
103 51 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2014 för Försäkringskassan och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål för Försäkringskassan
- Försäkringskassan ska verka för en väl fungerande sjukskrivningsprocess som präglas av att rätt person får rätt åtgärd i tid så att fler personer återfår arbetsförmågan och ges förutsättningar att återgå i arbete. Därigenom ska Försäkringskassan bidra till det övergripande målet om att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå.
- Försäkringskassan ska effektivisera kontrollen av assistansersättningen, effektivisera handläggningen och förbättra utredningarnas kvalitet samt öka kvaliteten och säkerheten i besluten, särskilt i det första beslutet av assistansersättningen. Myndigheten ska vidareutveckla it-stödet för assistansersättningen för att effektivisera beslutsstöd, kontroll och informationsförsörjning.
- Försäkringskassans information ska ge föräldrar goda kunskaper om föräldraförsäkringens regelverk och därmed skapa förutsättningar för valfrihet, ett jämställt föräldraskap och makt över livssituationen.
- Försäkringskassan ska verka för att särlevande föräldrar har goda kunskaper om försörjningsansvar och möjligheterna att reglera underhåll för barn på egen hand samt om möjligheterna till samarbetssamtal som finns på kommunal nivå.
- Försäkringskassan ska åtnjuta medborgarnas förtroende och bidra till en hög tilltro till socialförsäkringen.
- Försäkringskassans verksamhet ska präglas av en god service och en hög kvalitet i tillämpningen av socialförsäkringen så att rätt person får rätt ersättning i tid.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målen.
Beträffande målet inom assistansersättningen ska Försäkringskassan också redovisa hur myndigheten utifrån sin kompetens och sitt myndighetsansvar utformat styrformer som innebär att beslut och utbetalningar av assistansersättningen förbättras.
3 | Uppdrag |
De regeringsuppdrag som tas upp i regleringsbrevet kan enligt särskild överenskommelse mellan Socialdepartementet och Försäkringskassan rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges nedan.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Efterhandskontroller inom tandvården
Försäkringskassan ska göra en bred kontroll av ärenden där det betalats ut ersättning från det statliga tandvårdsstödet, utöver allmänt eller särskilt tandvårdsbidrag. Kontrollen ska göras så att det går att dra statistiskt säkerställda slutsatser av omfattningen av felaktiga utbetalningar inom det statliga tandvårdsstödet enligt vad som anges av rapport 2013:5, Försäkringskassans efterhandskontroller av tandvårdsstödet, framtagen av Inspektionen för socialförsäkringen. Försäkringskassan ska också göra en analys av de uppgifter som kommer fram i kontrollen. Av analysen ska orsaken till att ersättning betalats ut felaktigt framgå. Av redovisningen ska också framgå i vilken omfattning de felaktiga utbetalningarna kan hänföras till offentliga respektive privata vårdgivare. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Resultatindikatorer för mål om stabil och låg sjukfrånvaro
Målet för utgiftsområde 10 är att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå. Det innebär mer specifikt att:
- sjukfrånvaron inte ska variera mer än inom ramen för normala säsongsvariationer,
- osakliga regionala skillnader i sjukfrånvaron inte ska förekomma,
- nivån på sjukfrånvaron ska vara i linje med motsvarande system och förmåner inom EU och OECD.
Försäkringskassan ska föreslå resultatindikatorer för att bedöma måluppfyllelsen. I uppdraget ingår att utveckla indikatorer som kan bedöma myndighetens bidrag till måluppfyllelsen. Framtagande av indikatorer ska ske i samarbete med Socialdepartementet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Uppföljning av sjukfrånvarons utveckling
Försäkringskassan ska följa upp och analysera sjukfrånvarons utveckling. Försäkringskassan ska särskilt analysera inflödet till sjukpenning och sjukfallens varaktighet, samt följa upp de försäkrade vid de olika tidsgränserna i sjukförsäkringen. Dessutom ska utvecklingen av nybeviljandet av sjukersättning och aktivitetsersättning särskilt analyseras. Arbetsförmedlingen ska bistå Försäkringskassan med relevant statistik i uppföljningen av de personer som omfattas av samarbetet mellan myndigheterna. En plan för uppföljningen under 2014 ska utarbetas i samråd med Socialdepartementet. Planen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2014.
Samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om tidiga och aktiva insatser
Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska i samarbete vidareutveckla metoder och arbetssätt för de personer som har ersättning från sjukförsäkringen där insatser bedöms nödvändiga för att stödja den enskildes återgång eller inträde i arbetslivet. Genom införandet av rehabiliteringskedjan har behovet av tidiga och aktiva insatser under sjukskrivningsprocessen betonats. Sådana insatser ska bidra till att rusta människor att återgå i arbete, skapa fler vägar tillbaka till arbetsmarknaden och förkorta tiden i sjukförsäkringen.
