
N2017/07265/KLS N2017/01453/SUBT
Box 534
371 23 Karlskrona
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2018 för Boverket.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Prognoser
Boverket ska i Hermes redovisa prognoser för anslag och anslagsdelar som Boverket har dispositionsrätt till med tillhörande kommentarer för åren 2018–2021. Av kommentarerna ska framgå vilka antaganden som använts i prognosen, vilka osäkerhetsfaktorer som finns och eventuella förändringar av förutsättningarna för myndigheten att bedriva sin verksamhet. Vidare ska förändringar i förhållande till föregående prognostillfälle, tillgängliga och beräknade medel kommenteras. Vid väsentliga prognosavvikelser bör Boverket även ange orsaker till dessa, samt vilka åtgärder som vidtagits eller planeras att vidtas, för att verksamheten ska bedrivas enligt plan inom ramen för tilldelade medel.
Prognoserna ska lämnas i Hermes
– den 17 januari,
– den 16 februari,
– den 2 maj,
– den 29 juli, och
– den 8 november.
Upphandling
Boverket ska redovisa hur myndigheten vid upphandlingar som överstiger gällande tröskelvärden har arbetat med att uppfylla de nya kraven på kollektivavtalsenliga villkor som följer av 17 kap. 2–5 §§ lagen (2016:1145) om offentlig upphandling.
Utsläpp från arbetsmaskiner
Boverket ska redovisa hur myndigheten genom information, vägledning eller på andra sätt verkar för att minska utsläppen av luftföroreningar och växthusgaser från arbetsmaskiner.
3 | Uppdrag |
1. Tillsynsvägledning avseende risken för skred och erosion
Enligt plan- och byggförordningen (2011:338) ska Boverket ge tillsynsvägledning till länsstyrelsen. Boverket ska utveckla sin tillsynsvägledning avseende risken för skred, ras och erosion (jfr 11 kap. 10 § andra stycket 5 plan- och bygglagen [2010:900]). Syftet med uppdraget är att tillsynsvägledningen ska skapa förutsättningar för att ny bebyggelse blir långsiktigt hållbar och att länsstyrelsernas tillsyn är samordnad och förutsebar.
Tillsynsvägledningen bör klargöra vilket underlag som behövs för länsstyrelsernas prövning och hur bebyggelse bör vara utformad för att anses lämplig i förhållande till risken för skred, ras och erosion. Tillsynsvägledningen bör utformas med hänsyn till sådana intressen som är viktiga från allmän synpunkt, bl.a. behovet av en motståndskraftig och långsiktigt hållbar bebyggelsestruktur och en god hushållning med mark- och vattenområden. Länsstyrelserna, Havs- och vattenmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Statens geotekniska institut ska bistå Boverket i arbetet med att ta fram tillsynsvägledningen. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 28 februari 2019.
2. Förebilder för handläggningstider
Boverket ska sammanställa, redovisa och tillgängliggöra goda exempel på kommuner som klarar plan- och bygglagens krav på handläggningstider som länsstyrelserna i enlighet med uppdrag Tillsyn och tillsynsvägledning över kommunernas plan- och byggverksamhet i länsstyrelsernas regleringsbrev ska redovisa till Boverket. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 29 juni 2018.
3. Analysera reglerna för enkelt avhjälpta hinder
Boverket ska analysera om reglerna för enkelt avhjälpta hinder i plan- och bygglagen behöver förtydligas eller ändras. Analysen ska innehålla en bedömning om reglerna för enkelt avhjälpta hinder är ändamålsenligt utformade. Vidare ska Boverket göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad som i dag finns för länsstyrelserna och Boverket. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 oktober 2018.
4. Vägledning om funktionshindersperspektivet i översiktsplaneringen
Boverket ska ta fram vägledning för kommunerna om hur funktionshindersperspektivet bör behandlas i kommunens översiktsplan. För att stödja och stärka kommunernas arbete med tillgänglighetsfrågor inom översiktsplaneringen ska Boverket ta fram en vägledning som stöd för kommunerna i hur tillgänglighet, delaktighet och funktionshindersperspektiv ska kunna implementeras i kommunens översiktsplan. Boverket ska i samband med uppdragets genomförande inhämta synpunkter från Myndigheten för delaktighet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 30 november 2018.
5. Vägledning om återbostadisering
Boverket ska komplettera sin vägledning om ändring av byggnader, särskilt om tillämpningen av reglerna vid ändrat användningssätt såsom återbostadisering. Syftet är att ta fram ytterligare vägledning och kunskapsunderlag inom området återbostadisering, för att höja kunskapsnivån och förbättra tillämpningen av befintligt regelverk. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 augusti 2018.
