Verksamhetsgren Forskning, kompetens och resursutveckling för det militära försvaret
Forskning för regeringens behov
Målet är att långsiktigt stödja utformningen av svensk försvars- och säkerhetspolitik.
Verksamheten skall utformas i samverkan med Regeringskansliet (Försvarsdepartementet). Inriktning samt närmare direktiv för återrapportering och budgetunderlag får beslutas av chefen för Försvarsdepartementet.
2. Återrapportering: Totalförsvarets forskningsinstitut skall i samband med årsredovisningen lämna en separat redovisning av den verksamhet som bedrivits samt redovisa kostnaderna härför. I budgetunderlaget skall förslag till inriktning och omfattning för verksamheten forskning för regeringens behov lämnas.
NBC-skyddsforskning
Målet är att säkerställa långsiktig forskning avseende skydd mot nukleära (N), biologiska (B) och kemiska (C) stridsmedel samt bevakning av den vetenskapliga, tekniska och säkerhetspolitiska utvecklingen avseende massförstörelsevapen och deras vapenbärare. Totalförsvarets forskningsinstitut har ett särskilt ansvar för en helhetssyn avseende NBC-stridsmedel, skall kunna ge berörda myndigheter stöd och rådgivning samt kunna stödja statsmakterna genom rådgivning och operativ medverkan i säkerhets- och nedrustningssammanhang.
Totalförsvarets forskningsinstitut skall agera som expertorgan och efter samråd med Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) också kunna utgöra ett operativt expertstöd till berörda myndigheter vid NBC-händelser samt vid internationella uppdrag.
De inledda studierna av aktuella NBC-frågor i ett internationellt perspektiv skall fortsätta under 2003.
Forskningen skall även beakta frågor som rör skyddsmöjligheter vid internationella insatser och s.k. lågnivåhot. Verksamheten skall utformas i dialog med Regeringskansliet (Försvarsdepartementet).
Totalförsvarets forskningsinstitut skall lämna stöd till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) för inriktning av forskning inom området skydd mot NBC-stridsmedel.
Följande inriktning skall gälla för respektive program inom NBC-området.
N-programmet
Inriktningen skall vara att vidmakthålla och utveckla kunskaper om N-stridsmedel. Inom området skall kärnladdningsfysik, internationell kärnvapenutveckling och spridningsrelaterade tekniska frågor prioriteras. Forskning avseende metoder för analys av fissilt material och fissionsprodukter skall bedrivas. Forskning rörande effekter och skydd skall främst inriktas mot skydd mot radiologiska hot vid internationella operationer och s.k. lågnivåhot.
B- och C-programmet
Inriktningen skall vara att vidmakthålla och utveckla kunskaper om och skydd mot B- och C-stridsmedel, vilka inkluderar sådana ämnen som bedöms vara aktuella inom det vidgade säkerhetsperspektivet, särskilt nya och potentiella B- och C-stridsmedel. Den tekniska utvecklingens konsekvenser för framtida hot och säkerhetspolitiska aspekter skall belysas. Risk- och hotanalyser skall ha hög prioritet (bl.a. vad avser internationell BC-kapacitet och spridningsrisker från stater som ingick i det forna Sovjetunionen.)
Molekylärbiologi skall prioriteras. Kompetensnivån avseende B-agens i form av virus skall vara fortsatt hög. Kompetens avseende metoder för indikering och identifiering av B-stridsmedel och relevanta toxiner skall utvecklas som ett bidrag till den nationella beredskapen på området, parallellt med att kompetens för analys och verifikation av C-stridsmedel vidmakthålls.
3. Återrapportering: Totalförsvarets forskningsinstitut skall lämna en separat redovisning av den verksamhet som bedrivits vilken effekt den gett i förhållande till målet samt redovisa kostnaderna härför i samband med årsredovisningen. Vidtagna åtgärder för att långsiktigt säkerställa den fortsatta bevakningen inom NBC-området skall redovisas.
Totalförsvarets forskningsinstitut skall bygga upp kapacitet för att bidra till att säkerställa, handha och analysera det så kallade okända provet, det vill säga prover med misstänkt NBC-innehåll.
4. Återrapportering: Totalförsvarets forskningsinstitut skall i årsredovisningen och delårsrapporten redovisa hur man bidragit till att bygga upp kapacitet för att ta hand om det s.k. okända provet samt samverkan med andra berörda myndigheter i detta avseende.
Flygteknisk kompetens och resursutveckling
Målet är att säkerställa långsiktig flygteknisk kompetensförsörjning och att främja utvecklingen och internationalisering av svensk flygteknik. Forskningen skall inriktas mot flygtekniska basteknikområden som aerodynamik, hållfasthet och relaterade tillämpningsområden samt flygets miljöeffekter.
5. Återrapportering: Totalförsvarets forskningsinstitut skall redovisa verksamhetens resultat och kostnad.
Uppdragsfinansierad verksamhet
Totalförsvarets forskningsinstitut skall bedriva verksamheten med relevans, integritet, vetenskaplig kvalitet och effektivitet.
6. Återrapportering: I årsredovisningen och delårsrapporten skall Totalförsvarets forskningsinstitut redovisa hur uppdragsgivarnas behov tillgodoses genom att redovisa
- utvecklingen av uppdragsvolymen per kund eller kundkategori,
- andelen (belopps- och antalsmässigt) milstolpar till Försvarsmakten som uppfyllts respektive inte uppfyllts inom överenskommen tid och
- kostnader och intäkter för olika forskningsområden.
Totalförsvarets forskningsinstitut skall härutöver i årsredovisningen redovisa
- hur verksamhet som bedrivits för huvudkunderna följts upp samt hur deras behov tillgodosetts,
- uppföljningen av kundnytta och
- hur verksamheten ändrats efter förändrade förutsättningar.