
Box 5398
102 49 STOCKHOLM
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2010 för Post- och telestyrelsen och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Mål
Post- och telestyrelsens verksamhet ska bidra till målet för politiken för informationssamhället samt målet för IT-politiken, målet för sektorn för elektronisk kommunikation, det postpolitiska målet samt målet för grundläggande betaltjänster.
Avgiftsuttag
Post- och telestyrelsen ska i årsredovisningen redovisa avgiftsuttaget uppdelat på de lagar med stöd av vilka myndigheten tar ut avgifter för att bedriva sin verksamhet.
Utgiftsprognoser
Post- och telestyrelsen ska redovisa utgiftsprognoser för 2010-2014 i informationssystemet Hermes, enligt instruktioner från Ekonomistyrningsverket. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. De antaganden som ligger till grund för prognoserna ska redovisas. Redovisningen ska göras senast den 18 januari, 25 februari, 6 maj, 29 juli och 28 oktober 2010.
3 | Uppdrag |
1. Bredbandsstrategi för Sverige
Regeringen beslutade den 2 november 2009 om en bredbandsstrategi för Sverige. Post- och telestyrelsen ska inom ramen för sin verksamhet arbeta för att målen för strategin ska nås.
För att regeringen ska kunna följa arbetet med strategin ska myndigheten till Regerinskansliet (Näringsdepartementet) redovisa arbetet senast i samband med årsredovisningen för 2010. Lägesrapporter ska lämnas senast den 31 maj 2010 och senast den 15 oktober 2010. Redovisningarna ska bl.a. omfatta arbetet med nedanstående uppdrag.
Myndigheten ska i enlighet med strategin ha följande uppdrag:
Ökad tillgång till bredband genom frekvenstilldelning
Post- och telestyrelsen ska, i samråd med relevanta myndigheter, utreda och ge förslag på hur tillgången till bredband kan säkerställas i alla delar av landet. Förslaget ska syfta till att främja uppfyllelsen av målet om att alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter att använda sig av elektroniska samhällstjänster och service via bredband. Uppdraget ska fokusera på hur lämpliga frekvensband för elektroniska kommunikationer, med goda yttäckande egenskaper, kan användas för ökad tillgänglighet i områden som saknar tillgång till bredband eller har bredband med låg kapacitet och kvalitet. Uppdraget ska inte omfatta de frekvensband som i dag används för radio och tv-sändningar.
Exempelvis kan det handla om att sätta täckningkrav i Post- och telestyrelsens kommande tilldelningar av lämpliga frekvensband eller omfördela lämpligt frekvensutrymme som idag används för annan användning till trådlöst bredband.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 28 maj 2010.
2 Strategi för myndighetens arbete med regionala tillväxtfrågor
Post- och telestyrelsen ska ta fram en långsiktig strategi som vägledning för myndighetens medverkan i det regionala tillväxtarbetet. Strategin ska grunda sig på förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete samt på den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning 2007-2013. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 1 december 2010.
Kartläggning av IT-användning i små företag i olika typer av landsbygder
Regeringen har för avsikt att i regleringsbrevet för budgetåret 2010 avseende Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) uppdra åt myndigheten att kartlägga små företags IT-användning i olika typer av landsbygder. Post- och telestyrelsen ska bistå Tillväxtanalys i arbetet med detta uppdrag.
3 Uppföljning och analys rörande posttjänster
Post- och telestyrelsen ska till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 15 april 2010
- beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgängligheten till posttjänster i landets alla delar,
- redovisa hur tillståndsvillkoret för postoperatörer har efterlevts,
- redovisa hur prisregleringen i 9 § postförordningen (1993:1709) har efterlevts,
- redovisa och analysera konkurrenssituationen på olika delmarknader inom postområdet, särskilt i fråga om hinder för marknadstillträde och de åtgärder som myndigheten vidtagit, samt
- redovisa arten och omfattningen av de klagomål från allmänheten som framförts till postoperatörer och till myndigheten.
4 Grundläggande betaltjänster
Post- och telestyrelsen ska främja och stimulera framväxt av marknadsdriven hantering av dagskassor för näringsidkare och ideella föreningar. Detta arbete ska bedrivas i samverkan med företrädare för marknadens aktörer och även berörda länsstyrelser samt andra berörda myndigheter och intressenter. I uppdraget ryms insatser för att underlätta och stimulera framväxt av frivilliga lösningar som tillhandahålls av marknadens aktörer. Post- och telestyrelsen ska i sitt arbete stödja och främja pågående initiativ av myndigheter, företag och andra berörda intressenter.
