
N2018/05837/KLS (delvis)
N2018/05795/KLS (delvis) m.fl.
Se bilaga 1
Box 4044
102 61 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2019 för Tillväxtverket och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Återrapporteringskrav
1. Hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft i företag
Tillväxtverket ska redovisa:
1.1 Vilka insatser myndigheten har genomfört för att främja affärsutveckling hos små och medelstora företag genom förberedelse för internationalisering samt hur myndigheten arbetar för att utveckla sina tjänster, sin information och kommunikation för att möta behoven hos nya och växande företag, i synnerhet unga snabbväxande företag med internationell potential.
1.2 Hur myndigheten arbetar för att främja en mångfald av företag och företagare avseende nystart och utveckling samt företagens tillväxt.
1.3 Vilka insatser som myndigheten har genomfört inom turism i alla delar av landet inklusive landsbygder samt en bedömning av resultatet av dessa.
2. Enklare och mer attraktiva villkor och förutsättningar för företag
Tillväxtverket ska årligen redovisa:
2.1 Förslag och genomförda åtgärder för att konsekvensutredningarnas kvalitet ska höjas. I arbetet bör Tillväxtverket bland annat ta med sig slutsatser från Regelrådets arbete, erfarenheter från arbetet med konsekvensutredningar på EU-nivå och OECD.
2.2 De insatser som myndigheten har genomfört för att driva och utveckla företagsportalen verksamt.se samt de insatser som myndigheten har genomfört för att minska och förenkla uppgiftslämnandet för företag (enligt uppdrag 1.1 nedan). De medel som har använts till dessa insatser ska redovisas på anslagsnivå. Vidare ska myndigheten sammanställa och redovisa de totala kostnaderna och intäktskällorna för verksamt.se samt en preliminär budget för 2020.
3. Övriga återrapporteringskrav
3.1 Jämställdhetsintegrering
Myndigheten ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.
3.2 Moderna beredskapsjobb i staten
Tillväxtverket ska senast den 5 april 2019 redovisa till Statskontoret hur Tillväxtverket under 2018 har bidragit till att anställa personer vid myndigheten som står långt från arbetsmarknaden, inklusive nyanlända (moderna beredskapsjobb). Redovisningen ska ske enligt närmare instruktion från Statskontoret.
2 | Organisationsstyrning |
Tillväxtverket inträder i Verket för näringslivsutvecklings (Nutek) ställe avseende ställda säkerheter i ärenden rörande statligt stöd.
Tillväxtverket ska genomföra stickprovsgranskningar av finansiella stöd beslutade av Nutek.
3 | Uppdrag |
1. Enklare och mer attraktiva villkor och förutsättningar för företag
1.1 Måluppfyllelse för förenklingsarbetet
Redovisa förslag och genomförda åtgärder för att öka måluppfyllelsen för de mål som regeringen aviserat för förenklingsarbetet enligt budgetpropositionen för 2016 (prop. 2015/16:1 utg.omr. 24 avsnitt 3.8.2). Dessa är:
- att handläggningstider ska minska,
- att enkla verktyg för att starta och driva företag ska finnas och företag, där det är ändamålsenligt, bara ska behöva lämna uppgifter en gång och till ett ställe,
- att andelen små och medelstora företag som upplever regler som ett tillväxthinder ska fortsätta att minska, samt
- att företagens administrativa kostnader ska vara lägre 2020 än vad de var 2012.
Redovisningen ska lämnas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 22 februari 2020.
2. Hållbar regional tillväxt och stärkt utvecklingskraft i alla delar av landet
2.1 Redovisning av regionala företagsstöd, projektverksamhet och stöd till kommersiell service
Redovisa regionala företagsstöd, projektverksamhet och stöd till kommersiell service. Innehållet i redovisningen ska utformas i dialog med Regeringskansliet (Näringsdepartementet). Redovisning för varje aktuellt budgetår lämnas årligen nästföljande år till Regeringskansliet (Näringsdepartementet), dels en delredovisning senast den 18 april, dels en slutrapport senast den 28 juni.
2.2 Sammanställning av redovisningar från aktörer med regionalt utvecklingsansvar och länsstyrelser
Redovisa en årlig sammanställning av redovisningar om hållbart regionalt tillväxtarbete från aktörer med regionalt utvecklingsansvar och samtliga länsstyrelser inom ramen för återrapporteringar och uppdrag i villkorsbeslut respektive regleringsbrev. I arbetet ingår att tillhandahålla anvisningar för redovisningarna. Redovisningen ska genomföras i dialog med Regeringskansliet. Redovisning för varje aktuellt budgetår lämnas årligen till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) nästföljande år senast den 18 april.
