
Box 1114
621 22 Visby
Med ändring av regleringsbrevet för budgetåret 2020 beslutar regeringen att följande ska gälla för Riksantikvarieämbetet. Ändringen avser uppdraget om att stödja regional implementering av kulturmiljöstrategier och ett nytt uppdrag om jämställdhetsintegrering.
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2020 för Riksantikvarieämbetet.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Bidragsgivning
Riksantikvarieämbetet ska redovisa hur bidragsgivningen från anslaget 7:2 Bidrag till kulturmiljövård har främjat ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas samt hur bidragsgivningen skapat förutsättningar för ökad livskvalitet och en hållbar utveckling. Riksantikvarieämbetet ska särskilt redovisa hur bidragsgivningen använts för att förnya och utveckla kulturmiljöarbetet, t.ex. rörande medborgarnas delaktighet och tillgång till en mångfald av kulturmiljöer.
Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet
Riksantikvarieämbetet ska redovisa hur myndigheten har använt eller fördelat medlen från anslag 1:4 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet. Redovisningen ska omfatta
- vilka strategiska prioriteringar som legat till grund för användningen eller fördelningen av medel,
- vilka insatser som finansierats eller delfinansierats av anslaget under året,
- på vilket sätt insatserna förväntas bidra till kulturområdets utveckling, och
- en resultatbedömning av genomförda insatser.
Uppdragsarkeologi
Riksantikvarieämbetet ska redovisa resultaten av myndighetens arbete för att främja utvecklingen på det uppdragsarkeologiska området.
Kulturarvs-IT
Riksantikvarieämbetet ska redovisa vilka som fått bidrag enligt förordningen (2003:248) om bidrag till lönekostnader inom verk-
samheten Kulturarvs-IT, med vilka belopp och för vilka ändamål. Redovisningen ska också innehålla en bedömning av statsbidragets effekter i förhållande till syftet med bidragen.
Gestaltad livsmiljö
Riksantikvarieämbetet ska redovisa insatser och resultat avseende myndighetens arbete med gestaltad livsmiljö utifrån det nationella arkitektur-, form- och designpolitiska mål som riksdagen har beslutat (prop. 2017/18:110, bet. 2017/18:CKrU1, rskr. 2017/18:316).
Kultur i hela landet
Riksantikvarieämbetet ska redovisa hur myndighetens verksamhet har bidragit till att kulturen ska komma fler till del i hela landet.
En sammanhållen landsbygdspolitik
Riksantikvarieämbetet ska redovisa hur man bidragit till målen för en sammanhållen landsbygdspolitik. Utgångspunkt för rapporteringen är Tillväxtverkets uppdrag N2018/04123/HL.
Agenda 2030
För att regeringen ska kunna redovisa hur Sverige genomför Agenda 2030 behöver information inhämtas från berörda myndigheter. Myndigheten ska därför redogöra för hur dess verksamhet bidragit till att uppnå målen i Agenda 2030.
Lokalkostnader
Riksantikvarieämbetet ska i årsredovisningen specificera myndighetens totala lokalkostnader för 2020 enligt följande:
- hyra
- el och uppvärmning
- reparationer och underhåll
- övriga driftskostnader
Om myndigheten har fler än en hyresvärd ska kostnaderna fördelas per hyresvärd.
Sponsringsintäkter
Riksantikvarieämbetet ska särredovisa eventuella sponsringsintäkter i not till resultaträkningen.
Bidragsintäkter
Riksantikvarieämbetet ska redovisa fördelningen av eventuella bidragsintäkter mellan statliga bidrag, icke-statliga bidrag respektive bidrag från mellanstatliga organ i not till resultaträkningen.
Publik och tillgänglighet
Riksantikvarieämbetet ska, avseende myndighetens besöksmål, redovisa
- den verksamhet som svarar mot den unga publikens behov samt insatser för att öka den unga publiken, och
- de åtgärder som vidtagits för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Riksantikvarieämbetet ska till Myndigheten för kulturanalys lämna uppgifter om besöksutvecklingen på myndighetens besöksmål. Redovisning ska ske i enlighet med de anvisningar Myndigheten för kulturanalys lämnar.
