
Valhallavägen 199
10525 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2016 för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
Under 2016 ska Sida särskilt prioritera:
- att bidra med expertstöd i regeringens arbete med internationellt genomförande, uppföljning och översyn av Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda och resultatet av COP21, samt att förbereda och anpassa den egna verksamheten för genomförandet av dessa överenskommelser. Myndigheten ska också stödja regeringen i arbetet med att informera och engagera en bredd av aktörer i det svenska samhället i genomförandet av Agenda 2030.
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Resultatredovisning
Sida ska i årsredovisningen göra en sammanfattande redovisning och övergripande bedömning av biståndsverksamheten uppdelat på följande tematiska områden:
- Miljö och klimat
- Jämställdhet
- Fredliga samhällen och frihet från våld
- Demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer
- Inkluderande och hållbar ekonomisk utveckling, inklusive sysselsättning och anständiga arbetsvillkor
- Hälsa
- Utbildning och forskning
- Humanitärt bistånd
Sida ska därutöver:
- göra en samlad redovisning av den verksamhet som bedrivs i samverkan med andra svenska myndigheter (andra myndigheters biståndsfinansierade verksamhet och tjänsteexport). Redovisningen ska innehålla kostnader uppdelat per myndighet, samt en bedömning av verksamhetens resultat.
- ge en samlad redovisning av genomförande och resultat av myndighetens bidrag till Power Africa, inklusive säkerställande av en hög ambitionsnivå vad gäller miljö och klimatmässig hållbarhet samt jämställdhet. Sida ska redogöra för geografiskt fokus, relevanta biståndsinstrument samt huvudsaklig inriktning på insatser, inklusive uppdelat per energislag.
- i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering (UF2014/80440/UD/USTYR) redovisa åtgärder och resultat i genomförandet av myndighetens plan för arbetet med jämställdhetsintegrering. Redovisning av åtgärder och resultat utifrån planen ska under perioden 2016-2018 ske årligen i myndighetens årsredovisning. Vidare ska en särskild redovisning där resultatet av genomfört arbete för perioden 2015-2017 beskrivs och analyseras, lämnas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet med kopia till Socialdepartementet) senast den den 22 februari 2018.
Redovisning av vissa kostnader, bidrag, verksamheter m.m.
Sida ska redovisa:
- förvaltningskostnader för biståndet totalt samt per strategistyrd verksamhet. Sida ska analysera och redovisa myndighetens slutsatser utifrån resultatet,
- utfall per strategi redovisat per region och land,
- kostnader som har belastat anslaget 1:1 Biståndsverksamhet till följd av det finansiella villkoret att Sida får finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner, samt för hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande,
- totalt bidrag till civilsamhällesorganisationer inklusive bidrag genom svenska civilsamhällesorganisationer med ramavtal med Sida,
- tillämpningen av garantier i biståndet genom redogörelse för antalet och volym garantier per strategistyrd verksamhet,
- en sammanställning av biståndet för föregående verksamhetsår för minhantering (landminor, klusterammunition och andra explosiva lämningar efter krig), insatser för att bekämpa illegal handel med små och lätta vapen (SALW), samt implementering av vapenhandelsfördraget (ATT); rapporteringen ska ske senast före utgången av februari 2016,
- utbetalade bidrag till multilaterala utvecklingsorganisationer; rapporteringen ska ske till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) vid två tillfällen 2016, senast den 1 mars respektive den 15 september. Inom ramarna för multisamråd och organisationssamråd med Regeringskansliet ska Sida vidare rapportera om lärdomar från tidigare insatser, särskilt multi-bi, till de organisationer som berörs vid dessa samråd,
- prognoser för genomförandet (volym och inriktning, till och med år 2017) av handelsrelaterade insatser ska ges till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) vid två tillfällen under 2016, senast den 30 mars respektive den 30 september,
- genomförandet av myndighetens plan för att verka för att relevanta delar av generationsmålet och miljökvalitetsmålen nås (M2015/2633/Mm),
- myndighetens arbete med biologisk mångfald och ekosystemtjänster under 2015. Redovisningen ska lämnas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 31 oktober 2016,
- prestationer rörande administrativa kontrollmoment vid bidragshantering samt praktisk hantering av utbetalningar och återkrav av medel, för de anslagsposter inom anslag 1:1 Biståndsverksamhet som Regeringskansliet beslutar om. Redovisningen ska omfatta Sidas del av administrationen av den verksamhet som Regeringskansliet beslutar om.