Post- och telestyrelsen ska utreda och analysera hur grundläggande betaltjänster ska tillhandahållas, särskilt till äldre personer och personer med funktionsnedsättning i glesbygd, efter den 1 juli 2012. Post- och telestyrelsen ska analysera möjligheten att använda elektroniska kommunikationstjänster. I uppdraget ingår att analysera möjligheten att initiera utvecklingsprojekt, som finansieras via anslaget 2:2 Ersättning för särskilda tjänster till funktionshindrade, med en sådan inriktning.
Uppdraget ska delredovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 21 maj 2010 och slutredovisas senast den 15 december 2010.
5 Östersjöstrategin
Europeiska rådet gav i december 2007 Europeiska kommissionen i uppdrag att till juni 2009 utarbeta en EU-strategi för Östersjöregionen. Sverige tog initiativ att prioritera Östersjöfrågorna inför ordförandeskapet i EU hösten 2009. Den 30 oktober 2009 antog Europeiska rådet EU:s strategi för Östersjöregionen.
Till strategin finns en handlingsplan där olika områden och konkreta projekt finns specificerade. Ett projekt där Sverige, enligt det förslag som presenterats, har tagit ett särskilt ansvar gäller radiospektrumfrågor. Inom ramen för detta ska Post- och telestyrelsen aktivt medverka i arbetet för harmonisering inom Östersjöregionen. Post- och telestyrelsen ska särskilt ansvara för specifika delar av strategin som framgår av det uppdrag som regeringen gav Post- och telestyrelsen den 3 december 2009.
6 Regelförenkling
Under våren 2010 ska regeringen lämna en slutredovisning av det regelförenklingsarbete som bedrivits under mandatperioden. Post- och telestyrelsen ska därför inom sitt ansvarsområde bistå Tillväxtverket i mätningarna av företagens administrativa kostnader, dels med en uppdatering av förändringarna i regelverket för 2009, dels med en prognos för 2010.Annan tidpunkt för redovisning av uppdrag
Post- och telestyrelsens uppdrag enligt detta regleringsbrev kan efter särskild överenskommelse mellan företrädare för Regeringskansliet (Näringsdepartementet) och myndigheten rapporteras vid annan tidpunkt än vad som angivits ovan.
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 22 Kommunikationer
2:1 | Post- och telestyrelsen: Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter (Ramanslag) |
Disponeras av Post- och telestyrelsen | 38 456 |
ap.1 | Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter (ram) | 38 456 |
Disponeras av regeringen | 0 |
ap.2 | Till regeringens disposition (ram) | 0 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter
Anslagsposten 1 får användas för
- förvaltningskostnader för upphandling av samt ersättning för särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning, för grundläggande betaltjänster, insatser inom området informationssäkerhet, rikscentralen för IT-incidenthantering samt åtgärder inom samhällets krisberedskap och civilt försvar för skydd av elektroniska kommunikationer mot allvarliga hot och påfrestningar i fredstid,
- finansiering av projekt och uppdrag vilka syftar till att förverkliga de delar avseende förtroende, tillgänglighet och säkerhet som beskrivs i regeringens proposition Från IT-politik för samhället till politik för IT-samhället (prop. 2004/05:175) samt delar av det IT-politiska handlingsprogrammet som beskrivs i regeringens tidigare proposition Ett informationssamhälle för alla (prop. 1999/2000:86), samt
- kostnader inom området kvalificerade elektroniska signaturer.
2:2 | Ersättning för särskilda tjänster till funktionshindrade (Ramanslag) |
Disponeras av Post- och telestyrelsen | 148 749 |
ap.1 | Ersättning för särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning (ram) | 148 749 |
Disponeras av regeringen | 0 |
ap.2 | Till regeringens disposition (ram) | 0 |
Villkor för anslag 2:2
ap.1 Ersättning för särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning
Anslagsposten 1 får användas till utgifter i samband med upphandling av eller ersättning för, samt nödvändiga informationsinsatser för
- posttjänster och elektroniska kommunikationstjänster som bedöms vara av särskild vikt för personer med funktionsnedsättning,
- utsträckt posttjänst till äldre och personer med funktionsnedsättning i glesbygd,
- befordran av blindskrift,
- nummerupplysningstjänster och förmedlingstjänster för personer med funktionsnedsättning,
- fri sjukvårdsupplysning för texttelefonanvändare,
- särskilda utredningar till ett belopp om högst 3 000 000 kronor,
- utvecklingsprojekt med inriktning på IT-användning för personer med funktionsnedsättning hos Tal- och punktskriftsbiblioteket och andra myndigheter och organisationer, samt
- utvecklingsprojekt för ökad tillgänglighet, användbarhet och mångfald inom IT och elektronisk kommunikation samt elektroniska tjänster, såsom exempelvis användbarhet och tillgänglighet inom e-förvaltningen. Insatserna ska genomföras med berörda aktörer såsom exempelvis Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam).