6. Uppdrag att följa utvecklingen på andrahandsmarknaden
Boverket ska följa upp utvecklingen på andrahandsmarknaden avseende bl.a. marknadens omfattning och hyresnivåer. Resultatet ska analyseras och ställas i relation till kvinnor och mäns disponibla inkomster och utvecklingen på övriga bostadsmarknaden. I uppdraget ingår även att lämna förslag på hur en återkommande uppföljning bör genomföras i syfte att kunna följa utvecklingen över tid. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 1 oktober 2018.
7. Uppdrag att kartlägga och beskriva konkurrenssituationen inom bygg- och byggmaterialindustrierna i andra länder
Boverket ska beskriva konkurrenssituationen inom bygg- och byggmaterialindustrierna i andra länder, särskilt inom EU, när det gäller konkurrens och kostnadsutveckling inom bygg- och byggmaterialindustrierna, i synnerhet med avseende på bostadsbyggandet. I uppdraget ligger också att redovisa hur man i dessa länder verkar för en sund konkurrens inom sektorn. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den senast den 30 november 2018.
8. Parkeringstal som effektivt verktyg vid planering
Boverket ska sammanställa, redovisa och tillgängliggöra information och belysa med goda exempel kring hur användningen av markyta i städer kan effektiviseras och stadsmiljön förbättras genom aktivt användande av parkeringstal som verktyg. Materialet ska rikta sig mot kommuner som vill arbeta aktivt med planeringstal som ett medel för att uppnå ett hållbart resande. Vägledningen ska omfatta bland annat flexibla parkeringstal och även parkeringstal för cykelparkering. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 oktober 2018.
9. Vägledning om lämplighetsbedömning och lokaliseringsprövning
Boverket ska ta fram en vägledning om den lämplighetsbedömning och lokaliseringsprövning som sker i detaljplaneprocessen utifrån 2 kap. plan- och bygglagen, enligt vad som föreslagits av Boverket i rapport 2017:24 Plan- och bygglagen som ett effektivt verktyg för minskad klimatpåverkan. Syftet med vägledningen är att ge kommunerna bättre möjligheter att arbeta med planering för en minskad klimatpåverkan. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 augusti 2018.
10. Redovisning av tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen
Boverket ska sammanställa och redovisa de uppgifter som myndigheten får från länsstyrelserna i enlighet med uppdragen i länsstyrelsernas regleringsbrev om uppföljning av tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen som ska redovisas till Boverket senast den 31 januari 2019. Boverket ska även sammanställa och redovisa erfarenheterna från kommunernas och länsstyrelsernas tillsynsarbete samt Boverkets tillsynsvägledning. Boverket ska därtill redovisa konsekvenserna av införandet av 3 kap. 27–29 §§ plan- och byggförordningen samt analysera och redovisa sin bedömning av om dessa bestämmelser är ändamålsenligt utformade. Analysen ska utgå från länsstyrelsernas redovisning av hur den kommunala tillämpningen ser ut och synpunkter ska inhämtas från Folkhälsomyndigheten. Boverket ska även i samband med uppföljningen av tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen särskilt analysera och redovisa kommunernas tillämpning av artskyddsförordningen (2007:845) inom ramen för detaljplaneprocessen. Boverket ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 maj 2019.
11. Tillförlitlig, aktuell och transparent hyresstatistik
Boverket ska överväga hur det kan skapas bättre förutsättningar för en tillförlitlig, aktuell och transparent hyresstatistik avseende förstahandshyror. Boverket ska i samband med uppdraget inhämta synpunkter från relevanta aktörer, t.ex. parterna på hyresmarknaden och Statistiska centralbyrån. I uppdraget ingår att ta ställning till hur sådan statistik bör samlas in, sammanställas och publiceras samt vem eller vilka som är mest lämpade att ansvara för detta. I uppdraget ingår även att bedöma vilka variabler och vilken geografisk indelning som är möjlig och mest ändamålsenlig att publicera statistiken utifrån. Individbaserad statistik ska redovisas könsuppdelat. Utgångspunkten ska vara att statistiken ska kunna presenteras på ett sådant sätt att den ger god ledning om hyrorna och dess utveckling. I sina överväganden ska myndigheten bl.a. ta hänsyn till aspekter såsom uppgiftslämnarbörda och kostnad samt nytta för samhälle och individ. Boverket ska vid behov föreslå de författningsändringar som övervägandena föranleder. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 1 oktober 2018.
