
A2020/02621 (delvis)
Box 73
424 22 Angered
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2021 för Jämställdhetsmyndigheten och nedan angivna anslag.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Återrapportering
Myndigheten ska redovisa arbetet för att stödja ett likvärdigt regionalt arbete kring prostitution och människohandel.
3 | Uppdrag |
Prognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2021–2024 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den
5 februari
29 april
30 juli
25 oktober
Uppföljning av länsstyrelsernas länsstrategier för jämställdhetsintegrering
Jämställdhetsmyndigheten ska följa upp genomförandet av de länsstrategier för jämställdhetsintegrering som tagits fram vid varje länsstyrelse i enlighet med uppdraget (S2016/07873) och som i enlighet med regleringsbrevet för 2021 för länsstyrelserna gäller till och med 2022. Uppföljningen ska omfatta åren 2017–2021 och ske i samverkan med länsstyrelserna i syfte att bidra till ett gemensamt lärande. Uppdraget ska redovisas senast den 29 april 2022. Redovisningen ska omfatta slutsatser rörande lokal, regional och nationell nivå.
Demokratin 100 år 2021
Med anledning av att demokratin i Sverige fyller 100 år 2021 genomför regeringen en nationell satsning. Jämställdhetsmyndigheten ska medverka genom att, inom ramen för sina ansvarsområden, genomföra insatser och aktiviteter som uppmärksammar det demokratiska styrelseskicket och dess värden. I uppdraget ska Jämställdhetsmyndigheten samverka med Kommittén Demokratin 100 år (Ku 2018:02). Uppdraget ska redovisas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 7 april 2022.
Kunskapssammanställning om könsskillnader i utbildningsval
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att genomföra en sammanställning av befintlig forskning och kunskap om könsskillnader i utbildningsval. Skolan har en viktig uppgift i att bidra till att motverka begränsande könsmönster och att aktivt främja jämställdhet. Könsskillnader i utbildningsval är även en orsak till den könsuppdelade arbetsmarknaden. Det är därmed viktigt att arbeta brett och långsiktigt för att motverka bakomliggande normer och värderingar som leder till könsskillnaderna vad gäller utbildnings- och yrkesval. Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2022.
Jämställdhetsmyndigheten får för uppdragets genomförande använda 500 000 kronor under 2021. Uppdraget finansieras genom medel från anslag 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder inom utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2021. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2022. Senast vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Jämställdhetsintegrering i högskolor och universitet
Jämställdhetsmyndigheten ska stödja de statliga universiteten och högskolorna samt Chalmers tekniska högskola AB och Stiftelsen Högskolan i Jönköping i deras arbete med jämställdhetsintegrering under 2021 och 2022. I uppdraget ingår att erbjuda stöd i utvecklingen av arbetet, kompetenshöjande insatser och främjande av erfarenhetsutbyten mellan lärosäten samt att följa upp resultat och effekter av lärosätenas uppdrag avseende jämställdhetsintegrering. Det kan till exempel röra sig om att erbjuda lärosätena stöd i arbetet med att utarbeta eller revidera planer för jämställdhetsintegrering, så att de bidrar till resultat vad gäller verksamhetsutfall, rutiner och arbetssätt.
Jämställdhetsmyndigheten ska också erbjuda lärosätena stöd med att identifiera och sprida lärande exempel av metodutveckling samt göra målgruppsanpassade resultat av jämställdhetsintegreringsarbetet synliga och tillgängliga.
Stödet ska vara verksamhetsanpassat och utformas i dialog med de ovan nämnda lärosätena samt med andra för sektorn relevanta aktörer. Stödet ska även samordnas med och tillvarata erfarenheter från JiM-satsningen.
Två delredovisningar ska lämnas till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet med kopia till Utbildningsdepartementet) senast den 30 april 2021 och den 30 april 2022. Delredovisningarna ska utöver redovisning av stöduppdraget även innehålla en analys av lärosätenas resultat. En slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 30 april 2023.
