skall göras den 1 mars 2004.
Redovisningen skall kunna utgöra underlag för Regeringskansliets (Försvarsdepartementet) eller regeringens ställningstaganden i fråga om fortsatt utveckling.
Personalförsörjning (anställd personal)
Fortsatt utveckling av personalförsörjningssystemet
25. I propositionen Fortsatt förnyelse av totalförsvaret redovisade regeringen sin syn på hur Försvarsmaktens personalförsörjningssystem bör utvecklas. Den 25 april 2002 uppdrog regeringen till Försvarsmakten att genomföra de förändringar i myndighetens personalförsörjningssystem som framgår av nämnda proposition. Den 10 oktober 2002 gav regeringen Försvarsmakten ett kompletterande uppdrag i vilket regeringen bl.a. framhöll att det bör vara möjligt att öka ambitionsnivån i fråga om antalet kvinnliga officerare, att förändringarna av personalens karriär- och utvecklingsmöjligheter skall ske inom ramen för det nuvarande befälssystemet och att ett system med beredskapssoldater bör utformas. Uppdraget skall redovisas senast den 1 mars 2003.
26. Återrapportering: Försvarsmakten skall i delårsrapporten samt i årsredovisningen ge en lägesrapport beträffande hur arbetet med att utveckla myndighetens personalförsörjningsystem fortskrider efter det att ovan nämnda uppdrag redovisats.
27. Återrapportring: Försvarsmakten skall i årsredovisningen lämna en personalberättelse enligt vad som anges i tabellerna i bilaga 3. Försvarsmakten skall dessutom redovisa hur yrkesofficerarnas, reservofficerarnas och den civilanställda personalens åldersstruktur förändrats i jämförelse med 2002. Det underlag som redovisas skall analyseras. Av analysen skall framgå hur förändringarna av de personella resurserna påverkar förbandsproduktionen, avvecklingen av överskottsförnödenheter samt möjligheterna att upprätthålla de kompetenser och den förmåga som krävs för att utföra de uppgifter som regeringen ger.
Av personalberättelsen skall vidare framgå i vilken omfattning utlandsstyrkan bemannas med personal som deltagit i tidigare missioner. Av särskilt intresse är en redogörelse för hur vanligt det är att personal ur olika personalkategorier, vid upprepade tillfällen och under ett begränsat antal år, tjänstgör i utlandsstyrkan[4].
[4] Försvarsmakten skall vidare redovisa vilka åtgärder som vidtagits och de resultat som uppnåtts i fråga om att i en ökande omfattning bemanna utlandsstyrkan med reservationerna för att därigenom kunna ianspråkta yrkesofficerarna i en minskande omfattning.
Personalberättelsen bör i övrigt ges en utformning som motsvarar den för 2001 med de kompletteringar som Försvarsmakten anser vara lämpliga.
Personalförsörjning (totalförsvarspliktig personal)
28. Försvarsmakten skall inrikta utbildningen av totalförsvarspliktiga som fullgör värnplikt mot nedanstående antal inryckande inklusive beräknade avgångar under grundutbildningen.
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
16 000 |
16 000 |
17-18 000 |
17-18 000 |
Regeringens anvisningar till Försvarsmakten inför budgetunderlaget för 2005 kan komma att påverka inriktningen för 2005 och 2006.
29. Återrapportering: Utbildningsvolymerna och utgifterna skall redovisas i tabellform enligt bilaga 3.
30. Försvarsmakten skall genomföra värnpliktsutbildning omfattande cirka tre månader för rekrytering till hemvärnet. Försvarsmakten skall aktivt verka för att antalet utbildade för rekrytering till hemvärnet ökar jämfört med 2002, bl.a. genom att utveckla rekryteringsverksamheten.
Återrapportering: Erfarenheter och resultat från verksamheten skall redovisas liksom antalet som fullgjort utbildning, tecknat kontrakt med hemvärnet efter fullgjord utbildning samt hur många som kvarstår i hemvärnet efter ett år.
31. Försvarsmakten skall med stöd av Totalförsvarets pliktverk vidta åtgärder för att fler kvinnor skall söka och fullgöra värnpliktsutbildning. Vidare skall åtgärder vidtas för att bättre spegla samhällets etniska och kulturella mångfald.
32. Återrapportering: De åtgärder som vidtagits och resultaten av dessa skall redovisas. Antalet kvinnor som har påbörjat respektive slutfört värnpliktsutbildning under året skall redovisas tillsammans med de åtgärder som vidtagits för att främja etnisk och kulturell mångfald. En särskild redovisning av vilket resultat översynen av befattningskraven gett skall lämnas tillsammans med en bedömning av vilket arbete som kvarstår och en tidsplan för arbetets slutförande.
33. Återrapportering: Verksamhet och annonsintäkter för tidningen Värnpliktsnytt skall redovisas.