I samarbetet ingår att särskilt stödja unga med aktivitetsersättning som har behov av arbetslivsinrikad rehabilitering eller samordnande rehabiliteringsinsatser. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska även genom sin samverkan med andra relevanta aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet verka för att unga med aktivitetsersättning ska uppnå eller förbättra sin arbetsförmåga.
Samarbetet ska bidra till att klargöra ansvarsfördelningen mellan myndigheterna och öka tryggheten för den enskilde i de situationer där den enskilde har behov av stöd från båda myndigheterna för återgång i arbete.
Myndigheterna ska redovisa vidtagna åtgärder och resultat av dessa åtgärder samt finansiering och kostnader inom respektive myndighet. En delredovisning ska lämnas senast den 1 augusti 2014. En samlad redovisning för 2014 ska lämnas senast den 28 februari 2015. Båda återrapporteringarna ska lämnas till Regeringskansliet (Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet).
Säkerställ att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs
Försäkringskassan ska under en sjukperiod fortlöpande utreda individens möjligheter till rehabilitering samt bedöma arbetsförmågan och rätten till ersättning inom sjukförsäkringen. Försäkringskassan ska säkerställa att den försäkrades rehabiliteringsbehov utreds i god tid innan den försäkrade når den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Försäkringskassan ska redovisa hur detta har säkerställts. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Stödja samordningsförbundens verksamhet
Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen ska tillsammans stödja utvecklingen av samordningsförbundens verksamhet inom ramen för finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Arbetet ska ske i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting. Myndigheterna ska redovisa de åtgärder som vidtagits för att stödja samordningsförbundens verksamhet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Uppföljning av finansiell samordning
Försäkringskassan ska redovisa hur medel avsatta för finansiell samordning enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser samt Finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården har använts. Försäkringskassan ska redovisa målgrupper, insatser och resultat av respektive verksamhet. Vidare ska Försäkringskassan göra en systematisk kartläggning av samordningsförbundens verksamhet utifrån förekomsten av insatser på struktur- och individnivå. En delredovisning ska lämnas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 augusti 2014 och uppdraget ska slutredovisas senast den 28 februari 2015.
Systematisk kartläggning av landstingens arbete med sjukskrivningsfrågan
För att stimulera landstingen att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet i hälso- och sjukvården, och för att utveckla sjukskrivningsprocessen, har staten under en rad år gett hälso- och sjukvården ekonomiska incitament. För att få ökad kunskap om hur sjukskrivningsfrågorna hanteras idag ska Försäkringskassan och Socialstyrelsen i samarbete göra en systematisk kartläggning av hur de olika landstingen arbetar med sjukskrivningsfrågan på olika nivåer inom hälso- och sjukvården. I detta arbete ingår exempelvis att kartlägga:
- omfattningen på utbildning i försäkringsmedicin,
- om sjukskrivningsprocessen ingår i landstingens ledningssystem på vårdgivare- och verksamhetsnivå,
- om sjukskrivningsfrågan är integrerad i det löpande linjearbetet eller drivs i projektform.
Myndigheterna ska också analysera och klargöra faktorer som bedöms ha betydelse för i vilken omfattning sjukskrivningsfrågan blir en integrerad del på olika nivåer inom hälso- och sjukvården. Myndigheterna ska vid behov samråda med Sveriges Kommuner och Landsting. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting
Försäkringskassan har ansvar för att följa upp, beräkna och betala ut ersättning enligt följande överenskommelser som slutits mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting:
- Åtgärder för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015, den s.k. sjukskrivningsmiljarden,
- Fördjupade medicinska utredningar 2014-2015, samt
- Pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2014.
Försäkringskassan ansvarar för att:
- följa upp villkoren i överenskommelserna samt efter samråd med SKL, och med Socialstyrelsen avseende villkor 2 i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden, besluta om vilka redovisningskrav som ska ställas på landstingen,
- bedöma om villkoren uppfyllts av landstingen,
- beräkna och besluta om storleken på de medel som respektive landsting kvalificerar sig för inom ramen för överenskommelserna samt svara för utbetalning av medel till respektive landsting,
- redovisa månadsstatistik på landstingsnivå för antalet sjukpenningdagar (netto) upp till 2,5 år, samt möjliggöra för respektive landsting att löpande följa sjukfrånvarons utveckling och de två måluppfyllelserna i enlighet med den rörliga ersättningen i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden.
Försäkringskassan ska också, i enlighet med överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden för 2014-2015, samverka med hälso- och sjukvårdens representanter och SKL i arbetet med ett utökat elektroniskt informationsutbyte mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan i enlighet med villkor 5 i överenskommelsen. På motsvarande sätt ska Försäkringskassan samverka med hälso- och sjukvårdens representanter och SKL i arbetet med överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar 2014-2015 avseende att utreda, specificera och utveckla tjänstekontrakt och applikationer för intyg för kompletterande försäkringsmedicinska utredningar, dvs. aktivitetsförmågeutredningar, teamutredningar och särskilda läkarutlåtanden.