Utgiftsprognoser 2016-2020
Sida ska redovisa prognoser per anslag och anslagspost, undantaget de anslagsposter som Sida disponerar men Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar beslut om, för 2016–2020 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska analyseras och kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från Ekonomistyrningsverket (ESV) vid följande datum 2016: 20 januari, 19 februari, 3 maj, 1 augusti, 26 oktober.
Beställningsbemyndiganden i budgetunderlaget
Sida ska i det budgetunderlag som redovisas under 2016 lämna en fördjupad redogörelse för bemyndiganden för anslag och anslagsposter i enlighet med den struktur som ESV föreskriver. Undantaget redovisningen är de anslagsposter som Sida disponerar men Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar beslut om. För de geografiska anslagsposterna ska underlaget vara specificerat med indikativa belopp på strateginivå.
3 | Uppdrag |
Förlängningar och villkor för vissa strategier
Inom ramen för gällande strategier eller motsvarande ska Sida särskilt värna insatser som syftar till att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Samarbetsstrategierna/strategierna för utvecklingssamarbetet med Guatemala, Colombia, Mali, Zimbabwe, Etiopien, Liberia, Kenya, det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara och för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på Sydöstasien förlängs att gälla t.o.m. den 31 december 2016, eller till dess regeringen dessförinnan fattat beslut om nya strategier.
Till dess att regeringen fattat beslut om nya strategier för Bolivia respektive Burkina Faso ska samarbetet ta sin utgångspunkt i den tidigare samarbetsstrategin för utvecklingssamarbetet med Bolivia 2009-2013 respektive den tidigare strategin för svenskt utvecklingssamarbete med Burkina Faso 2004-2006. Sida ska samråda med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) om eventuella avgränsningar i förhållande till tidigare strategier. Volymen på det svenska stödet ska år 2016 vara högst 125 miljoner kronor för Bolivia och högst 100 miljoner kronor för Burkina Faso. Minst 50 respektive 75 procent av dessa volymer ska vara ointecknade vid år 2017 respektive år 2018 års utgång. Volymerna ska i sin helhet vara ointecknade vid 2019 års utgång.
Volymen för stödet genom strategin för Sudan ska uppgå till högst 65 miljoner kronor 2016. Volymen för stödet genom strategin för Sydsudan ska uppgå till högst 110 miljoner kronor för 2016. Volymen för stödet inom ramen för utfasningsplanen för Irak t.o.m 2016 ska uppgå till högst 30 miljoner kronor.
Strategin för humanitärt bistånd förlängs att gälla t.o.m. den 31 december 2016, eller till dess regeringen dessförinnan fattat beslut om ny strategi.
Strategin för informations- och kommunikationsverksamhet inklusive för organisationer i det civila samhället, samt strategin för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället, förlängs att gälla t.o.m. den 31 december 2016, eller till dess regeringen dessförinnan fattat beslut om nya strategier.
Sida ges i uppdrag att ansvara för genomförandet av utvecklingssamarbetet i enlighet med ovannämnda strategier under angiven tid.
Kapacitetsuppbyggnad och resiliens mot katastrofer
Sida ges i uppdrag att redovisa hur myndigheten - i syfte att stärka motståndskraften mot katastrofer, såväl naturkatastrofer som konfliktrelaterad sårbarhet - arbetar med det långsiktiga utvecklingsbiståndet i stärkandet av lokalt verkande organisationer och lokala myndigheter. Redovisningen ska även beskriva hur myndigheten framgent avser vidareutveckla och ytterligare stärka detta arbete. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 29 april 2016.
Den sociala dialogen
Sida ges i uppdrag att samlat redovisa hur myndigheten arbetar med den sociala dialogen i utvecklingssamarbetet, mot bakgrund av regeringens betoning på konceptet Global Deal. Sida ska också redovisa hur man verkar för att stärka organisationsfriheten samt rätten till kollektiva förhandlingar för arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, liksom hur myndigheten verkar för förbättrade arbetsvillkor och en stärkt röst för arbetare i den informella ekonomin. Redovisningen ska även beskriva lärdomar och möjligheter att vidarutveckla Sidas arbete. Uppdraget ska genomföras i dialog med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet). Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 3 juni 2016.
Barnrättsfrågor
Sida ges i uppdrag att samlat redovisa hur myndigheten - inom ramen för det övergripande rättighetsperspektivet - arbetar med barnrättsfrågor och en integrering av barnrättsperspektivet i verksamheten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 3 juni 2016.
