
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2021 för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
Sida ska bidra till att uppnå det av riksdagen beslutade målet för internationellt bistånd att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.
Sidas huvudsakliga arbetsuppgifter framgår av förordningen (2010:1080) med instruktion för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida).
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Antikorruption
Sida ska i enlighet med regeringens beslut (UD2020/13611) anta en helhetsansats vid antikorruptionsarbetet med syfte att stärka transparens och ansvarsutkrävande inom samtliga tematiska områden. Sida ska mot den bakgrunden redovisa myndighetens arbete med antikorruption som tematisk verksamhet i länder.
Tematisk redovisning av biståndsverksamheten
Sida ska lämna en övergripande redovisning av resultat av verksamhet som bidrar till att uppfylla målet för det internationella biståndet. Sida ska lämna en redovisning av resultat för nedanstående områden:
- Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer,
- global jämställdhet,
- miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling och hållbart nyttjande av naturresurser,
- fredliga och inkluderande samhällen,
- inkluderande ekonomisk utveckling,
- migration och utveckling,
- jämlik hälsa,
- utbildning och forskning, och
- humanitärt bistånd.
Redovisningen ska utgå från målen i de strategier för svenskt utvecklingssamarbete som regeringen har beslutat inom respektive område. Redovisningen ska fokusera på de vanligast förekommande målen som stipuleras i strategierna.
Redovisningen ska fokusera på resultat och effekter som biståndsverksamheten bedöms ha bidragit till. Härutöver ska redovisningen innehålla bedömning och analys av måluppfyllelse. Myndigheten ska strukturera redovisningen på ett sätt som möjliggör jämförbarhet och kontinuitet över tid.
Garantiinstrumentets användning i utvecklingssamarbetet
Sida ska redovisa användningen av garantier i utvecklingssamarbetet, inklusive antalet garantier, garantivolym och mobiliserat externt kapital fördelat per strategi. Sida ska redovisa nya garantier som avtalats under året samt summerat för årets verksamhet subventioner av avgifter och eventuella skadefall. Sida ska härtill redovisa myndighetens bedömning avseende garantiernas betydelse för strategigenomförande och måluppfyllelse. Härutöver ska Sida redovisa vilka åtgärder som myndigheten har vidtagit för att stärka garantiverksamheten, bland annat mot bakgrund av rekommendationerna i Riksrevisionens granskningsrapport (UD2019/13807) om Sidas garantiverksamhet.
Bredare relationer
Sida ska bidra till bredare och mer självbärande relationer mellan Sverige och partnerländer inom ramen för relevanta strategier. Sida ska redovisa den verksamhet som myndigheten har bedrivit för att nå målet. I redovisningen ska framgå vilka resultat som arbetet bedöms ha lett till.
Utvecklingssamarbetet i linje med klimatavtalet från Paris
Sida ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att utvecklingssamarbetet än mer ska ligga i linje med Parisavtalet, samt hur myndigheten utvecklat verktyg för att bedöma möjligheten till omställning för att snabbare uppnå målen i klimatavtalet från Paris.
Informationssäkerhet
Sida ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla en ändamålsenlig informationssäkerhet enligt 19–20 §§ förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap samt vad åtgärderna bedömts ha lett till.
Förvaltnings- och säkerhetskostnader
Sida ska redovisa förvaltningskostnader för biståndet, totalt samt per strategistyrd verksamhet. Sida ska härtill redovisa säkerhetskostnader i fält.
Bidrag till civilsamhällesorganisationer
Sida ska redovisa totalt bidrag till civilsamhällesorganisationer uppdelat per strategi inom utvecklingssamarbetet, inklusive bidrag genom svenska civilsamhällesorganisationer med ramavtal med Sida.
Kostnader för viss metodutveckling och rådgivning, m.m.
Sida ska redovisa kostnader som har belastat anslaget 1:1 Biståndsverksamhet till följd av det finansiella villkoret att Sida får finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner, samt för hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande. Sida ska också redovisa vad åtgärderna bedöms ha lett till.
3 | Uppdrag |
Myndigheters verksamhet
Regeringens ambition är att samverkan med statliga myndigheter och andra offentliga aktörer i större grad ska genomföras i länder där regeringen beslutat om en bilateral strategi för utvecklingssamarbete. Sida uppdras mot den bakgrunden att inhämta synpunkter från andra relevanta svenska myndigheter och därefter analysera vad ett beslut om fokusering av stödet via svenska myndigheter främst till länder där regeringen beslutat om en bilateral strategi skulle innebära. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 31 mars 2021.
Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Sida ska redovisa ett underlag till den årliga rapportering som Sverige ska göra i enlighet med beslut CBD XII/3 om resursmobilisering inom FN:s konvention om biologisk mångfald. Redovisningen ska lämnas till regeringen (Miljödepartementet med kopia till Utrikesdepartementet) senast den 1 september 2021.
Förhandlingar inom ramen för konventionen för biologisk mångfald
Sida ska bidra till Regeringskansliets arbete i de internationella förhandlingarna om att utarbeta ett nytt ramverk för konventionen för biologisk mångfald. Redovisningen ska lämnas till regeringen (Miljödepartementet med kopia till Utrikesdepartementet) senast den 1 september 2021.
Genomförande av strategin för hållbar fred
Inom ramen för strategin för hållbar fred (UD2017/13669) och inom fokusområdet för nationellt och lokalt stöd i avgörande skeden, inklusive bortglömda konflikter, ska Sida under 2021 prioritera den lokala situationen Västsahara.
Agenda 2030
Sida ska fortsatt arbeta för genomförande av Agenda 2030 i samverkan med relevanta aktörer samt bistå regeringen i arbetet med Sveriges frivilliga granskning av genomförande av Agenda 2030 inom ramen för FN:s politiska högnivåforum.
Jämställdhetsintegrering
Sida ska fortsätta att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Sida ska senast den 1 september 2021 redovisa inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2022–2025.
Resultatinformation rörande multilateralt utvecklingssamarbete
Sida ska bistå Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) i framtagandet av en resultatskrivelse om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer. Sida ska senast 15 oktober 2021 inkomma med en redovisning innehållande resultatinformation, analys och slutsatser från myndighetens samarbete med multilaterala organisationer (s.k. multi-bi stöd). Redovisningen ska ske i förhållande till målen för verksamheten inklusive i enlighet med regeringens uppdrag till Sida att vidareutveckla och stärka demokrativerksamheten och omfatta perioden 2019 - 2020.
Bidrag till multilaterala utvecklingsorganisationer
Sida ska redovisa utbetalade bidrag till multilaterala utvecklingsorganisationer. Redovisningen ska ske till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 1 mars respektive den 15 september 2021. Inom ramarna för multisamråd och organisationssamråd med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) ska Sida vidare redovisa erfarenheter från samarbetet med berörda organisationer.
Bistånd rörande minhantering, m.m.
Sida ska redovisa en sammanställning av biståndet för föregående verksamhetsår för minhantering (landminor, klusterammunition och andra explosiva lämningar efter krig), insatser för att bekämpa illegal handel med små och lätta vapen (SALW), samt implementering av vapenhandelsfördraget (ATT). Redovisningen ska lämnas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 15 mars 2021.
Handelsrelaterade insatser
Sida ska redovisa utfall och prognoser för genomförandet (volym och inriktning, till och med år 2021) samt analys av fördelningen av handelsrelaterade insatser. Redovisningen ska lämnas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 30 april 2021.
Utgiftsprognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2021–2024 vid nedanstående prognostillfällen. Sida ska redovisa prognoser per anslag och anslagspost, undantaget de anslagsposter som Sida disponerar men Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar beslut om. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den
5 februari,
29 april,
30 juli och
25 oktober.
Pågående uppdrag
1. Uppdrag att utveckla arbetet med demokrati i utvecklingssamarbetet
Sida har i uppdrag att vidareutveckla och stärka myndighetens verksamhet inom området demokrati och mänskliga rättigheter (UD2020/13611). Uppdraget löper t.o.m. 2022.
2. Uppdrag rörande biologisk mångfald och ekosystem
Sida har i uppdrag att utveckla och stärka myndighetens arbete med biologisk mångfald och ekosystem (UD2020/14831). Uppdraget ska slutredovisas den 2 maj 2024.
3. Uppdrag om myndighetens lokalisering
Sida har i uppdrag att lokalisera myndigheten från Stockholms kommun till annan kommun i Stockholms län (UD2020/08608). Uppdraget ska slutredovisas den 31 oktober 2022.
