
103 51 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2016 för Försäkringskassan och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
Försäkringskassans verksamhet ska vara effektiv och rättssäker samt präglas av en god service och hög tillgänglighet. Socialförsäkringen ska tillämpas korrekt och med hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning i tid.
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål för assistansersättningen
Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen. En god rättstillämpning ska säkerställas och handläggningen, utredningarna och besluten ska vara likvärdiga över hela landet och hålla hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning. Försäkringskassan ska även säkerställa en god kontroll för att motverka överutnyttjande. Därutöver ska Försäkringskassan verka för att de försäkringsmedicinska utredningarna och läkarutlåtandena håller hög kvalitet.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målet. Här ska särskilt framgå vilka åtgärder som vidtagits i syfte att öka möjligheten att följa utvecklingen av förmånen, bland annat genom utveckling och förändring av it-stödet.
Mål för sjukförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för en väl fungerande sjukförsäkring. Rätt ersättning ska ges till rätt person. Rätt åtgärder ska ges i rätt tid så att kvinnor och män ges förutsättningar att försörja sig genom förvärvsarbete. Därigenom ska Försäkringskassan, i samverkan med berörda aktörer, bidra till att uppfylla det övergripande målet om att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå.
Försäkringskassan ska även verka för att sjukpenningtalet i december 2020 inte överstiger 9,0 dagar. Samtidigt ska antalet nybeviljade sjukersättningar inte överstiga 18 000 i genomsnitt per år under 2016-2020. Skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män ska också minska.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målen.
Mål för föräldraförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassans information ska bidra till att föräldrar får bättre kunskap om föräldraförsäkringens regelverk.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målet. Här ska särskilt framgå vilka informations- och kampanjinsatser som Försäkringskassan har genomfört i syfte att uppmuntra föräldrar till ett mer jämställt nyttjande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.
3 | Uppdrag |
Om särskilda skäl föreligger kan de regeringsuppdrag som lämnas i regleringsbrevet, efter överenskommelse mellan Socialdepartementet och Försäkringskassan, rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges för respektive uppdrag, dock ej senare än två veckor efter angiven tidpunkt.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Uppföljning av assistansersättningens utveckling
Försäkringskassan ska följa upp och analysera utvecklingen av assistansersättningen. Försäkringskassan ska särskilt följa och analysera utvecklingen av antalet personer och antalet beviljade timmar, uppdelat på grundläggande och övriga personliga behov. Analyserna ska även belysa regionala skillnader, skillnader mellan kvinnor och män samt skillnader mellan åldersgrupper. Analyserna ska vidare ge information om i vilken utsträckning två eller fler assistenter förekommer samt skälen till detta. Uppdraget ska delredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 juni 2016 och slutredovisning ska ske senast den 1 februari 2017.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Uppföljning av sjukfrånvarons utveckling
Försäkringskassan ska följa upp och analysera sjukfrånvarons utveckling för kvinnor respektive män. Dessa analyser ska även göras med beaktande av diagnosutvecklingen. Försäkringskassan ska också särskilt analysera inflödet till sjukpenning och sjukfallens varaktighet, samt följa upp situationen för de försäkrade vid de olika tidsgränserna i sjukförsäkringen. Dessutom ska utvecklingen av nybeviljandet av sjukersättning och aktivitetsersättning analyseras, även detta med beaktande av skillnad mellan kvinnor och män samt diagnosutvecklingen. Utöver detta ska även en uppföljning av målet för sjukpenningtalet redovisas.
Arbetsförmedlingen ska bistå Försäkringskassan med relevant statistik i uppföljningen av de personer som omfattas av samarbetet mellan myndigheterna. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 22 juni 2016.
Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning
1. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska i samarbete vidta insatser som förkortar tiden i sjukförsäkringen samt medför att den som är sjukskriven eller uppbär aktivitetsersättning utvecklar eller återfår arbetsförmågan och därmed kan återgå i, eller få, arbete. Insatserna ska ske så tidigt som möjligt för de kvinnor och män som bedöms ha behov av aktiva rehabiliteringsinsatser.
2. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska genom samordningsförbunden verka för att det vidtas förstärkta och samordnade rehabiliteringsinsatser för långtidssjukskrivna och unga med aktivitetsersättning i syfte att stärka kvinnor och mäns förmåga till förvärvsarbete.