2.3 Redovisning av arbetet med att främja tillgänglighet till kommersiell och viss offentlig service för företag och medborgare i serviceglesa områden
Redovisa en samlad rapport av det arbete som myndigheten samt länsstyrelser, eller i förekommande fall berörda landsting, Gotlands kommun samt samverkansorganet i Kalmar län har bedrivit för att främja tillgänglighet till kommersiell och viss offentlig service för företag och medborgare i serviceglesa områden. Rapporten ska även innehålla en redovisning av vilka insatser som myndigheten genomfört i sin roll som stödmyndighet till landsbygdsprogrammet. Årliga redovisningar samt slutrapportering av pågående särskilda uppdrag ska samordnas med och ingå i denna rapport. En samlad redovisning för varje aktuellt budgetår ska lämnas årligen nästföljande år till Regeringskansliet (Näringsdepartementet), med ändring av vad som angetts i tidigare regleringsbrev (dnr N2016/08059/FF m.fl.), senast den 18 april.
2.4 Redovisningar från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och Skärgårdarnas Riksförbund
Redovisa en samlad rapport av de redovisningar som lämnats av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och Skärgårdarnas Riksförbund enligt regeringsbeslut dnr N2015/08040/HL respektive dnr N2016/00385/HL. Rapporten ska även innehålla en bedömning av de insatser och resultat som verksamhetsbidragen inneburit. Rapporten, som ska gälla hela bidragsperioden 2016–2018, ska lämnas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 30 november 2019.
2.5 Avrapportering av regionalfondsprogrammen
Avrapportera de regionalfondsprogram inklusive territoriella samarbetsprogram för gränsregionalt och transnationellt samarbete för programperioden 2014–2020 enligt bilaga 2.
3. Övriga uppdrag
3.1 Individbaserad statistik
Utöver de föreskrifter som finns i förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska individbaserad statistik också om möjligt redovisas uppdelat på ålder och bakgrund samt innehålla en analys och bedömning av utvecklingen om det inte finns särskilda skäl som talar emot detta. Redovisningen ska lämnas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 22 februari 2019.
3.2 Prognoser
Tillväxtverket ska redovisa prognoser för 2019–2022 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes
– den 17 januari,
– den 15 februari,
– den 2 maj,
– den 29 juli, och
– den 25 oktober.
Tillväxtverket ska även, efter samråd med Nämnden för hemslöjdsfrågor, lämna prognoser för utgifter avseende nämndens verksamhet.
Tillväxtverket ska lämna prognoser för åren 2019–2023 för utbetalningar avseende de regionala strukturfondsprogrammen perioden 2014–2020 och det nationella regionalfondsprogrammet perioden 2014–2020.
Tillväxtverket ska även, med undantag för den 17 januari 2019 och den 2 maj 2019, lämna prognoser avseende inbetalning av medel från Europeiska kommissionen. Prognoserna för inbetalningarna ska sträcka sig till och med 2023 och vara fördelade på budgetår. Av redovisningen ska framgå hur prognoserna är framtagna, eventuella antaganden samt grad av osäkerhet.
3.3 Redovisning av åtaganden med stöd av bemyndigande
Tillväxtverket ska lämna följande redovisningar senast den 2 maj 2019 per den 31 mars 2019, den 8 november 2019 per den 30 september 2019 och den 19 februari 2020 per den 31 december 2019.
En redovisning av utestående åtaganden som gjorts med stöd av bemyndigande, en prognos över hur utbetalningen av dessa åtagandenkommer att fördela sig på åren 2020–2026 samt en prognos över totalt åtagande 2019. Redovisningen avser anslaget 1:5 Näringslivsutveckling inom utgiftsområde 24 Näringsliv samt anslaget 1:1 Regionala tillväxtåtgärder och anslaget 1:3 Europeiska regionala utvecklingsfonden perioden 2014–2020 inom utgiftsområde 19 Regional tillväxt.
Redovisningen avseende anslaget 1:1 Regionala tillväxtåtgärder ska omfatta uppgifter från Tillväxtverket, länsstyrelserna, landstingen och Gotlands kommun.
3.4 Redovisning av utbetalningar
Tillväxtverket ska senast den 25 oktober 2019 redovisa beslut och utbetalningar avseende förordningen (2015:210) om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag, förordningen (2015:211) om statligt stöd till regionala investeringar och förordningen (2015:212) om statligt stöd inom Europeiska regionala utvecklingsfonden. Redovisningen ska omfatta beslut och utbetalningar från Tillväxtverket, landstingen inklusive Gotlands kommun.