12. Rapport om kostnadsoptimal metod
Boverket ska beräkna kostnadsoptimala nivåer enligt artikel 5.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda. De beräknade kostnadsoptimala nivåerna ska därefter jämföras med gällande krav på byggnaders energiprestanda enligt Boverkets byggregler, samt med de krav på byggnaders energiprestanda som planeras träda i kraft 2021. Boverket ska följa den ram som framgår av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 244/2012 av den 16 januari 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda genom fastställande av en ram för jämförelsemetod för beräkning av kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda för byggnader och byggnadsemelemnt. Beräkningar, indata och antaganden ska redovisas i en rapport till Regeringskansliet (Miljö- och energidepartementet med kopia till Näringsdepartementet) senast den 28 februari 2018.
13. Dricksvatten
Boverket ska genomföra en kartläggning av vilka åtgärder som är genomförda respektive behöver genomföras för att säkerställa en trygg dricksvattenförsörjning i frågor om fysisk planering. En aktiv fysisk planering är en viktig del i arbetet med en framtida trygg dricksvattenförsörjning från täkt till kran. Uppdraget omfattar de ansvarsområden som ligger inom ramen för Boverkets verksamhet: fysisk planering för byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområde, byggande och förvaltning av bebyggelse. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2018 till Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
14. Moderna beredskapsjobb
Boverket ska bidra till regeringens satsning på moderna beredskapsjobb i staten som införts successivt fr.o.m. 2017 och som syftar till att sysselsätta minst 5 000 personer 2020. För 2018 bör omfattningen uppgå till minst 2 000 personer. Boverket ska eftersträva att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden, inklusive nyanlända, för att utföra enklare arbetsuppgifter vid myndigheten. Boverket ska senast den 3 april 2018 till Statskontoret redovisa hur myndigheten bidragit till regeringens satsning enligt närmare instruktion från Statskontoret. Regelverket och ersättningen för de moderna beredskapsjobben ska motsvara de villkor som gäller för den subventionerade anställningsformen extratjänster, som handläggs och betalas ut av Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen och Arbetsgivarverket har i uppdrag att bistå med stöd till myndigheterna inom sina respektive ansvarsområden i detta arbete.
15. Regional strategi
Boverket ska redovisa och analysera genomförda insatser inom regional tillväxt kopplat till sin långsiktiga strategi för det regionala tillväxtarbetet för perioden 2014–2020. Boverket ska även redovisa vad som finns kvar att göra fram till 2020. Redovisningen ska ske enligt anvisningar från Tillväxtverket och redovisas till Tillväxtverket senast den 27 april 2018.
Pågående uppdrag
I bilagan redovisas Boverkets pågående uppdrag.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
1:2 | Omstrukturering av kommunala bostadsföretag (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 94 500 |
ap.1 | Stöd till omstrukturering av kommunala bostadsföretag m.m. (ram) | 94 500 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Stöd till omstrukturering av kommunala bostadsföretag m.m.
Anslaget får användas för statsbidrag till kommuner med en svag bostadsmarknad, för undsättning eller omstrukturering av kommunala bostadsföretag med ekonomiska svårigheter, för statsbidrag till kommuner med en svag bostadsmarknad och för stöd till företag som tillhandahåller tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.
1:3 | Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 43 000 |
ap.1 | Stöd ordna bostad (ram) | 43 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Stöd ordna bostad
Anslaget avser statligt bidrag till kommuner enligt förordningen (2007:623) om statligt bidrag för kommunala hyresgarantier.
1:4 | Boverket (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 283 239 |
ap.1 | Förvaltningskostnader (ram) | 242 239 |
ap.10 | PBL kompetensinsatser (ram) | 15 000 |
ap.4 | Digital plan- och byggprocess (ram) | 10 000 |
ap.8 | God inomhusmiljö (ram) | 16 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 5 063 |
ap.13 | Till internationellt arbete inom boende-, samhällsplanerings- och byggområdet (ram) | 800 |
ap.3 | Till nationellt arbete inom boende-, samhällsplanerings- och byggområdet (ram) | 4 263 |
Disponeras av Lantmäteriet | 20 000 |
ap.11 | Digitalt kunskapslyft (ram) | 20 000 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Förvaltningskostnader
1. Anslagsposten får användas för förvaltningskostnader, dock inte för sådana kostnader som är hänförliga de helt avgiftsfinansierade kreditgarantierna.
2. Anslagsposten får användas för genomförandet av det svenska ordförandeskapet i den multilaterala organisationen Visions and Strategies around the Baltic Sea (VASAB) (dnr N2016/07459/PBB).
