
S2014/1966/SF
S2014/2108/SF m.fl.
Se bilaga 1
103 51 Stockholm
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2015 för Försäkringskassan och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
Försäkringskassans verksamhet ska vara effektiv och rättsäker samt präglas av en god service och hög tillgänglighet. Socialförsäkringen ska tillämpas korrekt och med hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning i tid. Försäkringskassan ska därigenom ha medborgarnas förtroende och bidra till en hög tilltro till socialförsäkringen.
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål för assistansersättningen
Försäkringskassan ska säkerställa en god kontroll av assistansersättningen för att motverka överutnyttjande. Handläggningen, utredningarna och beslut ska vara likvärdiga över hela landet och hålla hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning. Myndigheten ska vidareutveckla it-stödet för assistansersättningen så att det under året kan börja bidra till den informationsförsörjning som behövs för effektivt beslutsstöd och kontroll.
Mål för sjukförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för en väl fungerande sjukförsäkring. Rätt ersättning ska ges till rätt person. Rätt åtgärder ska ges i rätt tid så att kvinnor och män ges förutsättningar att försörja sig genom förvärvsarbete. Därigenom ska Försäkringskassan, i samverkan med berörda aktörer, bidra till att uppfylla det övergripande målet om att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå.
Mål för föräldraförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassans information ska bidra till att föräldrar får bättre kunskap om föräldraförsäkringens regelverk.
Mål för underhållsstödet
Försäkringskassan ska verka för att särlevande föräldrar har goda kunskaper om försörjningsansvar och möjligheterna att reglera underhåll för barn på egen hand samt om möjligheterna till samarbetssamtal som finns på kommunal nivå.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå vart och ett av målen.
3 | Uppdrag |
Om särskilda skäl föreligger kan de regeringsuppdrag som lämnas i regleringsbrevet, efter överenskommelse mellan Socialdepartementet och Försäkringskassan, rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges för respektive uppdrag.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Orsaker till volymökningar inom assistansersättningen
Försäkringskassan ska analysera och redovisa orsaker till att såväl antalet beviljade timmar per vecka och person som antalet personer inom assistansersättningen ökar. Redovisningen ska vara uppdelad på kön, åldersgrupper och personkrets. Försäkringskassan ska även redogöra för regionala skillnader. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 15 december 2015.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Uppföljning av sjukfrånvarons utveckling
Försäkringskassan ska följa upp och analysera sjukfrånvarons utveckling för kvinnor respektive män. Dessa analyser ska även göras med beaktande av diagnosutvecklingen. Försäkringskassan ska också särskilt analysera inflödet till sjukpenning och sjukfallens varaktighet, samt följa upp situationen för de försäkrade vid de olika tidsgränserna i sjukförsäkringen. Dessutom ska utvecklingen av nybeviljandet av sjukersättning och aktivitetsersättning analyseras, även detta med beaktande av skillnad mellan kvinnor och män samt diagnosutvecklingen.
Arbetsförmedlingen ska bistå Försäkringskassan med relevant statistik i uppföljningen av de personer som omfattas av samarbetet mellan myndigheterna. En plan för uppföljningen under 2015 ska utarbetas i samråd med Socialdepartementet. Planen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 27 februari 2015.
Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning
a) Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska utveckla sitt samarbete vad gäller insatser som bidrar till att den som är sjukskriven återfår arbetsförmågan och kan återgå i arbete. Samverkan ska innefatta aktiva insatser som sker så tidigt som möjligt för de personer som bedöms ha förmåga att tillgodogöra sig aktiva rehabiliteringsinsatser. Insatserna ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för övergång till arbetsmarknaden och förkorta tiden i sjukförsäkringen.
b) Stödet till unga med aktivitetsersättning som har behov av arbetsförberedande insatser, arbetslivsinriktad rehabilitering eller samordnade rehabiliteringsinsatser för att kunna inträda eller återgå till arbetsmarknaden behöver utvecklas. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska bl.a. genom samverkan med andra relevanta aktörer och inom ramen för samordningsförbundens verksamhet verka för att unga med aktivitetsersättning ska uppnå eller förbättra sin arbetsförmåga.
Myndigheterna ska gemensamt redovisa vidtagna åtgärder och resultat av dessa åtgärder samt finansiering och kostnader inom respektive myndighet. Myndigheterna ska även redovisa hur deras samarbete har utvecklats. En delredovisning ska lämnas senast den 18 juni 2015 och uppdraget ska slutredovisas senast den 29 februari 2016 till Regeringskansliet (Socialdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet). I slutredovisningen ska myndigheterna dessutom lämna förslag kring hur arbetet inom samverkan kan utvecklas så att tiderna inom sjukförsäkringen förkortas och fler personer övergår till arbetsmarknaden.
