1. Upplåning enligt budgetlagen
Myndigheten ska under 2019 ta upp och förvalta lån enligt 5 kap. budgetlagen (2011:203).
2. Utlåning och aktuella ramar till myndigheter m.m.
Myndigheten ska halvårsvis redovisa utlåning och aktuella ramar till myndigheter, affärsverk och statliga bolag m.fl. Redovisningen ska indelas efter 1) låneramar (7 kap. 1 § budgetlagen), 2) räntekontokrediter (7 kap. 4 §), 3) övriga kreditramar som beslutas särskilt av riksdagen (7 kap. 6 §) uppdelat på låneramar respektive övriga krediter samt 4) utomstatlig utlåning (6 kap. 3 §). Redovisningarna ska lämnas senast den 1 februari och den 9 augusti 2019 till regeringen (Finansdepartementet).
3. Anslagsprognoser m.m.
Myndigheten ska redovisa prognoser för anslagsbelastningen och för avgiftsintäkter som disponeras av myndigheten med tillhörande kommentarer för 2019–2022. Prognoserna för anslagsbelastningen ska redovisas i statsbudgetsystemet Hermes. Prognoserna ska kommenteras i förhållande till föregående prognostillfälle, till tillgängliga och beräknade medel samt till utfallet för 2018. Av kommentarerna ska det framgå vilka antaganden som använts i prognosen och eventuella osäkerhetsfaktorer. Vid väsentliga prognosavvikelser ska myndigheten även ange orsakerna till dessa, samt vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att verksamheten ska bedrivas inom ramen för tilldelade medel. Prognoserna ska lämnas senast
- 17 januari,
- 15 februari,
- 2 maj,
- 29 juli, och
- 25 oktober.
Vid prognostillfällena den 15 februari och 25 oktober ska även en prognos lämnas för användningen av medel ur Kärnavfallsfonden för 2019. Redovisningen i februari ska även innehålla en ekonomisk redovisning av hur medlen har använts 2018 och redovisningen i oktober ska även innehålla en prognos för 2020–2022. Prognoserna avseende användningen av medel från Kärnavfallsfonden lämnas till regeringen (Miljö- och energidepartementet).
4. In- och utlåning, statsskuldsdispositioner och räntor på statsskulden
Utfall och prognoser avseende myndigheters med fleras in- och utlåning i Riksgäldskontoret, statsskuldsdispositioner och räntor på statsskulden ska redovisas på begäran till Finansdepartementet. Myndigheten ska redovisa de viktigaste antaganden som prognoserna bygger på samt utförligt redovisa och kommentera de poster under in- och utlåning, statsskuldsdispositioner respektive räntor på statsskulden som uppvisar avvikelser jämfört med tidigare prognoser och år. Myndigheten ansvarar för bevakning och analys av dessa områden på kort och medellång sikt. Utöver prognostillfällena ska myndigheten vid behov redovisa ny information som kan ha påverkan på statens utgifter eller på förvaltningen av statsskulden. För områden där särskilt hög prognososäkerhet föreligger ska myndigheten vid behov komplettera sina prognoser med scenarioanalyser.
Myndigheten ska dessutom så snart som möjligt, i särskild ordning, informera och beskriva konsekvenserna för regeringen i de fall myndigheten avser att genomföra förändringar av låneplanen för statsskulden som bedöms få till följd att utgifterna på anslaget räntor på statsskulden överskrider tillgängliga medel för budgetåret, exkl. medgivet överskridande.
I samband med de prognoser Riksgäldskontoret publicerar avseende statens lånebehov ska jämförelser göras mellan myndighetens lånebehovsprognos och de senaste publicerade lånebehovsprognoserna från regeringen, Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket. Skillnaderna ska, så långt det kan göras med beaktande av olikheter i metod och syfte, analyseras och redovisas.
5. Krediter AB Svensk Exportkredit
Riksdagen har för 2019 bemyndigat regeringen att besluta att AB Svensk Exportkredit (SEK) får ta upp lån för systemet med statsstödda exportkrediter (det s.k. CIRR-systemet) i Riksgäldskontoret som, inklusive. tidigare gjord upplåning, får uppgå till högst 125 miljarder kronor. SEK:s avrop under låneramen ska göras med rimlig framförhållning. Lånen kan vara omsättningsbara. Villkoren för lånen ska regleras genom avtal mellan Riksgäldskontoret och SEK. För låneramen ska en avgift tas ut som täcker Riksgäldskontorets administrativa kostnader. Riksgäldskontoret ska, bl.a. baserat på uppgifter från SEK, lämna ett underlag med redovisning av hur lånen utnyttjats, hur SEK:s exportfinansiering utvecklats och hur regeringens åtgärder har påverkat SEK:s möjligheter på kreditmarknaden. I underlaget ska också bedömda risker förenade med låneramen ingå. Redovisning ska lämnas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 15 mars och den 5 augusti 2019. I övrigt gäller regeringens bemyndigande från den 5 februari 2009 oförändrat.