Avgiftsbelagd verksamhet
Riksantikvarieämbetet ska redovisa hur arbetet med att åstadkomma ekonomisk balans i den avgiftsbelagda verksamheten Svensk museitjänst fortskrider.
2 | Organisationsstyrning |
Samverkansråd inom ramen för kultursamverkansmodellen
Riksantikvarieämbetet ska under 2020 delta i det samverkansråd vid Statens kulturråd som ska samordna de nationella kulturpolitiska intressena inom ramen för kultursamverkansmodellen.
3 | Uppdrag |
Stödja regional implementering av kulturmiljöstrategier
Riksantikvarieämbetet ska samverka med länsstyrelserna i deras uppdrag (Fi2019/04079/SFÖ) att genom regional samordning främja att de kulturmiljöstrategier som tagits fram i enlighet med regeringens beslut om vägledande strategier för kulturmiljöfrågor (Ku2017/01563/KL) kan implementeras i det regionala arbetet. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 30 juni 2021.
Genomlysning av förutsättningarna för de regionala museernas verksamhet
Riksantikvarieämbetet ska i samverkan med de regionala museerna och andra relevanta aktörer göra en genomlysning av förutsättningarna för de regionala museernas verksamhet. Genomlysningen ska innehålla en analys av hur förutsättningarna för verksamheten förändrats över tid, driftsformer, uppdrag och verksamheternas betydelse för den regionala infrastrukturen för kultur och kulturarvsarbete. Den ska även innehålla goda exempel på verksamhetsutveckling i relation till den bredare samhällsutvecklingen. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 31 januari 2021.
Byggnadsanknuten offentlig konst
Riksantikvarieämbetet ska, utifrån det kunskapsunderlag som tagits fram inom ramen för det tidigare uppdraget om byggnadsanknuten offentlig konst (Ku2019/01191/KO), verka för att byggnadsanknuten offentlig konst beaktas vid kulturhistorisk värdering. Arbetet ska ske i samverkan med Statens konstråd. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 31 januari 2021.
Historiska transportmedel
Riksantikvarieämbetet ska i samverkan med Statens maritima och transporthistoriska museer samt det civila samhällets organisationer, däribland Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Transporthistoriskt Nätverk, verka för ökad kunskap och kunskapsspridning om historiska transportmedel i syfte att främja ett bevarande av detta kulturarv. Riksantikvarieämbetet ska redovisa insatser och resultat av arbetet till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 30 november 2021.
Slutlig redovisning av strategi för regionalt tillväxtarbete 2014–2020
Riksantikvarieämbetet ska slutredovisa och analysera genomförda insatser inom regional tillväxt inom ramen för sin långsiktiga strategi för myndighetens medverkan i det regionala tillväxtarbetet och EU:s sammanhållningspolitik för perioden 2014–2020 (N2014/02501/RT). Redovisningen ska ske enligt anvisningar från Tillväxtverket. Myndigheterna ska redovisa insatserna till regeringen (Näringsdepartementet och Kulturdepartementet) med kopia till Tillväxtverket senast den 21 februari 2021.
EU:s strukturfonder
Riksantikvarieämbetet ska i samarbete med Statens kulturråd och Stiftelsen Svenska Filminstitutet redovisa antalet svenska projekt med kulturanknytning som beviljats stöd via EU:s strukturfonds-
program, inklusive de territoriella samarbetsprogrammen. Av redovis-
ningen ska framgå hur mycket medel som beviljats och utbetalats samt den nationella medfinansieringen. Statens kulturråd ska samordna redovisningen, som ska lämnas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 30 juni 2020.
Prognoser 2020–2023
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2020–2023 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den
- 10 februari,
- 4 maj och
- 23 oktober.