Uppdrag om Pekingplattformen inom ramen för Gender Equality
Jämställdhetsmyndigheten ges i uppdrag att planera och genomföra nationella aktiviteter inom ramen för FN:s femåriga initiativ Generation Equality, genom att fortsatt belysa och sprida kunskap om Pekingplattformens syfte samt dess tolv sakområden. I genomförandet av uppdraget ska kopplingen till FN:s konvention om avskaffandet av all form av diskriminering av kvinnor (CEDAW) och Agenda 2030 synliggöras. Viktiga utgångspunkter är ekonomisk jämställdhet och mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. I uppdraget ingår även att anordna en eller flera aktiviteter som är särskilt riktade mot civilsamhället och arbetsmarknadens parter inklusive kvinnorörelsen med ett barn- och ungdomsfokus, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Avstämning ska ske med Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet) under arbetets gång och uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2022.
Jämställdhetsmyndigheten får för uppdragets genomförande använda 500 000 kronor under 2021. Uppdraget finansieras genom medel från anslag 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder inom utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2021. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2022. Senast vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Utbildningsinsatser till universitet och högskolor om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck
Jämställdhetsmyndigheten ska fortsatt erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare och andra utbildningsansvariga vid universitet och högskolor, i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (S2018/01831). Frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, däribland barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor, våld mot barn samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål och hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer ska ingå i uppdraget. Uppdraget ska planeras i samverkan med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Uppdraget ska genomföras i samverkan med Uppsala universitet där Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) finns och Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum) samt andra universitet och högskolor som Jämställdhetsmyndigheten och Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län bedömer relevanta. Jämställdhetsmyndigheten ska vidare inhämta synpunkter från Universitets- och högskolerådet och Socialstyrelsen.
Två kortfattade delredovisningar med fokus på dittills uppnådda resultat ska lämnas senast den 15 april 2022 och den 17 april 2023. Delredovisningarna ska utformas för att kunna användas som underlag för regeringens resultatredovisning i budgetpropropositionen. Jämställdhetsmyndigheten ska senast den 15 april 2024 lämna en samlad redovisning av uppdraget. Jämställdhetsmyndigheten ska i redovisningen av uppdraget särskilt belysa hur arbetet har bidragit till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
För uppdragets genomförande får Jämställdhetsmyndigheten under 2021 rekvirera 5 000 000 kronor, varav minst 4 000 000 kronor ska betalas ut till Uppsala universitet (NCK) och Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum) samt de övriga universitet och högskolor som Jämställdhetsmyndigheten och Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län bedömer relevanta att samverka med för att genomföra utbildningsinsatser och kunskapsstöd med nationell räckvidd.
Kostnaderna ska belasta utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisition ska lämnas senast den 1 december 2021. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammarkollegiet senast den 30 mars 2022. Senast samma datum ska Jämställdhetsmyndigheten lämna en ekonomisk redovisning till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Stärkt arbete mot prostitution och människohandel samt hedersrelaterat våld och förtryck
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att fortsatt fokusera på att stärka arbetet mot att barn och unga respektive vuxna utnyttjas i prostitution och människohandel. Jämställdhetsmyndigheten ska kartlägga förekomsten av, samt sprida kunskap om behov av särskilda insatser för både vuxna och barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och som utnyttjas inom prostitution eller utsätts för människohandel. Jämställdhetsmyndigheten ska inom uppdraget fokusera på att sprida kunskap om identifierade riskgruppers särskilda utsatthet, stödbehov och insatser, med inriktning på socialtjänsten och hälso- och sjukvård. Inom ramen för uppdraget ska Jämställdhetsmyndigheten också synliggöra personer med funktionsnedsättning och deras särskilda sårbarhet när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck och människohandel.
I genomförandet av uppdraget ska Jämställdhetsmyndigheten på lämpligt sätt ta tillvara på resultatet från den omfattningskartläggning av prostitution och människohandel myndigheten genomför inom pågående uppdrag (A2019/01571 och A2019/00873).
Uppdraget med att stärka arbetet med att förebygga och motverka att barn och unga utnyttjas i prostitution och utsätts för människohandel för samtliga ändamål ska utgå ifrån FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).
