
UD2019/03250/IU
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2019 för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida).
VERKSAMHET
Sida ska bidra till att uppnå det av riksdagen fastställda målet för internationellt bistånd att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.
Sidas huvudsakliga arbetsuppgifter framgår av förordningen (2010:1080) med instruktion för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete.
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Tematisk redovisning av biståndsverksamheten
Sida ska i årsredovisningen lämna en övergripande redovisning av resultat av verksamhet som bidrar till att uppfylla målet för det internationella biståndet. Sida ska lämna en redovisning av resultat för nedanstående områden:
- Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer.
- Global jämställdhet.
- Miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling och hållbart nyttjande av naturresurser.
- Fredliga och inkluderande samhällen.
- Inkluderande ekonomisk utveckling: produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor, hållbart företagande samt fri och rättvis handel och hållbara investeringar.
- Migration och utveckling.
- Jämlik hälsa.
- Utbildning och forskning.
- Humanitärt bistånd.
Redovisningen ska ske med utgångspunkt från strategimål på respektive områden, med fokus på de vanligast förekommande målen.
Redovisningen ska omfatta biståndsverksamhet och effekter som denna bedöms ha bidragit till. Härutöver ska redovisningen omfatta bedömning och analys av måluppfyllelse. Myndigheten ska eftersträva en struktur för redovisningen som möjliggör kontinuitet.
Administrativa kontrollmoment vid bidragshantering
Sida ska redovisa hur myndigheten hanterar utbetalningar och återkrav av de medel för biståndsverksamhet som regeringen eller Regeringskansliet beslutar om, men Sida administrerar (bidrag från anslagsposter inom anslag 1:1). Av redovisningen ska särskilt framgå vilka administrativa kontrollmoment som finns.
Garantiinstrumentets användning i utvecklingssamarbetet
Sida ska redovisa användningen av garantier i utvecklingssamarbetet genom redogörelse för det totala antalet utfärdade garantier, inkl. nya garantier under 2019, storleken på garantiåtagandena, subvention av avgifter samt mobiliserat externt kapital per strategistyrd verksamhet. Sida ska även redovisa myndighetens bedömning avseende garantiernas betydelse för strategigenomförande och måluppfyllelse.
Informationssäkerhet
Sida ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla en ändamålsenlig informationssäkerhet enligt 19 - 20 §§ forordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap samt vad åtgärderna bedömts ha lett till.
Förvaltnings- och säkerhetskostnader
Sida ska redovisa förvaltningskostnader för biståndet, totalt samt per strategistyrd verksamhet. Sida ska härtill redovisa säkerhetskostnader i fält.
Bidrag till civilsamhällesorganisationer
Sida ska redovisa totalt bidrag till civilsamhällesorganisationer inklusive bidrag genom svenska civilsamhällesorganisationer med ramavtal med Sida.
Kostnader för viss metodutveckling och rådgivning, m.m.
Sida ska redovisa kostnader som har belastat anslaget 1:1 Biståndsverksamhet till följd av det finansiella villkoret att Sida får finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner, samt för hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande.
Jämställdhetsintegrering
Sida ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.
2 | Organisationsstyrning |
Myndigheten ska verka för organisatorisk förmåga och effektivitet med särskilt avseende på att säkerställa flexibilitet i hanteringen av tidskritiska och resursintensiva insatser. Härtill ska myndigheten säkerställa kapacitet till helhetsbedömningar och förmåga till anpassning av myndighetens verksamhet vid förändrad omvärldskontext med utgångspunkt i villkoren i regeringens samlade styrning av biståndet.
3 | Uppdrag |
Utgiftsprognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2019 - 2022 vid nedanstånde prognostillfällen. Sida ska redovisa prognoser per anslag och anslagspost, undantaget de anslagsposter som Sida disponerar men Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar beslut om. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes.
17 januari
15 februari
2 maj
29 juli
25 oktober
Genomförandet av vissa strategier
Sida ges i uppdrag att ansvara för genomförandet av utvecklingssamarbetet i enlighet med följande strategier och i enlighet med de villkor som framgår för varje strategi.
Resultatstrategin för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 - 2018 förlängs att gälla t.o.m. den 31 december 2019 eller till dess regeringen fattat beslut om ny strategi. Volymen för strategin ska år 2019 högst vara 68 000 000 kronor.