Jämställdhetsintegrering
Riksantikvarieämbetet ska utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Riksantikvarieämbetet ska senast den 1 september 2021 redovisa inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2022–2025. Redovisningen ska innehålla identifierade jämställdhetsproblem i myndighetens verksamhet eller i samhället och som myndighetens verksamhet kan bidra till att lösa. Redovisningen ska även innehålla uppföljningsbara mål och åtgärder samt beskriva på vilket sätt jämställdhet integreras i myndighetens verksamhet.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
1:4 | Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet (Ramanslag) |
Disponeras av Riksantikvarieämbetet | 20 540 |
ap.10 | Riksantikvarieämbetet (ram) | 20 540 |
Villkor för anslag 1:4
ap.10 Riksantikvarieämbetet
Anslagsposten får användas för utgifter för forsknings- och utvecklingsinsatser. Anslagsposten får även användas för utgifter för administration och genomförande av verksamheten.
Av anslagsposten bör minst 3 500 000 kronor användas för bidragsgivning till de centrala museernas forsknings- och utvecklingsverksamhet.
7:1 | Riksantikvarieämbetet (Ramanslag) |
Disponeras av Riksantikvarieämbetet | 285 382 |
ap.1 | Riksantikvarieämbetet (ram) | 274 786 |
ap.2 | Kulturarvs-IT (ram) | 10 596 |
Villkor för anslag 7:1
ap.1 Riksantikvarieämbetet
Anslagsposten får användas för Riksantikvarieämbetets förvaltningsutgifter.
Av anslagsposten får högst 4 750 000 kronor användas för bidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet. Anslaget får bl.a. också användas för att betala det svenska bidraget till Europeana och Icomos Board.
Anslagsposten får användas för utgifter vid avvecklingen av Riksutställningar och till att betala upplupna kostnader avseende statliga tjänstepensioner m.m. vid Riksutställningar.
ap.2 Kulturarvs-IT
Medlen ska användas till löner för arbetsledare inom ramen för Kulturarvs-IT. Bidrag får beviljas enligt förordningen (2003:248) om bidrag till lönekostnader inom verksamheten Kulturarvs-IT.
7:2 | Bidrag till kulturmiljövård (Ramanslag) |
Disponeras av Riksantikvarieämbetet | 270 542 |
ap.1 | Bidrag till kulturmiljövård (ram) | 261 542 |
ap.2 | Bidrag till kulturarvsarbete (ram) | 9 000 |
Villkor för anslag 7:2
ap.1 Bidrag till kulturmiljövård
- Bidrag får beviljas enligt 2–5, 7–9 och 13 §§ förordningen (2010:1121) om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer.
- Av anslagsposten får högst 10 000 000 kronor användas för arkeologiska undersökningskostnader i samband med bostads-
byggande enligt 10 § förordningen (2010:1121) om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. - Av anslagsposten får medel användas för arkeologiska utredningar som syftar till att ta reda på om en fornlämning berörs av ett planerat arbetsföretag och som inte ska bekostas av någon annan.
- Av anslagsposten utgår ersättning enligt 3 kap. 10 § kulturmiljölagen (1988:950).
Av anslagsposten får medel avsättas för kostnader och ersättningar enligt 2 kap. 7, 8, 14 och 15 § § kulturmiljölagen (1988:950).
Av anslagsposten får högst 2 000 000 kronor användas till bidrag för sådana konserveringsinsatser som anges i 13 § förordningen (2010:1121) om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. Medel som inte används för konserveringsbidrag får användas för att bekosta konservering av fynd från äldre arkeologiska undersökningar.
- Av anslagsposten får intrångsersättning betalas ut vid beslut om kulturreservat enligt 7 kap. 9 § miljöbalken.
Av anslagsposten får högst 2 000 000 kronor betalas ut som bidrag till föreningen Laponiatjuottjudus för förvaltningen av världsarvet Laponia enligt Laponiaförordningen (2011:840).