Uppföljning av särskilda insatser för personer med tre fjärdedels sjukersättning och aktivitetsersättning
Försäkringskassan ska redovisa i vilken omfattning personer som har beviljats tre fjärdedels sjukersättning eller aktivitetsersättning har fått särskilda insatser för att möjliggöra en anställning motsvarande den återstående arbetsförmågan. I uppdraget ingår också att redogöra för resultatet av dessa åtgärder. Redovisningen ska vara könsuppdelad. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 29 februari 2016.
Uppföljning av finansiell samordning
Försäkringskassan ska redovisa hur medel avsatta för finansiell samordning enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser samt finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården har använts. Försäkringskassan ska redovisa målgrupper, insatser och resultat. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 29 februari 2016.
Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting
Försäkringskassan har ansvar för att följa upp, beräkna och betala ut ersättning enligt följande överenskommelser som slutits mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting:
- Åtgärder för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015, den s.k. sjukskrivningsmiljarden,
- Fördjupade medicinska utredningar 2014-2015,
- Pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2015, samt
- Rehabiliteringsgarantin 2015.
Försäkringskassan ansvarar för att:
- följa upp villkoren i överenskommelserna samt efter samråd med SKL, och med Socialstyrelsen avseende villkor 2 i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden, besluta om vilka redovisningskrav som ska ställas på landstingen,
- bedöma om villkoren uppfyllts av landstingen,
- beräkna och besluta om storleken på de medel som respektive landsting kvalificerar sig för inom ramen för överenskommelserna samt svara för utbetalning av medel till respektive landsting,
- redovisa månadsstatistik på landstingsnivå för antalet sjukpenningdagar (netto) upp till 2,5 år, samt möjliggöra för respektive landsting att löpande följa sjukfrånvarons utveckling och de två måluppfyllelserna i enlighet med den rörliga ersättningen i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden.
Försäkringskassan ska samverka med hälso- och sjukvårdens representanter och SKL i arbetet med ett utökat elektroniskt informationsutbyte mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan i enlighet med villkor 5 i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden för 2014-2015. På motsvarande sätt ska Försäkringskassan samverka med hälso- och sjukvårdens representanter och SKL i arbetet med överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar 2014-2015 avseende att utreda, specificera och utveckla tjänstekontrakt och applikationer för intyg för kompletterande försäkringsmedicinska utredningar, dvs. aktivitetsförmågeutredningar, teamutredningar och särskilda läkarutlåtanden.
Försäkringskassan ska sammanställa landstingens underlag och resultat avseende villkor 1, 2, 3 och 4 i överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden för 2014-2015 och lämna en redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 16 februari 2016. I samband med utbetalningen av medel till landstingen ska Försäkringskassan också sammanställa landstingens underlag och resultat och lämna en samlad redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet).
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken
Försäkringskassan ska presentera de sedan tidigare framtagna indikatorerna för utgiftsområdet Ekonomisk trygghet för familjer och barn. Indikatorerna ska baseras på de mest aktuella HEK-siffrorna (undersökning om hushållens ekonomi) och med en framskrivning för ett år. Försäkringskassan ska i samband med redovisningen även lämna en analys av utvecklingen av de mest centrala indikatorerna. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2015.
Övriga uppdrag
Prognoser
Försäkringskassan ska redovisa prognoser för 2015–2019 vid följande prognostillfällen under 2015:
- 20 januari
- 20 februari
- 5 maj
- 27 juli
- 26 oktober
Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från Ekonomistyrningsverket.
Vid prognostillfällena ska, om inte annat anges, följande redovisas:
- belastning på samtliga anslag och anslagsposter redovisat totalt samt fördelat per månad (redovisas inte den 20 januari),
- prognostiserat utfall för 2015 för samtliga anslag och anslagsposter, redovisat totalt samt fördelat per månad,
- förklaring och analys till förändringar i prognos och utfall med hjälp av makro- och volymförändringar, och
- beskrivningar av eventuella förändringar av prognosmodeller
Kvalitetet i handläggningen
Inom Försäkringskassan pågår ett arbete med utveckling och införande av en ny kvalitetsutvecklingsmodell med syfte att följa upp och analysera kvaliteten i handläggningen på ett mer enhetligt, systematiskt och utvecklingsinriktat sätt än tidigare. Försäkringskassan ska redovisa kvaliteten i handläggningen i enlighet med den nya modellen. I redovisningen av kvaliteten ska ingå en beskrivning av hur myndigheten säkrar rättssäker handläggning, rätt beslut och rätt utbetalning samt hur myndigheten arbetar för att minska de oavsiktliga felen. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 29 februari 2016.
Felaktiga utbetalningar
Försäkringskassan ska redovisa hur myndigheten arbetar med att förebygga fel och säkerställa att felaktiga utbetalningar inte görs och bidragsbrott motverkas. Redovisningen ska även omfatta hur myndigheten arbetar med att utveckla träffsäkra kontrollsystem samt hur myndighetens arbete med kontrollutredningar fortlöper. Myndigheten ska särskilt redovisa kontrollarbetet inom assistansersättningen och hur samverkan med andra myndigheter fungerar. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 29 februari 2016.