Myndigheterna ska gemensamt delredovisa uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 17 juni 2016. Uppdraget för 2016 ska slutredovisas senast den 19 maj 2017.
Uppföljning av samordningsförbundens insatser
Försäkringskassan ska samlat redovisa de insatser som vidtas av samordningsförbunden. Försäkringskassan ska redovisa målgrupper, insatser och resultat. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2017.
Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting
Försäkringskassan ska följa upp, beräkna och betala ut ersättning enligt följande överenskommelser som slutits mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL):
- En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2016
- Fördjupade medicinska utredningar 2016
- Pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016
Försäkringskassan ska, tillsammans med SKL och i tillämpliga delar Socialstyrelsen, fortsätta utvecklingsarbetet i enlighet med villkor 5 (Utökat elektroniskt informationsutbyte) samt redovisa arbetet enligt villkor 7 (Utvecklingsmedel för stöd till rätt sjukskrivning) i överenskommelsen mellan staten och SKL om En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings-och rehabiliteringsprocess 2016. Försäkringskassan ska sammanställa landstingens underlag och resultat avseende villkor 1, 2, 3 och 4 i överenskommelsen om En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2016 och lämna en samlad redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 15 februari 2017.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken
Försäkringskassan ska presentera indikatorer för utgiftsområdet Ekonomisk trygghet för familjer och barn. Försäkringskassan ska i samband med redovisningen lämna en analys av utvecklingen av de mest centrala indikatorerna. Försäkringskassan ska även ta fram indikatorer för att följa upp hur den ekonomiska familjepolitiken bidrar till ett jämställt föräldraskap. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 13 juni 2016.
Underhållsstöd och efterlevandestöd för nyanlända barn
Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska tillsammans kartlägga hur nyanlända flickor och pojkar, vars ena eller båda föräldrar är avlidna eller saknas, söker och får underhållstöd respektive efterlevandestöd. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska kartlägga och analysera vilka överväganden som görs av respektive myndighet om huruvida barnet ska beviljas efterlevandestöd (barnpension) eller underhållsstöd. Myndigheterna ska utifrån analysen av den nuvarande tillämpningen samråda kring vilka åtgärder som kan behöva vidtas och vid behov lämna förslag till sådana åtgärder. Myndigheterna ska gemensamt redovisa kartläggningen och förslag på eventuella åtgärder till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 18 maj 2016.
Övriga uppdrag
Fastställande av tillämplig lagstiftning
Försäkringskassan ska redovisa vilka kriterier som har använts i ärenden där förordningarna (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009 har tillämpats för att fastställa om en kvinna eller man som kommit till Sverige och ansökt om en förmån och inte bedöms vara stadigvarande bosatt i Sverige respektive arbetar eller inte arbetar i Sverige enligt artikel 11,12 eller 13 förordning (EG) nr 883/2004. Det ska även framgå i hur många ärenden myndigheten har haft kontakt med ett annat land för att kunna bedöma att den enskilde är omfattad av svensk lagstiftning på grund av arbete i Sverige enligt ovannämnda artiklar. Redovisningen ska omfatta ett urval av enskilda ärenden och avse perioden 1 februari – 30 april 2016. Försäkringskassan ska därutöver redovisa vilka kontroller myndigheten gör i handläggningen av tillämplig lagstiftning för att motverka fusk och fel. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 5 oktober 2016.
Statistik inom det internationella området
Försäkringskassan ska se över sina it-stöd i syfte att förbättra statistikfångst inom det internationella området. Detta avser bl.a. hur många kvinnor respektive män som varje år försäkras respektive upphör att vara försäkrade i Sverige, hur många som arbetar i flera länder, vilka förmåner som betalas ut till kvinnor och män bosatta i ett annat land samt vilka förmåner som betalas ut till personer som arbetar, men inte bor i Sverige. Försäkringskassan ska därför kartlägga vilken information som idag finns i it-stöden, se över olika aktörers behov och utifrån detta redovisa en tidplan för hur it-stöden kan utvecklas för att göra det möjligt att hämta statistik. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 juni 2016.
Försäkringskassan ska därutöver redovisa uppgifter om antalet personer som bedömts vara försäkrade i Sverige under 2014 och 2015. Uppgifterna ska avse antalet kvinnor och män som har rört sig från ett annat EU/EES-land eller från ett land utanför EU/EES och som Försäkringskassan bedömt ska vara försäkrade i Sverige genom arbete eller bosättning alternativt både och. Uppgifterna ska redovisas i årsredovisningen för 2016.