- Av anslagsposten får högst 3 000 000 kronor användas för kostnader för renoveringsinsatser som syftar till att laga ras i de delar av Visby ringmur som Riksantikvarieämbetet ansvarar för och förvaltar.
ap.2 Bidrag till kulturarvsarbete
Anslagsposten får användas i enlighet med förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete.
Av anslagsposten kan lämnas bidrag om högst 1 000 000 kronor till insatser som syftar till att stärka bevarandet av historiska transportmedel.
7:4 | Bidrag till arbetslivsmuseer (Ramanslag) |
Disponeras av Riksantikvarieämbetet | 8 000 |
ap.1 | Bidrag till arbetslivsmuseer (ram) | 8 000 |
Villkor för anslag 7:4
ap.1 Bidrag till arbetslivsmuseer
Anslagsposten får användas för bidrag till arbetslivsmuseer enligt förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete.
8:5 | Statliga utställningsgarantier och inköp av vissa kulturföremål (Ramanslag) |
Disponeras av Riksantikvarieämbetet | 1 |
ap.3 | Utställningsgarantier (ram) | 1 |
Villkor för anslag 8:5
ap.3 Utställningsgarantier
Den som anordnar en tillfällig utställning som ska visas i Sverige kan under vissa förutsättningar få en statlig utställningsgaranti enligt förordningen (1998:200) om statliga utställningsgarantier. Utställningsgaranti får även lämnas för svenska kulturmanifestationer utomlands. Statliga utställningsgarantier administreras av Riksantikvarieämbetet. Medlen betalas ut efter regeringsbeslut.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2020 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet | |||
ap.10 | 616 | Inget | 0 |
7:1 Riksantikvarieämbetet | |||
ap.1 | 8 561 | 3 % | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
7:2 Bidrag till kulturmiljövård | |||
ap.1 | 8 116 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
7:4 Bidrag till arbetslivsmuseer | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
8:5 Statliga utställningsgarantier och inköp av vissa kulturföremål | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Anslag/ap | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
7:2 Bidrag till kulturmiljövård | |||||
ap.1 | 90 000 | 63 000 | 19 000 | 8 000 | 2023 |
Villkor
Beloppen för infriade åtaganden är endast indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive år.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 100 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 15 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2020-01-25 | 25 494 |
2020-02-25 | 25 494 |
2020-03-25 | 25 494 |
2020-04-25 | 25 494 |
2020-05-25 | 25 494 |
2020-06-25 | 25 494 |
2020-07-25 | 25 494 |
2020-08-25 | 25 494 |
2020-09-25 | 25 494 |
2020-10-25 | 25 494 |
2020-11-25 | 25 494 |
2020-12-25 | 25 488 |
Summa | 305 922 |
1:4 ap.10 | Riksantikvarieämbetet |
7:1 ap.1 | Riksantikvarieämbetet |
7:1 ap.2 | Kulturarvs-IT |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2018 | +/- 2019 | Int. 2020 | Kost. 2020 | +/- 2020 | Ack. +/- utgå. 2020 |
Verksamhet med full kostnadstäckning | ||||||
Butiksförsäljning besöksmål | 304 | -66 | 1 600 | 1 700 | -100 | 138 |
Museitjänster | -5 127 | 2 185 | 28 500 | 26 500 | 2 000 | -942 |
Summa | -4 823 | 2 119 | 30 100 | 28 200 | 1 900 | -804 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Statliga utställningsgarantier | -78 | -150 | 1 100 | 1 050 | 50 | -178 |
6.4 | Villkor för avgiftsbelagd verksamhet |
Riksantikvarieämbetet ska redovisa avgiftsbelagd verksamhet enligt ovanstående indelning. För verksamhet med full kostnadstäckning ska såväl intäkter som kostnader redovisas.
Riksantikvarieämbetets verksamhet inom Svensk museitjänst ska utgöra en separat verksamhetsgren som särredovisas i årsredovisningen.