6. Kreditrisker Statens järnvägar
Myndigheten ska rapportera kreditriskerna i den övertagna obligationsportföljen från affärsverket Statens järnvägar. Rapporteringen ska innehålla en beräkning av de förväntade förlusterna för obligationerna och en kvalitativ beskrivning av riskerna i de derivatinstrument som ingår i portföljen. Utöver denna årliga rapportering ska väsentliga förändringar i risk inrapporteras. Redovisning ska lämnas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 29 november 2019.
7. Låneram Kungliga Operan AB
Myndigheten ska åt Kungliga Operan AB tillhandahålla en låneram om maximalt 126 miljoner kronor för investeringar i vissa byggnadsanknutna inventarier som ägs av Kungliga Operan AB.
8. Låneram Kungliga Dramatiska Teatern AB
Myndigheten ska åt Kungliga Dramatiska Teatern AB tillhandahålla en låneram om maximalt 70 miljoner kronor för att finansiera en renovering av stora scenens övermaskineri.
9. Indikatorer för resultatuppföljning
Myndigheten ska lämna en uppdaterad redovisning av indikatorer avseende utfallet i statens betalningsmodell samt garanti- och utlåningsverksamheten för 2016, 2017 och 2018. Uppdraget redovisas till regeringen (Finansdepartementet) senast den 18 april 2019.
10. Utsläppsrätter
Myndigheten ska redovisa antalet utsläppsrätter (EUA och EUAA) som auktionerades ut under föregående år inom EU:s system för handel med utsläppsrätter. De totala intäkterna från auktionering av utsläppsrätter (EUA och EUAA) ska också redovisas i både svenska kronor och euro. Uppdraget redovisas till regeringen (Miljö- och energidepartementet) senast den 31 maj 2019.
11. Preciserad inriktning för arbetet med civilt försvar
I arbetet med civilt försvar ska särskilt följande områden prioriteras:
- Planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster.
- Stärka arbetsformer, inklusive utrustning och tekniska system, för samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap.
- Planering för att kunna verka från alternativ eller skyddad ledningsplats.
Vidtagna åtgärder och uppnådda resultat ska redovisas inom ramen för uppdraget om Planeringsanvisningar för det civila försvaret (Ju2015/09669/SSK) till regeringen (Finansdepartementet med kopia till Justitiedepartementet) senast den 22 februari 2020.
12. Moderna beredskapsjobb
Myndigheten ska senast den 5 april 2019 till Statskontoret redovisa hur myndigheten under 2018 har bidragit till att anställa personer vid myndigheten som står långt från arbetsmarknaden, inklusive nyanlända (moderna beredskapsjobb). Redovisningen ska ske enligt närmare instruktion från Statskontoret.
13. Krediter för rundradiokontot och public service-kontot
Myndigheten ska under 2019 tillhandahålla en kredit för rundradiokontot som högst uppgår till 250 000 000 kronor för att hantera eventuella underskott på kontot. Myndigheten ska under 2019 vidare tillhandahålla en kredit för public service-kontot som högst uppgår till 250 000 000 kronor för att täcka ett eventuellt underskott när saldot från rundradiokontot förs över till public service-kontot.
14. Krishanteringsgrupp för centrala motparter
Riksgäldskontoret ska, i sin egenskap av garantimyndighet enligt 1 § förordningen (2007:1447) med instruktion för Riksgäldskontoret och av resolutionsmyndighet enligt lagen (2015:1016) om resolution, delta i den krishanteringsgrupp (Crisis Management Group) för den centrala motparten Nasdaq Clearing AB som Finansinspektionen i regleringsbrev den 19 juni 2019 har fått i uppdrag att inrätta och leda (Fi2019/02441/FPM). Riksgäldskontoret får i ovannämnda egenskap även delta i krishanteringsgrupper för utländska centrala motparter i den mån myndigheten inbjuds att delta i sådana grupper.
Uppdrag lämnade i regleringsbrev för budgetåret 2018 för Riksgäldskontoret och vilka ska redovisas under 2019 (Fi2017/04757/RS)
Preciserad inriktning för arbetet med civilt försvar
Vidtagna åtgärder och uppnådda resultat ska redovisas inom ramen för uppdraget om Planeringsanvisningar för det civila försvaret (Ju2015/09669/SSK) till regeringen (Finansdepartementet med kopia till Justitiedepartementet) senast den 22 februari 2019.