Kostnader för hälso- och sjukvård
Försäkringskassan ska föra statistik över utfärdade intyg om bosättning samt redovisa kostnader för svensk hälso- och sjukvård vad gäller yrkesaktiva respektive icke-yrkesaktiva kvinnor och män som anses vara stadigvarande bosatta i Sverige enligt förordning (EG) nr 883/2004, utan att vara folkbokförda i Sverige. Redovisningen ska avse hela 2016 och vara uppdelad på respektive grupp och på olika åldersgrupper. Uppgifterna ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 april 2017.
Nationella minoriteter
Försäkringskassan ska fortsätta att utveckla dialogen med de fem nationella minoriteterna för att stärka inflytande i enlighet med 5 § lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Försäkringskassan ska redovisa uppdraget inklusive genomförda och planerade åtgärder för att stärka de nationella minoriteternas inflytande. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet, med kopia till Kulturdepartementet) senast den 10 februari 2017.
Det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014–2020
Försäkringskassan ska delta i genomförandet av det nationella socialfondsprogrammet för investering för tillväxt och sysselsättning för programperioden 2014–2020 i syfte att ge stöd till kvinnor och män som har behov av stöd för att återgå i arbete eller etablera sig på arbetsmarknaden. Deltagande kan även röra insatser för att förhindra att kvinnor och män ställs utanför arbetsmarknaden.
Försäkringskassan ska under programperioden även bistå Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (Svenska ESF-rådet) i arbetet med uppföljning och utvärdering av insatser inom det nationella socialfondsprogrammet. Försäkringskassan ska redovisa sitt deltagande i, samt samverkan med andra myndigheter och aktörer inom ramen för det nationella socialfondsprogrammet. Försäkringskassan ska även redovisa erfarenheter och lärdomar av detta program som myndigheten bedömer vara av betydelse för dess verksamhet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) i samband med årsredovisningen för respektive år med slutredovisning senast den 28 februari 2022.
Stärkt allmänt ombud
Under anslag 2:1 Försäkringskassan avsätts medel för att stärka det allmänna ombudet och ombudets kansli. Resursförstärkningen syftar framförallt till att utifrån behovet av prejudikat driva fram fler vägledande domar inom områden där bedömningsutrymmet i de enskilda fallen är stort liksom där besluten har påtagliga ekonomiska konsekvenser för enskilda och det allmänna. Rätt person ska få rätt ersättning. Överutnyttjande ska motverkas. Det allmänna ombudet ska senast den 22 februari 2017 lämna en särskild redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet) i vilken en samlad redogörelse för ombudets verksamhet under 2016 inklusive ombudets viktigaste iakttagelser redovisas. Av redovisningen ska det framgå hur många beslut som ombudet har överklagat.
Övriga återrapporteringskrav
Rapporteringen ska ske i årsredovisningen om inte annat anges.
Prognoser
Försäkringskassan ska redovisa prognoser för 2016–2020 vid följande tidpunkter under 2016:
- 20 januari
- 19 februari
- 3 maj
- 1 augusti
- 26 oktober
Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från Ekonomistyrningsverket.
Vid prognostillfällena ska, om inte annat anges, följande redovisas:
- belastning på samtliga anslag och anslagsposter redovisat totalt samt fördelat per månad (redovisas inte den 20 januari),
- prognostiserat utfall för 2016 för samtliga anslag och anslagsposter, redovisat totalt samt fördelat per månad,
- förklaring och analys till förändringar i prognos och utfall med hjälp av makro- och volymförändringar,
- beskrivningar av eventuella förändringar av prognosmodeller, och
- en fördjupad analys med särskilt fokus på förklaringsfaktorer som bidragit till utvecklingen av assistansersättningen. Indikatorer relaterade till detta ska utvecklas och inkorporeras löpande.
Utveckling av kvaliteten
Försäkringskassan ska redovisa utvecklingen av kvaliteten i handläggningen samt genomförda åtgärder i syfte att förbättra kvaliteten. I redovisningen ska ingå en beskrivning av hur myndigheten säkrar rättssäker handläggning, rätt beslut och rätt utbetalning samt hur myndigheten arbetar för att minska de oavsiktliga felen.
Utveckling av effektiviteten
Försäkringskassan ska analysera och redovisa utvecklingen av myndighetens samlade effektivitet för 2016. Försäkringskassan ska även rapportera genomförda åtgärder i syfte att förbättra effektiviteten.