4. Uppdrag att ta emot nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning för praktik
Uppdragen ska redovisas till Statskontoret den 15 januari 2021 (Fi2018/01701, A2018/00925).
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
1:11 | Samarbete inom Östersjöregionen (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 70 000 |
ap.3 | Samarbete med Ryssland (ram) | 70 000 |
Villkor för anslag 1:11
ap.3 Samarbete med Ryssland
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi.
Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Minst 50 respektive 75 procent av nuvarande årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska hela den genomsnittliga årsvolymen vara ointecknad. I de fall avsteg från ovan behöver göras krävs beslut av regeringen.
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
1:1 | Biståndsverksamhet (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 42 855 537 |
ap.1 | Humanitära insatser (ram) | 4 225 000 |
ap.2 | Informations- och kommunikationsverksamhet (ram) | 155 000 |
ap.5 | Stöd genom svenska organisationer i det civila samhället (ram) | 1 875 000 |
ap.6 | Asien (ram) | 2 000 000 |
ap.7 | Latinamerika (ram) | 885 000 |
ap.9 | Afrika (ram) | 7 700 000 |
ap.13 | Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer (ram) | 1 000 000 |
ap.17 | Mellanöstern och Nordafrika (ram) | 1 440 000 |
ap.23 | Reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet (ram) | 1 650 000 |
ap.26 | Hållbar fred (ram) | 430 000 |
ap.28 | Kapacitetsutveckling och Agenda 2030 (ram) | 710 000 |
ap.30 | Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar (ram) | 4 670 000 |
ap.31 | Multilaterala och internationella organisationer och fonder (ram) | 10 487 000 |
ap.32 | Forskningssamarbete (ram) | 920 000 |
ap.33 | Strategiskt inriktade bidrag (ram) | 988 537 |
ap.34 | Hållbar utveckling (ram) | 3 720 000 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Humanitära insatser
Generella villkor för anslag 1:1 Biståndsverksamhet
Medlen på respektive anslagspost ska användas i enlighet med gällande strategier för utvecklingssamarbetet och humanitärt bistånd.
Medel under anslaget 1:1 Biståndsverksamhet får endast användas i enlighet med OECD/DAC:s riktlinjer för vad som kan klassificeras som bistånd.
För anslagsposterna 6, 7, 9, 13, 17, 23, 26 och 34 får Sida finansiera FN:s samordningsavgifter för strikt öronmärkta bidrag.
Följande villkor gäller för anslagsposterna 1, 2, 5, 6, 7, 9, 13, 17, 23, 26, 28, 32 och 34.
För en ökad flexibilitet av det totala strategibeloppet medges Sida att inom ramen för beslutad anslagspost överstiga alternativt understiga totalt beslutat belopp i geografisk eller tematisk strategi med 10 procent. I det fall avsteg från ovan behöver göras ska samråd ske med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet).
Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Minst 50 respektive 75 procent av genomsnittlig årsvolym eller av regeringen beslutad årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska hela den genomsnittliga årsvolymen vara ointecknad. I det fall avsteg från ovan behöver göras krävs beslut av regeringen.
Anslaget får även användas för att subventionera avgifter avseende garantigivning inom ramen för internationellt bistånd, till den del avgiften avser förväntad förlust.
Sida får inom respektive anslagspost finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner samt hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande.
ap.2 Informations- och kommunikationsverksamhet
Sida får högst använda 25 000 000 kronor för sin egen informations- och kommunikationsverksamhet.
ap.13 Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer
Medel om högst 100 000 000 kronor ska användas i enlighet med ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016–2020 (UD2019/14209).
ap.28 Kapacitetsutveckling och Agenda 2030
Medel får användas för finansiering av viss verksamhet vid Sida Partnership Forum i Härnösand.
ap.30 Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar
Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 17 december 2020 (UD2020/19035), den 11 februari 2021 (UD2021/02156) och den 20 maj 2021 (UD2021/07526).
Följande stöd får utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition.
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Internationella utvecklingsfonden (IDA 17 & 18) Internationella utvecklingsfonden (IDA 19) | 2 778 700 000 285 200 000 | UD2019/17206 UD2020/15717 |
Internationella utvecklingsfonden (IDA) MDRI | 363 100 000 | UD2019/17208 |
Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF) MDRI | 109 428 453 | UD2019/17210 |
Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF 13 & 14) Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF 15) | 399 684 852 208 914 913 | UD2019/17212 UD2020/08635 |
Asiatiska utvecklingsfonden (AsDF 11 & 12) | 76 800 000 | UD2019/17214 |
Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD) | 175 000 000 | UD2019/17219 |
Högst 339 751 USD av kapitalhöjningen får utbetalas till Interamerikanska investeringsbolaget (IIC). Diarienummer för ärendet UD2019/17225.