I samband med landstingens redovisning av underlag till Försäkringskassan ska Försäkringskassan sammanställa landstingens underlag och resultat avseende villkor 1, 2, 3 och 4 i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden och lämna en redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 16 februari 2015. I samband med utbetalningen av medel till landstingen ska Försäkringskassan också sammanställa landstingens underlag och resultat och lämna en samlad redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet).
Kunskapsöversikter beträffande arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom
Försäkringskassan ska redovisa hur de kunskapsöversikter som Statens beredning för medicinsk utvärdering redovisat beträffande arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom har spridits och kunnat tas tillvara inom myndigheten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Bostadstillägg - övergången till beslut som gäller tills vidare
Försäkringskassan ska redovisa hur övergången till beslut om bostadstillägg som gäller tills vidare har påverkat kvaliteten i besluten och effektiviteten i handläggningen. Försäkringskassan ska också redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra kvaliteten och effektiviteten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken
Försäkringskassan ska presentera de sedan tidigare framtagna indikatorerna för utgiftsområdet Ekonomisk trygghet för familjer och barn, inklusive den under 2012 framtagna kompletteringen avseende det absoluta måttet på låg ekonomisk standard. Indikatorerna ska baseras på de mest aktuella HEK-siffrorna (undersökning om hushållens ekonomi) och med en framskrivning för ett år.
Försäkringskassan ska även redovisa framtagna indikatorer för att mäta måluppfyllelsen avseende valfrihet och makt över livssituationen för alla barnfamiljer. Framtagandet av indikatorer sker i samarbete med Socialdepartementet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast i juni 2014.
Kartläggning av överskuldsättning och analys av indrivnings- och återkravsregler
Försäkringskassan ska kartlägga förekomsten av offentligrättsliga fordringar gentemot enskilda till följd av återkrav och återbetalning av bostadsbidrag och underhållsstöd. Försäkringskassan ska även analysera hur indrivnings- och återkravsregler skiljer sig åt avseende förutsättningarna att ta hänsyn till enskildas skuldsättningssituation och betalningsförmåga. Analysen ska i den mån det är möjligt relatera förekomsten av skulder till dels individer (kön, ålder, m.m), dels hushållstyper, samt även i förhållande till förekomst av skuldsättning inom respektive förmån. Denna del av uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 januari 2015.
Försäkringskassan ska mot bakgrund av kartläggningen föreslå eventuella åtgärder för att undvika eller begränsa överskuldsättning. Vidare ska Försäkringskassan redovisa hur omfattningen av enskildas skuldsättning inom socialförsäkringen har utvecklats över tid. Denna del av uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 juni 2015.
Övriga uppdrag
Prognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2014–2018 i Hermes senast vid följande prognostillfällen under 2014:
- 16 januari
- 21 februari
- 5 maj
- 28 juli
- 27 oktober
Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från Ekonomistyrningsverket.
Vid prognostillfällena ska följande redovisas, om inte annat anges:
- belastning på samtliga anslag och anslagsposter redovisat totalt samt fördelat per månad (redovisas inte den 16 januari),
- prognostiserat utfall för 2014 för samtliga anslag och anslagsposter, redovisat totalt samt fördelat per månad,
- förklaring och analys till förändringar i prognos och utfall med hjälp av makro- och volymförändringar, och
- beskrivningar av eventuella förändringar av prognosmodeller.
Felaktiga utbetalningar
Försäkringskassan ska redovisa hur myndigheten arbetar med att förebygga fel och säkerställa att felaktiga utbetalningar inte görs och bidragsbrott motverkas.
I redovisningen ska ingå:
- vilka åtgärder myndigheten har vidtagit för att minska oavsiktliga fel från handläggarna eller den sökande,
- hur myndigheten arbetar med att stärka kontrollperspektivet i den ordinarie handläggningen (och vilka behov myndigheten ser att stärka detta arbete),
- hur myndigheten arbetar med att utveckla smarta kontrollsystem.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Effektiv administration av socialförsäkringen
Försäkringskassan ska redovisa utvecklingen av myndighetens samlade effektivitet för 2014. Försäkringskassan ska även rapportera genomförda åtgärder i syfte att förbättra effektiviteten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet senast i årsredovisningen för 2014.
Jämställdhetsintegrering
Försäkringskassan ska bedriva ett utvecklingsarbete i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Genomförandet ska i huvudsak ske i enlighet med Försäkringskassans plan för jämställdhetsintegrering (dnr S2013/6368/SF). Redovisningen ska innehålla en redogörelse av genomförda aktiviteter, inklusive en ekonomisk redovisning, samt beskriva på vilket sätt erhållna kunskaper och erfarenheter från utvecklingsarbetet ska tillvaratas i myndighetens verksamhet efter 2014.
Försäkringskassan får för uppdragets genomförande använda 5 000 000 kronor. Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen betalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2014. Medel som inte har förbrukats ska återbetalas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2015. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet, med kopia till Utbildningsdepartementet) senast den 31 mars 2015.