Utveckling av förtroendet
Försäkringskassan ska analysera och redovisa utvecklingen av förtroendet för myndigheten respektive socialförsäkringen. Resultaten ska redovisas utifrån kön. I redovisningen ska även vidtagna och planerade insatser för att öka förtroendet ingå, liksom uppgifter om hur myndigheten i detta avseende har tagit hänsyn till eventuella skillnader mellan kvinnor och män.
Etableringsersättning
Försäkringskassan ska redovisa uppgifter om utbetalning av etableringsersättning, etableringstillägg och bostadsersättning avseende åren 2014, 2015 och 2016. Uppgifterna ska avse antal mottagare och genomsnittligt utbetalt belopp per mottagare, uppdelat på kön och ålder. Andelen mottagare av etableringsersättning som också har något av tilläggen ska redovisas.
Stödja samordningsförbundens verksamhet
Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen ska tillsammans stödja samordningsförbundens verksamhet. Arbetet ska ske i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting. Försäkringskassan ska redovisa de åtgärder som vidtagits för att stödja samordningsförbundens verksamhet.
Ersättning för höga sjuklönekostnader
Försäkringskassan ska återrapportera de sjuklönekostnader som olika grupper arbetsgivare har inrapporterat till Skatteverket för kalenderåret 2015. Försäkringskassan ska redovisa till vilket belopp ersättning för höga sjuklönekostnader har krediterats arbetsgivarnas skattekonton och vilka grupper arbetsgivare som har mottagit den nya ersättningen. Återrapporteringen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 19 augusti 2016.
Tidigare givna uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Uppdrag till Försäkringskassan och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring om införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå | 2009/2024/SF samt regleringsbrev för 2010 | Kvartalsvis |
Nationella minoriteter | Regleringsbrev för 2015 | 1 februari 2016 |
Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting | Regleringsbrev för 2015 | 16 februari 2016 |
Jämställdhetsintegrering | Regleringsbrev för 2015 | 22 februari 2016-2018 |
Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Uppföljning av särskilda insatser för personer med tre fjärdedels sjukersättning och aktivitetsersättning. | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Uppföljning av finansiell samordning | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Kvalitet i handläggningen | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Felaktiga utbetalningar | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 | Regleringsbrev för 2015 | 29 februari 2016 |
Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för "En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016" | S2011/8810/FST, S2012/2288/SF, S2012/5883/FST | 15 mars 2016 |
Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa | S2013/7759/FS | 31 mars 2016 |
Uppdrag angående projektverksamhet och utvärdering av nya former av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser | S2013/6630/SF | 2 april 2016 och 31 mars 2017 |
Uppdrag att stärka sjukförsäkringshandläggningen för att åstadkomma en välfungerande sjukförsäkringsprocess | S2015/07316/SF | 29 april 2016 samt årligen 2017-2021 i samband med årsredovisningen |
Ersättning för höga sjuklönekostnader | Regleringsbrev för 2015 | 31 maj 2016 |
Uppdrag att utvärdera och utveckla stödet till arbetsgivare | S2015/07796/SF | 15 augusti 2016 och 30 januari 2017 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
1:4 | Tandvårdsförmåner (Ramanslag) |
Disponeras av Socialstyrelsen | 8 500 |
ap.4 | Kompetenscentrum på tandvårdsområdet (ram) | 8 500 |
Disponeras av Försäkringskassan | 5 608 503 |
ap.1 | Statligt tandvårdsstöd (ram) | 5 608 503 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Statligt tandvårdsstöd
Anslagsposten får användas för utgifter för tandvårdsförmåner enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken och lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.
ap.4 Kompetenscentrum på tandvårdsområdet
Socialstyrelsen disponerar anslagsposten för ekonomiskt stöd till kompetenscentrum på tandvårdsområdet. Högst 8 000 000 kronor får utbetalas till olika kompetenscentrum.
Av medlen ska Socialstyrelsen utbetala 500 000 kronor, engångsvis efter rekvisition, till Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM) för finansiering av Dentala Material Norden (nordisk produktdatabas för dentala biomaterial).
1:7 | Sjukvård i internationella förhållanden (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 503 094 |
ap.1 | Sjukvård i internationella förhållanden (ram) | 503 094 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Sjukvård i internationella förhållanden
Anslagsposten får användas för vårdförmåner enligt rådets förordning (EEG) nr 1408/71 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen, förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen, lagen (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, gällande överenskommelser om social trygghet som Sverige tecknat med andra länder samt för sådan övrig vård som Sverige vid tillämpning av EU-rätten är skyldig att erbjuda.