2:3 | Grundläggande betaltjänster (Ramanslag) |
Disponeras av Länsstyrelsen i Dalarnas län | 2 000 |
ap.2 | Grundl. betaltj. - del till länsstyrelsen i Dalarna (ram) | 2 000 |
Disponeras av Post- och telestyrelsen | 44 500 |
ap.3 | Grundl. betaltj. - del till Post- och telestyrelsen (ram) | 44 500 |
Disponeras av Regeringskansliet/Näringsdepartementet | 2 500 |
ap.1 | Till Regeringskansliets disposition för grundläggande betaltjänster m.m. (ram) | 2 500 |
Villkor för anslag 2:3
ap.1 Till Regeringskansliets disposition för grundläggande betaltjänster m.m.
Anslagsposten 1 får användas för uppföljning och upphandling av grundläggande betaltjänster inklusive grundläggande betaltjänster för äldre personer och personer med funktionsnedsättning i landsbygd.
ap.2 Grundl. betaltj. - del till länsstyrelsen i Dalarna
Anslagsposten 2 får användas för bevakning av att det finns grundläggande betaltjänster som svarar mot samhällets behov. Anslaget får användas för de uppgifter som länsstyrelserna ska utföra enligt 64-65 §§ förordningen (2007:825) med länsstyrelseinstruktion samt länsstyrelsernas regleringsbrev vad gäller grundläggande betaltjänster.
ap.3 Grundl. betaltj. - del till Post- och telestyrelsen
Anslagsposten 3 får användas för upphandling av grundläggande betaltjänster inklusive grundläggande betaltjänster för äldre personer och personer med funktionsnedsättning i landsbygd.
2:5 | Driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation (Ramanslag) |
Disponeras av Post- och telestyrelsen | 100 000 |
ap.1 | Del till Post- och telestyrelsen (ram) | 100 000 |
Disponeras av Kammarkollegiet | 95 000 |
ap.3 | Del till Kammarkollegiet (ram) | 95 000 |
Villkor för anslag 2:5
ap.1 Del till Post- och telestyrelsen
Anslagsposten 1 får användas för åtgärder för att skydda elektroniska kommunikationer mot allvarliga hot och påfrestningar i fredstid. Anslagsposten får även användas till upphandling av och ersättning för tjänster, utrustning, m.m. för att skydda samhället mot allvarliga hot och påfrestningar på elektroniska kommunikationer i fredstid.
ap.3 Del till Kammarkollegiet
Anslagsposten 3 får användas för åtgärder för tillgängliga elektroniska kommunikationer enligt vad som anges i särskilda regeringsbeslut.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 22 Kommunikationer
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2010 | Indrag av anslagsbelopp |
2:1 Post- och telestyrelsen: Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter | |||
ap.1 | 1 154 | 3 % | 0 |
ap.2 | 0 | 3 % | 0 |
2:2 Ersättning för särskilda tjänster till funktionshindrade | |||
ap.1 | 4 462 | 3 % | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
2:3 Grundläggande betaltjänster | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
ap.3 | 0 | Inget | 0 |
2:5 Driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation | |||
ap.1 | 3 000 | Allt | 0 |
ap.3 | 0 | Allt | 0 |
4.3.5 | Bemyndiganden |
Utgiftsområde 22 Kommunikationer
Anslag/ap | 2010 | 2011 | 2012 - | |
Bemyndiganderam | Infriade förpliktelser | Infriade förpliktelser | Slutår | |
2:2 Ersättning för särskilda tjänster till funktionshindrade | ||||
ap.1 | 240 000 | 114 715 | 93 640 | 2013 |
2:5 Driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation | ||||
ap.1 | 95 000 | 72 000 | 23 000 |
Villkor
Fördelningen mellan åren av belopp för infriade förpliktelser är indikativ.