Resultatstrategin för Sveriges internationella bistånd till Kambodja 2014 - 2018 förlängs att gälla t.o.m. den 31 december 2019 eller till dess regeringen fattat beslut om ny strategi. Volymen för strategin ska år 2019 högst vara 200 000 000 kronor.
Inom ramen för strategin för hållbar fred, och i fokusområdet för nationellt och lokalt stöd i avgörande skeden, inklusive i bortglömda konflikter, ska Sida under 2019 prioritera följande lokala situationer: Västsahara.
Bidrag till multilaterala utvecklingsorganisationer
Sida ska redovisa utbetalade bidrag till multilaterala utvecklingsorganisationer; rapporteringen ska ske till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 1 mars respektive den 15 september 2019. Inom ramarna för multisamråd och organisationssamråd med Regeringskansliet ska Sida vidare rapportera om resultat och lärdomar från tidigare insatser, särskilt multi-bi, till de organisationer som berörs vid dessa samråd.
Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Sida ska redovisa myndighetens arbete med biologisk mångfald och ekosystemtjänster under 2018 i enlighet med beslut CBD XII/3 om resursmobilisering inom konventionen för biologisk mångfald som rör myndighetens ansvarsområde. Sida ska i redovisningen föreslå åtgärder för att stärka och fördjupa myndighetens arbete med biologisk mångfald. Redovisningen ska lämnas till regeringen (Utrikesdepartementet med kopia till Miljö- och energidepartementet) senast den 1 september 2019.
Bistånd rörande minhantering, m.m.
Sida ska redovisa en sammanställning av biståndet för föregående verksamhetsår för minhantering (landminor, klusterammunition och andra explosiva lämningar efter krig), insatser för att bekämpa illegal handel med små och lätta vapen (SALW), samt implementering av vapenhandelsfördraget (ATT). Rapporteringen ska ske senast före utgången av februari 2019.
Handelsrelaterade insatser
Sida ska redovisa utfall och prognoser för genomförandet (volym och inriktning, till och med år 2020) samt analys av fördelningen av handelsrelaterade insatser. Redovisningen ska skickas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 31 mars 2019.
Bredare relationer
Sida ska redovisa den verksamhet som myndigheten har bedrivit för att bidra till bredare och mer självbärande relationer mellan Sverige och bilaterala partnerländer, inom ramen för relevanta strategier. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utrikesdepartementet) senast den 31 oktober 2019.
Moderna beredskapsjobb i staten
Sida ska senast den 5 april 2019 redovisa till Statskontoret hur myndigheten under 2018 har bidragit till att anställa personer vid myndigheten som står långt från arbetsmarknaden, inklusive nyanlända (moderna beredskapsjobb). Redovisningen ska ske enligt närmare instruktion från Statskontoret.
Fristående garantier
Sida ska förvalta säkerhetsreserven för fristående garantier och göra relaterade riskbedömningar. Sida ska i första hand samverka med Riksgäldskontoret för att bedöma vilken premie som ska gälla för varje garanti. Härutöver ska Sida beträffande fristående garantier tillse att Riksgäldskontoret för Sidas räkning inför varje bokslut gör bedömningar av utestående fordringar, åtaganden och risk för skadefall. Detta gäller trots vad som föreskrivs i 13 § andra stycket samt 18 och 19 §§ i förordningen (2009:320) om finansiering av utvecklingslån och garantier för utvecklingssamarbete.
Enligt vad som anges under rubriken 5.1 Låneram och krediter har Sida, om säkerhetsreserven inte är tillräcklig för att täcka de skadefall som garantiverksamheten ger upphov till, rätt till en obegränsad kredit hos Riksgäldskontoret. Sida ska placera säkerhetsreserven på räntebärande konto hos Riksgäldskontoret.
Uppdraget gäller t.o.m. den 31 december 2019 eller till dess att regeringen beslutar annat.
Uppföljning av Agenda 2030 och Addis Ababa Action Agenda
Sida ska under 2019 bistå Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) i förberedelser, genomförande och uppföljning av Sveriges deltagande i de olika högnivåmöten som anordnas inom ramen för FN:s globala uppföljning av Agenda 2030 och Addis Ababa Action Agenda om utvecklingsfinansiering.
Pågående uppdrag
1. Uppdrag angående samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens
Sida har i uppdrag att bidra till arbetet inom ramen för uppdrag angående samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens (S2017/01706/FS). Uppdraget löper t.o.m. 2020.