4:3 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 327 995 |
ap.1 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (ram) | 327 995 |
Villkor för anslag 4:3
ap.1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning
Anslagsposten får användas för utgifter för bilstöd till personer med funktionsnedsättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4:4 | Kostnader för statlig assistansersättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 26 344 000 |
ap.1 | Kostnader för statlig assistansersättning (ram) | 26 344 000 |
Villkor för anslag 4:4
ap.1 Kostnader för statlig assistansersättning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig assistansersättning till vissa personer med funktionshinder enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt förordningen (1993:1091) om assistansersättning.
Inkomster från kommunerna avseende assistansersättning för de första 20 timmarna per vecka tillgodoförs och särredovisas under detta anslag.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
1:1 | Sjukpenning och rehabilitering m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 43 503 000 |
ap.5 | Boendetillägg (ram) | 99 000 |
ap.8 | Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall (ram) | 75 000 |
ap.15 | Närståendepenning (ram) | 171 000 |
ap.16 | Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning (ram) | 19 000 |
ap.17 | Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning (ram) | 168 000 |
ap.18 | Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning (ram) | 4 000 000 |
ap.19 | Rehabiliteringspenning (ram) | 1 654 000 |
ap.20 | Arbetshjälpmedel m.m. (ram) | 175 000 |
ap.21 | Sjukpenning (ram) | 37 142 000 |
Villkor för anslag 1:1
ap.5 Boendetillägg
Anslagsposten får användas för utgifter för boendetillägg enligt socialförsäkringsbalken.
ap.8 Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall
Anslagsposten får användas för utgifter för sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall enligt socialförsäkringsbalken.
ap.15 Närståendepenning
Anslagsposten får användas för utgifter för närståendepenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.16 Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 17 162 054 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 1 837 946 kronor.
ap.17 Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 163 548 441 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 4 451 559 kronor.
ap.18 Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 3 681 111 545 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 318 888 455 kronor.
ap.19 Rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för rehabiliteringspenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
Försäkringskassan får använda anslagsposten för utgifter för ersättning för skada orsakad av deltagare i arbetslivsinriktad rehabilitering enligt förordningen (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsakad av deltagare i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller arbetslivsinriktad rehabilitering m.m.
ap.20 Arbetshjälpmedel m.m.
Anslagsposten får användas för utgifter för arbetshjälpmedel, läkarutlåtanden och läkarundersökningar, särskilt bidrag samt resor till och från arbetet enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.21 Sjukpenning
Anslagsposten får användas för utgifter för sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt för de utgifter som kan uppkomma med anledning av vissa bestämmelser i sjuklönesystemet (s.k. sjuklönegaranti och särskilt högriskskydd), samt för utgifter för avskrivning av studielån avseende sjukperioder enligt studiestödslagen (1999:1395).
1:2 | Aktivitets- och sjukersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 50 334 250 |
ap.5 | Aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 37 928 695 |
ap.6 | Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 4 985 000 |
ap.7 | Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 35 000 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 7 385 555 |
Villkor för anslag 1:2
ap.5 Aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för aktivitetsersättning och sjukersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.6 Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för bostadstillägg enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.7 Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättning för särskilda insatser för personer med tre fjärdedels sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 6 835 053 760 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 550 501 240 kronor.
1:3 | Handikappersättningar (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 1 370 000 |
ap.1 | Handikappersättningar (ram) | 1 370 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Handikappersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för handikappersättningar enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:4 | Arbetsskadeersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 121 000 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta (ram) | 230 000 |
ap.5 | Arbetsskadelivränta (ram) | 2 891 000 |
Villkor för anslag 1:4
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 240 489 554 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om -10 489 554 kronor.
ap.5 Arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för utgifter för arbetsskadeersättning enligt 40, 41, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning.
Försäkringskassan får från och med den 1 januari 2016 räkna om livräntor från den frivilliga yrkesskadeförsäkringen med den procentsats som motsvarar förändringen av prisbasbeloppet mellan 2015 och 2016.