Jämställdhetsintegrering
Med utgångspunkt i tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering 2013-2014 (dnr S2012/8858/SAM samt S2013/8798/SAM) ska Försäkringskassan redovisa en uppdaterad plan för hur myndigheten avser fortsätta arbetet under 2015-2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Av planen ska framgå väntade resultat samt vilka åtgärder som myndigheten avser att vidta med anledning av de utvecklingsbehov som identifierats i myndighetens tidigare arbete med jämställdhetsintegrering. Vidare ska planen beskriva på vilket sätt jämställdhet kan integreras och bli en del av myndighetens ordinarie verksamhet, exempelvis i myndighetens styrprocesser. Planen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 oktober 2015. Försäkringskassan ska årligen redovisa åtgärder och resultat i myndighetens årsredovisning för 2015-2018. Myndigheten ska även lämna en separat redovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017.
Nationella minoriteter
Försäkringskassan ska under året i dialog med de fem nationella minoriteterna utveckla och pröva former för i första hand inflytande i enlighet med 5 § lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Försäkringskassan ska redovisa uppdraget inklusive genomförda och planerade åtgärder för att stärka de nationella minoriteternas inflytande. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet med kopia till Kulturdepartementet) senast den 1 oktober 2015.
Det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014–2020
Försäkringskassan ska delta i genomförandet av det nationella socialfondsprogrammet för investering för tillväxt och sysselsättning 2014–2020 i syfte att ge stöd till personer som har behov av stöd för att återgå i arbete eller etablera sig på arbetsmarknaden. Deltagande kan även röra insatser för att förhindra att personer ställs utanför arbetsmarknaden.
Försäkringskassan ska även bistå Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (Svenska ESF-rådet) i arbetet med uppföljning och utvärdering av insatser inom det nationella socialfondsprogrammet. Försäkringskassan ska redovisa sitt deltagande i, samt samverkan med andra myndigheter och aktörer inom ramen för, det nationella socialfondsprogrammet. Försäkringskassan ska även redovisa erfarenheter och lärdomar av detta program som myndigheten bedömer vara av betydelse för dess verksamhet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet med kopia till Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 29 februari 2016.
Utredning av stadigvarande bosättning
Försäkringskassan ska redovisa hur myndigheten arbetar för att säkerställa kvalitet och likformighet i enskilda ärenden där en bedömning av en persons stadigvarande bosättning görs inom ramen för EU:s förordningar (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009. I redovisningen av uppdraget ska särskilt framgå vilka underlag och kontakter myndigheten använder sig av vid en sådan prövning. Försäkringskassan ska även redovisa antalet ärenden under tidsperioden 1 februari 2015- 30 april 2015 där en bedömning om stadigvarande bosättning gjorts, inklusive antalet avslag på grunden att stadigvarande bosättning i Sverige inte ansetts föreligga. I det fall Försäkringskassan bedömer att gällande regelverk begränsar myndighetens möjligheter att säkerställa att en kvalitetssäker utredning sker, ska förslag på åtgärder redovisas. Uppdraget ska genomföras i samråd med Socialdepartementet och redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 oktober 2015.
Informationssäkerhet
Försäkringskassan ska i arbetet med 2015 års risk- och sårbarhetsanalys särskilt analysera och redovisa informationssäkerheten i de delar av verksamheten och i de tekniska system som är nödvändiga för att myndigheten ska kunna utföra sitt arbete. Försäkringskassan ska redovisa en bedömning av informationssäkerheten samt vidtagna åtgärder. Redovisningen ska vara en del av risk- och sårbarhetsanalysen enligt 9 § förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap.
Övriga återrapporteringskrav
Rapporteringen av nedanstående återrapporteringskrav ska ske i årsredovisningen om inte annat anges.
Utveckling av effektiviteten
Försäkringskassan ska analysera och redovisa utvecklingen av myndighetens samlade effektivitet för 2015. Försäkringskassan ska även rapportera genomförda åtgärder i syfte att förbättra effektiviteten.
Utveckling av förtroendet
Försäkringskassan ska analysera och redovisa utvecklingen av förtroendet för myndigheten respektive socialförsäkringen. Resultaten ska redovisas utifrån kön. I redovisningen ska även vidtagna och planerade insatser för att öka förtroendet ingå, liksom uppgifter om hur myndigheten i detta avseende har tagit hänsyn till eventuella skillnader mellan kvinnor och män.
Hantering av assistansersättningen
Försäkringskassan ska återredovisa mot den plan för genomförande av åtgärder som myndigheten redovisade till regeringen (Socialdepartementet) i april 2014 inom ramen för uppdraget att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen (dnr 2628-2014). Myndigheten ska även återredovisa hur arbetet fortlöper med att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i syfte att stärka rättssäkerheten i besluten. Återrapporteringen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 oktober 2015.
