
Sankt Eriksgatan 117
113 43 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2019 för E-hälsomyndigheten och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål och återrapporteringskrav
1. Register och it-funktioner avseende läkemedelshantering
E-hälsomyndigheten ska bidra till en patientsäker läkemedelshantering hos vårdgivare och öppenvårdsapotek genom att skapa och tillhandahålla optimala förutsättningar för informationsutbyte mellan dessa aktörer. Myndigheten ska uppnå hög tillgänglighet och tillförlitlighet avseende de register myndigheten förvaltar.
Insatser för att nå målen ska redovisas. E-hälsomyndigheten ska också redovisa resultaten av dessa insatser och göra en bedömning av hur väl målen har uppfyllts.
2. Informationssäkerhetsarbete
E-hälsomyndigheten ska inom den egna verksamheten ha kännedom om hot och risker, ta ansvar för sin informationssäkerhet och bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete.
E-hälsomyndigheten ska redogöra för hur myndigheten bedriver ett systematiskt informationssäkerhetsarbete i den egna verksamheten. Myndigheten ska i möjligaste mån arbeta med detta mål utifrån rekommendationer i Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet.
3 | Uppdrag |
De regeringsuppdrag som tas upp i regleringsbrevet kan enligt särskild överenskommelse mellan Socialdepartementet och E-hälsomyndigheten rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges nedan, dock ej senare än två veckor efter den angivna tidpunkten.
Återkommande uppdrag
1. Prognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2019-2022 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes.
17 januari
15 februari
2 maj
29 juli
25 oktober
2. Uppdrag om framtagning av den nationella läkemedelslistan
E-hälsomyndigheten ska ta fram ett nytt personregister (Nationell läkemedelslista) och ersätta två av de register som myndigheten förvaltar i dag: receptregistret och läkemedelsförteckningen. Arbetet ska utgå från proposition 2017/18:223 Nationell läkemedelslista och från den fördjupade förstudie om genomförande av den nationella läkemedelslistan som E-hälsomyndigheten redovisade i mars 2018 (S2017/05731/FS).
I uppdraget ingår bl.a. att:
- ta fram en teknisk infrastruktur som gör det möjligt för de vårdgivare och apoteksaktörer som berörs att kunna ansluta till den nationella läkemedelslistan enligt den överenskomna tidplanen,
- säkerställa den tekniska lösningen och tillhörande kravspecifikationer för anslutning tillsammans med anslutande parter,
- utveckla ändamålsenliga gränssnitt samt en struktur för behörighetsstyrning,
- utforma ett överföringsformat mellan vården och apotek som gör det möjligt att 1) förskriva på både handelsnamn och substansnamn (generisk förskrivning eller motsvarande), 2) annullera förskrivningar oavsett ordinatör och vårdsystem samt 3) integrerat ordinera och förskriva läkemedel från patientjournaler som integrerats med det nya registret,
- bygga en webbaserad ingång till den nationella läkemedelslistan som ger åtkomst till registret för behörig hälso- och sjukvårdspersonal som av olika skäl inte har tillgång till ett vårdsystem med fungerande anslutning,
- säkerställa att det finns färdiga tekniska lösningar för förvaltning av nationella källor med koppling till den nationella läkemedelslistan samt ändamålsenliga tekniska lösningar för hur dessa ska distribueras till hälso- och sjukvårdens vårdsystem,
- säkerställa att det nya registret och dess anslutningar ska uppnå en hög nivå av informations- och cybersäkerhet, bl.a. med hänsyn tagen till rekommendationer i Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet.
E-hälsomyndigheten ska bedriva arbetet i nära dialog med Sveriges Kommuner och Landsting, Inera, systemleverantörer, sjukvårdshuvudmän, apoteksaktörer, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.
E-hälsomyndigheten får för uppdragets genomförande använda
71 000 000 kronor under 2019. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 36 Nationell läkemedelslista. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2019. Medel som inte har utnyttjats eller som inte ska användas till kommande års avskrivningar ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2020. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. E-hälsomyndigheten ska ha löpande avstämningar med Regeringskansliet (Socialdepartementet) under arbetets gång. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten.
3. Samordning av myndigheternas arbete med strukturerad läkemedelsinformation
E-hälsomyndigheten ska ansvara för synkronisering av arbeten som pågår inom området strukturerad läkemedelsinformation i de delar som är relevanta för framtagning av en nationell läkemedelslista. I arbetet ingår att ta initiativ till och facilitera regelbundna avstämningar mellan E-hälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Inera. E-hälsomyndigheten ska vid behov också ta kontakt med andra berörda aktörer. E-hälsomyndigheten ska under arbetets gång informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) om uppdragets genomförande.
4. Samordnings- och utredningsarbete på e-hälsoområdet
E-hälsomyndigheten ska utifrån myndighetens instruktionsenliga ansvar att samordna regeringens satsningar på e-hälsoområdet under 2019 fokusera verksamheten på genomförande av den vision för e-hälsoarbetet som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting enats om (dnr S2016/01874/FS). Myndigheten ska vidare inom ramen för uppdraget ta fram en rapport om övergripande förhållanden rörande digitaliseringen inom hälso- och sjukvård och socialtjänsten. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 oktober 2019.
