
Vallgatan 8
55182 Jönköping
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2014 för Statens jordbruksverk och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Generella återrapporteringskrav
Jordbruksverket ska
- redogöra för hur myndighetens verksamhet har bidragit till att uppfylla regeringens vision bruka utan att förbruka med tillhörande övergripande mål.
- redovisa indikatorer som beskriver utvecklingen inom sektorn och göra en bedömning av hur resultaten och effekterna förhåller sig till målen i regeringens vision.
Förberedelse och genomförande av kommande jordbruks- och fiskeripolitik
Jordbruksverket ska bistå regeringen i arbetet med att förbereda och införa ett nytt landsbygdsprogram samt ett nytt havs- och fiskeriprogram för perioden 2014-2020. Jordbruksverket ska även bistå i arbetet med att ta fram ett nytt regelverk för gårdsstödet och marknadsstöden.
Jordbruksverket ska förbereda genomförandet av den nya jordbruks-, landsbygds- samt den nya havs- och fiskeripolitiken på ett sätt som är effektivt för företagen, minskar risken för sanktioner och är effektivt för myndigheterna. Jordbruksverket ska beakta pågående förhandlingar om tillämpningsförordningar.
Partnerskapsöverenskommelse
Jordbruksverket ska bistå Regeringskansliet i förberedelserna av programperioden för 2014-2020 för EU:s sammanhållningspolitik och politiken för landsbygds- och havs- och fiskerifonderna inklusive arbetet med en partnerskapsöverenskommelse med EU-kommissionen. Jordbruksverket ska vidare utifrån sitt ansvarsområde bistå de regionala aktörer som fått i uppdrag att utarbeta förslag till strukturfondsprogram eller motsvarande.
Handläggning och utbetalning av stöd och ersättningar
Jordbruksverket ska, efter samråd med länsstyrelserna, fortsätta att utveckla sitt styr- och uppföljningssystem över stödprocessen för såväl direktstöd som stöd till landsbygdsutveckling samt för stöd från havs- och fiskerifonden. Jordbruksverket ska styra handläggning och kontroll samt noggrant följa utvecklingen under stödåret för att säkerställa att direktstöden till lantbruket och stöd till landsbygdsutveckling i så hög utsträckning som möjligt betalas ut så tidigt som regelverket tillåter, samt för att säkerställa att handläggningstider för beslut och utbetalning av stöd minskar samtidigt som risken för finansiell korrigering förebyggs och minimeras. Jordbruksverket ska tillhandahålla riktlinjer och rutinbeskrivningar i enlighet med gällande regelverk inom landsbygdsprogrammet. Dessa ska tas fram i dialog med berörda myndigheter.
Jordbruksverket ska säkerställa att ackrediteringsvillkoren för hanteringen av stöd uppfylls.
Arbete med att förebygga och minimera risk för finansiella korrigeringar
Jordbruksverket ska redovisa vilka insatser som har genomförts och planeras att genomföras för att förebygga och minimera risken för finansiella korrigeringar av EU-medel.
Innovationsstrategin
Jordbruksverket ska samverka med och rapportera till Verket för innovationssystem kring sitt bidrag till att uppnå målet för genomförandet av den nationella innovationsstrategin (dnr N2011/547/FIN). Rapporteringen ska lämnas enligt vidare anvisningar från Vinnova.
E-förvaltning
Jordbruksverket ska redogöra för hur myndigheten arbetar för att nå målen i regeringens strategi för en digitalt samverkande förvaltning Med medborgaren i centrum – Regeringens strategi för en digitalt samverkande statsförvaltning, N2012/6402/ITP.
Miljöarbetet
Jordbruksverket ska redovisa hur myndigheten verkar för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen nås och hur arbetet med att integrera miljöarbetet i kärnverksamheten fortlöper.
Prognoser för samtliga anslag
Jordbruksverket ska senast den 16 januari, 21 februari, 5 maj, 28 juli och 27 oktober 2014 redovisa prognoser för 2014-2018. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i Hermes enligt instruktion från Ekonomistyrningsverket. Därutöver ska prognoser lämnas på anslagspostnivå för anslaget 1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur och anslaget 1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur. För landsbygdsprogrammet 2007-2013 ska prognoser även lämnas på axelnivå.
Jordbruksverket ska öka säkerheten i prognoserna och återrapportera vilka åtgärder som vidtagits för uppnå detta.
3 | Uppdrag |
Miljöeffekter av den gemensamma jordbrukspolitiken
Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ska gemensamt föreslå ett program för uppföljning och utvärdering av den gemensamma jordbrukspolitikens (GJP) miljöeffekter för perioden 2015-2019. Jordbruksverket har samordningsansvar för redovisning av uppdraget. Utgångspunkten för arbetet inom GJP:s miljöeffekter är att leverera framåtsyftande och policy-relevanta analyser på såväl EU-nivå som nationell nivå. Analyserna ska bland annat beakta kostnadseffektivitet och möjligheten att utveckla ekosystemtjänster samt bidra till uppfyllandet av nationella miljökvalitetsmål. GJP:s miljöeffekter på EU-nivå samt motsvarande arbete i andra länder och inom kommissionen bör följas. I programmet ska det finnas en flexibilitet att kunna analysera konsekvenser av eventuella förändringar i politiken. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) senast den 1 oktober 2014.
Dubbel miljönytta - stöd till metangasreducering
Jordbruksverket ska bistå Regeringskansliet i arbetet med att utveckla och administrera ett stöd för dubbel miljönytta med syfte att främja produktion av förnybar energi under 2014–2023. I arbetet ingår att utarbeta en metod för att utvärdera stödet samt redovisa stödets innehåll, omfattning och resultat senast den 1 oktober 2014.
Sverige - det nya matlandet
Jordbruksverket ska informera om de stödmedel och åtgärder som kan kopplas till Sverige - det nya matlandet. Jordbruksverket ska i sin externa kommunikation ge en samlad bild av arbetet med Sverige - det nya matlandet i enlighet med den framtagna kommunikationsplattformen för arbetet. Jordbruksverket ska även sprida relevanta erfarenheter och resultat från projekt kopplade till Sverige – det nya matlandet.
Jordbruksverket ska redovisa arbetet med att nå visionen Sverige – det nya matlandet såväl kvalitativt som kvantitativt. Stödmottagarnas användning av stödmedlen ska återrapporteras samlat till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) senast den 1 mars 2014. I återrapporteringen ska Jordbruksverket bedöma de genomförda åtgärdernas effekt.
Biodling
Jordbruksverket ska tillsammans med SLU se över hur en samordning av biodlingsfrågorna kan utvecklas för att bättre nå ut med forskningsresultat till aktiva biodlare och andra berörda intressenter. Jordbruksverket har samordningsansvar för redovisning av uppdraget. Redovisning av uppdraget ska ske till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) senast den 2 maj 2014.
It för miljön
Jordbruksverket ska redovisa hur verket följt de rekommendationer som regeringen angett för att uppnå de mål som beslutats i It för en grönare förvaltning - agenda för It för miljön 2010-2015 (N2010/3482/ITP (delvis)). Återrapportering ska ske i samband med den årliga redovisningen enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.
E-förvaltning
Jordbruksverket ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits och som planeras att vidtas för att uppnå en bred tillämpning och användning av Mina Meddelanden och Svensk E-legitimation. Uppdraget ska redovisas senast 15 juni 2014 till Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
Vägledning för användning av animaliska biprodukter
Jordbruksverket ska förtydliga sin information och ge vägledning i fråga om möjligheterna att använda animaliska biprodukter för växtnäringsändamål och biogasproduktion. Jordbruksverket ska också se över vilka möjligheter som finns att tillämpa undantaget från reglerna om animaliska biprodukter avseende insamling, transport och spårbarhet av naturgödsel, utan att öka risken för smittspridning. Uppdraget ska utföras i samråd med Statens veterinärmedicinska anstalt och slutföras genom publicering av vägledningen senast den 30 september 2014, med kopia till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet).
Stödjande arbete för djurskyddskontroller
Jordbruksverket ska bistå länsstyrelserna i deras uppdrag att utveckla nyckeltal för djurskyddskontrollverksamheten. Jordbruksverket ska den 15 september 2014 respektive den 28 februari 2015 redovisa till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) statistik avseende länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete. Slutrapportering med analys i syfte att ge en bild av hur djurskyddskontrollerna har fungerat år 2014 ska lämnas senast den 30 april 2015.