2. Uppdrag att nå miljömålen
Sida har i uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen (M2015/02633/Mm). Uppdraget ska redovisas i årsredovisningen fram t.o.m. 2019.
3. Uppdrag att ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2016 - 2018 m.m.
Sida har i uppdrag att under tiden den 1 april 2016 till den 31 december 2018 ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen och ta emot arbetssökande personer med funktionsnedsättning från Arbetsförmedlingen för praktik (A2016/00216/A, A2017/00238/A).
4. Uppdrag att ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2019 och 2020
Sida har i uppdrag att under tiden den 1 januari 2019 till den 31 december 2020 fortsatt ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen och ta emot arbetssökande personer med funktionsnedsättning som medför arbetsförmåga från Arbetsförmedlingen för praktik (A2018/00925/A).
5. Uppdrag att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2016 - 2018 m.m
Sida har i uppdrag att under tiden den 1 april 2016 till den 31 december 2018 ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen och ta emot nyanlända arbetssökande från Arbetsförmedlingen för praktik (Fi2016/00386/ESA).
6. Uppdrag att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2019 och 2020 m.m.
Sida har i uppdrag att under tiden den 1 januari 2019 till den 31 december 2020 fortsatt ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen och ta emot nyanlända arbetssökande från Arbetsförmedlingen för praktik (Fi2018/01701/ESA).
7. Uppdrag till Sida om myndighetens lokalisering
Sida har i uppdrag att genomföra en lokalisering av myndigheten från Stockholm till Botkyrka där myndigheten ska ha sitt säte (UD2018/01405/IU).
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
1:1 | Biståndsverksamhet (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 40 936 323 |
ap.1 | Humanitära insatser (ram) | 4 050 000 |
ap.2 | Informations- och kommunikationsverksamhet (ram) | 150 000 |
ap.5 | Stöd genom svenska organisationer i det civila samhället (ram) | 1 875 000 |
ap.6 | Asien (ram) | 2 350 000 |
ap.7 | Latinamerika (ram) | 690 000 |
ap.9 | Afrika (ram) | 7 050 000 |
ap.13 | Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer (ram) | 1 000 000 |
ap.17 | Mellanöstern och Nordafrika (ram) | 1 300 000 |
ap.23 | Reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet (ram) | 1 590 000 |
ap.26 | Hållbar fred (ram) | 415 000 |
ap.28 | Kapacitetsutveckling och Agenda 2030 (ram) | 700 000 |
ap.30 | Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar (ram) | 3 900 000 |
ap.31 | Multilaterala och internationella organisationer och fonder (ram) | 10 420 000 |
ap.32 | Forskningssamarbete (ram) | 920 000 |
ap.33 | Strategiskt inriktade bidrag (ram) | 906 323 |
ap.34 | Hållbar utveckling (ram) | 3 620 000 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Humanitära insatser
Generella villkor för anslag 1:1 Biståndsverksamhet
Medlen på respektive anslagspost ska användas i enlighet med gällande strategier för utvecklingssamarbetet och humanitärt bistånd.
Medel under anslaget 1:1 Biståndsverksamhet får endast användas i enlighet med OECD/DAC:s riktlinjer för vad som kan klassificeras som bistånd.
Följande villkor gäller för anslagsposterna 1, 2, 5, 6, 7, 9, 13, 17, 23, 26, 28, 32 och 34.
För en ökad flexibilitet av det totala strategibeloppet medges Sida att inom ramen för beslutad anslagspost överstiga alternativt understiga totalt beslutat belopp i geografisk eller tematisk strategi med 10 procent. I det fall avsteg från ovan behöver göras ska samråd ske med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet).
Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Målet är att minst 50 respektive 75 procent av genomsnittlig årsvolym eller av regeringen beslutad årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska den genomsnittliga årsvolymen i sin helhet vara ointecknad. I de fall avsteg från ovan behöver göras krävs beslut av regeringen.
Anslaget får även användas för att subventionera avgifter avseende garantigivning inom ramen för internationellt bistånd, till den del avgiften avser förväntad förlust.
Sida får inom respektive anslagspost finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner samt hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande.
ap.2 Informations- och kommunikationsverksamhet
Sida får högst använda 25 000 000 kronor för sin egen informations- och kommunikationsverksamhet.
ap.13 Mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer
Medel om högst 100 000 000 kronor ska användas i enlighet med ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 - 2020 (UD2018/04249/FMR).
ap.30 Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar
Följande stöd får utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition. Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 18 december 2018 (UD2018/21014/IU).