Stödja samordningsförbundens verksamhet
Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen ska tillsammans stödja utvecklingen av samordningsförbundens verksamhet. Arbetet ska ske i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting. Försäkringskassan ska redovisa de åtgärder som vidtagits för att stödja samordningsförbundens verksamhet.
Ersättning för höga sjuklönekostnader
Försäkringskassan ska återrapportera de sjuklönekostnader som olika grupper arbetsgivare har inrapporterat till Skatteverket för kalenderåret 2015. Försäkringskassan ska redovisa till vilket belopp ersättning för höga sjuklönekostnader har krediterats arbetsgivarnas skattekonton och vilka grupper arbetsgivare som har mottagit den nya ersättningen. Återrapporteringen ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 maj 2016.
Etableringsersättning
Försäkringskassan ska redovisa uppgifter om utbetalning av etableringsersättning, etableringstillägg och bostadsersättning avseende åren 2013, 2014 och 2015. Uppgifterna ska avse antal mottagare, genomsnittligt antal mottagare per månad och genomsnittligt utbetalt belopp per mottagare, uppdelat på kön och ålder. Andelen mottagare av etableringsersättning som också har något av tilläggen ska redovisas. För etableringstillägg ska antalet barn och barnens ålder som etableringstillägget avser redovisas.
Tidigare givna uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Uppdrag till Försäkringskassan och Inspektionen för arbetslöshetsföräkring om införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå | 2009/2024/SF samt regleringsbrev för 2010 | Kvartalsvis |
Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting | Regleringsbrev för 2014 | 16 februari 2015 |
Efterhandskontroller inom tandvården | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Resultatindikatorer för mål om stabil och låg sjukfrånvaro | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om tidiga och aktiva insatser | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Säkerställ att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Stödja samordningsförbundens verksamhet | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Uppföljning av finansiell samordning | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Systematisk kartläggning av landstingens arbete med sjukskrivningsfrågan | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Kunskapsöversikter beträffande arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Bostadstillägg - övergången till beslut som gäller tills vidare | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Samverkan med Pensionsmyndigheten | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Felaktiga utbetalningar | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Digital samverkan | Regleringsbrev för 2014 | 28 februari 2015 |
Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för "En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016" | S2011/8810/FST (delvis), S2012/2288/SF, S2012/5883/FST (delvis) | 15 mars 2013, 2014, 2015 och 2016 |
Jämställdhetsintegrering | Regleringsbrev för 2014 | 31 mars 2015 |
Kartläggning av överskuldsättning och analys av indrivnings- och återkravsregler | Regleringsbrev för 2014 | 1 juni 2015 |
Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa | S2013/7759/FS (delvis) | 1 juni 2016 samt 31 mars 2016 |
Uppdrag angående projektverksamhet och utvärdering av nya former av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser | S2013/6630/SF (delvis) | 1 augusti 2014, 1 augusti 2015 och 2 april 2016 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
1:4 | Tandvårdsförmåner (Ramanslag) |
Disponeras av Socialstyrelsen | 8 500 |
ap.4 | Kompetenscentrum på tandvårdsområdet (ram) | 8 500 |
Disponeras av Försäkringskassan | 5 777 010 |
ap.1 | Statligt tandvårdsstöd (ram) | 5 777 010 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Statligt tandvårdsstöd
Anslagsposten får användas för utgifter för tandvårdsförmåner enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken och lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.
ap.4 Kompetenscentrum på tandvårdsområdet
Socialstyrelsen disponerar anslagsposten för ekonomiskt stöd till kompetenscentrum på tandvårdsområdet. Högst 8 000 000 kronor får utbetalas till olika kompetenscentrum.
Av medlen ska Socialstyrelsen utbetala 500 000 kronor, engångsvis efter rekvisition, till Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM) för finansiering av Dentala Material Norden (nordisk produktdatabas för dentala biomaterial).
1:7 | Sjukvård i internationella förhållanden (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 611 535 |
ap.1 | Sjukvård i internationella förhållanden (ram) | 611 535 |
Villkor för anslag 1:7
ap.1 Sjukvård i internationella förhållanden
Anslagsposten får användas för vårdförmåner enligt rådets förordning (EEG) nr 1408/1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen, förordning (EG) 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen, lagen (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, gällande överenskommelser om social trygghet som Sverige tecknat med andra länder samt för sådan övrig vård som Sverige vid tillämpning av EU-rätten är skyldig att erbjuda.
4:3 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 266 995 |
ap.1 | Bilstöd till personer med funktionsnedsättning (ram) | 266 995 |
Villkor för anslag 4:3
ap.1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning
Anslagsposten får användas för utgifter för bilstöd till personer med funktionsnedsättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4:4 | Kostnader för statlig assistansersättning (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 24 421 000 |
ap.1 | Kostnader för statlig assistansersättning (ram) | 24 421 000 |
Villkor för anslag 4:4
ap.1 Kostnader för statlig assistansersättning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig assistansersättning till vissa personer med funktionshinder enligt socialförsäkringsbalken, lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt förordningen (1993:1091) om assistansersättning.