Hållbar upphandling
Sida ges i uppdrag att redogöra för hur myndigheten för närvarande verkar för att miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetskriterier tillämpas i både bilateral och multilateral biståndsfinansierad upphandling. Redovisningen ska också innehålla en beskrivning av hur tillämpningen av dessa kriterier ytterligare kan stärkas, exempelvis med avseende på utformning och viktning av kriterier, transparens, monitoring samt kapacitetsutveckling. Sida ska i uppdraget ha dialog med Upphandlingsmyndigheten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 30 september 2016.
Minskade utsläpp från resor och transporter
Myndigheten ska i sitt arbete med att minska utsläppen av koldioxid från resor och transporter, inom ramen för sitt miljöledningsarbete, använda den metodik som tagits fram inom ramen för projektet Resfria möten i myndigheter, www.remm.se.
Migration i utvecklingssamarbetet
Sida ges i uppdrag att översiktligt beskriva och analysera i vilken mån och på vilket sätt myndighetens strategistyrda verksamhet beaktar migrationsaspekter, såsom migrationens potential och utmaningar och den växande utmaningen med att flyktingar lever under långa tidsperioder i närliggande länder. Där det är relevant bör förslag till förbättringar lämnas.
Sida ska också analysera hur samverkan med andra svenska myndigheter kan bidra till att stärka de positiva effekterna av migration.
Uppdraget ska genomföras i dialog med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) och redovisas i en rapport till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) senast den 1 juni 2016.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
1:1 | Biståndsverksamhet (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 30 218 756 |
ap.1 | Humanitära insatser (ram) | 2 957 500 |
ap.2 | Informations- och kommunikationsverksamhet (ram) | 127 471 |
ap.5 | Stöd genom svenska organisationer i det civila samhället (ram) | 1 625 128 |
ap.6 | Asien (ram) | 1 730 000 |
ap.7 | Latinamerika (ram) | 600 000 |
ap.9 | Afrika (ram) | 5 168 479 |
ap.13 | Särskilda insatser för mänskliga rättigheter och demokratisering (ram) | 752 603 |
ap.14 | Globala insatser för miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling (ram) | 784 500 |
ap.15 | Globala insatser för socialt hållbar utveckling (ram) | 1 044 000 |
ap.16 | Globala insatser för ekonomiskt hållbar utveckling (ram) | 591 224 |
ap.17 | Mellanöstern och Nordafrika (ram) | 1 070 000 |
ap.23 | Reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet (ram) | 1 161 760 |
ap.26 | Globala insatser för mänsklig säkerhet (ram) | 200 000 |
ap.28 | Kapacitetsutveckling och utbyten (ram) | 478 000 |
ap.30 | Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar (ram) | 3 037 610 |
ap.31 | Multilaterala och internationella organisationer och fonder (ram) | 7 529 227 |
ap.32 | Forskningssamarbete (ram) | 765 879 |
ap.33 | Strategiskt inriktade bidrag (ram) | 595 375 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Humanitära insatser
Generella villkor för anslag 1:1 Biståndsverksamhet
Medel under anslaget 1:1 Biståndsverksamhet får endast användas i enlighet med OECD/DAC:s riktlinjer för vad som kan klassificeras som bistånd. Villkor för anslagsposterna:
ap.1 | ap.2 | ap.5 | ap.6 | ap.7 |
ap.9 | ap.13 | ap.14 | ap.15 | ap.16 |
ap.17 | ap.23 | ap.26 | ap.28 | ap.32 |
- För en ökad flexibilitet inom ramen för det totala strategibeloppet medges Sida att inom ramen för beslutad anslagspost överstiga alternativt understiga årligt beslutat strategibelopp i samarbetsstrategi för land eller region med 10 procent. I det fall avsteg från ovan behöver göras ska samråd ske med Regeringskansliet (Utrikesdepartementet).
- Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Målet är att minst 50 respektive 75 procent av nuvarande årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska hela den genomsnittliga årsvolymen vara ointecknad. I de fall avsteg från ovan behöver göras krävs beslut av regeringen.
- Sida får under 2016 ikläda staten betalningsansvar i form av statliga garantier för biståndsverksamhet intill ett belopp av 10 000 000 000 kronor. Garantigivningen innefattar biståndsgarantier för u-krediter och fristående garantier samt garantier inom systemet för finansiering av utvecklingslån och garantier (lånebistånd).