Digital samverkan
Försäkringskassan ska redogöra för hur myndigheten arbetar för att nå målen i regeringens strategi för en digitalt samverkande förvaltning Med medborgaren i centrum – Regeringens strategi för en digitalt samverkande statsförvaltning (dnr N2012/6402/ITP). Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Samverkan med Pensionsmyndigheten
Försäkringskassan ska tillsammans med Pensionsmyndigheten redovisa hur samverkan mellan myndigheterna har fungerat och hur myndigheterna planerar den framtida samverkan. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 28 februari 2015.
Övriga uppdrag utan återrapporteringskrav
Information om arbetsplatsnära stöd
Försäkringskassan ska efter samråd, i relevanta delar, med Arbetsmiljöverket och andra berörda myndigheter och samhällsaktörer, utarbeta informationsmaterial för arbetsgivare om det arbetsplatsnära stödet. Det informationsmaterial som utarbetas ska anpassas till arbetsgivare och vid behov även till andra aktörer såsom sjukvårdens personal, handläggare på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och tjänstemän i socialtjänsten.
Förberedelse inför nästa programperiod 2014-2020 för EU:s sammanhållningspolitik
Försäkringskassan ska bistå Regeringskansliet i förberedelserna av programperioden 2014-2020 för EU:s sammanhållningspolitik som omfattar Europeiska socialfonden och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Myndigheten ska utifrån sitt ansvarsområde även bistå regionala aktörer i deras arbete med att utforma förslag till regionala handlingsplaner respektive regionala program inom dessa fonder. Försäkringskassan ska göra förberedelser för sin medverkan i genomförandet av socialfondsprogram för perioden 2014-2020.
Analys och beräkningar av kostnader för fördjupade medicinska utredningar och för behandlingar inom rehabiliteringsgarantin
Landstingen ersätts för utfärdande av fördjupade medicinska utredningar som Försäkringskassan beställer (särskilt läkarutlåtande, teambaserad utredning, aktivitetsförmågeutredning) och för behandlingarna som ingår i rehabiliteringsgarantin (kognitiv beteendeterapi, multimodal rehabilitering). Socialstyrelsen ska analysera och beräkna vilka faktiska kostnader som landstingen har för dessa utredningar och behandlingar. Försäkringskassan ska bistå Socialstyrelsen i detta arbete.
I uppdraget ingår att redogöra för tidsåtgången för respektive utredning och behandling, dvs. tidsåtgången för läkare och övrig personal att genomföra och administrera fördjupade medicinska utredningar och behandlingar som omfattas av rehabiliteringsgarantin. I uppdraget ingår även att ta ställning till hur dagens ersättningar förhåller sig till de faktiska kostnader som landstingen har för dessa utredningar och behandlingar.
Tidigare givna uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Uppdrag till Försäkringskassan och Inspektionen för arbetslöshetsföräkring om införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå | 2009/2024/SF samt regleringsbrev för 2010 | Kvartalsvis |
Rehabiliteringsinsatser i samarbete med Arbetsförmedlingen | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Uppföljning av finansiell samordning | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Förenklad jämställdhetsbonus | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Uppföljning av kontroller inom den tillfälliga föräldrapenningen | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Samverkan med Pensionsmyndigheten | Regleringsbrev för 2013 | 24 februari 2014 |
Felaktiga utbetalningar | Regleringsbrev för 2013 | 3 mars 2014 |
Effektiv administration av socialföräkringen | Regleringsbrev för 2013 | 3 mars 2014 |
Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för "En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016" | S2011/8810/FST (delvis), S2012/2288/SF, S2012/5883/FST (delvis) | 15 mars 2013, 2014, 2015 och 2016 |
Uppdrag om pilotverksamhet för vidareutveckling av metoder och verktyg för bedömning av arbetsförmåga | S2013/3626/SF (delvis) | 2 maj 2014 |
Uppdrag angående projektverksamhet och utvärdering av nya former av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser | S2013/6630/SF (delvis) | 1 augusti 2014, 1 augusti 2015 och 2 april 2016 |
Uppdrag att analysera förändringar av sjukfrånvarons nivå | S2013/5798/SF (delvis) | 14 november 2014 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
1:4 | Tandvårdsförmåner (Ramanslag) |
Disponeras av Socialstyrelsen | 8 500 |
ap.4 | Kompetenscentrum på tandvårdsområdet (ram) | 8 500 |
Disponeras av Försäkringskassan | 5 676 040 |
ap.1 | Statligt tandvårdsstöd (ram) | 5 676 040 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Statligt tandvårdsstöd
Anslagsposten får användas för tandvårdsförmåner enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken och lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.
ap.4 Kompetenscentrum på tandvårdsområdet
Socialstyrelsen disponerar anslagsposten för ekonomiskt stöd till kompetenscentrum på tandvårdsområdet. Högst 8 000 000 kronor får utbetalas till olika kompetenscentrum.