5. Samordningskansli för e-hälsofrågor
E-hälsomyndigheten ska koordinera det samordningskansli som beskrivs i Handlingsplan för samverkan för genomförandet av Vision e-hälsa 2025 som staten och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om (S2017/00379/FS). Kansliet ska vara ett stöd för drift och utveckling av den nationella styr- och samverkansorganisationen. Arbetet ska göras i nära samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting. Kansliet ska ha ett inkluderande och öppet arbetssätt och skapa arenor för dialog såsom möten, konferenser och delegationsresor samt publicera samt sprida information om vision och handlingsplan. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 oktober 2019.
E-hälsomyndigheten får för uppdragets genomförande använda 2 000 000 kronor under 2019. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 18 God vård och folkhälsa. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den
1 december 2019. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2020. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten.
6. Upprätthållande av funktioner för e-recept över landsgränser
E-hälsomyndigheten ska agera nationell kontaktpunkt för e-hälsa utifrån det arbete som görs på EU-nivå utifrån bl.a. Patientrörlighetsdirektivet. Myndigheten ska under året fortsätta etableringen av den tekniska infrastruktur som krävs för att expediera utländska recept i Sverige och av svenska recept i annat EU-land. Avstämning ska ske med Regeringskansliet (Socialdepartementet) under arbetets gång.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 oktober 2019. E-hälsomyndigheten får för uppdragets genomförande använda 7 000 000 kronor under 2019. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 1 Professionsmiljarden. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den
1 december 2019. Medel som inte har utnyttjas eller inte ska användas till kommande års avskrivningar ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2020. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning över använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten.
7. Moderna beredskapsjobb i staten
E-hälsomyndigheten ska senast den 5 april 2019 redovisa till Statskontoret hur myndigheten under 2018 har bidragit till att anställa personer vid myndigheten som står långt från arbetsmarknaden, inklusive nyanlända (moderna beredskapsjobb). Redovisningen ska ske enligt närmare anvisning från Statskontoret.
Pågående uppdrag
Uppdrag | Uppdrag givet i | Avrapporteringstidpunkt |
Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel | Regleringsbrev 2018 | Delrapport 1 juni 2019, slutrapport 1 oktober 2020 |
Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn | Regeringsbeslut Fi2018/02150/DF | 15 augusti 2019 |
Uppdrag om nationellt stöd till kommunerna vid införande och användning av digital teknik (e-hälsa) | Regeringsbeslut II:2, 2018-04-18 | Delredovisning 1 mars 2019, slutredovisning 20 februari 2020 |
Samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens | Regeringsbeslut III:4, 2017-03-17 | 2020 |
Uppdrag till statliga myndigheter att ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2016-2018 m.m. | Regeringsbeslut A2016/00216/A, A2017/00238/A | Redovisning till Statskontoret 15 januari 2019 |
Uppdrag till statliga myndigheter att ta emot nyanlända arbetssökande från Arbetsförmedlingen för praktik 2016-2018 m.m. | Regeringsbeslut Fi2016/00386/ESA | Redovisning till Statskontoret 15 januari 2019 |
Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2019 och 2020 m.m. | Regeringsbeslut A2018/00925/A | Redovisning till Statskontoret 1 april 2019, 1 april 2020 och 15 januari 2021 |
Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2019 och 2020 m.m. | Regeringsbeslut Fi2018/01701/ESA | Redovisning till Statskontoret 1 april 2019, 1 april 2020 och 15 januari 2021 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
1:10 | E-hälsomyndigheten (Ramanslag) |
Disponeras av E-hälsomyndigheten | 117 584 |
ap.4 | E-hälsomyndigheten (ram) | 117 584 |
Villkor för anslag 1:10
ap.4 E-hälsomyndigheten
Merkostnader hänförliga till regeringens beslut att lokalisera delar av myndigheten till Kalmar (S2016/04275/FS) ska redovisas mot anslag. Avsättningar som uppkommer till följd av regeringens beslut att lokalisera delar av myndigheten till Kalmar (S2016/04275/FS) ska redovisas mot anslag det budgetår som utgifterna hänför sig till.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2019 | Indrag av anslagsbelopp |
1:10 E-hälsomyndigheten | |||
ap.4 | 4 427 | 3 % | 0 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 165 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 33 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2019-01-25 | 9 799 |
2019-02-25 | 9 799 |
2019-03-25 | 9 799 |
2019-04-25 | 9 799 |
2019-05-25 | 9 799 |
2019-06-25 | 9 799 |
2019-07-25 | 9 799 |
2019-08-25 | 9 799 |
2019-09-25 | 9 799 |
2019-10-25 | 9 799 |
2019-11-25 | 9 799 |
2019-12-25 | 9 795 |
Summa | 117 584 |
1:10 ap.4 | E-hälsomyndigheten |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2017 | +/- 2018 | Int. 2019 | Kost. 2019 | +/- 2019 | Ack. +/- utgå. 2019 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Avgifter enligt lag | 46 789 | -10 739 | 185 850 | 190 892 | -5 042 | 31 008 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Uppdragsverksamhet | 4 798 | 4 096 | 25 862 | 29 739 | -3 877 | 5 017 |