Inkomster från kommunerna avseende assistansersättning för de första 20 timmarna per vecka tillgodoförs och särredovisas under detta anslag.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
1:1 | Sjukpenning och rehabilitering m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 34 610 700 |
ap.5 | Boendetillägg (ram) | 87 000 |
ap.7 | Högkostnadsskydd för arbetsgivare (ram) | 66 500 |
ap.8 | Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall (ram) | 53 000 |
ap.15 | Närståendepenning (ram) | 172 000 |
ap.16 | Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning (ram) | 17 000 |
ap.17 | Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning (ram) | 120 000 |
ap.18 | Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning (ram) | 2 968 000 |
ap.19 | Rehabiliteringspenning (ram) | 1 418 000 |
ap.20 | Arbetshjälpmedel m.m. (ram) | 163 200 |
ap.21 | Sjukpenning (ram) | 29 546 000 |
Villkor för anslag 1:1
ap.5 Boendetillägg
Anslagsposten får användas för utgifter för boendetillägg enligt socialförsäkringsbalken.
ap.7 Högkostnadsskydd för arbetsgivare
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättning för vissa kostnader för sjuklön enligt lagen (1991:1047) om sjuklön.
ap.8 Sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall
Anslagsposten får användas för utgifter för sjukpenning respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall enligt socialförsäkringsbalken.
ap.15 Närståendepenning
Anslagsposten får användas för utgifter för närståendepenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.16 Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 17 365 717 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -365 717 kronor.
ap.17 Statlig ålderspensionsavgift för rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 140 536 797 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -20 536 797 kronor.
ap.18 Statlig ålderspensionsavgift för sjukpenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 2 947 738 907 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om 43 261 093 kronor.
ap.19 Rehabiliteringspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för rehabiliteringspenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
Försäkringskassan får använda anslagsposten för utgifter för ersättning för skada orsakad av deltagare i arbetslivsinriktad rehabilitering enligt förordningen (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsakad av deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program eller arbetslivsinriktad rehabilitering m.m.
ap.20 Arbetshjälpmedel m.m.
Anslagsposten får användas för utgifter för arbetshjälpmedel, läkarutlåtanden och läkarundersökningar, särskilt bidrag samt resor till och från arbetet enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.21 Sjukpenning
Anslagsposten får användas för utgifter för sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken samt för de utgifter som kan uppkomma med anledning av vissa bestämmelser i sjuklönesystemet (s.k. sjuklönegaranti och särskilt högriskskydd), samt för utgifter för avskrivning av studielån avseende sjukperioder enligt studiestödslagen (1999:1395).
1:2 | Aktivitets- och sjukersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 50 026 629 |
ap.5 | Aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 38 237 245 |
ap.6 | Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 4 678 590 |
ap.7 | Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 27 909 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar (ram) | 7 082 885 |
Villkor för anslag 1:2
ap.5 Aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för aktivitetsersättning och sjukersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.6 Bostadstillägg till personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för bostadstillägg enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.7 Kostnader för vissa personer med aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättning för särskilda insatser för personer med tre fjärdedels sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för aktivitets- och sjukersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 7 088 014 426 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -5 129 426 kronor.
1:3 | Handikappersättningar (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 1 351 000 |
ap.1 | Handikappersättningar (ram) | 1 351 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Handikappersättningar
Anslagsposten får användas för utgifter för handikappersättningar enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:4 | Arbetsskadeersättningar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 358 000 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta (ram) | 286 000 |
ap.5 | Arbetsskadelivränta (ram) | 3 072 000 |
Villkor för anslag 1:4
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 258 721 812 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om 27 278 188 kronor.
ap.5 Arbetsskadelivränta
Anslagsposten får användas för utgifter för arbetsskadeersättning enligt 40, 41, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning.
Försäkringskassan får från och med den 1 januari 2015 räkna om livräntor från den frivilliga yrkesskadeförsäkringen med den procentsats som motsvarar förändringen av prisbasbeloppet mellan 2014 och 2015.
1:5 | Ersättning inom det statliga personskadeskyddet (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 38 244 |
ap.3 | Ersättning inom det statliga personskadeskyddet (ram) | 37 300 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för ersättning inom det statliga personskadeskyddet (ram) | 944 |
Villkor för anslag 1:5
ap.3 Ersättning inom det statliga personskadeskyddet
Anslagsposten får användas för utgifter för ersättningar inom det statliga personskadeskyddet enligt 7, 43, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning. Anslagsposten får också användas för utgifter för krigsskadeersättning till sjömän enligt 7, 44, 87 och 88 kap. socialförsäkringsbalken samt motsvarande äldre lagstiftning.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för ersättning inom det statliga personskadeskyddet
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 1 070 146 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -126 146 kronor.