1:5 | Ersättning inom det statliga personskadeskyddet (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 35 658 |
ap.3 | Ersättning inom det statliga personskadeskyddet (ram) | 34 700 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för ersättning inom det statliga personskadeskyddet (ram) | 958 |
Villkor för anslag 1:5
ap.3 Ersättning inom det statliga personskadeskyddet
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättningar inom det statliga personskadeskyddet enligt 7, 43, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning. Anslagsposten får också användas för utgifter för krigsskadeersättning till sjömän enligt 7, 44, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för ersättning inom det statliga personskadeskyddet
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 979 089 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om -21 089 kronor.
1:6 | Bidrag för sjukskrivningsprocessen (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 2 903 000 |
ap.1 | Rehabiliteringsgarantin (ram) | 698 000 |
ap.3 | Finansiell samordning genom samordningsförbund (ram) | 339 000 |
ap.5 | Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen (ram) | 709 000 |
ap.7 | Effektiv sjukskrivningsprocess (ram) | 5 000 |
ap.8 | Arbetsplatsnära stöd (ram) | 100 000 |
ap.9 | Försäkringsmedicinska utredningar (ram) | 250 000 |
ap.10 | Bidrag till hälso- och sjukvården (ram) | 802 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 4 000 |
ap.2 | Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen (ram) | 4 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.1 Rehabiliteringsgarantin
Anslagsposten för användas för utbetalning av bidrag till landstingen i enlighet med överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2016, villkor 4 Insatser för lindrig och medelsvår psykisk ohälsa och smärta (dnr S2015/08163/SF) samt i enlighet med överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgarantin 2015 (dnr S2014/8820/SF).
ap.2 Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen
Anslagsposten får användas för utgifter för att ta fram kunskap om och utveckla sjukskrivningsprocessen.
ap.3 Finansiell samordning genom samordningsförbund
Anslagsposten får användas för utgifter för samverkan och finansiell samordning enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Av dessa medel får Försäkringskassan använda högst 3 000 000 kronor för administrativa kostnader till följd av arbetet med samordningsförbundens verksamhet.
ap.5 Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Anslagsposten får användas för utgifter för samverkan inom rehabiliteringsområdet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
ap.7 Effektiv sjukskrivningsprocess
Anslagsposten får användas för utgifter för projekt- och utvärderingsinsatser av arbetsmetoden Supported Employment.
ap.8 Arbetsplatsnära stöd
Anslagsposten får användas för utgifter för bidrag till arbetsgivare för köp av s.k. koordinerande insatser i syfte att underlätta för arbetsgivarna att ta sitt rehabiliteringsansvar.
ap.9 Försäkringsmedicinska utredningar
Anslagsposten får användas för utgifter för försäkringsmedicinska utredningar i enlighet med överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU 2016 (dnr S2015/08166/SF) och pilotverksamhet för aktivitetsförmågeutredningar 2016 (dnr S2015/08165/SF)
Försäkringskassan får köpa försäkringsmedicinska utredningar i de fall den allmänna hälso- och sjukvården inte kan bistå Försäkringskassan med sådana utredningar.
ap.10 Bidrag till hälso- och sjukvården
Anslagsposten får användas för utbetalning av bidrag till landstingen i enlighet med överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 (dnr 2013/8823/SF).
Högst 20 000 000 kronor av anslagsposten får användas för villkor 7 Utvecklingsmedel för stöd till rätt sjukskrivning.
2 000 000 kronor har tilldelats Socialstyrelsen för uppdrag 5 under övriga uppdrag i Socialstyrelsens regleringsbrev för budgetåret 2016.
Högst 3 000 000 kronor av anslagsposten får, efter beslut av regeringen, användas för utvärderingsinsatser i arbetet med sjukskrivningar inom hälso- och sjukvården.
1:7 | Ersättning för höga sjuklönekostnader (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 810 000 |
ap.1 | Ersättning för höga sjuklönekostnader (ram) | 810 000 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Ersättning för höga sjuklönekostnader
Anslagsposten får användas för utgifter för sjuklönekostnader enligt lagen (1991:1047) om sjuklön.
Beslutad ersättning för höga sjuklönekostnader ska krediteras stödmottagarnas skattekonton. Skatteverket får rekvirera medel från Försäkringskassan. Rekvisitionen ska ske i nära anslutning till krediteringstillfället. Försäkringskassan får efter inkommen rekvisition avseende genomförd kreditering av stödmottagarnas skattekonto för ersättning för höga sjuklönekostnader lämna bidrag till Skatteverket.