34. Den 1 juli 2002 infördes ett förbättrat personskadeskydd för totalförsvarspliktiga som fullgör värnplikt.
35. Återrapportering: En utvärdering av utfallet skall redovisas. Utvärderingen skall främst inriktas mot rehabiliteringsansvaret och ersättningen till anhöriga. Vidare skall samtliga kostnader för personskadeskyddet och statens riskgaranti redovisas.
36. Verksamheten Försvar mot droger skall vara en del av Värnpliktsrådets organisation med uppdrag att bedriva drogförebyggande verksamhet bland totalförsvarspliktiga. I arbetsgruppen Försvar mot droger skall även representanter för Civilpliktsrådet ingå.
Återrapportering: Om Värnpliktsrådet enligt 20 § förordningen (1995:808) om medinflytande för totalförsvarspliktiga anordnar värnpliktskongress, skall Värnpliktsrådet inkomma med återrapportering avseende genomförd kongress senast den 30 april 2003 till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet).
Verksamheten Försvar mot droger skall redovisas särskilt vad gäller verksamhet och kostnader fördelat på löner, resor och övrigt. Redovisningen skall ske i samband med Värnpliktsrådets redovisning.
Frivillig försvarsverksamhet
37. De frivilliga försvarsorganisationerna skall ges möjlighet att stödja utvecklingen av frivillig försvarsverksamhet i Estland, Lettland, Polen, Litauen, Ryssland och Ukraina. Försvarsmakten och Krisberedskapsmyndigheten skall samordna frivilligorganisationernas stöd med det säkerhetsfrämjande samarbete som myndigheterna i övrigt bedriver med nämnda länder inom ramen för det säkerhetsfrämjande samarbetet med Öst- och Centraleuropa.
38. Återrapportering: De frivilliga försvarsorganisationernas verksamhet skall återrapporteras. I redovisningen skall ingå en bedömning av vilka resultat och effekter de frivilliga försvarsorganisationernas arbete har fått i ovan nämnda länder. Vidare skall en bedömning av uppnådda effekter av stödet och uppdragen i förhållande till föregående år redovisas.
Senast den 31oktober 2003 skall Försvarsmakten i samråd med Krisberedskapsmyndigheten lämna förslag på vilka organisationer som skall omfattas av förordningen (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet.
39. Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa hur antalet medlemmar i respektive frivillig försvarsorganisation förändrats under 2003. Av redovisningen skall framgå vilken ålders- och kompetensstruktur de frivilliga försvarsorganisationerna som omfattas av Försvarsmaktens stöd har. Vidare skall en bedömning av vilka effekter verksamheten har fått för det militära försvaret redovisas. Jämförelse med föregående år skall göras.
Personal ur frivilliga försvarsorganisationer som har krigsplacering i Försvarsmakten skall redovisas till antal och organisationstillhörighet. Antalet nya frivilligavtal skall redovisas.
40. Försvarsmakten och Krisberedskapsmyndigheten skall under 2003 i samverkan med de frivilliga försvarsorganisationerna förfina den redovisning som ligger till grund för fördelningen av organisationsstödet. Inriktningen är att Krisberedskapsmyndigheten successivt och från och med 2005 skall tillämpa det system för fördelning av organisationsstöd som i stort överensstämmer med den av Försvarsmakten och Krisberedskapsmyndigheten den 15 oktober 2002 till Försvarsdepartementet redovisade modellen för fördelning av organisationsstöd.
Återrapportering: Försvarsmakten skall den 1 april 2003 redovisa hur långt arbetet har fortskridit samt beräknade kostnader för införandet av det nya systemet.
Miljöfrågor
41. Nordisk Agenda 21 för försvarssektorn skall utgöra en övergripande miljöpolicy för Försvarsmaktens arbete (se bilaga 6).
Försvarsmakten skall fortsätta att fördjupa arbetet med sektorsansvar för ekologisk hållbarhet för försvarssektorn.
Försvarsmaktens verksamhet skall bedrivas inom ramen för det införda miljöledningssystemet. Särskild vikt skall läggas vid att fortsätta
- miljöutbildningen inom myndigheten,
- åtgärderna för att begränsa utsläppen av fossila bränslen och andra skadliga ämnen,
- att avveckla användningen av ämnen som bryter ned ozonskiktet samt
- att begränsa effekterna av skott- och flygbuller.
Försvarsmakten skall fortsätta att fördjupa och konkretisera arbetet med strategiska miljöbedömningar i planerings- och beslutsprocessen.
