Ekobrottsmyndigheten ska, när det gäller brott enligt lagen (2014:307) om straff för penningtvättsbrott och lagen (2002:444) om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall redovisa uppgifter om:
- antalet misstänkta personer som har lagförts,
- antalet beslut i åtalsfrågan uppdelat på beslut som innebär att åtal har väckts, åtalsunderlåtelse har meddelats, strafföreläggande har utfärdats, åtal inte har väckts på grund av att brott inte kan bevisas respektive åtal inte har väckts av andra skäl,
- antalet beslut att inte inleda respektive att lägga ned en förundersökning,
- antalet inkommande och utgående framställningar om internationellt straffrättsligt samarbete,
- antalet beslut om penningbeslag, beslag, förvar, kvarstad och förverkande i sådana ärenden, och
- antalet ärenden om dispositionsförbud uppdelade på fastställda respektive upphävda beslut.
Ekobrottsmyndigheten ska i årsredovisningarna för 2017-2020 redovisa hur myndigheten har arbetat, både på egen hand och i samverkan med Skatteverket, för att förstärka och intensifiera arbetet med att bekämpa skattebrott, skattefusk och skatteundandraganden samt vilka effekter vidtagna åtgärder har fått. Vidare ska Ekobrottsmyndigheten redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att utveckla samverkan med Skatteverket på detta område.
Ekobrottsmyndigheten ska redovisa hur myndighetens samarbete med Finansinspektionen har utformats för att underlätta utredningar om marknadsmissbruk enligt 3 kap. 14 § lagen (2016:1306) med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning. Myndigheten ska lämna en bedömning av vilka effekter vidtagna åtgärder har fått när det gäller utredning och lagföring.
Ekobrottsmyndigheten ska redovisa prognoser för 2018-2021 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras i förhållande till föregående prognostillfälle samt till tillgängliga och beräknade medel enligt budgeten. Av kommentarerna ska framgå vilka antaganden som använts i prognosen, vilka osäkerhetsfaktorer som finns och vad som har orsakat eventuella förändringar. Om prognosen visar på underskott ska myndigheten redovisa vilka åtgärder som har vidtagits eller planeras vidtas för att verksamheten ska kunna bedrivas inom ramen för tilldelade medel samt vilka konsekvenserna blir för verksamheten till följd av dessa åtgärder. Prognoserna lämnas i Hermes senast den
17 januari,
16 februari,
2 maj,
29 juli och
8 november.