- Återbetalningar på enligt äldre villkor lämnade bistånds- och villkorskrediter ska redovisas mot inkomsttitel 4526, Återbetalning av övriga lån. Erhållen ränta ska redovisas mot inkomsttitel 2394, Övriga ränteinkomster.
- Sida får inom respektive anslagspost finansiera viss metodutveckling, studier, utvärderingar och erfarenhetsredovisningar, revisioner, samt hantering av biståndsinsatser som innebär rådgivning och begränsat finansiellt stöd till mottagarna och i vilka mottagarna söker medel i konkurrens via anbudsförfarande.
ap.1 Humanitära insatser
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi för humanitärt bistånd.
ap.2 Informations- och kommunikationsverksamhet
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället.
Av tilldelade medel får 19 121 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
Sida får högst använda 25 000 000 kronor för sin egen informations- och kommunikationsverksamhet. Sida ska möjliggöra för partianknutna organisationer att utföra verksamhet inom ramen för strategin.
ap.5 Stöd genom svenska organisationer i det civila samhället
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället.
ap.6 Asien
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategier eller motsvarande.
Av tilldelade medel får 264 500 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.7 Latinamerika
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategier eller motsvarande.
Av tilldelade medel får 90 000 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.9 Afrika
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategier eller motsvarande.
Av tilldelade medel får 517 540 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.13 Särskilda insatser för mänskliga rättigheter och demokratisering
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
Av tilldelade medel får 112 890 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
Medel om högst 75 000 000 kronor ska användas i enlighet med strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 (UF2015/6529/UD/FMR).
ap.14 Globala insatser för miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
Av tilldelade medel får 117 675 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.15 Globala insatser för socialt hållbar utveckling
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
Av tilldelade medel får 156 600 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.16 Globala insatser för ekonomiskt hållbar utveckling
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
Av tilldelade medel får 103 684 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.17 Mellanöstern och Nordafrika
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategier eller motsvarande.
Av tilldelade medel får 26 000 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.23 Reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande.
Av tilldelade medel får 174 264 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.26 Globala insatser för mänsklig säkerhet
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
ap.28 Kapacitetsutveckling och utbyten
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande tematisk strategi.
Av tilldelade medel får 71 700 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.30 Multilaterala utvecklingsbanker, fonder och skuldavskrivningar
Av medlen får följande stöd för 2016 utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition. Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 18 december 2015 (UD2015/12406/MU).
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Afrikanska utvecklingsfonden (AfDF) MDRI | 68 790 071 | UD2015/10539/MU |
Internationella utvecklingsfonden (IDA) MDRI | 176 680 000 | UD2015/10540/MU |
Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD) GCI | 43 626 849 | UD2015/10536/MU |
Asiatiska utvecklingsfonden (AsDF) | 132 594 000 | UD2015/10530/MU |
Av medlen får högst 5 061 250 Unit of Accounts (UA) av bidraget för 2016 till Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB) GCI-VI utbetalas efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet (UD2015/10398/MU).
Av medlen får högst 208 000 Unit of Accounts (UA) av kapitalhöjningen för 2016 till Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB) med anledning av Sydsudans medlemskap utbetalas efter rekvisition. Diarienummer för ärendet (UF2014/79438/UD/MU).
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar. Av tilldelade medel får 1 224 487 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.31 Multilaterala och internationella organisationer och fonder
Av medlen får följande stöd för 2016 utbetalas till nedanstående organisationer efter rekvisition. Villkoren för stöd till respektive organisation framgår av regeringens beslut den 18 december 2015 (UD2015/12406/MU) och regeringens beslut om ändring av villkoren den 31 mars 2016 (UD2016/05981/USTYR).