Tillväxtverket ska även sammanställa de utbetalningar som redovisas i Nyps om statligt stöd, som varje år lämnas enligt förordningarna och från aktörerna enligt första stycket samt enligt förordningen (2000:281) om regionalt transportbidrag, för årlig rapportering av statligt stöd till Europeiska kommissionen enligt lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler samt förordningen (2016:605) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler samt enligt riktlinjer och tidplan från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.
I bilaga 3 redovisas Tillväxtverkets pågående uppdrag.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
1:4 | Tillväxtverket (Ramanslag) |
Disponeras av Tillväxtverket | 274 635 |
ap.1 | Tillväxtverket - del till Tillväxtverket (ram) | 274 635 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Tillväxtverket - del till Tillväxtverket
Anslaget får användas för Tillväxtverkets förvaltningsutgifter.
Myndigheten ska svara för lokaler, ekonomi- och personaladministration, utrustning och inventarier samt övrig administrativ service åt Nämnden för hemslöjdsfrågor. Utgifterna för detta ska belasta anslaget.
Anslaget ska också täcka myndighetens övriga utgifter i samarbetet inom Europeiska unionen och visst annat internationellt samarbete, bl.a. inom ramen för OECD.
1:5 | Näringslivsutveckling (Ramanslag) |
Disponeras av Statens energimyndighet | 200 000 |
ap.3 | Näringslivsutveckl - del till Statens energimyndighet (ram) | 200 000 |
Disponeras av Tillväxtverket | 192 022 |
ap.8 | Näringslivsutveckl - del till Tillväxtverket (ram) | 192 022 |
Disponeras av Riksgäldskontoret | 30 000 |
ap.11 | Lån/garantier till svensk industri (ram) | 30 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 449 000 |
ap.1 | Näringslivsutveckl - del till Kammarkollegiet (ram) | 449 000 |
Disponeras av Statens skolverk | 28 000 |
ap.2 | Näringslivsutveckl - del till Statens skolverk (ram) | 28 000 |
Disponeras av Regeringskansliet/Näringsdepartementet | 10 000 |
ap.4 | Näringslivsutveckl - del till Regeringskansliet (ram) | 10 000 |
Villkor för anslag 1:5
ap.1 Näringslivsutveckl - del till Kammarkollegiet
Medel från anslagsposten ska användas till näringslivsfrämjande åtgärder efter beslut från regeringen inom miljöteknik, innovation, kompetensutveckling, information, förenkling för företag, ägarskiften, turism, rådgivning och upphandlingsstöd m.m.
Av anslaget får högst 20 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att stödja demonstrationsplattformen Smart City Sweden (dnr N2018/01434/SPN); högst 5 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att stödja innovationssamarbete med Indien inom området smarta städer (dnr N2018/02568/IFK); högst 20 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att genomföra ett program för ett robotlyft riktat till små och medelstora industriföretag (dnr N2018/00533/FÖF); högst 8 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att främja utrikes födda kvinnors företagande (dnr N2018/00213/FF); högst 10 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att genomföra jobbsprånget (dnr N2018/01431/FÖF); högst 50 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att skapa enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet (dnr N2018/01053/KSR); högst 8 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att förbättra nätverk och kontakter på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor (dnr N2018/01430/KSR) och högst 20 000 000 kronor utbetalas för genomförandet av uppdrag att främja Smart industri på regional nivå (dnr N2018/00532/FÖF).
De beslut som fattats för genomförandet av ovan uppräknade uppdrag justeras i den del som berör utbetalning av medel.
Av anslagsposten får högst 10 000 000 kronor användas för att främja företagande bland unga i högre utbildning.
Av anslagsposten får högst 6 000 000 kronor användas för att främja nyanländas företagande i Sverige (dnr N2016/07794/FF och dnr N2018/04583/FF).
ap.2 Näringslivsutveckl - del till Statens skolverk
Medel från anslagsposten ska användas till insatser eller organisationer som främjar entreprenörskap och företagande bland unga inom grundskolan och gymnasieskolan.
ap.3 Näringslivsutveckl - del till Statens energimyndighet
Från anslagsposten ska högst 8 000 000 kronor användas för att inrätta innovationskluster för etanol och transporteffektiva elektrifierade urbana godstransporter varav högst 5 procent av medlen får användas för administrativa utgifter.
Från anslagsposten ska högst 20 000 000 kronor användas för att främja utveckling av hållbara biobränslen för flyget och inrätta innovationskluster som samlar värdekedjan varav högst 5 procent av medlen får användas för administrativa utgifter.
Från anslagsposten ska högst 32 000 000 kronor användas för att främja utveckling och användning av flytande biogas i kombination med inrättandet av ett innovationskluster för flytande biogas varav högst 5 procent av medlen får användas för administrativa utgifter.