Av medlen ska Socialstyrelsen utbetala 500 000 kronor, engångsvis efter rekvisition, till Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM) för finansiering av Dentala Material Norden (nordisk produktdatabas för dentala biomaterial).
1:7 | Sjukvård i internationella förhållanden (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 658 025 |
ap.1 | Sjukvård i internationella förhållanden (ram) | 658 025 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Sjukvård i internationella förhållanden
Anslagsposten får användas för vårdförmåner enligt rådets förordning (EEG) nr 1408/1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen och förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen, lagen (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och gällande överenskommelser om social trygghet som Sverige tecknat med andra länder.
4:3 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 366 995 |
ap.1 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (ram) | 366 995 |
Villkor för anslag 4:3
ap.1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning
Anslagsposten får användas för bilstöd till personer med funktionsnedsättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4:4 | Kostnader för statlig assistansersättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 23 235 000 |
ap.1 | Kostnader för statlig assistansersättning (ram) | 23 235 000 |
Villkor för anslag 4:4
ap.1 Kostnader för statlig assistansersättning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig assistansersättning till vissa personer med funktionshinder enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt förordningen (1993:1091) om assistansersättning.
Inkomster från kommunerna avseende assistansersättning för de första 20 timmarna per vecka tillgodoförs och särredovisas under detta anslag.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
1:1 | Sjukpenning och rehabilitering m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 32 500 326 |
ap.5 | Boendetillägg (ram) | 122 000 |
ap.7 | Högkostnadsskydd för arbetsgivare (ram) | 83 000 |
ap.8 | Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall (ram) | 81 000 |
ap.15 | Närståendepenning (ram) | 162 602 |
ap.16 | Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning (ram) | 15 000 |
ap.17 | Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning (ram) | 130 000 |
ap.18 | Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning (ram) | 2 826 000 |
ap.19 | Rehabiliteringspenning (ram) | 1 292 000 |
ap.20 | Arbetshjälpmedel m.m. (ram) | 168 000 |
ap.21 | Sjukpenning (ram) | 27 620 724 |
Villkor för anslag 1:1
ap.5 Boendetillägg
Anslagsposten får användas för boendetillägg enligt socialförsäkringsbalken.
ap.7 Högkostnadsskydd för arbetsgivare
Anslagsposten får användas för ersättning för vissa kostnader för sjuklön enligt lagen (1991:1047) om sjuklön.
ap.8 Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall
Anslagsposten får användas för sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall enligt socialförsäkringsbalken.
ap.15 Närståendepenning
Anslagsposten får användas för närståendepenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.16 Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 15 671 657 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om -671 657 kronor.
ap.17 Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 127 870 380 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om 2 129 620 kronor.
ap.18 Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 2 593 895 793 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om 232 104 207 kronor.
ap.19 Rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för rehabiliteringspenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
Försäkringskassan får använda anslagsposten för ersättning för skada orsakad av deltagare i arbetslivsinriktad rehabilitering enligt förordningen (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsakad av deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program eller arbetslivsinriktad rehabilitering m.m.
ap.20 Arbetshjälpmedel m.m.
Anslagsposten får användas för arbetshjälpmedel, läkarutlåtanden och läkarundersökningar, särskilt bidrag samt resor till och från arbetet.
ap.21 Sjukpenning
Anslagsposten får användas för sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt för de utgifter som kan uppkomma med anledning av vissa bestämmelser i sjuklönesystemet (s.k. sjuklönegaranti och särskilt högriskskydd), samt för utgifter för avskrivning av studielån avseende sjukperioder enligt studiestödslagen (1999:1395).
1:2 | Aktivitets- och sjukersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 52 027 832 |
ap.5 | Aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 40 548 116 |
ap.6 | Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 4 772 430 |
ap.7 | Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 28 625 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 6 678 661 |
Villkor för anslag 1:2
ap.5 Aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för aktivitetsersättning och sjukersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.6 Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för bostadstillägg enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.7 Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för ersättning för särskilda insatser för personer med tre fjärdedels sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 6 933 114 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om -254 453 000 kronor.
1:3 | Handikappersättningar (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 1 377 080 |
ap.1 | Handikappersättningar (ram) | 1 377 080 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Handikappersättningar
Anslagsposten får användas för handikappersättningar enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:4 | Arbetsskadeersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 649 863 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta (ram) | 279 000 |
ap.5 | Arbetsskadelivränta (ram) | 3 370 863 |
Villkor för anslag 1:4
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 268 238 501 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om 10 761 499 kronor.
ap.5 Arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för utgifter för de arbetsskadeersättningar som omfattar förmåner enligt 40, 41, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken och motsvarande äldre bestämmelser.
Regeringen bemyndigar Försäkringskassan att från och med den 1 januari 2014 räkna om livräntor från frivilliga yrkesskadeförsäkringen med den procentsats som motsvarar förändringen av prisbasbeloppet mellan 2013 och 2014.