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram (enl 20 § budgetlagen) | 30 000 |
Räntekontokredit (enl 21 § budgetlagen) | 37 000 |
Övriga kreditramar (enl 23 § budgetlagen) |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2010-01-25 | 3 205 |
2010-02-25 | 3 205 |
2010-03-25 | 3 205 |
2010-04-25 | 3 205 |
2010-05-25 | 3 205 |
2010-06-25 | 3 205 |
2010-07-25 | 3 205 |
2010-08-25 | 3 205 |
2010-09-25 | 3 205 |
2010-10-25 | 3 205 |
2010-11-25 | 3 205 |
2010-12-25 | 3 201 |
Summa | 38 456 |
2:1 ap.1 | Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2008 | +/- 2009 | Int. 2010 | Kost. 2010 | +/- 2010 | Ack. +/- utgå. 2010 |
Offenligrättslig verksamhet | ||||||
Elektronisk kommunikation | 8 691 | -7 675 | 224 000 | 224 000 | 0 | 1 016 |
Post | 6 326 | -2 361 | 22 000 | 24 300 | -2 300 | 1 665 |
RTTE | 6 042 | -1 635 | 4 800 | 6 900 | -2 100 | 2 307 |
Elektroniska signaturer | 0 | 0 | 5 | 5 | 0 | 0 |
Summa | 21 059 | -11 671 | 250 805 | 255 205 | -4 400 | 4 988 |
Villkor
Elektronisk kommunikation
Post- och telestyrelsens verksamhet som bedrivs med stöd av lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation ska finansieras med avgifter enligt förordningen (2003:767) om finansiering av Post- och telestyrelsens verksamhet. Inkomsterna disponeras av myndigheten.
Post
Post- och telestyrelsens verksamhet som bedrivs med stöd av postlagen (1993:1684) ska finansieras med avgifter enligt förordningen (2003:767) om finansiering av Post- och telestyrelsens verksamhet. Inkomsterna disponeras av myndigheten.
RTTE
Radio- och teleterminalutrustning
Post- och telestyrelsens verksamhet som bedrivs med stöd av lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning ska finansieras med avgifter enligt förordningen (2003:767) om finansiering av Post- och telestyrelsens verksamhet. Inkomsterna disponeras av myndigheten.
Elektroniska signaturer
Post- och telestyrelsens verksamhet som bedrivs med stöd av lagen (2000:832) om kvalificerade elektroniska signaturer ska delvis finansieras med avgifter enligt förordningen (2003:767) om finansiering av Post- och telestyrelsens verksamhet. Inkomsterna disponeras av myndigheten. För den del av verksamheten avseende elektroniska signaturer som inte täcks av avgifter ska Post- och telestyrelsen avräkna anslaget 2:1 Post- och telestyrelsen: Förvaltningskostnader för vissa myndighetsuppgifter, anslagsposten 1.
6.2 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna ej disponeras |
Verksamhet | Ink. tit. | +/- t.o.m. 2008 | +/- 2009 | Int. 2010 | Kost. 2010 | +/- 2010 | Ack. +/- utgå. 2010 |
Offenligrättslig verksamhet | |||||||
Obeställbara brev | 2811 | 0 | 0 | 250 | 250 | 0 | 0 |
Totalförsvar | 9453 | 0 | 0 | 100 000 | 100 000 | 0 | 0 |
Summa | 0 | 0 | 100 250 | 100 250 | 0 | 0 |
Villkor
Obeställbara brev
För det fall ett öppnat brev innehåller pengar som vid förvaringstidens utgång tillfallit staten ska dessa redovisas mot inkomsttitel 2811, Övriga inkomster av statens verksamhet.
Totalförsvar
Avgiftsuttaget för att finansiera åtgärder för att skydda elektroniska kommunikationer mot allvarliga hot och påfrestningar i fredstid som sker med stöd av lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation har fastställts till sammanlagt högst 100 000 000 kronor under 2010 (prop. 2009/10:1, utg.omr. 22, bet. 2009/10:TU1, rskr. 2009/10:117).
Avgiftsuttaget för 2010 fastställs enligt 37 § förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation. Avgifterna ska redovisas mot inkomsttitel 9453, Avgifter för telekommunikation.
Post- och telestyrelsen ska betala totalt 111 000 kronor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som abonnemangsavgift för det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Beloppet ska betalas efter fakturering från MSB.