Försvarsmakten skall också
- i sitt miljöarbete väga in även andra miljöaspekter än det mer utpräglade miljöskyddet, t.ex. frågor om natur- och kulturmiljön,
- i sitt miljöarbete beakta Totalförsvarets forskningsinstituts rapport i januari 2002 Indirekt miljöpåverkan från försvarssektorn,
- stödja Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) i fråga om att bevaka den del av Europeiska gemenskapens lagstiftningsarbete m.m. på miljöområdet som kan beröra försvarssektorn och utarbeta underlag i dessa avseenden,
- stödja Totalförsvarets forskningsinstitut i dess försvars- och säkerhetspolitiska forskning för regeringens behov på försvarsmiljöområdet,
- fortsätta arbetet med att, i den takt resurserna medger, återställa områden som skadats av militär verksamhet enligt den av Försvarsmakten tidigare redovisade inventeringen av skadade områden,
- fortsätta att medverka i det internationella försvarsmiljösamarbetet och vidareutveckla försvarsmiljösamarbetet med försvarsmakterna i de nordiska staterna,
- beakta miljöskydd vid internationella insatser och övningar,
- fortsätta att utveckla ett försvarsmiljösamarbete med bl.a. den ryska försvarsmakten samt
- i enlighet med regeringens beslut samverka med amerikanska och andra myndigheter i fråga om försvarsmiljöbistånd till staterna i Östersjöområdet.
Försvarsmakten skall i egenskap av verksamhetsansvarig genomföra miljösanering enligt miljöbalken av fastigheter som avvecklas till följd av statsmakternas beslut om reduceringar av Försvarsmaktens organisation. Miljösaneringen får bedrivas i en sådan takt som resurserna medger. Härvid skall saneringen av sådana fastigheter som kan antas ha ett inte obetydligt marknadsvärde prioriteras. Miljösaneringen skall planeras i samråd med Fortifikationsverket.
Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa
- det fortsatta arbetet med sektorsansvar för ekologisk hållbarhet för försvarssektorn och miljöarbetets koppling till de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen,
- arbetet med att utveckla det införda miljöledningssystemet,
- vidtagna åtgärder för att begränsa utsläppen från användning av fossila bränslen och andra skadliga ämnen,
- utvecklingen av blyfri ammunition,
- arbetet med strategiska miljöbedömningar i planerings- och beslutsprocessen,
- hur miljöskydd beaktats vid internationella insatser och övningar samt
- myndighetens medverkan i det internationella försvarsmiljösamarbetet och hur försvarsmiljösamarbetet med andra staters försvarsmakter utvecklas.
Skydd mot NBC-stridsmedel
42. Försvarsmakten skall ha kompetens för skydd mot NBC-stridsmedel och skall planera för att vid grundberedskap ha förmåga att minska verkningarna vid en insats med NBC-stridsmedel.
Följande enheter skall ha skydd som är anpassat till aktuella uppgifter:
- enheter för internationella operationer samt
- enheter som skall kunna verka trots insatser eller hot om insatser med NBC-stridsmedel.
Operativ och taktisk ledning skall kunna genomföras även i NBC-miljö och samordnad ledning och informationsutbyte skall kunna ske inom totalförsvaret. För detta krävs bl.a. att nödvändig kompetens i staberna säkerställs. Försvarsmakten skall utveckla förmåga att avståndsindikera NBC-stridsmedel. Metoder för att följa upp individuell exponering för NBC-stridsmedel och förmåga att kontinuerligt kunna indikera N- och C-stridsmedel skall utvecklas. I takt med teknikutvecklingen skall även förmåga att indikera och identifiera B-ämnen utvecklas.
Försvarsmakten skall i budgetunderlaget för 2004 redovisa förutsättningarna för att NBC-kompaniet skall kunna vara operativt med förbandets huvuddel under 2004.
Vid NBC-utbildning skall totalförsvarsaspekter beaktas.
Återrapportering: Försvarsmakten skall redovisa hur arbetet fortskrider vad gäller utvecklingen av skydd mot NBC-stridsmedel samt förmåga och metoder avseende indikering. Av redovisningen skall bl.a. framgå statusen avseende
- fysiskt skydd,
- medicinskt skydd och medicinskt omhändertagande,
- beredskap,
- interoperabilitet,
- NBC-skyddsförmåga såväl nationellt som internationellt samt
- erfarenheter från Försvarsmaktens med stöd av Totalförsvarets forskningsinstitut upprättade NBC-styrka.
43. Återrapportering: Försvarsmakten skall i samband med delårsrapporten samt i årsredovisningen redovisa läget samt planerad utveckling av NBC-kompaniet.
44. Försvarsmakten skall lämna stöd till arbetsgruppen för inriktningen av den anslagsfinansierade forskningen för skydd mot NBC-stridsmedel.
45. Försvarsmakten skall med berörda myndigheter utreda förutsättningarna att inrätta en nationell insatsstyrka enligt det förslag som regeringens arbetsgrupp NBC har redovisat i rapporten (Fö2002/681/CIV) NBC vidareutveckling av den operativa förmågan. Uppdraget skall redovisas senast den 1 juni 2003.