2:1 | Försäkringskassan (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 8 201 906 |
ap.1 | Förvaltningsmedel (ram) | 8 201 906 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Förvaltningsmedel
Av anslagsposten får högst 8 900 000 kronor användas för forskning inom socialförsäkringens område.
Av anslagsposten ska högst 7 500 000 kronor användas för att stärka det allmänna ombudet och ombudets kansli.
Försäkringskassan ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Försäkringskassan ska betala totalt 90 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
1:1 | Barnbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 26 425 291 |
ap.1 | Barnbidrag (ram) | 26 425 291 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Barnbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för allmänna barnbidrag, flerbarnstillägg och förlängt barnbidrag enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:110) om införande av socialförsäkringsbalken. Anslaget får även användas för tilläggsbelopp vid familjeförmåner enligt rådets förordning nr 883/04 om samordning av de sociala trygghetssystemen i EU.
1:2 | Föräldraförsäkring (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 41 066 513 |
ap.1 | Jämställdhetsbonus (ram) | 404 320 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning (ram) | 2 965 508 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning (ram) | 704 535 |
ap.9 | Föräldrapenning (ram) | 29 740 542 |
ap.10 | Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning (ram) | 63 475 |
ap.11 | Tillfällig föräldrapenning (ram) | 6 563 912 |
ap.12 | Graviditetspenning (ram) | 624 221 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Jämställdhetsbonus
Anslagsposten får användas för utgifter för jämställdhetsbonus enligt lagen (2008:313) om jämställdhetsbonus.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 2 951 701 479 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 13 806 521 kronor.
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 649 826 968 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 54 708 032 kronor.
ap.9 Föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.10 Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 61 798 134 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om 1 676 866 kronor.
ap.11 Tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för tillfällig föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.12 Graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för graviditetspenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:3 | Underhållsstöd (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 2 630 000 |
ap.1 | Underhållsstöd (ram) | 2 630 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Underhållsstöd
Anslagsposten får användas för utgifter för underhållsstöd enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Betalningar från bidragsskyldiga föräldrar ska återföras och särredovisas till anslaget.
1:4 | Adoptionsbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 29 784 |
ap.1 | Adoptionsbidrag (ram) | 29 784 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Adoptionsbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för bidrag till kostnader för internationella adoptioner enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Bidrag lämnas för adoptioner som förmedlas enligt en sammanslutning som är auktoriserad enligt lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling.
1:6 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 688 800 |
ap.3 | Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 331 800 |
ap.4 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 3 357 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.3 Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2016 om 332 295 506 kronor och ett regleringsbelopp för 2013 om -495 506 kronor.
ap.4 Vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för vårdbidrag enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:8 | Bostadsbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 5 037 000 |
ap.2 | Bostadsbidrag (ram) | 5 037 000 |
Villkor för anslag 1:8
ap.2 Bostadsbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för bostadsbidrag till barnfamiljer samt till unga som fyllt 18 år men inte 29 år enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2016 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Tandvårdsförmåner | |||
ap.1 | 280 425 | Inget | 0 |
ap.4 | 255 | Inget | 0 |
1:7 Sjukvård i internationella förhållanden | |||
ap.1 | 25 155 | Inget | 0 |
4:3 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning | |||
ap.1 | 13 350 | Inget | 0 |
4:4 Kostnader för statlig assistansersättning | |||
ap.1 | 1 317 200 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2016 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. | |||
ap.5 | 4 600 | Inget | 0 |
ap.8 | 2 550 | Inget | 0 |
ap.15 | 8 550 | Inget | 0 |
ap.16 | 0 | Inget | 0 |
ap.17 | 0 | Inget | 0 |
ap.18 | 0 | Inget | 0 |
ap.19 | 82 700 | Inget | 0 |
ap.20 | 8 750 | Inget | 0 |
ap.21 | 1 858 650 | Inget | 0 |