1:6 | Bidrag för sjukskrivningsprocessen (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 138 000 |
ap.1 | Rehabiliteringsgarantin (ram) | 750 000 |
ap.3 | Finansiell samordning genom samordningsförbund (ram) | 280 000 |
ap.4 | Finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården (ram) | 30 000 |
ap.5 | Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen (ram) | 738 000 |
ap.7 | Effektiv sjukskrivningsprocess (ram) | 40 000 |
ap.8 | Arbetsplatsnära stöd (ram) | 50 000 |
ap.9 | Försäkringsmedicinska utredningar (ram) | 250 000 |
ap.10 | Bidrag till hälso- och sjukvården (ram) | 1 000 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 4 000 |
ap.2 | Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen (ram) | 4 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.1 Rehabiliteringsgarantin
Högst 750 000 000 kronor av anslagsposten får användas för rehabiliteringsgarantin inom hälso- och sjukvården i enlighet med överenskommelsen (dnr S2014/8820/SF) som träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting.
Försäkringskassan får utbetala engångsvis 1 500 000 kronor till Forte för att användas under 2015 i enlighet med regeringsbeslut från den 24 juli 2014 (dnr S2014/5621/SF) efter att Forte har inkommit med rekvisition till Försäkringskassan senast den 1 december 2015. Medel som inte har utnyttjats ska återbetalas till Försäkringskassan senast den 31 mars 2016. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Försäkringskassan. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsätning, anslag 1:6 Bidrag till sjukskrivningsprocessen, anslagspost 1 Rehabiliteringsgarantin.
Högst 4 000 000 kronor av anslagsposten får, efter beslut av regeringen, användas för forskning, utveckling och utvärdering.
För hanteringen i övrigt gäller vad som anges i överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting.
ap.2 Kunskapsutveckling för sjukskrivningsprocessen
Anslagsposten får användas för utgifter för att ta fram kunskap om och utveckla sjukskrivningsprocessen. Av anslagsposten får högst 1 000 000 kronor användas av Socialstyrelsen för uppdrag 3 under Övriga uppdrag i Socialstyrelsens regleringsbrev för 2015.
ap.3 Finansiell samordning genom samordningsförbund
Anslagsposten får användas för utgifter för samverkan och finansiell samordning enligt lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.
ap.4 Finansiell samordning mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården
Anslagsposten får användas för utgifter för finansiell samordning mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvård på samma sätt som i den försöksverksamhet med finansiell samordning mellan socialförsäkring och hälso- och sjukvård som bedrevs under åren 1993-1997 (prop. 1991/92:105).
ap.5 Rehabiliteringsinsatser i samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Anslagsposten får användas för utgifter för samverkan inom rehabiliteringsområdet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
ap.7 Effektiv sjukskrivningsprocess
Anslagsposten får användas för utgifter för projekt- och utvärderingsinsatser av arbetsmetoden Supported Employment.
ap.8 Arbetsplatsnära stöd
Anslagsposten får användas för utgifter för bidrag till arbetsgivare för köp av s.k. koordinerande insatser i syfte att underlätta för arbetsgivarna att ta sitt rehabiliteringsansvar.
ap.9 Försäkringsmedicinska utredningar
Anslagsposten får användas för utgifter för försäkringsmedicinska utredningar i enlighet med överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om fördjupade medicinska utredningar 2014-2015 (dnr S2013/8822/SF) samt överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2015 (dnr S2014/8822/SF).
Försäkringskassan får köpa försäkringsmedicinska utredningar i de fall den allmänna hälso- och sjukvården inte kan bistå Försäkringskassan med sådana utredningar.
ap.10 Bidrag till hälso- och sjukvården
Anslagsposten får användas för utbetalning av bidrag till landstingen i enlighet med överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 (dnr 2013/8823/SF).
Högst 12 000 000 kronor av anslagsposten får användas för villkor 7 Utvecklingsmedel för stöd till rätt sjukskrivning.
Högst 6 500 000 kronor av anslagsposten får, efter beslut av regeringen, användas för utvärderingsinsatser i arbetet med sjukskrivningar inom hälso- och sjukvården.
2:1 | Försäkringskassan (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 7 883 295 |
ap.1 | Förvaltningsmedel (ram) | 7 873 295 |
ap.2 | Genomförande av förstärkt jämställdhetsbonus (ram) | 10 000 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Förvaltningsmedel
Av anslagsposten får högst 8 900 000 kronor användas för forskning inom socialförsäkringens område.
Försäkringskassan ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Försäkringskassan ska betala totalt 90 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
ap.2 Genomförande av förstärkt jämställdhetsbonus
Anslagsposten avser genomförandekostnader som följer av en förstärkt jämställdhetsbonus. Medlen får användas först efter beslut av regeringen.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
1:1 | Barnbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 25 839 595 |
ap.1 | Barnbidrag (ram) | 25 839 595 |
Villkor för anslag 1:1
ap.1 Barnbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för allmänna barnbidrag, flerbarnstillägg och förlängt barnbidrag enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Anslaget får även användas för tilläggsbelopp vid familjeförmåner enligt rådets förordning nr 883/04 om samordning av de sociala trygghetssystemen i EU.
