1. Myndighetens prognoser och medelfristiga kalkyler för den ekonomiska utvecklingen ska vara tillförlitliga som beslutsunderlag. Med detta avses dels att prognoserna ska ha en hög precision, givet de metoder som finns tillgängliga och saknar omotiverade systematiska fel, dels att analysen ska vara förankrad i nationalekonomisk teori och empiri.
Myndigheten ska senast den 30 april 2019:
- redovisa och analysera prognosprecisionen,
- analysera och kommentera prognosavvikelser,
- kommentera eventuella tendenser till systematiska fel,
- belysa den osäkerhet som prognoserna är behäftade med,
- redovisa hur prognoserna görs tillgängliga, och
- redovisa hur prognosmetoderna dokumenteras.
Myndigheten ska, i samband med att myndigheten presenterar sina prognoser, göra en prognosjämförelse med andra prognosmakare, däribland regeringen. I analysen av prognosavvikelserna ska även regeringens prognosavvikelser ingå. Prognosavvikelserna ska därtill jämföras med andra prognosmakares avvikelser.
2. Myndigheten ska i samband med publicering av sina prognoser redovisa en prognos av de offentliga finanserna, med en fyraårig horisont (inklusive 2018), som beaktar förslag i propositioner och aviseringar i den ekonomiska vårpropositionen och i budgetpropositionen. Prognosen ska vara väl genomarbetad och redovisningen ska vara tydlig och utförlig. Redovisningen ska bl.a. innehålla beräkningsförutsättningar och en variabeluppsättning som möjliggör jämförelser med regeringens prognoser.
3. Myndigheten ska analysera budgetutrymmet med utgångspunkt i det finanspolitiska ramverket.
4. Myndigheten ska göra en kvantitativ bedömning av de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet. Bedömningen ska omfatta ett antal scenarier som illustrerar under vilka omständigheter som de offentliga finanserna kan anses vara långsiktigt hållbara. Myndigheten bör lyfta fram de utmaningar som bedöms vara av särskild vikt för de offentliga finansernas långsiktiga utveckling och analysera olika alternativ för att möta dessa.
5. Myndigheten ska i arbetet med den årliga rapporten om miljöpolitikens samhällsekonomiska aspekter ge Naturvårdsverket tillfälle att lämna synpunkter på rapporten. Eventuella avvikande meningar ska framgå av rapporten. Rapporten ska bl.a. behandla den ekonomiska politikens kort- och långsiktiga effekter på möjligheterna att uppfylla de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen och på en i övrigt miljömässigt hållbar utveckling. Rapporten ska publiceras senast den 31 december 2019.
6. Myndigheten ska i rapporten om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen analysera bl.a. sambanden mellan arbetslöshet, sysselsättning och löner. Det är av särskild vikt att myndigheten utför en analys av lönenivåns respektive lönestrukturens samband med arbetslöshet och sysselsättning. Vid framtagandet av rapporten ska relevanta jämställdhetsaspekter beaktas. Myndigheten ska efter att ha inhämtat synpunkter från Medlingsinstitutet besluta om rapportens utformning och publiceringstidpunkt med hänsyn till avtalsförhandlingarna.
7. Myndigheten ska under vissa förutsättningar till Regeringskansliet (Finansdepartementet) lämna en skriftlig bedömning av om kriterierna enligt 5 § andra stycket lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete är uppfyllda. En sådan bedömning ska lämnas inom tre veckor efter det att ett sammanvägt mått på svenska hushålls och företags syn på ekonomin understigit sitt historiska medelvärde med mer än två standardavvikelser (vilket för närvarande motsvarar att myndighetens barometerindikator understigit värdet 80). En bedömning ska även lämnas när systemet för stöd vid korttidsarbete tillämpats under sex månader.
8. Myndigheten ska branschfördela de långsiktiga makroekonomiska scenarier som tas fram av Regeringskansliet. Syftet är att beräkna produktion och sysselsättning i olika branscher samt import, utifrån de makroekonomiska scenarierna. Myndigheten ska genomföra uppdraget i dialog med Regeringskansliet (Finansdepartementet) och redovisa resultaten till regeringen (Finansdepartementet) efter överenskommelse med Regeringskansliet.