Högst 14 760 899 USD får utbetalas till Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD). Diarienummer för ärendet UD2019/17228.
Högst 9 463 750 Särskilda dragningsrätter (SDR) av kapitalhöjningen får utbetalas till Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB). Diarienummer för ärendet UD2020/00652.
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar.
ap.31 Multilaterala och internationella organisationer och fonder
Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 17 december 2020 (UD2020/19035), den 11 februari 2021 (UD2021/02156) och den 20 maj 2021 (UD2021/07526).
Följande stöd får utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition.
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Gavi vaccinalliansen (GAVI) | 350 000 000 | UD2019/16345 |
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) | 125 000 000 | UD2020/16243 |
Internationella Rödakorsfederationen (IFRC) | 70 000 000 | UD2020/16244 |
FN:s enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter (UN Women) | 107 000 000 | UD2019/17295 |
FN:s kapitalutvecklingsfond (UNCDF) | 40 000 000 | UD2020/14866 |
FN:s befolkningsfond (UNFPA) | 544 000 000 | UD2019/16890 |
FN:s barnfond (UNICEF) | 574 000 000 | UD2019/16366 |
FN:s organ mot narkotika och brottslighet (UNODC) | 75 000 000 | UD2020/15239 |
FN:s fredsbyggande fond (PBF) | 235 000 000 | UD2020/15568 |
FN:s organ för katastrofriskreducering (UNDRR) | 40 000 000 | UD2020/15968 |
FN:s kontor för humanitärt bistånd (UNOCHA) | 190 000 000 | UD2020/16072 |
FN:s utvecklingsprogram (UNDP) | 630 000 000 | UD2019/16446 |
FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) | 376 000 000 | UD2019/17158 |
FN:s avdelning för politiska och fredsbyggande frågor (UNDPPA) | 25 000 000 | UD2019/15406 |
FN:s flyktingorgan (UNHCR) | 770 000 000 | UD2019/17155 |
FN:s fond för katastrofbistånd (CERF) | 556 000 000 | UD2019/17157 |
Världslivsmedelsprogrammet (WFP) | 608 000 000 | UD2019/17156 |
Gröna klimatfonden (GCF) | 1 000 000 000 | UD2020/19051 |
Anpassningsfonden (AF) | 130 000 000 | UD2019/17382 |
Globala miljöfonden (GEF) | 465 007 500 | UD2020/19052 |
Globala Fonden (GFATM) | 950 000 000 | UD2019/16344 |
Internationella finansieringsfaciliteten för immunisering (IFFIm) | 18 410 000 | UD2019/16346 |
Fonden för de minst utvecklade länderna (LDCF) | 130 000 000 | UD2019/17260 |
Internationella institutet för demokrati och fria val (IDEA) | 55 000 000 | UD2020/15885 |
FN:s kommissarie för de mänskliga rättigheterna (OHCHR) | 105 000 000 | UD2020/15912 |
Advisory Centre on WTO Law (ACWL) | 3 500 000 | UD2020/16278 |
Biståndskommittén vid organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD-DAC) | 15 300 000 | UD2020/16300 |
WTO Global Trust Fund (GTF) | 19 200 000 | UD2020/15725 |
United World College | 7 000 000 | UD2020/15240 |
The European Centre for Development Policy Management (ECDPM) | 6 000 000 | UD2018/16727 |
European Endowment for Democracy | 17 000 000 | UD2020/16419 |
Geneva Centre for Security Sector Governance (DCAF) | 9 000 000 | UD2020/15918 |
International Crisis Group (ICG) | 10 000 000 | UD2020/15920 |
Centre for Humanitarian Dialog (CHD) | 12 000 000 | UD2020/15913 |
Interpeace | 15 000 000 | UD2020/15915 |
Dag Hammarskjölds minnesfond | 22 000 000 | UD2020/14859 |
UN Global Pulse | 10 000 000 | UD2020/14864 |
Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) | 3 000 000 | UD2020/04728 |
Joint Fund for Agenda 2030 | 180 000 000 | UD2020/14862 |
FN:s gemensamma program mot hiv och aids (UNAIDS) | 300 000 000 | UD2020/15238 |
Crisis Management Initiative | 10 000 000 | UD2020/15914 |
Prague Civil Society Center | 7 000 000 | UD2020/15884 |
Klimatinvesteringsfonderna (CIF) | 100 000 000 | UD2020/15336 |
European Institute of Peace (EIP) | 15 600 000 | UD2020/15921 |
Högst 111 337 123 euro av bidraget får utbetalas till Europeiska utvecklingsfonden (EUF) efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2019/17145.