Jordbruksverket ska, efter samråd med länsstyrelserna, analysera resursanvändningen för djurskyddskontrollen. I redovisningen ska även en bedömning göras av om det med bibehållen kvalitet på djurskyddskontrollen finns utrymme för effektiviseringar. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) senast den 31 januari 2015.
Kastrering av smågrisar
Jordbruksverket ska stimulera att kastrering av smågrisar utan bedövning fasas ut till år 2016 och hålla sig uppdaterat om utvecklingen av alternativa metoder och system. Jordbruksverket ska, senast den 1 november 2014, redovisa till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) en sammanställning av utbetalda ersättningar för kostnader i samband med kastrering av grisar eller vaccinering mot galtlukt under 2014. Redovisningen ska innehålla en jämförelse med närmast föregående år.
Tillsyn över djurhälsopersonal
Jordbruksverket ska redovisa använda metoder i tillsynen över djurhälsopersonalen, omfattningen av tillsynen, viktigare iakttagelser i tillsynen samt vilka eventuella skillnader som finns inom landet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) senast den 31 mars 2014 och i tillämpliga delar innehålla en jämförelse med de närmast föregående två åren.
Effekter av det nationella stödet i norra Sverige
Jordbruksverket ska, senast den 9 maj 2014, till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) redovisa effekterna av det nationella stödet som under året 2013 beviljades till jordbruket i norra Sverige enligt förordning (1996:93) om nationellt stöd till jordbruk i norra Sverige. Rapportering ska ske enligt Kommissionens beslut 6050 av den 8.9.2010.
Kostnader för EU-stöd
Jordbruksverket ska senast den 31 mars 2014 till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) redovisa totalkostnad, styckkostnad och volym för föregående års handläggning av EU-stöden. Redovisningen ska även omfatta genomförda åtgärder för att minska administrationen, åtgärder för att åstadkomma förenklingar och en mer enhetlig regeltillämpning samt under året uppnådda kvalitetsförbättringar och effektivitetsvinster.
Statsstödsrapportering
Jordbruksverket ska, senast den 31 maj 2014, till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) redovisa utfallet av de statliga stöd som lämnas inom myndighetens verksamhetsområde, inklusive merkostnader för insamling av kadaver i norra Sverige.
Redovisningen ska utgå från det formulär som tillhandahålls av kommissionen i enlighet med bilaga III B samt bilaga III C till kommissionens förordning (EG) nr 794/2004 av den 21 april 2004 om genomförande av rådets förordning (EG) nr 659/1999 om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget.
I uppgiften ingår även att komplettera och revidera information avseende stöd som lämnats under tidigare år.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel
1:4 | Bidrag till veterinär fältverksamhet (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 107 298 |
ap.1 | Bidrag till veterinär fältverksamhet (ram) | 107 298 |
Villkor för anslag 1:4
ap.1 Bidrag till veterinär fältverksamhet
Under anslaget anvisas medel för ersättning för veterinär service enligt förordningen 2009:1397 om veterinär service av allmänt ekonomiskt intresse. Under anslaget anvisas även medel för att minska veterinärkostnaderna för företag med avlägset belägen djurhållning avseende livsmedelsproducerande djur. Av anslaget ska högst 7 300 000 kronor användas till kostnader för avlägset belägen djurhållning. Dessa medel får disponeras enligt förordningen 2009:1396 om stöd till företag med avlägset belägen djurhållning för vissa veterinärkostnader.
Jordbruksverket ska redogöra för hur stor del av anslaget 1:4 Bidrag till veterinär fältverksamhet som disponeras till ersättning för djursjukvård till avlägset belägen djurhållning och hur dessa medel använts avseende länsvis geografisk spridning.
1:5 | Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 12 933 |
ap.2 | Djurhälsovård (ram) | 12 933 |
Villkor för anslag 1:5
ap.2 Djurhälsovård
1. Medlen disponeras för bidrag till djurhälsovård.
2. Jordbruksverket får, efter det att Lantbrukarnas Riksförbund hörts och förutsatt att huvudmännen fortlöpande redovisat verksamheten, utbetala medel till berörda organisationer med en fjärdedel per kvartal.
3. Av anslaget får högst 3 000 000 kronor användas för stöd för vissa kostnader i samband med kastrering av grisar eller för vaccinering mot galtlukt. Dessa medel får disponeras enligt förordning (2012:540) om stöd för vissa kostnader i samband med kastrering av grisar eller för vaccinering mot galtlukt.
1:6 | Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 124 349 |
ap.1 | Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar (ram) | 50 000 |
ap.2 | Bidrag till bekämpande av djursjukdomar (ram) | 33 349 |
ap.3 | Bidrag till obduktionsverksamheten (ram) | 7 000 |
ap.4 | Bidrag till utveckling och genomförande av sjukdomskontroller (ram) | 34 000 |
Villkor för anslag 1:6
ap.1 Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar
1. Anslagsposten får användas i enlighet med bestämmelser som regeringen meddelar i varje enskilt fall samt för ersättning enligt epizootilagen (1999:657), zoonoslagen (1999:658) och lagen (1992:1638) om provtagning på djur m.m. eller med stöd av lagarna meddelade föreskrifter.
2. För smittskyddsberedskapsuppgifter med anledning av epizootilagen (1999:657) och zoonoslagen (1999:658) får Jordbruksverket använda 1 000 000 kronor.
3. Anslagsposten får användas för erforderliga undersökningar vid sjukdomsutredningar, handläggning av ersättningsansökningar i samband med bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar och bisjukdomar.
4. Jordbruksverket får använda högst 2 000 000 kronor av anslagsposten för särskilda undersökningar avseende främst zoonoser, serologiska undersökningar, undersökningar avseende salmonella samt bidrag för särskilda undersökningar vid obduktioner.
5. Jordbruksverket får använda högst 2 500 000 kronor för att ersätta producenter för vissa kostnader vid upptäckt av EHEC-smitta i samband med besättningsstudier eller åtgärder som har till syfte att ge kunskaper om möjlighet till bekämpning av EHEC-bakterien.
6. För bisamhällen som förintas enligt myndighets förordnande kan ersättning lämnas enligt bisjukdomsförordningen (1974:212). Medlen får också användas för utbildning av bitillsynsmän.
ap.2 Bidrag till bekämpande av djursjukdomar
1. Medlen får användas av Jordbruksverket för bidrag till bekämpande av vissa djursjukdomar. Jordbruksverket får även, efter hörande av Lantbrukarnas Riksförbund och efter kontinuerlig redovisning av den organisation Jordbruksverket utsett för bekämpningen, utbetala medlen till berörd organisation. Medlen får utbetalas med en fjärdedel per kvartal.
ap.3 Bidrag till obduktionsverksamheten
1. Medlen får användas av Jordbruksverket för obduktionsverksamhet. Jordbruksverket får även, efter kontinuerlig redovisning av den organisation Jordbruksverket utsett för denna verksamhet, utbetala medlen till berörd organisation. Medlen får utbetalas med en fjärdedel per kvartal.
ap.4 Bidrag till utveckling och genomförande av sjukdomskontroller
1. Medlen får användas av Jordbruksverket för att kartlägga och dokumentera sjukdomsläget för de sjukdomar där Sverige beviljats tilläggsgarantier samt för att även i övrigt kunna utföra de sjukdomskontroller som EU ställer krav på. Medlen används även för att kontinuerligt läsa av sjukdomsläget för de sjukdomar där EU:s regler för handel med djur innebär att sjukdomsberedskapen måste höjas samt för att utbilda de veterinärer som ska utföra övervakande kontroller.
Medlen avser också nationell medfinansiering av TSE-kontroller för riskdjur. Medlen får disponeras i enlighet med villkoren i kommissionens förordning (EG) nr 1857/2006 av den 15 december 2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i fördraget på statligt stöd till små och medelstora företag som är verksamma inom produktion av jordbruksprodukter och om ändring av förordning (EG) nr 70/2001 (EUT L 358, 16.12.2006, s. 3).
1:8 | Statens jordbruksverk (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 521 089 |
ap.1 | Förvaltningskostnader (ram) | 521 089 |
Villkor för anslag 1:8
ap.1 Förvaltningskostnader
1. Anslagsposten ska finansiera verksamheten i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård med högst 1 600 000 kronor. Jordbruksverket ska särredovisa dessa kostnader. En jämförelse med föregående budgetår ska göras.
2. Anslagsposten ska finansiera verksamheten i Centrala djurförsöksetiska nämnden med högst 5 000 000 kronor. Jordbruksverket ska särredovisa dessa kostnader. En jämförelse med föregående budgetår ska göras.
