
601 76 Norrköping
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2021 för Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål 1
SMHI:s varningsverksamhet ska utgöra ett bra beslutsunderlag för allmänhet och samhällsaktörer samt uppvisa långsiktig förbättring av träffsäkerhet.
Återrapportering
Utfall inklusive träffsäkerhet ska redovisas. Utvärdering av varningsverksamheten samt genomförda förbättringsåtgärder ska redovisas. Under 2021 övergår SMHI till konsekvensbaserade vädervarningar och myndigheten ska därför under 2021 redovisa enligt båda metoderna. Metod för redovisning av träffsäkerhet ska följa de förslag som myndigheten har redovisat (dnr M2016/02197/Kl och M2020/01535/Kl).
Mål 2
SMHI:s väderprognoser ska utgöra ett bra beslutsunderlag för allmänhet och samhällsaktörer samt uppvisa långsiktig förbättring av träffsäkerhet.
Återrapportering
Prognosernas träffsäkerhet och genomförda förbättringsåtgärder ska redovisas. Metod för redovisning av träffsäkerhet ska följa det förslag som myndigheten har redovisat (dnr M2016/02197/Kl).
Effekter av insatser genomförda med medel från 1:10 Klimatanpassning
SMHI ska redovisa vilka insatser som har genomförts genom tilldelade medel från anslag 1:10 Klimatanpassning – del till SMHI, utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård samt en bedömning av vilka effekter insatserna har fått. I detta ska särskilt följande framgå:
- Resultatet av de aktiviteter som vidtagits inom ramen för Kunskapscentrum för klimatanpassning samt sekretariatet för Nationella expertrådet för klimatanpassning,
- effekterna av SMHI:s arbete med förebyggande och kunskapshöjande insatser för klimatanpassning, och
- hur samverkan har skett med andra myndigheter inklusive länsstyrelser samt kommuner.
Agenda 2030
SMHI ska redovisa hur myndighetens forskning, kunskaps- och beslutsunderlag samt samverkan med andra aktörer har bidragit till att stärka arbetet med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. SMHI ska också redovisa hur myndigheten integrerar Agenda 2030 i den egna verksamheten.
Arbete enligt vattenförvaltningsförordningen
SMHI ska redovisa myndighetens arbete enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660). Redovisningen ska beskriva vilka resultat som arbetet har gett och vilka resultat som förväntas.
3 | Uppdrag |
Prognoser
SMHI ska redovisa prognoser för 2021–2024 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den
– 5 februari,
– 29 april,
– 30 juli och
– 25 oktober.
Framtida isutbredning i svenska farvatten
SMHI ska analysera hur isutbredningen i Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav och Norra Östersjön kan komma att utvecklas i ett perspektiv på 20 respektive 50 år. SMHI ska även analysera hur havsisens beskaffenhet påverkas när klimatet förändras. Underlaget ska bland annat ligga till grund för beslut om återinvesteringar i den svenska isbrytarflottan som i dagsläget är ålderstigen. SMHI ska inhämta synpunkter från Sjöfartsverket och det Meteorologiska Institutet i Finland (FMI) under arbetets gång. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Infrastrukturdepartementet) senast den 30 september 2021.
Indelning av den avgiftsbelagda verksamheten
SMHI:s avgiftsfinansierade verksamhet är indelad i uppdragsverksamhet, affärsverksamhet och tjänsteexport i årets regleringsbrev. Myndigheten ska göra en översyn av den nuvarande indelningen och föreslå en mer ändamålsenlig uppdelning som möjliggör uppföljning av utvecklingen inom olika avgiftskollektiv. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljödepartementet) senast den 30 juni 2021.
Stöd till framtagande av kommunala handlingsplaner
SMHI ska stödja länsstyrelser i framtagandet av kommunala handlingsplaner enligt stegen i SMHI:s Lathund för klimatanpassning. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Miljödepartementet) senast den 1 mars 2022.