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Internationella utvecklingsfonden (IDA) | 2 596 850 000 | UD2018/18097/GA |
Internationella utvecklingsfonden (IDA) MDRI | 220 640 000 | UD2018/18108/GA |
Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF) MDRI | 93 024 467 | UD2018/18111/GA |
Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF) | 654 154 493 | UD2018/18103/GA |
Asiatiska utvecklingsfonden (AsDF) | 119 680 000 | UD2018/18105/GA |
Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD) | 150 000 000 | UD2018/18110/GA |
Högst 208 000 Unit of Accounts (UA) av kapitalhöjningen får utbetalas till Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB) med anledning av Sydsudans medlemskap efter rekvisition. Diarienummer för ärendet UD2018/18106/GA.
Högst 3 350 000 USD av bidraget får utbetalas till Multilaterala investeringsfonden (MIF). Diarienummer för ärendet UD2018/20627/GA.
Högst 1 634 038,60 USD av kapitalhöjningen får utbetalas till Interamerikanska investeringsbolaget (IIC). Diarienummer för ärendet UD2018/18104/GA.
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar.
ap.31 Multilaterala och internationella organisationer och fonder
Följande stöd får utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition. Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 18 december 2018 (UD2018/21014/IU).
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Gavi vaccinalliansen (GAVI) | 300 000 000 | UD2018/18344/FN |
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) | 90 000 000 | UD2018/19387/KH |
Internationella Rödakorsfederationen (IFRC) | 70 000 000 | UD2018/19388/KH |
FN:s enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter (UN Women) | 107 000 000 | UD2018/18387/FN |
FN:s kapitalutvecklingsfond (UNCDF) | 35 000 000 | UD2018/18392/FN |
FN:s befolkningsfond (UNFPA) | 493 000 000 | UD2018/18401/FN |
FN:s barnfond (UNICEF) | 520 000 000 | UD2018/18404/FN |
FN:s organ mot narkotika och brottslighet (UNODC) | 75 000 000 | UD2018/18407/FN |
FN:s fredsbyggande fond (PBF) | 190 000 000 | UD2018/18348/FN |
FN:s organ för katastrofriskreducering (UNISDR) | 40 000 000 | UD2018/19395/KH |
FN:s kontor för humanitärt bistånd (UNOCHA) | 175 000 000 | UD2018/19402/KH |
FN:s utvecklingsprogram (UNDP) | 630 000 000 | UD2018/18393/FN |
FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) | 376 000 000 | UD2018/19404/KH |
FN:s avdelning för politiska frågor (UNDPPA) | 18 000 000 | UD2018/18399/FN |
FN:s flyktingorgan (UNHCR) | 696 000 000 | UD2018/19391/KH |
FN:s fond för katastrofbistånd (CERF) | 556 000 000 | UD2018/19331/KH |
Världslivsmedelsprogrammet (WFP) | 608 000 000 | UD2018/19406/KH |
Gröna klimatfonden (GCF) | 1 060 000 000 | UD2018/18230/GA |
Anpassningsfonden (AF) | 100 000 000 | UD2018/18234/GA |
Globala miljöfaciliteten (GEF) | 444 497 500 | UD2018/18232/GA |
Globala Fonden (GFATM) | 850 000 000 | UD2018/18345/FN |
Internationella finansieringsfaciliteten för immunisering (IFFIm) | 18 410 000 | UD2018/18346/FN |
Fonden för de minst utvecklade länderna (LDCF) | 100 000 000 | UD2018/18233/GA |
Sustainable Energy for All (SEFORALL) | 25 000 000 | UD2018/18240/GA |
Montrealprotokollet (MLF) | 21 440 390 | UD2018/18235/GA |
Internationella institutet för demokrati och fria val (IDEA) | 55 000 000 | UD2018/19310/FMR |
FN:s kommissarie för de mänskliga rättigheterna (OHCHR) | 65 000 000 | UD2018/09077/FMR |
Advisory Centre on WTO Law (ACWL) | 3 500 000 | UD2018/19131/HI |
Biståndskommittén vid organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD-DAC) | 13 200 000 | UD2018/16726/IU |
WTO Doha Development Agenda Global Trust Fund (DDAGTF) | 19 200 000 | UD2018/11700/HI |
United World College | 7 000 000 | UD2018/18351/FN |
The European Centre for Development Policy Management (ECDPM) | 6 000 000 | UD2018/16727/IU |
European Endowment for Democracy | 12 000 000 | UD2018/19311/FMR |
Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAF) | 7 600 000 | UD2018/19385/KH |
International Crisis Group (ICG) | 7 000 000 | UD2018/19386/KH |
Centre for Humanitarian Dialog (CHD) | 13 000 000 | UD2018/19377/KH |
Interpeace | 11 000 000 | UD2018/19390/KH |
Dag Hammarskjölds minnesfond | 22 000 000 | UD2018/18342/FN |
UN Global Pulse | 10 000 000 | UD2018/18385/FN |
Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) | 3 000 000 | UD2018/19465/HI |
Joint Fund for Agenda 2030 | 160 000 000 | UD2018/18347/FN |
Högst 137 540 840 euro av bidraget får utbetalas till Europeiska utvecklingsfonden (EUF) efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2018/19062/AF.