3. Av medlen ska minst 8 500 000 kronor användas för åtgärder inom det nationella programmet för växtgenetiska resurser.
4. Av medlen ska minst 3 000 000 kronor användas för kvalitetsuppföljning i ängs- och betesmarker samt uppföljning av småbiotoper inom NILS (nationell inventering av landskapet i Sverige). Uppföljningen är en del av uppföljningen inom miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap. Uppföljningen ska ske i samarbete med berörda myndigheter.
5. Anslagsposten ska användas för statistik inom jordbruks- och livsmedelsområdet och av EU-medfinansierad statistik inom jordbruks- och livsmedelsområdet. EU-medlen ska redovisas mot inkomsttitel 6911 03 Jordbruks- och livsmedelsstatistik.
6. Av anslaget ska högst 6 000 000 kronor användas för att ersätta länsstyrelserna för deras arbete med tvärvillkorskontroller.
7. Anslaget ska användas för att ersätta Tullverket för dess särkostnader med högst 1 400 000 kronor för att utföra exportbidragskontroller av jordbruksprodukter, kontroller om förbud mot utsläppande på marknaden och import av päls av katt och hund och varor som innehåller sådan päls, samt kontroller om handel med sälprodukter. Ersättning för de senare får uppgå till högst 300 000 respektive 100 000 kronor. Tullverket fakturerar Jordbruksverket månadsvis i efterskott. Jordbruksverket ska särredovisa dessa kostnader.
8. Jordbruksverket ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Jordbruksverket ska betala totalt 200 400 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas efter fakturering från MSB.
9. Av anslagsposten ska högst 2 000 000 kronor användas för att ersätta Ekonomistyrningsverkets revisionskostnader räkenskapsåret 2014 rörande Europeiska fiskerifonden (EFF). Ekonomistyrningsverket ska fakturera Jordbruksverket för kostnaderna senast den 1 december 2014.
10. Av anslaget får högst 1 000 000 kronor användas med anledning av särskilda krav från EU-kommissionen på grund av att Jordbruksverket underlåtit att iaktta skyldigheten att fastställa och betala in traditionella egna medel. Detta ska dock inte gälla krav på egna medel till följd av beslut som ligger utanför Jordbruksverkets kontroll. Ett exempel på detta är underlåtenhet som kan härledas till gällande svenska bestämmelser snarare än Jordbruksverkets tillämpning av dessa. Ett annat exempel är fall där räntekostnader uppkommit till följd av att regeringen har valt att driva ett ärende mot kommissionen.
1:9 | Bekämpande av växtskadegörare (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 5 000 |
ap.1 | Bekämpande av växtskadegörare (ram) | 5 000 |
Villkor för anslag 1:9
ap.1 Bekämpande av växtskadegörare
1. Anslaget får användas för utgifter för åtgärder mot växtskadegörare samt för att ersätta enskilda för skada till följd av sådana åtgärder enligt växtskyddslagen (1972:318). Utgifter för beredskapsåtgärder, akuta skyddsåtgärder, marknadskontroller, inventeringar m.m. mot karantänskadegörare finansieras också med detta anslag liksom undersökningar av växtprover som av Jordbruksverket överlämnas för laboratoriemässig diagnostisering. Vidare får anslaget användas till internationellt engagemang inom området bekämpande av växtskadegörare. Slutligen används anslaget för utgifter för verifiering av de svenska skyddade zonerna.
2. Ersättning från EU-budgeten som utbetalas till Sverige i enlighet med det frivilliga stödsystemet på det fytosanitära området från EU av bl.a. ersättning för förluster till följd av ingripande enligt växtskyddslagen, infrastruktursatsningar, får redovisas som inkomst under anslaget och disponeras för avsedda ändamål.
1:10 | Gårdsstöd m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 5 932 000 |
ap.1 | Gårdsstöd m.m. (ram) | 5 930 600 |
ap.4 | EU-medfinansiering av bekämpande av djursjukdomar (ram) | 1 400 |
Villkor för anslag 1:10
ap.1 Gårdsstöd m.m.
1. Stöd får lämnas enligt förordningen (2004:760) om EU:s direktstöd för jordbrukare m.m.
2. Gårdsstöd samt medel avsatta för särskilt stöd ska redovisas mot inkomsttitel 6111 Gårdsstöd. Kursdifferenser på återflöden från EU:s garantifond för jordbruket redovisas dock mot inkomsttitel 6119002 Kursdifferenser från EU:s jordbruksfonder.
3. Jordbruksverket ska, inom ramen för medel avsatta för särskilt stöd, lämna stöd om högst 2 7648 000 kronor för kvalitetscertifiering och om högst 567 000 kronor för mervärden i jordbruket. Stöden får dock inte tilldelas så att beloppet överskrider den avsatta andelen av det nationella taket som anges i SFS 2004:760, 3 kap. 18 §. Stödet för kvalitetscertifiering får lämnas för deltagande i ett kvalitetssäkringssystem som syftar till att utveckla jordbruksprodukter av särskilt hög kvalitet. Stöd för kvalitetscertifiering lämnas med ett belopp per jordbruksföretag som Jordbruksverket fastställer och som beror på antalet ansökningar samt tillgången till medel. Stödet för mervärden i jordbruket får lämnas för kostnader för marknadsföring av livsmedel och jordbruksprodukter på den inre marknaden och för organisering av och deltagande i jordbruksutställningar och livsmedelsmässor inom EU. Stödet för mervärden i jordbruket lämnas i mån av tillgång på medel och får högst motsvara 75 procent av den enskilde lantbrukarens faktiska kostnader och det maximala stödbelopp som en enskild lantbrukare kan få under ett år är 50 000 kronor.
4. Återbetalda felaktigt utbetalda belopp enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1306/2013 (20 procent) och tvärvillkor enligt förslag till rådets förordning 2011/0288 (COD) (25 procent) redovisas mot inkomsttitel 2714 Sanktionsavgifter m.m.
ap.4 EU-medfinansiering av bekämpande av djursjukdomar
EU-medlen ska redovisas mot inkomsttitel 6119001 Övriga bidrag från Europeiska garantifonden för jordbruket. Kursdifferenser på återflöden från EU:s garantifond för jordbruket redovisas dock mot inkomsttitel 6119002 Kursdifferenser från EU:s jordbruksfonder.
1:11 | Intervention för jordbruksprodukter m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 144 100 |
ap.1 | Intervention för jordbruksprodukter m.m. (ram) | 144 100 |
Villkor för anslag 1:11
ap.1 Intervention för jordbruksprodukter m.m.
1. Anslagsposten får användas för stöd som lämnas enligt förordningen (1999:1148) om EU:s förordningar om jordbruksprodukter.
2. EU-medlen avseende offentlig lagring ska redovisas mot inkomsttitel 6116 Offentlig lagring. EU-medlen avseende övrig intervention ska redovisas mot inkomsttitel 6113 Övriga interventioner. EU-medlen avseende exportbidrag ska redovisas mot inkomsttitel 6114 Exportbidrag. Kursdifferenser på återflöden från EU:s garantifond för jordbruket redovisas dock mot inkomsttitel 6119002 Kursdifferenser från EU:s jordbruksfonder.
3. Försäljningsinkomster av offentligt lagrad vara redovisas mot inkomsttitel 2627 Offentlig lagring, försäljningsintäkter.
4. Förverkade säkerheter tillfallande Sverige och återbetalda belopp enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1306/2013 (20 procent) redovisas mot inkomsttitel 2714 01 Kreditering av förverkade säkerheter m.m.
5. Anslagsposten får användas för att täcka statens utgifter för överskottshantering av fisk samt till stöd för producentorganisationer inom fisket för upprättande av operativa program enligt förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen.
1:12 | Finansiella korrigeringar m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 75 472 |
ap.1 | Finansiella korrigeringar m.m. (ram) | 75 472 |
Villkor för anslag 1:12
ap.1 Finansiella korrigeringar m.m.
1. Anslagsposten får användas till eventuella finansiella korrigeringar och straffavgifter som följer av den gemensamma jordbruks- och fiskeripolitiken samt för domstols- och förhandlingskostnader med anledning av att sådana finansiella korrigeringar och straffavgifter aktualiseras.
2. Utgifter enligt villkor 1 uppkomna under följande anslag får täckas:
1:1 Avgiften till Europeiska gemenskapen
1:8 Statens jordbruksverk, villkor 5
1:10 Gårdsstöd m.m.
1:11 Intervention för jordbruksprodukter m.m.
1:14 Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m.
1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur.