Från anslagsposten ska högst 150 000 000 kronor användas för att lämna stöd till uppbyggnad av testcenter för elektromobilitet. Vidare ska från anslagsposten högst 10 000 000 kronor användas till forskning och innovation inom elektromobilitet och för administrativa utgifter för genomförandet av uppdrag om elektromobilitet, dock får högst 3 000 000 kronor användas för administrativa utgifter.
ap.4 Näringslivsutveckl - del till Regeringskansliet
Medlen får användas för att finansiera Kommittén om samordnad och accelererad policyutveckling kopplad till den fjärde industriella revolutionens teknologier (N 2018:04). Medlen disponeras av Regeringskansliet, Näringsdepartementet.
ap.8 Näringslivsutveckl - del till Tillväxtverket
Anslaget ska finansiera insatser för entreprenörskap, nyföretagande, utveckling och tillväxt i befintliga företag, förenkling för företag, programanknutna kostnader och annan därtill relaterad verksamhet.
Medel från anslagsposten får lämnas som bidrag till näringslivsfrämjande organisationer.
Från anslagsposten ska minst 4 000 000 kronor användas till tjänster eller organisationer som främjar företagande bland unga i högre utbildning och minst 2 000 000 kronor användas till att stärka samverkan mellan nationella aktörer som stöttar entreprenörskap i universitets- och högskolemiljö samt till att studenter ges möjlighet att pröva praktiskt entreprenörskap genom ökade kontaktytor med företag.
Medel från anslagsposten ska användas för att bidra till finansiering av Stiftelsen Institutet för kvalitetsutveckling (SIQ).
Medel från anslagsposten får medfinansiera insatser inom ramen för EU:s ramprogram för konkurrenskraft och innovation, bl.a. det svenska nätverket för främjande av småföretag och innovation.
Från anslagsposten ska minst 10 000 000 kronor användas till arbetet med att utveckla turistdestinationer i tidiga skeden.
Från anslagsposten ska minst 13 000 000 kronor användas till ett förstärkt arbete med verksamt.se.
De beslut som fattats för genomförandet av ovan uppräknade uppdrag justeras i den del som berör utbetalning av medel.
ap.11 Lån/garantier till svensk industri
Medel från anslagsposten ska användas för kostnader i samband med delfinansiering av utvecklingsarbete i civila flygindustriprojekt.
Utgiftsområde 19 Regional tillväxt
1:2 | Transportbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Tillväxtverket | 400 864 |
ap.2 | Transportbidrag - del till Tillväxtverket (ram) | 400 864 |
Villkor för anslag 1:2
ap.2 Transportbidrag - del till Tillväxtverket
Tillväxtverket disponerar anslaget för transportbidrag i enlighet med förordningen (2000:281) om regionalt transportbidrag.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 19 Regional tillväxt
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2019 | Indrag av anslagsbelopp |
1:2 Transportbidrag | |||
ap.2 | 12 025 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2019 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Tillväxtverket | |||
ap.1 | 16 000 | 3 % | 0 |
1:5 Näringslivsutveckling | |||
ap.1 | 17 915 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 6 000 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 11 137 | Inget | 0 |
ap.11 | 1 500 | Inget | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Anslag/ap | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:5 Näringslivsutveckling | |||||
ap.3 | 224 000 | 130 000 | 50 000 | 4 100 | 2022 |
ap.8 | 76 000 | 20 700 | 10 700 | 5 487 | 2022 |
ap.1 | 400 000 | 350 000 | 49 000 | 0 | 2021 |
Villkor
Beloppen i tabellen är indikativa.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 100 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 10 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2019-01-25 | 22 886 |
2019-02-25 | 22 886 |
2019-03-25 | 22 886 |
2019-04-25 | 22 886 |
2019-05-25 | 22 886 |
2019-06-25 | 22 886 |
2019-07-25 | 22 886 |
2019-08-25 | 22 886 |
2019-09-25 | 22 886 |
2019-10-25 | 22 886 |
2019-11-25 | 22 886 |
2019-12-25 | 22 889 |
Summa | 274 635 |
1:4 ap.1 | Tillväxtverket - del till Tillväxtverket |
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Mot bakgrund av att externa medel och sakanslag kommer att användas för att finansiera förvaltningsutgifter får Tillväxtverket använda den förenklade räntekontorutin som regeringen tidigare medgivit för Tillväxtverket.
Bilaga 1 till Regeringsbeslut I 8, 2018-12-20
Diarienummerförteckning
N2018/05837/KLS (delvis)
N2018/05795/KLS (delvis)
N2018/01499/SUN