Högst 7 233 626 euro av bidraget får utbetalas till EU:s facilitet för flyktingar i Turkiet (FRiT II) efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2018/19371/EU.
Högst 70 672 euro av bidraget till FN:s konvention för bekämpning av ökenspridning (UNCCD) får utbetalas efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet UD2018/18238/GA.
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar.
ap.33 Strategiskt inriktade bidrag
Medlen utbetalas i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet respektive Miljö- och energidepartementet) fattar.
Medel får avsättas för garantiavgifter som motsvarar statens förväntade förlust avseende Europeiska investeringsbankens långivning inom ramen för Lomé IV bis och Cotonouavtalet. Medlen ska föras över till garantireserven i Riksgäldskontoret. Ett eventuellt infriande av den svenska garantin ska belasta garantireserven.
Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 21 mars (UD2019/05096/IU).
Högst 3 000 000 euro av bidraget får utbetalas till EU:s regionala förvaltningsfond för insatser med anledning av krisen i Syrien (Madad) efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärenden för organisationsstödet UD2019/02675/KH.
1:2 | Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 1 276 325 |
ap.1 | Sida (ram) | 1 276 325 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Sida
Av medlen får 5 000 000 kronor användas för stöd till icke ODA-länder.
Anslaget får även användas för att subventionera avgifter avseende garantigivning till den del avgiften avser Sidas administrativa kostnader.
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
1:11 | Samarbete inom Östersjöregionen (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 68 000 |
ap.3 | Samarbete med Ryssland (ram) | 68 000 |
Villkor för anslag 1:11
ap.3 Samarbete med Ryssland
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi.
Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Målet är att minst 50 respektive 75 procent av nuvarande årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska hela den genomsnittliga årsvolymen vara ointecknad. I de fall avsteg från ovan behöver göras krävs beslut av regeringen.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2019 | Indrag av anslagsbelopp |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2019 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Biståndsverksamhet | |||
ap.1 | 121 500 | 3 % | 0 |
ap.2 | 4 500 | 3 % | 0 |
ap.5 | 56 250 | 3 % | 0 |
ap.6 | 70 500 | 3 % | 0 |
ap.7 | 20 700 | 3 % | 0 |
ap.9 | 211 500 | 3 % | 0 |
ap.13 | 30 000 | 3 % | 0 |
ap.17 | 39 000 | 3 % | 0 |
ap.23 | 47 700 | 3 % | 0 |
ap.26 | 12 450 | 3 % | 0 |
ap.28 | 21 000 | 3 % | 0 |
ap.30 | 117 000 | 3 % | 0 |
ap.31 | 312 600 | 3 % | 0 |
ap.32 | 27 600 | 3 % | 0 |
ap.33 | 27 190 | 3 % | 0 |
ap.34 | 108 600 | 3 % | 0 |
1:2 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) | |||
ap.1 | 38 290 | 3 % | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||||
ap.3 | 100 000 | 35 000 | 35 000 | 30 000 | 2027 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:1 Biståndsverksamhet | |||||
ap.1 | 370 000 | 283 000 | 80 000 | 7 000 | 2029 |
ap.2 | 295 000 | 118 000 | 72 000 | 105 000 | 2029 |
ap.5 | 4 900 000 | 1 290 000 | 1 440 000 | 2 170 000 | 2029 |
ap.6 | 4 600 000 | 1 977 000 | 1 815 000 | 808 000 | 2029 |
ap.7 | 1 100 000 | 595 000 | 355 000 | 150 000 | 2029 |
ap.9 | 11 300 000 | 5 570 000 | 3 805 000 | 1 925 000 | 2029 |
ap.13 | 1 550 000 | 830 000 | 440 000 | 280 000 | 2029 |
ap.17 | 2 000 000 | 1 120 000 | 605 000 | 275 000 | 2029 |
ap.23 | 2 100 000 | 1 020 000 | 700 000 | 380 000 | 2029 |
ap.26 | 600 000 | 305 000 | 162 000 | 133 000 | 2029 |
ap.28 | 1 300 000 | 520 000 | 445 000 | 335 000 | 2029 |