1:5 | Ersättning för kroppsskador (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 40 828 |
ap.3 | Ersättning för kroppsskador (ram) | 39 500 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för ersättning för kroppsskador (ram) | 1 328 |
Villkor för anslag 1:5
ap.3 Ersättning för kroppsskador
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättningar inom det statliga personskadeskyddet och krigsskadeersättning till sjömän enligt 43, 44, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre bestämmelser.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för ersättning för kroppsskador
Anslagsposten får användas för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 1 130 188 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om 197 812 kronor.
1:6 | Bidrag för sjukskrivningsprocessen (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 114 500 |
ap.1 | Rehabiliteringsgarantin (ram) | 885 000 |
ap.3 | Finansiell samordning genom samordningsförbund (ram) | 280 000 |
ap.4 | Finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården (ram) | 30 000 |
ap.5 | Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen (ram) | 738 000 |
ap.7 | Effektiv sjukskrivningsprocess (ram) | 36 500 |
ap.8 | Arbetsplatsnära stöd (ram) | 30 000 |
ap.9 | Försäkringsmedicinska utredningar (ram) | 115 000 |
ap.10 | Bidrag till hälso- och sjukvården (ram) | 1 000 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 4 000 |
ap.2 | Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen (ram) | 4 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.1 Rehabiliteringsgarantin
Högst 750 000 000 kronor av anslagsposten får användas för rehabiliteringsgarantin inom hälso- och sjukvården i enlighet med överenskommelsen (dnr S2013/8820/SF) som träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Därav får högst 25 000 000 kronor användas för att finansiera forskning, implementering, utvärdering och utredning kopplat till rehabiliteringsgarantin. Anslagsposten får även användas för utbetalningar som avser det fjärde kvartalet 2013 för rehabiliteringsgarantin inom hälso-och sjukvården i enlighet med överenskommelsen (dnr S2012/8771/SF) som träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting.
Anslaget 1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen får även användas för statsbidrag till företagshälsovård med vissa insatser inom rehabiliteringsområdet avseende tid före den 1 januari 2014.
ap.2 Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen
Anslagsposten får användas för att ta fram kunskap om och utveckla sjukskrivningsprocessen. Av anslagsposten får högst 1 000 000 kronor användas för Försäkringskassans informationsmaterial angående det arbetsplatsnära stödet.
ap.3 Finansiell samordning genom samordningsförbund
Anslagsposten får användas för samverkan och finansiell samordning enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. De åtgärder som får finansieras enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser, ska ligga inom de samverkande parternas samlade ansvarsområde. Av resurserna till den finansiella samordningen ska Försäkringskassan bidra med hälften. De medel som Försäkringskassan utbetalar ska utgöra statens samlade andel i finansiell samordning. Av dessa medel får Försäkringskassan använda högst 3 000 000 kronor för administrativa kostnader till följd av arbetet med samordningsförbundens verksamhet.
ap.4 Finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården
Anslagsposten får användas för samverkan och finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. De statliga medlen för finansiell samordning mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvård får användas för åtgärder på samma sätt som i den försöksverksamhet med finansiell samordning mellan socialförsäkring och hälso- och sjukvård som bedrevs under åren 1993-1997 (prop. 1991/92:105).
ap.5 Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Anslagsposten får användas för samverkan inom rehabiliteringsområdet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
ap.7 Effektiv sjukskrivningsprocess
Anslagsposten får användas för projekt- och utvärderingsinsatser av arbetsmetoden Supported Employment.
Högst 1 500 000 kronor får användas av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd för att fördjupa kunskapen om sambandet mellan psykisk ohälsa, arbetsliv och sjukfrånvaro, i enlighet med beslut i budgetpropositionen för 2014 utgiftområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning, anslag 1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen, ap. 7 Effektiv sjukskrivningsprocess.
ap.8 Arbetsplatsnära stöd
Anslagsposten får användas för bidrag till arbetsgivare för köp av s.k. koordinerande insatser i syfte att underlätta för arbetsgivarna att ta sitt rehabiliteringsansvar. Av anslagsposten får högst 500 000 kronor användas för framtagande av Försäkringskassans informationsmaterial angående det arbetsplatsnära stödet.
ap.9 Försäkringsmedicinska utredningar
Anslagsposten får användas för försäkringsmedicinska utredningar i enlighet med överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om fördjupade medicinska utredningar 2014-2015 (dnr S2013/8822/SF) samt överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2014 (dnr S2013/8821/SF).
Försäkringskassan får köpa försäkringsmedicinska utredningar i de fall den allmänna hälso- och sjukvården inte kan bistå Försäkringskassan med sådana utredningar.
ap.10 Bidrag till hälso- och sjukvården
Högst 945 000 000 kronor får användas för utbetalning av bidrag i enlighet med överenskommelen (dnr 2012/8772/SF) mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess och maximalt 50 000 000 kronor disponeras för utbetalning av bidrag i enlighet med överenskommelse (dnr 2013/2074/SF) mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2013.