Högst 5 580 590 euro av bidraget får utbetalas till EU:s facilitet för flyktingar i Turkiet (FRiT II) efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2019/17336.
Högst 66 975 euro av bidraget till FN:s konvention för bekämpning av ökenspridning (UNCCD) får utbetalas efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2019/17385.
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar.
ap.33 Strategiskt inriktade bidrag
Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 17 december 2020 (UD2020/19035), den 11 februari 2021 (UD2021/02156) och den 20 maj 2021 (UD2021/07526).
Följande stöd får utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition.
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
RC-fonden | 50 000 000 | UD2020/15966 |
Globala vaccinationsalliansen (GAVI) COVAX Advance Market Committee (AMC) | 100 000 000 | UD2021/01077 |
Blue Action Fund | 30 000 000 | UD2021/06427 |
Global Center on Adaptation (GCA) | 25 000 000 | UD2021/06577 |
NDC-partnerskap | 20 000 000 | UD2021/06426 |
För vaccindonation till COVAX utbetalas högst 20 000 000 kronor till Folkhälsomyndigheten efter rekvisition. Villkoren för COVAX framgår av regeringens beslut den 20 maj 2021 (UD2021/07526). För Folkhälsomyndigheten gäller följande villkor. Rekvisition ska ske senast den 30 november 2021. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Sida senast den 31 mars 2022. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Sida. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har. Diarienummer för samlingsärendet är UD2021/07161.
Medlen utbetalas i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet, Miljödepartementet, respektive Näringsdepartementet) fattar.
1:2 | Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 1 583 163 |
ap.1 | Sida (ram) | 1 583 163 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Sida
Anslaget från användas för förvaltningsutgifter avseende Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida).
Av medlen får 5 000 000 kronor användas för stöd till icke ODA-länder.
Anslaget får även användas för att subventionera avgifter avseende garantigivning till den del avgiften avser Sidas administrativa kostnader.
Anslaget ska användas för förvaltning, drift och vidareutveckling av den modul av bidragshanteringssystemet PLANit som hanterar de delar av bidragshanteringen som handläggs av Regeringskansliet (Utrikesdepartementet).
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2021 | Indrag av anslagsbelopp |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2021 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Biståndsverksamhet | |||
ap.1 | 126 750 | 3 % | 0 |
ap.2 | 4 650 | 3 % | 0 |
ap.5 | 56 250 | 3 % | 0 |
ap.6 | 60 000 | 3 % | 0 |
ap.7 | 26 550 | 3 % | 0 |
ap.9 | 231 000 | 3 % | 0 |
ap.13 | 30 000 | 3 % | 0 |
ap.17 | 43 200 | 3 % | 0 |
ap.23 | 49 500 | 3 % | 0 |
ap.26 | 12 900 | 3 % | 0 |
ap.28 | 21 300 | 3 % | 0 |
ap.30 | 140 100 | 3 % | 0 |
ap.31 | 314 610 | 3 % | 0 |
ap.32 | 27 600 | 3 % | 0 |
ap.33 | 29 656 | 3 % | 0 |
ap.34 | 111 600 | 3 % | 0 |
1:2 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) | |||
ap.1 | 47 494 | 3 % | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||||
ap.3 | 115 000 | 86 461 | 18 347 | 10 192 | 2029 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:1 Biståndsverksamhet | |||||
ap.1 | 800 000 | 270 000 | 270 000 | 260 000 | 2034 |
ap.2 | 180 000 | 70 000 | 60 000 | 50 000 | 2034 |
ap.5 | 4 900 000 | 1 850 000 | 1 650 000 | 1 400 000 | 2034 |
ap.6 | 3 020 000 | 1 500 000 | 890 000 | 630 000 | 2034 |
ap.7 | 1 370 000 | 660 000 | 350 000 | 360 000 | 2034 |
ap.9 | 12 500 000 | 6 880 000 | 4 120 000 | 1 500 000 | 2034 |