ap.30 | 31 500 000 | 5 304 058 | 5 670 091 | 20 369 983 | 2029 |
ap.31 | 32 749 000 | 9 841 124 | 8 720 438 | 13 662 046 | 2029 |
ap.32 | 2 400 000 | 775 000 | 815 000 | 810 000 | 2029 |
ap.33 | 150 000 | 80 856 | 7 845 | 2 581 | 2029 |
ap.34 | 5 700 000 | 2 643 000 | 1 755 000 | 1 302 000 | 2029 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:1 Biståndsverksamhet ap. 30, 31 och 33 avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter följande budgetår som ingås av regeringen eller Regeringskansliet. De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingår rapporteras till Sida för införande och redovisning i Sidas årsredovisning.
De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingått med stöd av bemyndiganderamar som tilldelats tidigare år övertas av Sida för införande och redovisning i Sidas årsredovisning.
Fördelningen mellan åren av beloppen för infriade åtaganden är enbart indikativa.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 60 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 27 000 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | |
- varav SPECIAL | |
- varav ÖVRIGT | 14 000 000 |
Villkor
- varav SPECIAL
Sida ska informera Regeringskansliet (Utrikesdepartementet och Finansdepartementet) innan kreditutrymmet utnyttjas.
Garantier
Sida har rätt till en obegränsad kredit i Riksgäldskontoret för infriande av de garantier som ställts ut av myndigheten.
Sida får under 2019 ställa ut statliga garantier för biståndsverksamhet som inklusive tidigare utfärdade garantier uppgår till högst 14 000 000 000 kronor. Garantigivningen innefattar fristående garantier och tidigare utfärdade biståndsgarantier för u-krediter. Garantiavtal där externt kapital mobiliseras under en längre tid än strategiperioden omfattas inte av ovanstående begränsning av avtalslängd. Mot bakgrund av Sveriges åtaganden inom Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda om utvecklingsfinansiering och klimatavtalet från Paris ska Sida arbeta med att mobilisera externt kapital för hållbar utveckling genom effektivt utnyttjande av garantiramen för att komplettera relevanta anslagsposter.
Återbetalningar på enligt äldre villkor lämnade bistånds- och villkorskrediter ska redovisas mot inkomsttitel 4526, återbetalning av övriga lån. Erhållen ränta ska redovisas mot inkomsttitel 2394, övriga ränteinkomster.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2019-01-25 | 106 360 |
2019-02-25 | 106 360 |
2019-03-25 | 106 360 |
2019-04-25 | 106 360 |
2019-05-25 | 106 360 |
2019-06-25 | 106 360 |
2019-07-25 | 106 360 |
2019-08-25 | 106 360 |
2019-09-25 | 106 360 |
2019-10-25 | 106 360 |
2019-11-25 | 106 360 |
2019-12-25 | 106 365 |
Summa | 1 276 325 |
1:2 ap.1 | Sida |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2017 | +/- 2018 | Int. 2019 | Kost. 2019 | +/- 2019 | Ack. +/- utgå. 2019 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Garantiverksamhet, administration | 4 832 | 0 | 12 000 | 12 000 | 0 | 4 832 |
ÖVRIGA BESTÄMMELSER
Sida ansvarar för redovisning av ägarandelar i Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD), Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB), Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB), Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB), Internationella finansbolaget (IFC), Multilaterala investeringsorganet (MIGA) och Interamerikanska investeringsbolaget (IIC).
Sida ansvarar för redovisning av statens garantiåtagande avseende Europeiska investeringsbankens långivning inom ramen för Lomé IV bis och Cotonou-avtalet. Sida ansvarar även för att införliva åtagandet i den statliga garantimodellen, genom att medel motsvarande förväntad förlust överförs från biståndsanslaget till garantireserven i Riksgäldskontoret.