Högst 3 000 000 kronor får användas av Socialstyrelsen för uppdrag 13 och uppdrag 14 under Hälso- och sjukvård och Folkhälsa i enlighet med Socialstyrelsens regleringsbrev för 2014.
Högst 2 000 000 kronor av anslagsposten får, efter beslut av regeringen, användas för utvärderingsinsatser i arbetet med sjukskrivningar inom hälso- och sjukvården.
2:1 | Försäkringskassan (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 7 869 334 |
ap.1 | Förvaltningsmedel (ram) | 7 869 334 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Förvaltningsmedel
Av anslagsposten får högst 8 900 000 kronor användas för forskning inom socialförsäkringens område.
Av anslagsposten får högst 3 000 000 kronor, efter regeringens beslut (S2008/10484/HS), användas till att samordna ett utvärderingsprogram för tandvårdsstödet.
Försäkringskassan ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Försäkringskassan ska betala totalt 90 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
1:1 | Allmänna Barnbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 25 132 000 |
ap.1 | Allmänna Barnbidrag (ram) | 25 132 000 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Allmänna Barnbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för allmänna barnbidrag, flerbarnstillägg och förlängt barnbidrag enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Anslaget får även användas för tilläggsbelopp vid familjeförmåner enligt rådets förordning nr 883/04 om samordning av de social trygghetssystemen i EU.
1:2 | Föräldraförsäkring (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 38 686 238 |
ap.1 | Jämställdhetsbonus (ram) | 324 046 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning (ram) | 2 737 626 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning (ram) | 636 746 |
ap.9 | Föräldrapenning (ram) | 27 847 869 |
ap.10 | Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning (ram) | 50 716 |
ap.11 | Tillfällig föräldrapenning (ram) | 6 505 583 |
ap.12 | Graviditetspenning (ram) | 583 652 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Jämställdhetsbonus
Anslagsposten får användas för utgifter för jämställdhetsbonus enligt lagen (2008:313) om jämställdhetsbonus.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 2 813 369 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om -75 743 000 kronor.
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 594 553 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om 42 193 000 kronor.
ap.9 Föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.10 Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 56 791 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om -6 075 000 kronor.
ap.11 Tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för tillfällig föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.12 Graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för graviditetspenning enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:3 | Underhållsstöd (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 2 056 000 |
ap.1 | Underhållsstöd (ram) | 2 056 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Underhållsstöd
Anslagsposten får användas för utgifter för underhållsstöd enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Betalningar från bidragsskyldiga föräldrar för lämnat underhållsstöd ska återföras till anslaget.
1:4 | Bidrag till kostnader för internationella adoptioner (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 35 784 |
ap.1 | Bidrag till kostnader för internationella adoptioner (ram) | 35 784 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Bidrag till kostnader för internationella adoptioner
Anslagsposten får användas för utgifter för bidrag till kostnader för internationella adoptioner enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Kostnadsbidrag lämnas för adoptioner som förmedlas enligt en sammanslutning som är auktoriserad enligt lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling.
1:6 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 200 600 |
ap.3 | Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 271 600 |
ap.4 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 2 929 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.3 Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2014 om 289 970 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2011 om -18 370 000 kronor.
ap.4 Vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för vårdbidrag enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:8 | Bostadsbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 4 926 000 |
ap.2 | Bostadsbidrag (ram) | 4 926 000 |
Villkor för anslag 1:8
ap.2 Bostadsbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för bostadsbidrag till barnfamiljer samt till unga som fyllt 18 år men inte 29 år enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2014 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Tandvårdsförmåner | |||
ap.1 | 283 802 | Inget | 0 |
ap.4 | 255 | Inget | 0 |
1:7 Sjukvård i internationella förhållanden | |||
ap.1 | 32 901 | Inget | 0 |
4:3 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning | |||
ap.1 | 17 350 | Inget | 0 |
4:4 Kostnader för statlig assistansersättning | |||
ap.1 | 1 161 750 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2014 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. | |||
ap.5 | 6 100 | Inget | 0 |
ap.7 | 4 250 | Inget | 0 |