3. Anslagsposten får användas till s.k. tekniska kostnader för offentlig lagring i den mån ersättning inte erhålls från EU-budgeten för utgifter som uppkommer under anslag 1:11 Intervention för jordbruksprodukter m.m.
4. Anslaget får användas till skadestånd.
1:13 | Strukturstöd till fisket m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 23 985 |
ap.3 | Strukturstöd till fisket m.m. - Europeiska fiskerifonden (EFF) 2007-2013 (ram) | 23 985 |
Villkor för anslag 1:13
ap.3 Strukturstöd till fisket m.m. - Europeiska fiskerifonden (EFF) 2007-2013
1. Anslaget ska i allt väsentligt disponeras för den statliga svenska andelen i det stöd som finansieras av Europeiska fiskerifonden (EFF) under anslaget 1:14 Från EU-budgeten finansierade stöd till fisket m.m. Anslaget får även disponeras med högst 2 500 000 kronor för svensk medfinansiering av projekt inom Sveriges lantbruksuniversitet, som finansieras av EU-budgeten och ligger i linje med Europeiska fiskerifondens målsättning.
2. Anslaget får med beaktande av EU:s statsstödsregler disponeras för stödformer enligt förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen som inte omfattas av gemenskapens medfinansiering.
3. Det ankommer på samtliga länsstyrelser att förvalta fiskerilånen och därvid vidta de åtgärder som behövs för att undvika förlust på grund av utlämnat lån. Vinst eller förlust som uppkommer i samband med att egendom, som utgör säkerhet för fiskerilån, tas i anspråk för att skydda statens fordran ska i enlighet med (prop. 1971:63) Stödåtgärder på fiskets område m.m. angivna grunder föras till respektive täckas av anslagsposten.
4. Influtna amorteringar och räntor avseende det äldre anslaget Lån till fiskerinäringen ska redovisas på inkomsttitlarna 4123 Återbetalning av lån till fiskerinäringen respektive 2314 Ränteinkomster på lån till fiskerinäringen på statsbudgetens inkomstsida. Influtna amorteringar och räntor för tidigare beviljade fiskeredskapslån ska redovisas på inkomsttiteln 4136 Återbetalning av övriga näringslån, Kammarkollegiet respektive 2322 Räntor på övriga näringslån, Kammarkollegiet.
1:14 | Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 75 412 |
ap.3 | Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m. - Europeiska fiskerifonden (EFF) 2007-2013 (ram) | 75 412 |
Villkor för anslag 1:14
ap.3 Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m. - Europeiska fiskerifonden (EFF) 2007-2013
1. EU-medlen under anslaget får användas enligt rådets förordning av den 27 juli 2006 (EG) nr 1198/2006 avseende programperioden 2007-2013 enligt kommissionens förordning av den 26 mars 2007 (EG) nr 498/2007 för den Europeiska fiskerifonden (EFF).
2. Jordbruksverket ska redovisa betalningar från EU-budgeten mot inkomsttitel 6213001 Bidrag från EU:s fiskerifond perioden 2007-2013. Kursdifferenser på återflöden från EU:s fiskerifond redovisas dock mot inkomsttitel 6213002 Kursdifferenser från EU:s fiskerifond.
3. Som utbetalningsmyndighet av medel från Europeiska fiskerifonden (EFF) svarar Jordbruksverket för att
- verkställa och redovisa utbetalningar,
- följa upp och kontrollera att åtgärder och projekt utvecklas i enlighet med programmet och
- felaktigt utbetalda belopp återbetalas till Europeiska kommissionen.
1:16 | Konkurrenskraftig livsmedelssektor (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 84 540 |
ap.1 | Exportfrämjande åtgärder (ram) | 16 500 |
ap.2 | Matlandetkonferens (ram) | 700 |
ap.3 | Satsningar för att bidra till innovation, utveckling och högre kompetens i livsmedelssektorn (ram) | 32 640 |
ap.4 | Kommunikation (ram) | 7 000 |
ap.7 | Jakt och fiske (ram) | 17 250 |
ap.10 | Offentliga måltider och utveckling av livsmedelskontroll (ram) | 10 450 |
Villkor för anslag 1:16
ap.1 Exportfrämjande åtgärder
1. Anslagsposten får användas för stöd till program för exportfrämjande av svenska livsmedel. Jordbruksverket ska, efter begäran, betala ut 13 500 000 kronor till Sveriges export- och investeringsråds program som avser exportfrämjande av livsmedel. Medlen ska komplettera och förstärka den finansiering rådet erhåller via det statliga uppdraget för arbete med bl.a. livsmedel. Deltagande företag ska tillföra programmet minst 8 000 000 kronor genom medfinansiering av programaktiviteter.
Programmets fokus ska i huvudsak ligga på små och medelstora företag och företag som exporterar produkter med svenskt råvaruinnehåll. Programmet ska bl.a. innefatta exportteknisk rådgivning, förberedande exportrådgivning anpassad för livsmedelsföretag, insatser som understödjer den kommunikationsplattform som finns framtagen för Sverige – det nya matlandet samt informationsinsatser som tydliggör programmets innehåll och funktionssätt.
Stöd för konsulttjänster får högst uppgå till 75 procent av kostnaderna första året ett företag söker stöd. Därefter får stödet uppgå till högst 50 procent. Konsulttjänsterna får inte vara fortlöpande eller av periodiskt slag eller röra företagets ordinarie driftsutgifter, t.ex. annonskostnader. Stöd för deltagande i mässor och utställningar får högst uppgå till 75 procent av merkostnaderna för hyra, uppförande och drift av utställningsmontern.
2. Programmet ska ledas av en styrgrupp vars ledamöter utses av Jordbruksverket. Minst hälften av styrgruppen ska bestå av representanter från företag som representerar, för programmet, viktig kompetens, framför allt i form av exporterfarenhet eller produktspecifik erfarenhet. Styrgruppen ska fastställa en programbudget, som ska presenteras för Jordbruksverket före utbetalning. Ordförande i styrgruppen ska vara Jordbruksverket.
3. Stöd enligt villkor 1-2 för åtgärder som omfattas av artikel 107 i EUF-fördraget får endast lämnas med de begränsningar som följer av kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 av den 15 december 2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i fördraget på stöd av mindre betydelse, eller med de begränsningar som följer av kommissionens förordning (EG) nr 875/2007 av den 24 juli 2007 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i fördraget på stöd av mindre betydelse inom fiskerisektorn och om ändring av förordning (EG) nr 1860/2004. Jordbruksverket ska kontrollera att de stödtak som anges i kommissionens förordningar (EG) nr 1998/2006 och 875/2007 inte överskrids.
4. Sveriges export- och investeringsråd ska återrapportera om programmet i särskild rapport till Jordbruksverket senast den 31 januari 2015. Jordbruksverket ska i sin tur återrapportera till Regeringskansliet (Landsbygdsdepartementet) och då särskilt uppmärksamma den administrativa situationen i programmet, den andel av finansieringen som läggs på direkta insatser samt de mest verksamma och efterfrågade insatsformerna. Jordbruksverket ska även bedöma de genomförda åtgärdernas effekt.
5. Av anslaget får 500 000 kronor användas för utvärdering och analys avseende exportfrämjande insatser. Medlen får användas först efter beslut av regeringen.
6. Av anslaget får 2 500 000 kronor användas till landgodkännande vid livsmedelsexport.
ap.2 Matlandetkonferens
1. Av anslaget får 700 000 kronor användas till att anordna en nationell Matlandetkonferens under 2014. Konferensen anordnas i anslutning till den ort som utses till Årets Matlandethuvudstad. Jordbruksverket ska anordna konferensen i samråd med VisitSweden AB, Livsmedelsverket och Sveriges export- och investeringsråd för att täcka in Matlandets fokusområden. Jordbruksverket ska även samråda med matlandethuvudstaden.
ap.3 Satsningar för att bidra till innovation, utveckling och högre kompetens i livsmedelssektorn
1. Anslagsposten får användas för stöd till insatser på livsmedelsområdet och utbetalas av Jordbruksverket för åtgärder som bidrar till en förbättrad konkurrenskraft inom livsmedelssektorn. Medlen ska bidra till att uppfylla regeringens vision Sverige - det nya matlandet. Av medlen ska minst 3 000 000 kronor avse åtgärder i syfte att främja ekologisk livsmedelsproduktion. Av medlen ska därutöver 2 000 000 kronor användas till kompetenshöjande insatser på området mervärden i svenskt jordbruk.
2. Jordbruksverket ska samråda med näringens aktörer, inklusive myndigheter, vid framtagande av kriterier för godkännande av projekt.