Pågående uppdrag
Uppdrag till statliga myndigheter att ta emot nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning för praktik
Regeringen har uppdragit åt SMHI att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik. Uppdragen ska redovisas senast den 1 april 2020 samt den 15 januari 2021 (Fi2018/01701/ESA, A2018/00925/A).
Regeringen har uppdragit åt SMHI att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2021-23. Uppdragen ska redovisas till Statskontoret senast den 1 april 2021 (Fi2020/04960, A2020/02583).
Medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan
Regeringen har uppdragit åt SMHI att aktivt bidra till att genomföra EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i enlighet med kommissionens handlingsplan KOM(2009)248 i sin uppdaterade form den 10 september 2015 genom SWD(2015)177. Av redovisningen ska framgå hur SMHI har genomfört sitt uppdrag, vilka delmål i strategin som myndigheten förhåller sig till, vilka samarbeten myndigheten har ingått, projekt som myndigheten deltar i och hur arbetet kan utvecklas (dnr M2016/00090/Nm). Uppdraget har förlängts och SMHI ska senast den 31 januari 2021 lämna en redovisning till regeringen (Miljödepartementet) med kopia till Tillväxtverket över genomförandet av uppdraget under 2020 (M2020/00112/Nm).
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård
1:9 | Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (Ramanslag) |
Disponeras av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut | 294 952 |
ap.1 | SMHI (ram) | 294 952 |
Villkor för anslag 1:9
ap.1 SMHI
Anslaget får användas för SMHI:s förvaltningsutgifter.
Minst 10 000 000 kronor ska användas för verksamhet vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning.
Minst 5 000 000 kronor ska användas för verksamhet vid det nationella expertrådet för klimatanpassning. Av dessa får högst 2 000 000 kronor användas för sekretariatet som ska bistå rådet.
Anslaget får under 2021 användas för att täcka 2/5 av det underskott som fanns i avgiftskollektivet Sjöfart inom den avgiftsfinansierade verksamheten 2020 innan avbetalning påbörjades. Resterande underskott beräknas täckas under 2022.
1:10 | Klimatanpassning (Ramanslag) |
Disponeras av Statens geotekniska institut | 28 000 |
ap.2 | Klimatanpassning - del till Statens geotekniska institut (ram) | 28 000 |
Disponeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap | 13 500 |
ap.1 | Klimatanpassning - del till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (ram) | 13 500 |
Disponeras av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut | 34 500 |
ap.5 | Klimatanpassning - del till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (ram) | 34 500 |
Disponeras av Länsstyrelsen i Örebro län | 42 000 |
ap.7 | Klimatanpassning - del till Länsstyrelsen i Örebro (ram) | 42 000 |
Villkor för anslag 1:10
ap.1 Klimatanpassning - del till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Anslagsposten får användas för karteringar, konsekvensbedömningar och riskhanteringsplaner avseende klimatrelaterade översvämningar, ras, skred, värmeböljor och skogsbränder samt för att utveckla arbetet med samhällsskydd och beredskap med avseende på klimatets förändring.
ap.2 Klimatanpassning - del till Statens geotekniska institut
Anslagsposten får användas för klimatanpassningsinsatser inom myndighetens ansvarsområde genom ras- och skredriskkarteringar, karteringar av erosionsrisker, metodutveckling samt nyttiggörande och komplettering av material från utförda karteringar, för arbete enligt handlingsplanen för hållbart markbyggande samt för framtagande av handledning om naturanpassade erosionsskydd.
Högst 1 500 000 kronor får användas för uppdraget att identifiera särskilda riskområden för ras, skred, erosion och översvämning som är klimatrelaterade.
ap.5 Klimatanpassning - del till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut
Anslagsposten ska användas för att finansiera verksamhet vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. I detta ingår att samla, sprida och tillgängliggöra kunskap om klimatanpassning, ta fram beslutsunderlag, information och publikationer samt delta i utåtriktade aktiviteter, internationella möten och genomföra omvärldsbevakning.