1:2 | Föräldraförsäkring (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 39 003 861 |
ap.1 | Jämställdhetsbonus (ram) | 309 725 |
ap.4 | Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning (ram) | 2 788 024 |
ap.8 | Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning (ram) | 558 068 |
ap.9 | Föräldrapenning (ram) | 28 957 383 |
ap.10 | Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning (ram) | 58 365 |
ap.11 | Tillfällig föräldrapenning (ram) | 5 746 582 |
ap.12 | Graviditetspenning (ram) | 585 714 |
Villkor för anslag 1:2
ap.1 Jämställdhetsbonus
Anslagsposten får användas för utgifter för jämställdhetsbonus enligt lagen (2008:313) om jämställdhetsbonus.
ap.4 Statlig ålderspensionsavgift för föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 2 866 781 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -78 757 000 kronor.
ap.8 Statlig ålderspensionsavgift för tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 568 912 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -10 844 000 kronor.
ap.9 Föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.10 Statlig ålderspensionsavgift för graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för statlig ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 57 986 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om 379 000 kronor.
ap.11 Tillfällig föräldrapenning
Anslagsposten får användas för utgifter för tillfällig föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
ap.12 Graviditetspenning
Anslagsposten får användas för utgifter för graviditetspenning enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:3 | Underhållsstöd (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 2 064 000 |
ap.1 | Underhållsstöd (ram) | 2 064 000 |
Villkor för anslag 1:3
ap.1 Underhållsstöd
Anslagsposten får användas för utgifter för underhållsstöd enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Betalningar från bidragsskyldiga föräldrar för lämnat underhållsstöd ska återföras till anslaget.
1:4 | Adoptionsbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 35 784 |
ap.1 | Adoptionsbidrag (ram) | 35 784 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Adoptionsbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för bidrag till kostnader för internationella adoptioner enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken. Bidrag lämnas för adoptioner som förmedlas enligt en sammanslutning som är auktoriserad enligt lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling.
1:6 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 3 409 300 |
ap.3 | Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 306 300 |
ap.4 | Vårdbidrag för funktionshindrade barn (ram) | 3 103 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.3 Statlig ålderspensionsavgift för vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för ålderspensionsavgift enligt lagen (1998:676) om statlig ålderspensionsavgift.
Avser preliminär statlig ålderspensionsavgift för 2015 om 307 186 000 kronor och ett regleringsbelopp för 2012 om -886 000 kronor.
ap.4 Vårdbidrag för funktionshindrade barn
Anslagsposten får användas för utgifter för vårdbidrag enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
1:8 | Bostadsbidrag (Ramanslag) |
Disponeras av Försäkringskassan | 4 992 000 |
ap.2 | Bostadsbidrag (ram) | 4 992 000 |
Villkor för anslag 1:8
ap.2 Bostadsbidrag
Anslagsposten får användas för utgifter för bostadsbidrag till barnfamiljer samt till unga som fyllt 18 år men inte 29 år enligt socialförsäkringsbalken och lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2015 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Tandvårdsförmåner | |||
ap.1 | 288 851 | Inget | 0 |
ap.4 | 255 | Inget | 0 |
1:7 Sjukvård i internationella förhållanden | |||
ap.1 | 30 577 | Inget | 0 |
4:3 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning | |||
ap.1 | 13 350 | Inget | 0 |
4:4 Kostnader för statlig assistansersättning | |||
ap.1 | 1 221 050 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2015 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. | |||
ap.5 | 4 350 | Inget | 0 |
ap.7 | 3 325 | Inget | 0 |
ap.8 | 2 650 | Inget | 0 |
ap.15 | 8 600 | Inget | 0 |
ap.16 | 0 | Inget | 0 |
ap.17 | 0 | Inget | 0 |
ap.18 | 0 | Inget | 0 |
ap.19 | 71 850 | Inget | 0 |
ap.20 | 8 160 | Inget | 0 |
ap.21 | 1 487 500 | Inget | 0 |
1:2 Aktivitets- och sjukersättningar m.m. | |||
ap.5 | 1 911 862 | Inget | 0 |
ap.6 | 233 021 | Inget | 0 |
ap.7 | 1 395 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
1:3 Handikappersättningar | |||
ap.1 | 67 550 | Inget | 0 |
1:4 Arbetsskadeersättningar m.m. | |||
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 153 600 | Inget | 0 |