3. Av anslaget ska minst 5 000 000 kronor användas för kompetenshöjande insatser på området måltider inom offentlig sektor, vilket även ska inkludera offentlig upphandling av livsmedel. Medel kan även lämnas till aktörer som ska göra en inventering av nationella projekt vilka avser att stödja samverkan mellan skola och primärproduktion. Medlen utbetalas efter ansökningsförfarande till aktörer som ska genomföra regionala eller nationella projekt. Jordbruksverket ska samråda med Livsmedelsverket om användningen av medlen. Av anslaget får 750 000 kronor användas för kompetenshöjande insatser på området offentlig upphandling av livsmedel, med särskilt beaktande av hållbarhetsfrågor. Medlen får användas först efter beslut av regeringen.
4. Medel enligt villkor 1-3 får utbetalas i enlighet med förordning (2011:93) om stöd till insatser på livsmedelsområdet.
5. Av anslaget ska 2 000 000 kronor utbetalas under 2014 efter rekvisition av Sametinget för att fortsätta skapa möjligheter till diversifiering och strukturomvandling samt nyetablering inom de samiska näringarna i enlighet med de aktuella projektförslag som redovisades av Sametinget den 31 oktober 2013. Anslaget ska även användas för att fortsätta utvecklingen av samisk besöksnäring och synliggörande av samisk mat och matkultur i samband med kulturhuvudstadsåret i Umeå. Jordbruksverket ska samråda med Sametinget om användningen av medlen.
6. Av anslagna medel ska 550 000 kronor utbetalas efter rekvisition under 2014 till Stockholm Environment Institute (SEI), för arbetet med det nationella nätverket Ekologiskt Forum. Forumets inriktning ska vara utbyte av erfarenhet och dialog mellan berörda aktörer. Redovisningen av arbetet, inklusive ekonomisk redovisning, ska lämnas till Jordbruksverket senast den 30 juni 2015. Outnyttjade medel ska återbetalas till Jordbruksverket.
7. Av anslagna medel får högst 1 500 000 kronor användas för arbete med att ta fram ett lärandesystem kring Jordbruksverkets arbete med Sverige – det nya matlandet. Systemet ska säkra att medel som fortsatt satsas inom visionen används på mest effektivt sätt. Detta bland annat genom att säkerställa att framtida arbete inom visionen drar nytta av tidigare projekts erfarenheter och att framtida erfarenheter återförs in i systemet. I uppdraget ingår att göra en samlad genomgång av de material som finns lagrat i Jordbruksverkets databas för projekt inom ramen för visionen samt att tillgängliggöra och sprida erfarenheterna av detta.
8. Av anslagna medel ska 3 000 000 kronor utbetalas efter rekvisition under 2014 till Lantbrukarnas Riksförbund för användning inom projektet Lean Lantbruk för genomförandet av implementering på gårdsnivå.
9. Av anslaget ska 550 000 kronor utbetalas efter rekvisition under 2014 till Livsmedelsverket för arbete med att kartlägga och analysera konsumenternas förståelse av livsmedelsmärkning eller information och konsumenternas eventuella behov av ytterligare information.
10. Medlen får även användas för planerings- och uppföljningskostnader förknippade med verksamheten under anslaget.
ap.4 Kommunikation
1. Anslagsposten får användas till arbetet med kommunikation för att förmedla bilden av Sverige - det nya matlandet i enlighet med den kommunikationsplattform som finns framtagen för arbetet och i enlighet med regeringsbeslut L2012/452. Jordbruksverket får använda 1 900 000 kronor av anslagna medel, 500 000 kronor ska utbetalas till Livsmedelsverket och 4 600 000 kronor ska utbetalas till VisitSweden AB. Kommunikationsarbetet ska ske i nära samarbete mellan de aktörer som tilldelas medel såväl som med övriga aktörer som har en viktig roll i genomförandet av visionen Sverige – det nya matlandet.
ap.7 Jakt och fiske
1. Av anslaget får 3 000 000 kronor användas för att koordinera den svenska vattenbruksnäringen. I detta arbete ingår att skapa en gemensam myndighetsingång för företagare inom vattenbruket, ta fram en handlingsplan utifrån vattenbruksstrategin samt ett fortsatt främjandearbete för vattenbrukssektorn.
2. Av anslaget får 2 000 000 kronor utbetalas till SLU för deras avelsarbete på regnbåge för att förbättra den odlade fiskens egenskaper.
3. Av anslaget får högst 7 000 000 kronor användas för åtgärder inom småskaligt fiske, stärka fiskeområdena och för insatser riktade till vattenbruk. Medlen får även användas för övriga nationella insatser såsom framtagande av handlingsplaner. I möjligaste mån bör medlen användas som medfinansiering inom ramen för fiskeriprogrammet.
4. Av anslaget får högst 3 750 000 kronor utbetalas som bidrag till Livsmedelsverket för att täcka kostnader för livsmedelskontroll av tvåskaliga blötdjur.
5. Av anslaget får 500 000 kronor användas för att etablera nätverk mellan vilthanteringsanläggningar, förädlingsföretag, dagligvaruhandeln och restauranger. Jordbruksverket ska samråda med Svenska jägareförbundet om användningen av medlen och därefter betala ut medlen till Svenska Jägareförbundet.
6. Av anslaget får 500 000 kronor utbetalas till Sameskolstyrelsen för fortsatta satsningar inom skolmat och det samiska köket i enlighet med de planerade insatserna som redovisades i oktober 2013.
7. Av anslaget får 500 000 kronor användas för att genomföra kompetensutveckling för förädlingsföretag i syfte att öka produktionen och vidareförädling av produkter av vildsvinskött. Jordbruksverket ska samråda med projektet ”Viltland Halland” om användningen av medlen och därefter utbetala medlen till Viltland Halland.
ap.10 Offentliga måltider och utveckling av livsmedelskontroll
1. Av anslaget får högst 6 450 000 kronor utbetalas som bidrag till Livsmedelsverket för att ansvara för ett nationellt kompetenscentrum för den offentliga måltiden och därmed sammanhängande uppgifter.
2. Av anslaget får högst 4 000 000 kronor utbetalas som bidrag till Livsmedelsverket för att användas för att utveckla kompetensen i den offentliga livsmedelskontrollen i syfte att skapa en bättre livsmedelskontroll till nytta för företag och konsumenter.
1:18 | Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 2 665 527 |
ap.1 | Landsbygdsstöd - del till SJV, EU 2014-2020 (ram) | 1 562 065 |
ap.4 | Nationellt stöd, stödområde 1-3 (ram) | 311 000 |
ap.9 | Landsbygdsprogram 2007-2013 (ram) | 789 752 |
ap.2 | Landsbygdsstöd - Honungsprogrammet (ram) | 2 710 |
Villkor för anslag 1:18
ap.1 Landsbygdsstöd - del till SJV, EU 2014-2020
1. Ersättning får lämnas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1305/2013 )om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Ersättning får även lämnas samt återkrav hanteras i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1257/1999 av den 17 maj 1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden och om ändring och upphävande av vissa förordningar. Ersättning ska lämnas i enlighet med det av EU-kommissionen godkända landsbygdsprogram för Sverige 2014-2020 och med tillämplig nationell lagstiftning. Därutöver får Jordbruksverket betala ut ersättningar för åtgärder som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1310/2013 om vissa övergångsbestämmelser för stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (artikel 1), samt förordning (2007:481) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder.
2. Anslagna medel får användas för upparbetade kostnader för s.k. tekniskt stöd för programmets genomförande i enlighet med tillämplig EU-lagstiftning och för att verkställa ex post-utvärderingen av Landsbygdsprogram för Sverige 2007-2013:
- Högst 36 182 000 kronor för uppföljning och utvärdering, inklusive utvärderingssekretariat, för Landsbygdsnätverkets verksamhet, övervakningskommitténs sekretariat, fondsamordning kring lokalt ledd utveckling (LLU), förberedelse av ny jordbrukspolitik, programändringar och programskrivning, handläggning av landsbygdsprogrammet samt för ajourhållning av blockdatabasen.
- Högst 10 000 000 kronor för SLU:s kostnader för fortlöpande miljöanalys för att följa utvecklingen inom de miljökvalitetsmål vilka programmets åtgärder riktas mot
- Högst 33 750 000 kronor för länsstyrelsernas kostnader för genomförande av landsbygdsprogrammet . Fördelningen av medel mellan länsstyrelser ska ske i samråd med länsstyrelserna i syfte att få till stånd ett effektivt genomförande av programmet
En detaljerad redovisning av hur medlen har använts ska lämnas till regeringen.
ap.2 Landsbygdsstöd - Honungsprogrammet
1. Anslagsposten får användas för bidrag som lämnas i enlighet med EG:s förordning (EG) nr 1234/2007 om åtgärder för förbättring av produktions- och saluföringsvillkoren för biodlingsprodukter. Den EU-finansierade delen av stödet anvisas under anslaget 1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur, anslagspost 4.