1:2 Aktivitets- och sjukersättningar m.m. | |||
ap.5 | 1 896 760 | Inget | 0 |
ap.6 | 249 250 | Inget | 0 |
ap.7 | 1 425 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
1:3 Handikappersättningar | |||
ap.1 | 68 500 | Inget | 0 |
1:4 Arbetsskadeersättningar m.m. | |||
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 144 550 | Inget | 0 |
1:5 Ersättning inom det statliga personskadeskyddet | |||
ap.3 | 1 735 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 0 | Inget | 0 |
ap.7 | 0 | Allt | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 0 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Allt | 0 |
1:7 Ersättning för höga sjuklönekostnader | |||
ap.1 | 70 000 | Inget | 0 |
2:1 Försäkringskassan | |||
ap.1 | 245 157 | 3 % | 0 |
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2016 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Barnbidrag | |||
ap.1 | 1 321 265 | Inget | 0 |
1:2 Föräldraförsäkring | |||
ap.1 | 16 566 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 1 490 677 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Inget | 0 |
ap.11 | 328 196 | Inget | 0 |
ap.12 | 31 211 | Inget | 0 |
1:3 Underhållsstöd | |||
ap.1 | 184 100 | Inget | 0 |
1:4 Adoptionsbidrag | |||
ap.1 | 894 | Inget | 0 |
1:6 Vårdbidrag för funktionshindrade barn | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 167 850 | Inget | 0 |
1:8 Bostadsbidrag | |||
ap.2 | 251 850 | Inget | 0 |
4.3.2 | Omfördelning av anslagssparande |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Omfördelning från anslag/ap1 | Omfördelning till anslag/ap2 | Belopp (tkr) | Belopp andel (%) |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||
1:6 ap.4 | 1:6 ap.1 | 100 % |
2 Anslag och anslagsposter är angivna med 2016 års nomenklatur
4.3.3 | Avslutade anslagsposter |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | Anslagstyp |
1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. | |
ap.7 | ram |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |
ap.4 | ram |
2:1 Försäkringskassan | |
ap.2 | ram |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||||
ap.9 | 312 500 | 250 000 | 62 500 | 0 | 2018 |
ap.10 | 3 944 000 | 1 500 000 | 1 125 000 | 1 319 000 | 2019 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 1 Rehabiliteringsgarantin och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 9 Försäkringsmedicinska utredningar och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppet under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativt.
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:6 Bidrag för hälso- och sjukvården ap. 10 Bidrag till hälso- och sjukvården och som avser åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknatsför respektive period.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 1 922 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 822 000 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | 140 000 |
- varav ÖVRIGT | 140 000 |
Villkor
- varav ÖVRIGT
Krediten ska användas till att finansiera Försäkringskassans betalningar till enskilda personer för sådan vård som de erhållit i ett annat EU/EES-land eller Schweiz samt myndighetens betalningar av utländska leverantörsfakturor som avser vård inom EU/EES och Schweiz där landstinget har kostnadsansvar enligt lag (2013:514) om landstingens och kommunernas kostnadsansvar för viss vård i utlandet.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2016-01-25 | 680 992 |
2016-02-25 | 680 992 |
2016-03-25 | 680 992 |
2016-04-25 | 680 992 |
2016-05-25 | 680 992 |
2016-06-25 | 680 992 |
2016-07-25 | 680 992 |
2016-08-25 | 680 992 |
2016-09-25 | 680 992 |
2016-10-25 | 680 992 |
2016-11-25 | 680 992 |
2016-12-25 | 695 994 |
2016-12-29 | 15 000 |
Summa | 8 201 906 |
2:1 ap.1 | Förvaltningsmedel |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2014 | +/- 2015 | Int. 2016 | Kost. 2016 | +/- 2016 | Ack. +/- utgå. 2016 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Administration av statlig fordran | 0 | 0 | 11 000 | 11 000 | 0 | 0 |
Ersättning från försvaret | -26 | 26 | 3 000 | 3 000 | 0 | 0 |
Ersättning från affärsdrivande verk | 0 | 0 | 700 | 700 | 0 | 0 |
Intäkter från pensionsmyndigheten | 0 | 0 | 295 000 | 295 000 | 0 | 0 |
Tjänsteexport | 1 326 | -863 | 300 | 300 | 0 | 463 |
Summa | 1 300 | -837 | 310 000 | 310 000 | 0 | 463 |
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Försäkringskassan får med undantag av 3 kap. 3 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) använda statens centralkonto i Riksbanken för utbetalningar av aktivitetsstöd enligt förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd, etableringsersättning enligt förordningen (2010:407) om ersättning till vissa nyanlända invandrare samt pensioner och pensionsrelaterade förmåner som Försäkringskassan ombesörjer åt Pensionsmyndigheten enligt förordningen (2002:782) om ansökan och utbetalning av pension m.fl. förmåner och 9 kap. 3 a § lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken under tiden tills medel för utbetalningarna lämnats från Arbetsförmedlingen respektive Pensionsmyndigheten.