Organisation | Med belopp om högst (kronor) | Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet |
Gavi vaccinalliansen (GAVI) | 300 000 000 | UD2015/10274/MU |
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) | 50 000 000 | UD2015/10276/MU |
FN:s enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter (UN Women) | 90 000 000 | UD2015/10277/MU |
FN:s samlade program mot hiv och aids (UNAIDS) | 200 000 000 | UD2015/10279/MU |
FN:s kapitalutvecklingsfond (UNCDF) | 25 000 000 | UD2015/10280/MU |
FN:s befolkningsfond (UNFPA) | 504 000 000 | UD2015/10283/MU |
FN:s barnfond (UNICEF) | 525 000 000 | UD2015/10285/MU |
FN:s organ mot narkotika och brottslighet (UNODC) | 37 000 000 | UD2015/10287/MU |
FN:s fredsbyggande fond (PBF) | 57 600 000 | UD2015/10564/SP |
FN:s organ för katastrofriskreducering (UNISDR) | 15 000 000 | UD2015/10290/MU |
FN:s kontor för humanitärt bistånd (UNOCHA) | 125 000 000 | UD2015/10288/MU |
FN:s utvecklingsprogram (UNDP) | 65 000 000 | UD2015/10281/MU |
Världslivsmedelsprogrammet (WFP) | 600 000 000 | UD2015/10270/MU |
Gröna klimatfonden (GCF) | 400 000 000 | UD2015/10545/MU |
Anpassningsfonden (AF) | 150 000 000 | UD2015/10542/MU |
Globala miljöfaciliteten (GEF) | 125 535 000 | UD2015/10546/MU |
Globala Fonden (GFATM) | 550 000 000 | UD2015/10396/MU |
Internationella finansieringsfaciliteten för immunisering (IFFIm) | 18 410 000 | UD2015/10548/MU |
Fonden för de minst utvecklade länderna (LDCF) | 100 000 000 | UD2015/10553/MU |
Montrealprotokollet (MLF) | 13 000 000 | UD2015/10555/MU |
Världsbanken - Scaling Up Renewable Energy Program in Low Income Countries (SREP) | 20 000 000 | UD2015/10556/MU |
Internationella institutet för demokrati och fria val (IDEA) | 36 210 000 | UD2015/10266/FMR |
Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) | 50 000 000 | UD2015/10497/FMR |
Världshandelsorganisationen - Advisory Centre on WTO Law (ACWL) | 2 800 000 | UF2012/33338/UD/IH |
Biståndskommittén vid organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD-DAC) | 6 800 000 | UD2015/10626/USTYR |
Av medlen får högst 50 690 000 euro av bidraget för 2016 till Europeiska utvecklingsfonden (EUF) utbetalas efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet (UD2015/11024/EU).
Av medlen får högst 71 689 euro av bidraget till Ökenkonventionen (UNCCD) utebetalas efter rekvisition. Diarienummer för samlingsärende för organisationsstödet (UD2015/10559/MU).
Utöver ovanstående stöd utbetalas medel i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) fattar. Av tilldelade medel får 1 045 945 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.32 Forskningssamarbete
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi för Sidas stöd till forskningssamarbete.
Av tilldelade medel får 130 632 000 kronor användas först efter beslut av regeringen.
ap.33 Strategiskt inriktade bidrag
Medlen utbetalas i enlighet med de beslut som regeringen eller Regeringskansliet (Utrikesdepartementet respektive Miljö- och energidepartementet) fattar.
1:2 | Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 1 050 445 |
ap.1 | Sida (ram) | 1 050 445 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Sida
Av medlen får 5 000 000 kronor användas för stöd till icke ODA-länder.
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
1:11 | Samarbete inom Östersjöregionen (Ramanslag) |
Disponeras av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete | 64 000 |
ap.3 | Samarbete med Ryssland (ram) | 64 000 |
Villkor för anslag 1:11
ap.3 Samarbete med Ryssland
Medlen ska användas i enlighet med gällande strategi eller motsvarande.