Jordbruksverket ska anpassa förslaget till det nationella honungsprogrammet till den budget som anges i budgetproposition och regleringsbrev.
ap.4 Nationellt stöd, stödområde 1-3
1. Nationellt stöd får utbetalas enligt förordningen (1996:93) om nationellt stöd till jordbruket i norra Sverige. Från anslagsposten får utbetalas högst 2 960 000 kronor för ersättning för merkostnader för transport av självdöda eller nödslaktade tamdjur från jordbruk i norra Sverige norr om 62:a breddgraden. Ersättningen utgår för kostnader för bortskaffande av självdöda eller nödslaktade djur enligt artikel 16.1 d i kommissionens förordning nr 1857/2006 av den 15 december 2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i fördraget för statligt stöd till små och medelstora företag som är verksamma inom produktion av jordbruksprodukter och om ändring av förordning (EG) nr 70/2001 (EUT L 358, 16.12.2006, s. 3) och får enbart betalas ut om villkoren i artiklarna 16.1 d, 16.2, 16.3 och 18 i förordning (EG) nr 1857/2006 är uppfyllda. Jordbruksverket ska genom revision kunna kontrollera att beräkning av merkostnaden för norra Sverige, områdesavgränsningen och andra villkor för stödberättigande och ekonomisk redovisning av stödet uppfylls. Medel som inte har använts i enlighet med de av Jordbruksverket fastställda villkoren ska återbetalas. Utbetalningar av ersättning för merkostnader för insamling av kadaver redovisas särskilt. Jordbruksverket ska föra ett sådant register över stödordningar som avses i artikel 20.2 i förordning (EG) nr 1857/2006.
ap.9 Landsbygdsprogram 2007-2013
1. Ersättning får lämnas i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1698/2005 av den 20 september 2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Ersättning får även lämnas samt återkrav hanteras i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1257/1999 av den 17 maj 1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden och om ändring och upphävande av vissa förordningar. Ersättning ska lämnas i enlighet med det av EU-kommissionen godkända landsbygdsprogram för Sverige 2007-2013 och med tillämplig nationell lagstiftning. Jordbruksverket får inom ramen för vad EU:s regelverk tillåter och i enlighet med programmets nationella mål och de regionala strategierna omfördela medel inom åtgärdsgrupper.
2. Anslagna medel får användas för s.k. tekniskt stöd för programmets genomförande i enlighet med tillämplig EU-lagstiftning och för att förbereda landsbygdsprogram för perioden 2014-2020. Outnyttjade medel från 2013 avseende länsstyrelsernas kostnader för genomförandet av landsbygdsprogrammet, för kostnader avseende 2013 avsatta för motsvarande ändamål, får disponeras. Medlen får användas enligt följande:
- Högst 12 126 000 kronor för det nationella landsbygdsnätverket, övervakningskommitténs sekretariat, uppföljning och utvärdering utförd av utvärderingssekretariatet och Jordbruksverket samt för slutförande av landsbygdsprogrammet 2007-2013 och förberedelse och igångsättande av landsbygdsprogrammet för perioden 2014-2020
- Högst 1 000 000 kronor för Sametinget
- Högst 250 000 kronor för kostnader för fondsamordning kring lokalt ledd utveckling (LLU)
Medlen får användas under 2014 och 2015. En detaljerad redovisning av hur medlen har använts ska lämnas till regeringen.
1:19 | Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 1 993 633 |
ap.2 | Fr EU-b landsbygd - del till SJV, EU 2014-2020 (ram) | 1 143 790 |
ap.7 | Landsbygdsprogram för Sverige år 2007-2013, EU-medel (ram) | 847 133 |
ap.4 | Fr EU-b landsbygd - Honungsprogrammet (ram) | 2 710 |
Villkor för anslag 1:19
ap.2 Fr EU-b landsbygd - del till SJV, EU 2014-2020
1. Ersättning får lämnas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Ersättning får även lämnas samt återkrav hanteras i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1257/1999 av den 17 maj 1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden och om ändring och upphävande av vissa förordningar. Ersättning ska lämnas i enlighet med det av EU-kommissionen godkända landsbygdsprogram för Sverige 2014-2020 och med tillämplig nationell lagstiftning. Därutöver får Jordbruksverket betala ut ersättningar för åtgärder som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1310/2013 om vissa övergångsbestämmelser för stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (artikel 1), samt förordning (2007:481) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder.
2. Anslagna medel får användas för upparbetade kostnader för s.k. tekniskt stöd för programmets genomförande i enlighet med tillämplig EU-lagstiftning och för att verkställa ex post-utvärderingen av Landsbygdsprogram för Sverige 2007-2013:
- Högst 36 182 000 kronor för uppföljning och utvärdering, inklusive utvärderingssekretariat, för Landsbygdsnätverkets verksamhet, övervakningskommitténs sekretariat, fondsamordning kring lokalt ledd utveckling (LLU), förberedelse av ny jordbrukspolitik, programändringar och programskrivning, handläggning av landsbygdsprogrammet samt för ajourhållning av blockdatabasen.
- Högst 10 000 000 kronor för SLU:s kostnader för fortlöpande miljöanalys för att följa utvecklingen inom de miljökvalitetsmål vilka programmets åtgärder riktas mot
- Högst 33 750 000 kronor för länsstyrelsernas kostnader för genomförande av landsbygdsprogrammet. Fördelningen av medel mellan länsstyrelser ska ske i samråd med länsstyrelserna i syfte att få till stånd ett effektivt genomförande av programmet
En detaljerad redovisning av hur medlen har använts ska lämnas till regeringen.
ap.4 Fr EU-b landsbygd - Honungsprogrammet
1. Stöd får användas för bidrag som lämnas i enlighet med rådets förordning (EEG) nr 1234/2007 om allmänna tillämpningsregler för åtgärder som syftar till att förbättra villkoren för produktion och saluföring av honung. För svensk medfinansiering anvisas motsvarande belopp under anslaget 1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur, anslagspost 2.
Jordbruksverket ska anpassa förslaget till det nationella honungsprogrammet till den budget som anges i budgetproposition och regleringsbrev.
2. EU-medlen ska redovisas mot inkomsttitel 6119001 Övriga bidrag från EU:s Jordbruksfonder. Kursdifferenser på återflöden från EU:s garantifond för jordbruket redovisas dock mot inkomsttitel 6119002 Kursdifferenser från EU:s jordbruksfonder.
ap.7 Landsbygdsprogram för Sverige år 2007-2013, EU-medel
1. Ersättning får lämnas i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1698/2005 av den 20 september 2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Ersättning får även lämnas samt återkrav hanteras i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1257/1999 av den 17 maj 1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden och om ändring och upphävande av vissa förordningar. Ersättning ska lämnas i enlighet med det av EU-kommissionen godkända landsbygdsprogram för Sverige 2007-2013 och med tillämplig nationell lagstiftning. Jordbruksverket får inom ramen för vad EU:s regelverk tillåter och i enlighet med programmets nationella mål och de regionala strategierna omfördela medel inom åtgärdsgrupper.
2. Anslagna medel får användas för s.k. tekniskt stöd för programmets genomförande i enlighet med tillämplig EU-lagstiftning och för att förbereda landsbygdsprogram för perioden 2014-2020. Outnyttjade medel från 2013 avseende länsstyrelsernas kostnader för genomförandet av landsbygdsprogrammet, för kostnader avseende 2013 avsatta för motsvarande ändamål, får disponeras. Medlen får användas enligt följande:
- Högst 12 126 000 kronor för det nationella landsbygdsnätverket, övervakningskommitténs sekretariat, uppföljning och utvärdering utförd av utvärderingssekretariatet och Jordbruksverket samt för slutförande av landsbygdsprogrammet 2007-2013 och förberedelse och igångsättande av landsbygdsprogrammet för perioden 2014-2020
- Högst 1 000 000 kronor för Sametinget
- Högst 250 000 kronor för kostnader för fondsamordning kring lokalt ledd utveckling (LLU)
Medlen får användas under 2014 och 2015. En detaljerad redovisning av hur medlen har använts ska lämnas till regeringen.