ap.8 | 4 050 | Inget | 0 |
ap.15 | 8 050 | Inget | 0 |
ap.16 | 0 | Inget | 0 |
ap.17 | 0 | Inget | 0 |
ap.18 | 0 | Inget | 0 |
ap.19 | 64 600 | Inget | 0 |
ap.20 | 8 400 | Inget | 0 |
ap.21 | 1 310 000 | Inget | 0 |
1:2 Aktivitets- och sjukersättningar m.m. | |||
ap.5 | 1 911 778 | Inget | 0 |
ap.6 | 230 525 | Inget | 0 |
ap.7 | 1 431 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
1:3 Handikappersättningar | |||
ap.1 | 65 700 | Inget | 0 |
1:4 Arbetsskadeersättningar m.m. | |||
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 160 000 | Inget | 0 |
1:5 Ersättning för kroppsskador | |||
ap.3 | 1 975 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||
ap.1 | 0 | 39 000 | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 0 | Inget | 0 |
ap.7 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 0 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Inget | 0 |
2:1 Försäkringskassan | |||
ap.1 | 236 080 | 3 % | 0 |
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2014 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Allmänna Barnbidrag | |||
ap.1 | 1 256 600 | Inget | 0 |
1:2 Föräldraförsäkring | |||
ap.1 | 23 518 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 1 420 893 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Inget | 0 |
ap.11 | 548 752 | Inget | 0 |
ap.12 | 28 683 | Inget | 0 |
1:3 Underhållsstöd | |||
ap.1 | 102 800 | Inget | 0 |
1:4 Bidrag till kostnader för internationella adoptioner | |||
ap.1 | 1 074 | Inget | 0 |
1:6 Vårdbidrag för funktionshindrade barn | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 146 450 | Inget | 0 |
1:8 Bostadsbidrag | |||
ap.2 | 246 300 | Inget | 0 |
4.3.3 | Avslutade anslagsposter |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | Anslagstyp |
1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. | |
ap.1 | ram |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |
ap.6 | ram |
1:6 (2013) Bidrag för arbetet med sjukskrivningar inom hälso- och sjukvård | |
ap.2 (2013) | ram |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||||
ap.1 | 940 000 | 750 000 | 190 000 | 0 | 2016 |
ap.9 | 250 000 | 200 000 | 50 000 | 0 | 2016 |
ap.10 | 2 000 000 | 1 000 000 | 1 000 000 | 0 | 2016 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 1 Rehabiliteringsgarantin och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 9 Försäkringsmedicinska utredningar och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:6 Bidrag för hälso- och sjukvården ap. 10 Bidrag till hälso- och sjukvården och som avser åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 1 970 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 461 240 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | 60 000 |
- varav ÖVRIGT | 60 000 |
Villkor
- varav ÖVRIGT
Krediten ska användas till att finansiera Försäkringskassans betalningar till enskilda personer för sådan vård som de erhållit i ett annat EU/EES-land eller Schweiz samt myndighetens betalningar av utländska leverantörsfakturor som avser vård inom EU/EES och Schweiz där landstinget har kostnadsansvar enligt lag (2013:514) om landstingens och kommunernas kostnadsansvar för viss vård i utlandet.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2014-01-25 | 655 778 |
2014-02-25 | 655 778 |
2014-03-25 | 655 778 |
2014-04-25 | 655 778 |
2014-05-25 | 655 778 |
2014-06-25 | 655 778 |
2014-07-25 | 655 778 |
2014-08-25 | 655 778 |
2014-09-25 | 655 778 |
2014-10-25 | 655 778 |
2014-11-25 | 655 778 |
2014-12-25 | 655 776 |
Summa | 7 869 334 |
2:1 ap.1 | Förvaltningsmedel |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2012 | +/- 2013 | Int. 2014 | Kost. 2014 | +/- 2014 | Ack. +/- utgå. 2014 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Administration av statlig fordran | 0 | 0 | 10 000 | 10 000 | 0 | 0 |
Ersättning från försvaret | 335 | -85 | 2 800 | 3 050 | -250 | 0 |
Ersättning från affärsdrivande verk | 0 | 0 | 900 | 900 | 0 | 0 |
Intäkter från pensionsmyndigheten | 0 | 0 | 342 360 | 342 360 | 0 | 0 |
Tjänsteexport | 1 935 | -700 | 7 000 | 6 000 | 1 000 | 2 235 |
Summa | 2 270 | -785 | 363 060 | 362 310 | 750 | 2 235 |
Avgifter enligt 4 § Avgiftsförordningen | ||||||
Avgifter enligt 4 § Avgiftsförordningen | 0 | 0 | 170 000 | 170 000 | 0 | 0 |
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Försäkringskassan får med undantag av 3 kap. 3 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) använda statens centralkonto i Riksbanken för utbetalningar av aktivitetsstöd enligt förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd, etableringsersättning enligt förordningen (2010:407) om ersättning till vissa nyanlända invandrare samt pensioner och pensionsrelaterade förmåner som Försäkringskassan ombesörjer åt Pensionsmyndigheten enligt förordningen (2002:782) om ansökan och utbetalning av pension m.fl. förmåner och 9 kap. 3 a § lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken under tiden tills medel för utbetalningarna lämnats från Arbetsförmedlingen respektive Pensionsmyndigheten.
Försäkringskassan har redovisningsansvar för de av Pensionsmyndighetens fordringar som Försäkringskassan enligt 9 kap. 3 a § lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken har ansvar för i övrigt. I not till balansräkningen i årsredovisningen och delårsrapporten ska framgå storleken på de utestående fordringar som redovisas hos Försäkringskassan men som avser Pensionsmyndighetens verksamhet.