Utöver samverkan inom ramen för det Nationella Metodstödsteamet mot Prostitution och Människohandel ska Jämställdhetsmyndigheten samverka med bl.a. Socialstyrelsen, Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum), Nationellt Centrum för Kvinnofrid, Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor. I den del som rör barn och unga ska myndigheten även samråda med Barnombudsmannen. När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck ska samverkan ske med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Jämställdhetsmyndigheten ska i redovisningen av uppdraget särskilt belysa hur arbetet har bidragit till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
Jämställdhetsmyndigheten får för genomförandet av uppdraget använda högst 1 500 000 kronor under 2021. Totalt 500 000 ska belasta anslaget 5:2 Barnens rättigheter anslagspost 2 Bidrag till myndigheter under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg och 1 000 000 ska belasta utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisition ska lämnas senast den 1 december 2021. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2022. Senast samma datum ska Jämställdhetsmyndigheten lämna en ekonomisk redovisning till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Uppdrag om att följa upp jämställdhetspolitiska delmål
Jämställdhetsmyndigheten ska genomföra en uppföljning av utvecklingen i förhållande till det jämställdhetspolitiska delmålet ekonomisk jämställdhet. Uppföljningen av delmålen ska ta sin utgångspunkt i regeringens skrivelse (2016/17:10) och den senaste uppföljningen som gjordes av Jämställdhetsutredningen (SOU 2015:86). Jämställdhetsmyndigheten ska samverka med Kommissionen för jämställda livsinkomster i relevanta delar av uppföljningen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2022.
Uppdrag att vara strategisk myndighet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter
Jämställdhetsmyndigheten ska i egenskap av strategisk myndighet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter fortsatt integrera ett hbtq-perspektiv i ordinarie verksamhet. Insatser ska vid behov koordineras och genomföras tillsammans med övriga strategiska myndigheter, dvs. Barnombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen, Folkhälsomyndigheten, Migrationsverket, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens kulturråd och Statens skolverk. Jämställdhetsmyndigheten är sammankallande myndighet under 2021. Myndigheten ska även samverka med organisationer som företräder hbtq-personers rättigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2022.
Uppdrag om effektiva arbetssätt och metoder för informationsspridning gällande könsstympning av flickor och kvinnor
Jämställdhetsmyndigheten får i fortsatt uppdrag att i enlighet med regeringsbeslut II:10 från 28 juni 2018 (S2018/03926) inventera effektiva arbetssätt för attitydförändring och beteendeförändring gällande könsstympning av flickor och kvinnor och sprida dessa till relevanta aktörer. Samverkan ska ske med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Jämställdhetsmyndigheten ska senast den 28 februari 2022 lämna en samlad redovisning av uppdraget.
För uppdragets genomförande får Jämställdhetsmyndigheten använda 2 000 000 kronor under 2021. Uppdraget finansieras genom medel från anslag 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder inom utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslagspost 12 Jämställdhetsinsatser efter regeringsbeslut. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammarkollegiet. Rekvisitionen ska lämnas senast den 1 december 2021. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2022. Senast vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning ska hänvisa till det diarienummer som detta beslut har.