1:20 | Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 32 830 |
ap.1 | Försöks- och utvecklingsverksamhet (ram) | 22 830 |
ap.2 | Hållbar användning av bekämpningsmedel (ram) | 2 500 |
ap.3 | Omställningspremie (ram) | 2 500 |
ap.4 | Ersättning för dubbel miljönytta (ram) | 5 000 |
Villkor för anslag 1:20
ap.1 Försöks- och utvecklingsverksamhet
1. Anslaget får användas för försöks- och utvecklingsverksamhet i syfte att bidra till uppfyllelse av för jordbruket relevanta miljökvalitetsmål, särskilt Ett rikt odlingslandskap, Ingen övergödning, Giftfri miljö och Begränsad klimatpåverkan. Av anslaget får medel användas för studier av genetiskt modifierade växters påverkan på den biologiska mångfalden liksom för en strategi för växtskydd med beaktande av relevanta miljökvalitetsmål. Försöks- och utvecklingsverksamhet relaterad till ekologisk produktion ska särskilt uppmärksammas.
2. Medel får användas för utvärdering av den gemensamma jordbrukspolitikens miljöeffekter, t.ex. förändringar i växtnäringsförluster eller odlingslandskapets biologiska mångfald, samt för internationellt standardiseringsarbete.
3. Från anslaget ska utbetalas 3 500 000 kronor till Fritidsodlingens Riksorganisation för informations- och rådgivningsverksamhet samt 750 000 kronor till Stiftelsen Trädgårdsodlingens elitplantstation. Fritidsodlingens Riksorganisation och Stiftelsen Trädgårdsodlingens elitplantstation ska redovisa till Jordbruksverket hur medlen har använts. Outnyttjade medel ska återbetalas till Jordbruksverket.
ap.2 Hållbar användning av bekämpningsmedel
1. Anslaget får användas för genomförande av ramdirektivet för hållbar användning av bekämpningsmedel. Medel får användas för verksamhet rörande funktionstester av spridningsutrustning för växtskyddsmedel. Bidrag för köp av testutrustning får betalas ut i enlighet med förordning (1987:1179) om statsbidrag för funktionstest av lantbrukssprutor till företag som utför funktionstest av lantbrukssprutor och fläktsprutor. Medel får användas för internationellt standardiseringsarbete.
ap.3 Omställningspremie
1. Av anslaget ska 2 500 000 kronor användas för en omställningspremie från fossila till icke-fossila bränslen i jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner.
ap.4 Ersättning för dubbel miljönytta
1. Av anslaget får 5 000 000 kronor användas för ersättning för dubbel miljönytta.
1:21 | Stöd till jordbrukets rationalisering m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 4 116 |
ap.1 | Stöd till jordbrukets rationalisering m.m. (ram) | 4 116 |
Villkor för anslag 1:21
ap.1 Stöd till jordbrukets rationalisering m.m.
1. Länsstyrelsernas kostnader avseende de med anslaget avsedda ändamålen ska belasta anslaget. Jordbruksverket får fördela medel som bidrag till Länsstyrelserna i Dalarnas, Västra Götalands och Värmlands län.
2. Jordbruksverket får disponera anslaget för bidrag till yttre rationalisering enligt förordningen (1978:250) om statligt stöd till jordbrukets rationalisering.
3. Bidrag får beviljas till genomgripande omarrondering (genomgripande strukturrationalisering) men även till successiv omarrondering. Anslaget ska i första hand disponeras för projekt i Dalarnas län. Totalt får högst 500 000 kronor av medlen även disponeras för projekt i Västra Götalands och Värmlands län.
4. Jordfonden får användas för inlösen av fastigheter enligt jordförvärvslagen (1979:230) och förordningen (1989:281) om jordfonden. Resultatet av verksamheten ska redovisas mot inkomsttitel 2811 Övriga inkomster av statlig verksamhet.
1:22 | Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m. (Ramanslag) |
Disponeras av Statens jordbruksverk | 1 029 |
ap.1 | Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m. (ram) | 1 029 |
Villkor för anslag 1:22
ap.1 Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m.
1. Fjällägenheterna förvaltas av länsstyrelserna. Länsstyrelsernas kostnader avseende de med anslaget avsedda ändamålen ska belasta anslaget. Medlen utbetalas av Jordbruksverket efter rekvisition.
2. Jordbruksverket disponerar anslaget för bidrag och ersättningar enligt 8 a § rennäringsförordningen (1993:384). Jordbruksverket får fördela medel som bidrag till Länsstyrelserna i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.
3. Bidrag till investeringar i byggnader samt till underhåll och upprustningsåtgärder får lämnas till arrendatorer av lägenhet som äger eller uppför egna hus om dessa behövs för lägenhetens brukande. Bidrag får lämnas med högst 80 procent av den godkända kostnaden om inte särskilda skäl föreligger. I byggkostnaden ska inte inräknas värdet på virke eller annat material som staten kostnadsfritt tillhandahåller arrendatorn.
4. Avträdesersättningar beräknas med motsvarande tillämpning av punkterna 1-5 i regeringens beslut (Industridepartementet) den 26 juni 1980 angående upplåtelsevillkor för kronotorp m.m.
5. Bidrag såsom ersättning för kost och logi får lämnas med högst 4 000 kronor per år.
6. Beräknade inkomster under anslaget är 200 000 kronor. Inkomsterna får användas för de under anslaget angivna ändamålen.
7. Vid försäljning av fjällägenhet eller del därav får köpeskillingen bestämmas till belopp som understiger marknadsvärdet om detta med hänsyn tagen till omständigheterna bedöms skäligt.
8. Anslaget får inte användas för förvaltningskostnader.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2014 | Indrag av anslagsbelopp |
1:4 Bidrag till veterinär fältverksamhet | |||
ap.1 | 0 | 3 % | 0 |
1:5 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder | |||
ap.2 | 388 | Allt | 0 |
1:6 Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar | |||
ap.1 | 1 500 | Inget | 0 |
ap.2 | 1 000 | Inget | 0 |
ap.3 | 210 | Inget | 0 |
ap.4 | 1 020 | Inget | 0 |
1:8 Statens jordbruksverk | |||
ap.1 | 16 675 | 3 % | 0 |
1:9 Bekämpande av växtskadegörare | |||
ap.1 | 150 | Inget | 0 |
1:10 Gårdsstöd m.m. | |||
ap.1 | 593 158 | Inget | 0 |
ap.4 | 42 | Inget | 0 |
1:11 Intervention för jordbruksprodukter m.m. | |||
ap.1 | 14 410 | Inget | 0 |
1:12 Finansiella korrigeringar m.m. | |||
ap.1 | 2 264 | Inget | 0 |
1:13 Strukturstöd till fisket m.m. | |||
ap.3 | 0 | Allt | 0 |
1:14 Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m. | |||
ap.3 | 0 | Allt | 0 |
1:16 Konkurrenskraftig livsmedelssektor | |||
ap.1 | 495 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 975 | Inget | 0 |
ap.4 | 210 | Inget | 0 |
ap.7 | 517 | Inget | 0 |
ap.10 | 313 | Inget | 0 |
1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||
ap.1 | 78 103 | Inget | 0 |
ap.2 | 81 | Inget | 0 |
ap.4 | 9 300 | Inget | 0 |
ap.9 | 78 975 | 433 000 | 0 |
1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||
ap.2 | 57 190 | Inget | 0 |
ap.4 | 81 | Inget | 0 |
ap.7 | 84 713 | 417 000 | 0 |
1:20 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket | |||
ap.1 | 685 | Inget | 0 |
ap.2 | 75 | Inget | 0 |
ap.3 | 75 | Inget | 0 |
ap.4 | 150 | Inget | 0 |
1:21 Stöd till jordbrukets rationalisering m.m. | |||
ap.1 | 123 | Inget | 0 |
1:22 Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m. | |||
ap.1 | 103 | Inget | 0 |
4.3.2 | Omfördelning av anslagssparande |
Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel
Omfördelning från anslag/ap1 | Omfördelning till anslag/ap2 | Belopp (tkr) | Belopp andel (%) |
1:8 Statens jordbruksverk | |||
1:8 ap.2 | 1:8 ap.1 | 100 % | |
1:16 Konkurrenskraftig livsmedelssektor | |||
1:16 ap.9 | 1:16 ap.3 | 100 % | |
1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||
1:18 ap.8 | 1:18 ap.2 | 100 % | |
1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||
1:19 ap.3 | 1:19 ap.4 | 100 % |
2 Anslag och anslagsposter är angivna med 2014 års nomenklatur
4.3.3 | Avslutade anslagsposter |
Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel
Anslag/ap | Anslagstyp |
1:8 Statens jordbruksverk | |
ap.2 | ram |
1:16 Konkurrenskraftig livsmedelssektor | |
ap.9 | ram |
1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |
ap.5 | ram |
ap.8 | ram |
1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |
ap.3 | ram |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel
Anslag/ap | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
1:11 Intervention för jordbruksprodukter m.m. | |||||
ap.1 | 80 000 | 48 000 | 32 000 | 0 | 2016 |
1:18 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||||
ap.9 | 750 000 | 750 000 | 0 | 0 | 2019 |
ap.1 | 10 576 742 | 1 298 700 | 2 015 100 | 6 747 300 | 2022 |
ap.2 | 5 420 | 2 710 | 2 710 | 0 | 2016 |
1:19 Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur | |||||
ap.2 | 9 060 721 | 923 400 | 1 528 200 | 6 189 300 | 2022 |
ap.7 | 900 000 | 900 000 | 0 | 0 | 2019 |
ap.4 | 5 420 | 2 710 | 2 710 | 0 | 2016 |
Villkor
Anslag 1.18 ap. 1
Jordbruksverket får under 2014 besluta om bidrag som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 10 061 100 000 kronor 2015-2022. Infriade åtaganden får, utöver åren 2015 och 2016 enligt tabellen ovan, uppgå till högst 1 809 900 000 kronor 2017, 2 468 700 000 kronor 2018 och 2 468 700 000 kronor 2019-2022.