3. Anslagsposten får användas för att göra eurokoderna och övriga standarder inom byggområdet tillgängliga.
4. Anslagsposten får finansiera driften av den kontaktpunktverksamhet som infördes under 2013 för att bl.a. svara på frågor om regler för byggprodukter som ska säljas på den svenska marknaden.
5. Anslagsposten får användas för genomförande av och myndighetsuppgifter knutna till marknadskontroll av byggprodukter.
6. Av anslagsposten ska 10 000 000 kronor användas för att finansiera nationellt informationscentrum för hållbart byggande.
7. Av anslagsposten får 4 000 000 kronor användas för att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna (dnr N2017/04673/PBB).
8. Av anslagsposten får 15 000 000 kronor användas för att finansiera ett förstärkt arbete kring arkitektur.
9. Anslagsposten får användas för att täcka det kvarvarande underskottet i administrationen av förvärvsgarantieran.
ap.3 Till nationellt arbete inom boende-, samhällsplanerings- och byggområdet
Medlen får användas först efter beslut av regeringen eller Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
ap.4 Digital plan- och byggprocess
Anslagsposten ska finansiera genomförandet av uppdrag att verka för en enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen digitalt (dnr N2017/07543/PBB).
ap.8 God inomhusmiljö
Anslagsposten ska finansiera genomförandet av uppdraget att förstärka arbetet för en god inomhusmiljö (dnr N2017/07419/PBB).
ap.10 PBL kompetensinsatser
Anslagsposten ska finansiera genomförandet av uppdraget att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (dnr N2016/07801/PBB).
ap.11 Digitalt kunskapslyft
Anslagsposten ska finansiera genomförandet av uppdraget att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen (dnr N2017/07544/PBB).
ap.13 Till internationellt arbete inom boende-, samhällsplanerings- och byggområdet
Medlen får användas först efter beslut av regeringen eller Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
1:7 | Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 978 000 |
ap.1 | Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus (ram) | 778 000 |
ap.2 | Stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (ram) | 200 000 |
Disponeras av Länsstyrelsen i Örebro län | 22 000 |
ap.3 | Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus - del till Länsstyrelsen i Örebro län (ram) | 22 000 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus
Anslagsposten får användas för stöd till renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2016:837) om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden. 1 000 000 kronor av anslagsposten får användas för Boverkets merkostnader för att administrera anslaget.
ap.2 Stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden
Anslagsposten får användas för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2016:398) om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden. 3 500 000 kronor av anslagsposten får användas för Boverkets merkostnader för att administrera stödet.
ap.3 Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus - del till Länsstyrelsen i Örebro län
Anslagsposten får användas för vidare fördelning till länsstyrelserna för finansiering av verksamhet som länsstyrelserna bedriver i enlighet med förordningen (2016:837) om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden.
1:8 | Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 1 300 000 |
ap.1 | Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande (ram) | 1 300 000 |
Villkor för anslag 1:8
ap.1 Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande
Anslagsposten får användas för stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2016:364) om statsbidrag till kommuner för ökat bostadsbyggande. Av anslaget får 500 000 kronor användas för Boverkets merkostnader för att administrera anslaget.
1:9 | Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 3 178 000 |
ap.3 | Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande (ram) | 3 178 000 |
Disponeras av Länsstyrelsen i Örebro län | 22 000 |
ap.5 | Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande - del till Länsstyrelsen i Örebro län (ram) | 22 000 |
Villkor för anslag 1:9
ap.3 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande
Anslagsposten får användas för investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande i enlighet med bestämmelserna i förordningen (2016:880) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla hyresbostäder och bostäder för studerande och förordningen (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande. Av anslagsposten får 6 000 000 kronor användas för Boverkets merkostnader för att administrera anslaget.
ap.5 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande - del till Länsstyrelsen i Örebro län
Anslagsposten får användas för vidare fördelning till länsstyrelserna för finansiering av verksamhet som länsstyrelserna bedriver i enlighet med förordningen om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla hyresbostäder och bostäder för studerande och förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.
1:10 | Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 34 000 |
ap.1 | Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder (ram) | 34 000 |
Villkor för anslag 1:10
ap.1 Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder
Medlen får användas först efter beslut av regeringen.