Tidigare lämnade uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Uppdrag | Uppdrag givet i | Avrapporteringstidpunkt |
Uppdrag om Istanbulkonventionen | Regleringsbrev 2020 samt regleringsbrev för 2021 avseende anslag 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder. | 2021-09-30 Jämställdhetsmyndigheten ska i redovisningen av uppdraget särskilt belysa hur arbetet har bidragit till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. |
Utbildningsinsatser och kunskapsstöd till universitet och högskolor i frågor som rör mäns våld mot kvinnor | S2018/01831 | 2021-04-15 |
Uppdrag att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande för praktik | Fi2018/01701 | Till Statskontoret 2021-01-15 |
Uppdrag att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2021–2023 | Fi2020/04960 | Till Statskontoret 2021-04-01 |
Uppdrag att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik | A2018/00925 | Till Statskontoret 2021-01-15 |
Uppdrag att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2021–2023 | A2020/02583 | Till Statskontoret 2021-04-01 |
Uppdrag att stärka arbetet mot att barn och unga respektive vuxna utnyttjas i prostitution och människohandel samt kartlägga omfattningen av prostitution och människohandel | A2019/01571 A2019/00873 | 2021-06-30 |
Uppdrag om att följa upp jämställdhetspolitiska delmål | Regleringsbrev 2019 | 2021-01-31 |
Uppdrag om Pekingplattformen | Regleringsbrev 2019 | 2021-04-30 |
Uppdrag att vara strategisk myndighet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter | Ku2018/01458 | 2020-02-22 samt 2021-03-13 |
Uppdrag att utveckla och tillämpa en modell för systematiskt erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering | A2020/00442 | 2021-03-31 samt 2022-03-31 |
Uppdrag om ökad upptäckt av våld m.m. 2019–2021 | A2019/01517 | 2022-03-31 |
Uppdrag att identifiera och utveckla arbetssätt för att kommuner ska kunna sprida information om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck med anledning av utbrottet av covid-19 | A2020/01001 | 2021-02-26 |
Uppdrag att kartlägga hur uppgifter om våld eller andra övergrepp beaktas i mål om vårdnad, boende eller umgänge | A2020/01054 | 2021-12-31 |
Uppdrag att utveckla ett nationellt samordnat stöd till ungdomar som varken arbetar eller studerar | Ku2019/00758 Ku2020/01216 | 2021-05-14 |
Uppdrag att genomföra en förstudie om delaktighet och deltagande i den lokala demokratin | Ku2020/01402 | 2021-03-03 |
Uppdrag om utveckling av samordning avseende våldsförebyggande insatser | A2020/01468 | 2021-03-31 |
Uppdrag att inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention | 2020/06171 | 2021-09-01 samt 2023-09-01 |
Uppdrag att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter | A2020/02041 | Delredovisning 2021-04-19, 2022-04-19, 2023-04-19, 2024-04-19, 2025-04-18 och slutredovisning 2026-04-17 |
Uppdrag att kartlägga forskning om samband mellan jämställdhet i arbetslivet och psykisk ohälsa | Regleringsbrev 2020 | 2021-02-19 |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering
3:2 | Jämställdhetsmyndigheten (Ramanslag) |
Disponeras av Jämställdhetsmyndigheten | 75 573 |
ap.1 | Jämställdhetsmyndigheten (ram) | 75 573 |
Villkor för anslag 3:2
ap.1 Jämställdhetsmyndigheten
Anslaget får användas för Jämställdhetsmyndighetens förvaltningsutgifter.
3:3 | Bidrag för kvinnors organisering (Ramanslag) |
Disponeras av Jämställdhetsmyndigheten | 28 163 |
ap.1 | Bidrag för kvinnors organisering (ram) | 28 163 |
Villkor för anslag 3:3
ap.1 Bidrag för kvinnors organisering
Från anslagsposten finansieras utgifter för statsbidrag för kvinnors organisering i enlighet med förordningen (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2021 | Indrag av anslagsbelopp |
3:2 Jämställdhetsmyndigheten | |||
ap.1 | 2 267 | 3 % | 0 |
3:3 Bidrag för kvinnors organisering | |||
ap.1 | 0 | Inget | 0 |
4.3.5 | Beställningsbemyndiganden |
Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering
Anslag/ap | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 - | |
Bemyndigande | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Infriade åtaganden | Slutår | |
3:3 Bidrag för kvinnors organisering | |||||
ap.1 | 28 163 | 28 163 | 2022 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneram och krediter |
Låneram för verksamhetsinvesteringar | 15 000 |
Räntekontokredit | 10 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2021-01-25 | 6 298 |
2021-02-25 | 6 298 |
2021-03-25 | 6 298 |
2021-04-25 | 6 298 |
2021-05-25 | 6 298 |
2021-06-25 | 6 298 |
2021-07-25 | 6 298 |
2021-08-25 | 6 298 |
2021-09-25 | 6 298 |
2021-10-25 | 6 298 |
2021-11-25 | 6 298 |
2021-12-25 | 6 295 |
Summa | 75 573 |
3:2 ap.1 | Jämställdhetsmyndigheten |