Anslag 1.19 ap. 2
Jordbruksverket får under 2014 besluta om bidrag som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 8 640 900 000 kronor 2015-2022. Infriade åtaganden får, utöver åren 2015 och 2016 i tabellen ovan, uppgå till högst 1 703 700 000 kronor 2017, 2 242 800 000 kronor 2018 och 2 242 800 000 kronor 2019-2022.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl. 7 kap. 1 § budgetlagen) | 190 000 |
Räntekontokredit (enl. 7 kap. 4 § budgetlagen) | 110 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2014-01-25 | 43 424 |
2014-02-25 | 43 424 |
2014-03-25 | 43 424 |
2014-04-25 | 43 424 |
2014-05-25 | 43 424 |
2014-06-25 | 43 424 |
2014-07-25 | 43 424 |
2014-08-25 | 43 424 |
2014-09-25 | 43 424 |
2014-10-25 | 43 424 |
2014-11-25 | 43 424 |
2014-12-25 | 43 425 |
Summa | 521 089 |
1:8 ap.1 | Förvaltningskostnader |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2012 | +/- 2013 | Int. 2014 | Kost. 2014 | +/- 2014 | Ack. +/- utgå. 2014 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Djur | 9 139 | -2 056 | 33 800 | 33 800 | 0 | 7 083 |
Växt | 1 262 | 940 | 12 500 | 12 600 | -100 | 2 102 |
Utsäde | -1 123 | 0 | 8 900 | 8 750 | 150 | -973 |
Tillsyn | -3 451 | -1 021 | 35 300 | 33 600 | 1 700 | -2 772 |
Distriktsveterinärerna | 0 | 0 | 4 400 | 4 400 | 0 | 0 |
Summa | 5 827 | -2 137 | 94 900 | 93 150 | 1 750 | 5 440 |
Uppdragsverksamhet | ||||||
Vatten | -1 196 | -197 | 10 300 | 10 200 | 100 | -1 293 |
Utsäde | -1 318 | 327 | 24 000 | 23 900 | 100 | -891 |
Tillsyn | 0 | 0 | 4 400 | 4 400 | 0 | 0 |
Distriktsveterinärerna | 7 095 | -3 830 | 530 000 | 530 000 | 0 | 3 265 |
Tjänsteexport | 0 | 0 | 7 000 | 7 000 | 0 | 0 |
Summa | 4 581 | -3 700 | 575 700 | 575 500 | 200 | 1 081 |
6.2 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna ej disponeras |
Verksamhet | Ink. tit. | +/- t.o.m. 2012 | +/- 2013 | Int. 2014 | Kost. 2014 | +/- 2014 | Ack. +/- utgå. 2014 |
Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras | |||||||
Ärenden om växtförädlarrätt och sortlista | 2552 | 0 | 0 | 1 500 | 0 | 1 500 | 1 500 |
6.4 | Villkor för avgiftsbelagd verksamhet |
Offentligrättslig verksamhet
Verksamhet där avgifterna disponeras
Djur
Resultatområde Djur omfattar införsel av djur, GMO-verksamhet, godkännande av anläggningar för tillverkning av foder och anläggningar för bearbetning och hantering av animaliska biprodukter, pass för sällskapsdjur, djurmärken, exportpass, hundregister, verksamhet enligt djurskyddsförordningen (1988:539), prövning av ansökan om legitimation eller annan verksamhet enligt 4 kap. lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård, utbildning av officiella veterinärer, den del av gränskontroll och övriga officiella uppdrag, t.ex. karantänsuppdrag som ej utförs av Distriktsveterinärerna, prövning enligt lagen (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion samt djurförsöksetiska nämnden.
Växt
Resultatområde Växt omfattar fytosanitär verksamhet, saluföring av trädgårdsväxter, GMO-verksamhet men exklusive tillsyn. Området omfattar även prövning enligt lagen (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion. Även myndighetsuppdrag är inräknat.
Utsäde
Resultatområde Utsäde omfattar certifiering av utsäde och viss analys exklusive tillsyn. Myndighetsuppdrag är inräknat.
Tillsyn
Resultatområde Tillsyn omfattar tillsyn inom fytosanitär verksamhet, kvalitetskontroll av frukt och grönsaker, GMO-verksamhet inom växtområdet, retursystem för plastflaskor och metallburkar, äggmärkning, anläggningar för animaliska biprodukter, fodertillverkning, verksamhet inom utsädesområdet, kontroll enligt lagen (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion, emballagekontroll Kina samt centralt vattenbruksregister.
Distriktsveterinärerna
Resultatområde Distriktsveterinärerna innefattar officiella uppdrag som utförs av distriktsveterinärer. Myndighetsuppdrag är inräknat.
Verksamhet där intäkterna ej disponeras
Avgiftsintäkter från ärenden om växtförädlarrätt och sortlista redovisas mot inkomsttitel 2552 Övriga offentligrättsliga avgifter.
Uppdragsverksamhet
Vatten
Uppdragsverksamheten utgörs av vattenhushållning. Myndighetsuppdrag är inräknat.
Tillsyn
Uppdrag inom resultatområde Tillsyn utgörs av verksamheten Köttklassificering.
Utsäde
Uppdragsverksamheten inom resultatområde Utsäde utgörs av laboratorieundersökningar, kvalitetsanalyser och andra undersökningar av utsäde och växtsorter samt kvalitetsanalys av foder- och kvarnspannmål. Myndighetsuppdraget är inräknat.
Distriktsveterinärerna
Uppdragsverksamheten utgörs av distriktsveterinärverksamhet. Myndighetsuppdrag är inräknat.
Tjänsteexport
Uppdragsverksamheten utgörs av internationellt utvecklingssamarbete.
Övrigt avgifter
Avgifter från frivilligt efterfrågade varor och tjänster som Jordbruksverket tillhandahåller samt offentligrättsliga avgifter får disponeras av myndigheten.
UNDANTAG FRÅN EKONOMIADMINISTRATIVA REGELVERKET
- Investeringar i anläggningstillgångar som sker under anslaget 1:22 Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m. ska inte finansieras med lån i Riksgäldskontoret enligt kapitalförsörjningsförordningen (2011:210). Sådana investeringar ska i stället finansieras från anslag.
- Jordbruksverket medges undantag från 10, 12 och 14 §§ anslagsförordningen (2011:223) i de delar som rör anslagsavräkningen av myndighetsuppdrag till Distriktsveterinärerna på anslaget 1:4 Bidrag till veterinär fältverksamhet.
- För fytosanitär verksamhet medges Jordbruksverket undantag från 5 § avgiftsförordningen (1992:191). Utgifter som inte finansieras med avgifter ska finansieras med anslaget 1:9 Bekämpande av växtskadegörare. Jordbruksverket medges undantag från 10, 12 och 14 §§ anslagsförordningen ( 2011:223) i de delar som rör anslagsavräkningen.
- Jordbruksverket medges undantag från 14 § anslagsförordningen (2011:223) avseende anslaget 1:12 Finansiella korrigeringar m.m. Avräkning får göras minst halvårsvis.