ap.13 | 2 000 000 | 860 000 | 660 000 | 480 000 | 2034 |
ap.17 | 2 770 000 | 1 050 000 | 840 000 | 880 000 | 2034 |
ap.23 | 2 250 000 | 1 130 000 | 790 000 | 330 000 | 2034 |
ap.26 | 600 000 | 300 000 | 250 000 | 50 000 | 2034 |
ap.28 | 1 300 000 | 610 000 | 380 000 | 310 000 | 2034 |
ap.30 | 27 793 400 | 4 247 885 | 3 929 126 | 16 477 070 | 2034 |
ap.31 | 40 005 000 | 10 240 117 | 8 104 260 | 19 610 827 | 2034 |
ap.32 | 1 700 000 | 700 000 | 490 000 | 510 000 | 2034 |
ap.33 | 200 000 | 68 545 | 11 000 | 15 000 | 2034 |
ap.34 | 6 090 000 | 2 940 000 | 1 940 000 | 1 210 000 | 2034 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:1 Biståndsverksamhet ap. 30, 31 och 33 avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter följande budgetår som ingås av regeringen eller Regeringskansliet. De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingår redovisas i Sidas årsredovisning.
De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingått med stöd av bemyndiganderamar som tilldelats tidigare år övertas av Sida för införande och redovisning i Sidas årsredovisning.
Fördelningen mellan åren av beloppen för infriade åtaganden är enbart indikativa.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram för verksamhetsinvesteringar | 70 000 |
Räntekontokredit | 27 000 |
Övriga kontokrediter | |
- Garantiverksamheten | Obegränsad |
Villkor
Garantiverksamheten
Sida har rätt till en obegränsad kredit i Riksgäldskontoret för infriande av de garantier som ställts ut av myndigheten.
Sida får under 2021 ställa ut statliga garantier för biståndsverksamhet som inklusive tidigare utfärdade garantier uppgår till högst 17 000 000 000 kronor. Garantigivningen innefattar fristående garantier och tidigare utfärdade biståndsgarantier för u-krediter.
Mot bakgrund av Sveriges åtaganden inom Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda om utvecklingsfinansiering och klimatavtalet från Paris ska Sida arbeta med att mobilisera externt kapital för hållbar utveckling genom effektivt utnyttjande av garantiramen för att komplettera relevanta anslagsposter. Garantiavtal omfattas inte av ovanstående begränsning av avtalslängd.
Återbetalningar på enligt äldre villkor lämnade bistånds- och villkorskrediter ska redovisas mot inkomsttitel 4526, återbetalning av övriga lån. Erhållen ränta ska redovisas mot inkomsttitel 2394, övriga ränteinkomster.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2021-01-25 | 131 930 |
2021-02-25 | 131 930 |
2021-03-25 | 131 930 |
2021-04-25 | 131 930 |
2021-05-25 | 131 930 |
2021-06-25 | 131 930 |
2021-07-25 | 131 930 |
2021-08-25 | 131 930 |
2021-09-25 | 131 930 |
2021-10-25 | 131 930 |
2021-11-25 | 131 930 |
2021-12-25 | 131 933 |
Summa | 1 583 163 |
1:2 ap.1 | Sida |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2019 | +/- 2020 | Int. 2021 | Kost. 2021 | +/- 2021 | Ack. +/- utgå. 2021 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Garantiverksamhet, administration | -25 | 25 | 13 300 | 13 300 | 0 | 0 |
Villkor
Garantiverksamhet, administration
Av intäkterna och kostnaderna beräknas subvention från anslag på statens budget uppgå till 4 500 000 kronor.
ÖVRIGA BESTÄMMELSER
Sida ansvarar för redovisning av ägarandelar i Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD), Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB), Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB), Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB), Internationella finansbolaget (IFC), Multilaterala investeringsorganet (MIGA) och Interamerikanska investeringsbolaget (IIC).
Sida ansvarar för redovisning av statens garantiåtagande avseende Europeiska investeringsbankens långivning inom ramen för Lomé IV bis och Cotonou-avtalet.