1:5 Ersättning inom det statliga personskadeskyddet | |||
ap.3 | 1 865 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.5 | 0 | Inget | 0 |
ap.7 | 0 | 26 263 | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 0 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Inget | 0 |
2:1 Försäkringskassan | |||
ap.1 | 236 091 | 3 % | 0 |
ap.2 | 300 | Inget | 0 |
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2015 | Indrag av anslagsbelopp |
1:1 Barnbidrag | |||
ap.1 | 1 291 980 | Inget | 0 |
1:2 Föräldraförsäkring | |||
ap.1 | 15 486 | Inget | 0 |
ap.4 | 0 | Inget | 0 |
ap.8 | 0 | Inget | 0 |
ap.9 | 1 447 869 | Inget | 0 |
ap.10 | 0 | Inget | 0 |
ap.11 | 287 329 | Inget | 0 |
ap.12 | 29 286 | Inget | 0 |
1:3 Underhållsstöd | |||
ap.1 | 134 450 | Inget | 0 |
1:4 Adoptionsbidrag | |||
ap.1 | 1 074 | Inget | 0 |
1:6 Vårdbidrag för funktionshindrade barn | |||
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
ap.4 | 155 150 | Inget | 0 |
1:8 Bostadsbidrag | |||
ap.2 | 249 600 | Inget | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning
Anslag/ap | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen | |||||
ap.1 | 937 500 | 750 000 | 187 500 | 0 | 2017 |
ap.9 | 312 500 | 250 000 | 62 500 | 0 | 2017 |
ap.10 | 2 000 000 | 1 000 000 | 1 000 000 | 0 | 2017 |
Villkor
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 1 Rehabiliteringsgarantin och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
Bemyndiganderamarna avseende anslag1:6 Bidrag för sjukskrivningsprocessen ap. 9 Försäkringsmedicinska utredningar och som avser ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
Bemyndiganderamarna avseende anslag 1:6 Bidrag för hälso- och sjukvården ap. 10 Bidrag till hälso- och sjukvården och som avser åtaganden som medför utgifter under följande budgetår får ingås av regeringen (Socialdepartementet). De ekonomiska åtaganden som regeringen (Socialdepartementet) ingår ska rapporteras till Försäkringskassan för införande och redovisning i Försäkringskassans årsredovisning. Beloppen under rubriken "Infriade åtaganden" i tabellen ovan är indikativa och anger hur fördelningen av utgifterna har beräknats för respektive period.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 2 000 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 393 834 |
Övriga kreditramar (enl. 7 kap. 6 § budgetlagen) | 100 000 |
- varav ÖVRIGT | 100 000 |
Villkor
- varav ÖVRIGT
Krediten ska användas till att finansiera Försäkringskassans betalningar till enskilda personer för sådan vård som de erhållit i ett annat EU/EES-land eller Schweiz samt myndighetens betalningar av utländska leverantörsfakturor som avser vård inom EU/EES och Schweiz där landstinget har kostnadsansvar enligt lag (2013:514) om landstingens och kommunernas kostnadsansvar för viss vård i utlandet.
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2015-01-25 | 656 941 |
2015-02-25 | 656 941 |
2015-03-25 | 656 941 |
2015-04-25 | 656 941 |
2015-05-25 | 656 941 |
2015-06-25 | 656 941 |
2015-07-25 | 656 941 |
2015-08-25 | 656 941 |
2015-09-25 | 656 941 |
2015-10-25 | 656 941 |
2015-11-25 | 656 941 |
2015-12-25 | 656 944 |
Summa | 7 883 295 |
2:1 ap.1 | Förvaltningsmedel |
2:1 ap.2 | Genomförande av förstärkt jämställdhetsbonus |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2013 | +/- 2014 | Int. 2015 | Kost. 2015 | +/- 2015 | Ack. +/- utgå. 2015 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Administration av statlig fordran | 0 | 0 | 9 000 | 9 000 | 0 | 0 |
Ersättning från försvaret | 366 | -366 | 3 000 | 3 000 | 0 | 0 |
Ersättning från affärsdrivande verk | 0 | 0 | 800 | 800 | 0 | 0 |
Intäkter från pensionsmyndigheten | 0 | 0 | 302 000 | 302 000 | 0 | 0 |
Tjänsteexport | 1 409 | 1 058 | 4 200 | 3 800 | 400 | 2 867 |
Summa | 1 775 | 692 | 319 000 | 318 600 | 400 | 2 867 |
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
Försäkringskassan får med undantag av 3 kap. 3 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) använda statens centralkonto i Riksbanken för utbetalningar av aktivitetsstöd enligt förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd, etableringsersättning enligt förordningen (2010:407) om ersättning till vissa nyanlända invandrare samt pensioner och pensionsrelaterade förmåner som Försäkringskassan ombesörjer åt Pensionsmyndigheten enligt förordningen (2002:782) om ansökan och utbetalning av pension m.fl. förmåner och 9 kap. 3 a § lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken under tiden tills medel för utbetalningarna lämnats från Arbetsförmedlingen respektive Pensionsmyndigheten.
Bilaga 1 till Regeringsbeslut I:12, 2014-12-18
Diarienummerförteckning
S2014/1966/SF
S2014/2108/SF
S2014/5252/SF
S2014/8827/SAM (delvis)
S2014/8829/SAM (delvis)
S2014/8929/SAM (delvis)