1:11 | Innovativt och hållbart byggande (Ramanslag) |
Disponeras av Boverket | 75 000 |
ap.1 | Innovativt och hållbart byggande (ram) | 75 000 |
Villkor för anslag 1:11
ap.1 Innovativt och hållbart byggande
Medlen får användas först efter beslut av regeringen.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2018 | Indrag av anslagsbelopp |
1:2 Omstrukturering av kommunala bostadsföretag | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
1:3 Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
1:4 Boverket | |||
ap.1 | 8 677 | 3 % | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | 3 % | 0 |
ap.11 | 0 | Inget | 0 |
ap.13 | 0 | 3 % | 0 |
1:7 Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
1:8 Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
1:9 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 0 | Inget | 0 |
1:10 Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
1:11 Innovativt och hållbart byggande | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
4.3.2 | Omfördelning av anslagssparande |
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
Omfördelning från anslag/ap1 | Omfördelning till anslag/ap2 | Belopp (tkr) | Belopp andel (%) |
1:4 Boverket | |||
1:4 ap.5 | 1:4 ap.1 | 3 % | |
1:4 ap.7 | 1:4 ap.1 | 3 % | |
1:4 ap.9 | 1:4 ap.1 | 3 % |
2 Anslag och anslagsposter är angivna med 2018 års nomenklatur
4.3.3 | Avslutade anslagsposter |
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
Anslag/ap | Anslagstyp |
1:4 Boverket | |
ap.2 | ram |
ap.5 | ram |
ap.6 | ram |
ap.7 | ram |
ap.9 | ram |
1:4 (2015) Innovativt byggande | |
ap.1 (2015) | ram |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
Anslag/ap | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:2 Omstrukturering av kommunala bostadsföretag | |||||
ap.1 | 43 000 | 10 000 | 10 000 | 23 000 | 2026 |
1:4 Boverket | |||||
ap.1 | 30 000 | 10 000 | 10 000 | 10 000 | 2021 |
1:7 Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer | |||||
ap.1 | 400 000 | 235 000 | 110 000 | 55 000 | 2021 |
1:9 Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande | |||||
ap.3 | 4 500 000 | 3 000 000 | 1 000 000 | 500 000 | 2021 |
1:10 Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder | |||||
ap.1 | 20 000 | 15 000 | 4 000 | 1 000 | 2021 |
1:11 Innovativt och hållbart byggande | |||||
ap.1 | 75 000 | 15 000 | 50 000 | 10 000 | 2021 |
Villkor
Beloppen under rubriken Infriade åtaganden i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 30 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 6 000 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | |
- varav SPECIAL |
Villkor
- varav SPECIAL
Boverket har rätt till en obegränsad kredit i Riksgäldskontoret för infriande av de garantier som ställts ut av myndigheten. Boverket ska informera Regeringskansliet (Näringsdepartementet och Finansdepartementet) innan kreditutrymme utnyttjas.
Garantier
Boverket får under 2018 ställa ut kreditgarantier enligt förordningen (2004:105) om statlig kreditgaranti för lån för bostadsbyggande m.m., förordningen (2007:624) om statliga ersättningsgarantier för bostäder och förordningen (2002:664) om statligt stöd för vissa kommunala åtaganden för boendet som inklusive tidigare utfärdade garantier uppgår till högst ett belopp om 8 000 000 000 kronor.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2018-01-25 | 23 603 |
2018-02-25 | 23 603 |
2018-03-25 | 23 603 |
2018-04-25 | 23 603 |
2018-05-25 | 23 603 |
2018-06-25 | 23 603 |
2018-07-25 | 23 603 |
2018-08-25 | 23 603 |
2018-09-25 | 23 603 |
2018-10-25 | 23 603 |
2018-11-25 | 23 603 |
2018-12-25 | 23 606 |
Summa | 283 239 |
1:4 ap.1 | Förvaltningskostnader |
1:4 ap.4 | Digital plan- och byggprocess |
1:4 ap.8 | God inomhusmiljö |
1:4 ap.10 | PBL kompetensinsatser |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2016 | +/- 2017 | Int. 2018 | Kost. 2018 | +/- 2018 | Ack. +/- utgå. 2018 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Kreditgarantier | 36 481 | 3 731 | 8 023 | 6 623 | 1 400 | 41 612 |
6.4 | Villkor för avgiftsbelagd verksamhet |
Statens bostadskreditnämnd (BKN) har i ett regeringsbeslut den 7 april 1994 (dnr Fi1994/1034) bemyndigats att under vissa närmare angivna villkor förvärva och inneha fastigheter för vilka statlig kreditgaranti utfärdats. I och med inordnandet av BKN i Boverket den 1 oktober 2012 har detta bemyndigande övergått till Boverket. I förordningen (2011:211) om utlåning och garantier finns bestämmelser om att Boverket ska ha en garantireserv och att reserven får belastas med kostnader för indrivning och ianspråktagande av säkerheter avseende infriade garantier som hör till reserven. Kostnader och intäkter i samband med eventuella fastighetsförvärv ska särredovisas till regeringen.
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Boverket ska inte tillämpa 25 a § avgiftsförordningen (1992:191) inom verksamheten med kreditgarantier.