SMHI får betala ut högst 6 000 000 kronor till myndigheter samt kommuner dels för arbete initierat inom Myndighetsnätverket för klimatanpassning, dels för att stödja framtagandet av kommunala handlingsplaner enligt stegen i SMHI:s Lathund för klimatanpassning. Medlen betalas ut mot rekvisition.
SMHI får betala ut högst 300 000 kronor till Upphandlingsmyndigheten för deras uppdrag att bistå SMHI i att stödja de myndigheter som omfattas av förordningen (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete att ta hänsyn till klimatanpassning i myndigheternas upphandlingar. Medlen betalas ut mot rekvisition.
SMHI får vidare disponera 1 000 000 kronor för sitt och andra myndigheters arbete med indikatorer för klimatanpassning.
Högst 22 500 000 kronor får användas för finansiering av SMHI:s arbete med förebyggande och kunskapshöjande insatser för klimatanpassning inklusive slutförande av redan initierade projekt. Insatserna ska syfta till att öka tillgången till klimatinformation och beslutsunderlag om klimatanpassning för att därmed stödja länsstyrelser, kommuner och regioner med anpassning till ett förändrat klimat.
ap.7 Klimatanpassning - del till Länsstyrelsen i Örebro
Anslagsposten får användas för att stödja länsstyrelserna i samordningen av det lokala och regionala arbetet med anpassning till ett förändrat klimat. Länsstyrelserna får även efter ansökan betala ut medel till kommuner i länet för kunskapshöjande insatser inom områden där kommunen identifierat särskilt behov av klimatanpassning.
Länsstyrelsen i Örebro län fördelar medlen till samtliga länsstyrelser.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2021 | Indrag av anslagsbelopp |
1:9 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut | |||
ap.1 | 8 848 | 3 % | 0 |
1:10 Klimatanpassning | |||
ap.1 | 165 | Inget | 0 |
ap.2 | 600 | Inget | 0 |
ap.5 | 675 | 5 000 | 0 |
ap.7 | 0 | Inget | 0 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram för verksamhetsinvesteringar | 147 000 |
Räntekontokredit | 50 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2021-01-25 | 24 579 |
2021-02-25 | 24 579 |
2021-03-25 | 24 579 |
2021-04-25 | 24 579 |
2021-05-25 | 24 579 |
2021-06-25 | 24 579 |
2021-07-25 | 24 579 |
2021-08-25 | 24 579 |
2021-09-25 | 24 579 |
2021-10-25 | 24 579 |
2021-11-25 | 24 579 |
2021-12-25 | 24 583 |
Summa | 294 952 |
1:9 ap.1 | SMHI |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2021-01-25 | 1 667 |
2021-02-25 | 1 667 |
2021-03-25 | 1 667 |
2021-04-25 | 1 667 |
2021-05-25 | 1 667 |
2021-06-25 | 1 667 |
2021-06-30 | 1 143 |
2021-07-25 | 2 810 |
2021-08-25 | 2 810 |
2021-09-25 | 2 810 |
2021-10-25 | 2 810 |
2021-11-25 | 2 810 |
2021-12-25 | 2 805 |
Summa | 28 000 |
1:10 ap.2 | Klimatanpassning - del till Statens geotekniska institut |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2019 | +/- 2020 | Int. 2021 | Kost. 2021 | +/- 2021 | Ack. +/- utgå. 2021 |
Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras | ||||||
Uppdragsverksamhet | 8 828 | -5 328 | 95 000 | 96 000 | -1 000 | 2 500 |
Affärsverksamhet | -13 367 | -6 633 | 81 000 | 87 000 | -6 000 | -26 000 |
Tjänsteexport | 3 836 | -21 936 | 76 000 | 66 000 | 10 000 | -8 100 |
Summa | -703 | -33 897 | 252 000 | 249 000 | 3 000 | -31 600 |
6.4 | Villkor för avgiftsbelagd verksamhet |
Underskottet inom avgiftskollektivet Sjöfart får täckas med anslag i enlighet med vad som anges under anslagsvillkor för anslag 1:9, ap.1 SMHI.