Sida ska undvika att teckna större och/eller längre avtal mot slutet av en strategiperiod. Målet är att minst 50 respektive 75 procent av nuvarande årsvolym ska vara ointecknad ett respektive två år efter det att strategin löper ut. Tre år efter att strategin löper ut ska hela den genomsnittliga årsvolymen vara ointecknad. I de fall avsteg från ovan behöver göras krävs regeringsbeslut.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2016 | Indrag av anslagsbelopp |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2016 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Biståndsverksamhet | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 0 | Inget | 0 |
ap.6 | 0 | Inget | 0 |
ap.7 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 0 | Inget | 0 |
ap.13 | 0 | Inget | 0 |
ap.14 | 0 | Inget | 0 |
ap.15 | 0 | Inget | 0 |
ap.16 | 0 | Inget | 0 |
ap.17 | 0 | Inget | 0 |
ap.23 | 0 | Inget | 0 |
ap.26 | 0 | Inget | 0 |
ap.28 | 0 | Inget | 0 |
ap.30 | 0 | Inget | 0 |
ap.31 | 600 000 | Inget | 0 |
ap.32 | 0 | Inget | 0 |
ap.33 | 0 | Inget | 0 |
1:2 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) | |||
ap.1 | 31 513 | 3 % | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 5 Internationell samverkan
Anslag/ap | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:11 Samarbete inom Östersjöregionen | |||||
ap.3 | 110 000 | 45 500 | 45 500 | 19 000 | 2019 |
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Anslag/ap | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:1 Biståndsverksamhet | |||||
ap.1 | 845 072 | 638 021 | 207 051 | 0 | 2027 |
ap.2 | 103 287 | 61 506 | 41 781 | 0 | 2027 |
ap.5 | 2 347 421 | 1 073 354 | 519 392 | 754 675 | 2027 |
ap.6 | 3 051 648 | 1 240 137 | 1 237 570 | 573 940 | 2027 |
ap.7 | 863 851 | 418 857 | 263 237 | 181 756 | 2027 |
ap.9 | 8 600 000 | 4 642 137 | 2 839 076 | 1 118 787 | 2027 |
ap.13 | 1 502 350 | 622 738 | 623 945 | 255 667 | 2027 |
ap.14 | 1 690 143 | 618 897 | 583 745 | 487 500 | 2027 |
ap.15 | 2 385 932 | 805 843 | 756 575 | 823 513 | 2027 |
ap.16 | 1 408 453 | 433 920 | 488 279 | 486 254 | 2027 |
ap.17 | 1 220 659 | 599 081 | 406 070 | 215 508 | 2027 |
ap.23 | 2 666 671 | 932 478 | 938 683 | 795 510 | 2027 |
ap.26 | 281 691 | 194 701 | 86 990 | 0 | 2027 |
ap.28 | 985 917 | 346 132 | 317 301 | 322 484 | 2027 |
ap.30 | 28 016 399 | 3 912 819 | 4 579 815 | 19 445 144 | 2027 |
ap.31 | 17 300 000 | 2 808 025 | 2 852 813 | 11 630 085 | 2027 |
ap.32 | 2 816 906 | 598 392 | 608 262 | 1 610 252 | 2027 |
ap.33 | 370 000 | 352 700 | 7 000 | 3 500 | 2027 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:1 Biståndsverksamhet ap. 30, 31 och 33 avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter följande budgetår som ingås av regeringen eller Regeringskansliet. De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingår rapporteras till Sida för införande och redovisning i Sidas årsredovisning.
De ekonomiska åtaganden som regeringen eller Regeringskansliet ingått med stöd av bemyndiganderamar som tilldelats tidigare år övertas av Sida för införande och redovisning i Sidas årsredovisning.
Beloppen i kolumnerna "Infriade åtaganden" anger endast hur fördelningen av utgifterna beräknas bli under respektive period.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 70 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 27 000 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | |
- varav SPECIAL |
Villkor
- varav SPECIAL
En obegränsad kredit för infriande av garantier som ställts ut av myndigheten. Sida ska informera Regeringskansliet (Utrikesdepartementet och Finansdepartementet) innan kreditutrymmet utnyttjas.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2016-01-25 | 87 537 |
2016-02-25 | 87 537 |
2016-03-25 | 87 537 |
2016-04-25 | 87 537 |
2016-05-25 | 87 537 |
2016-06-25 | 87 537 |
2016-07-25 | 87 537 |
2016-08-25 | 87 537 |
2016-09-25 | 87 537 |
2016-10-25 | 87 537 |
2016-11-25 | 87 537 |
2016-12-25 | 87 538 |
Summa | 1 050 445 |
1:2 ap.1 | Sida |
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Med undantag från bestämmelserna i förordningen (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning medges Sida att överföra medel till konton som öppnas/innehas i utländska banker av utlandsmyndigheter. Eventuell räntegottgörelse avseende detta konto ska bokföras på inkomsttitel 2811, Övriga inkomster av statens verksamhet. Kravet i 21 f § förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring att hantera inkommande och utgående fakturor elektroniskt tillämpas inte på myndigheter inom utrikesrepresentationen.
Utan hinder av den begränsning som följer av 4 § andra stycket avgiftsförordningen (1992:191) får Sida ta ut avgifter för varor och tjänster med stöd av 4 § första stycket, för upplåtande av lediga lokaler på Valhallavägen (Stockholm) till hyresgäst fram till och med juli 2016.
ÖVRIGA BESTÄMMELSER
Sida ska för respektive garantityp redovisa garantiåtaganden i enlighet med Riksgäldskontorets rekommendationer om gemensam kostnads- och riskredovisning (dnr 2004/641).