
S2021/04815 (delvis)
S2021/08111 (delvis)
171 82 Solna
Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2022 för Folkhälsomyndigheten.
VERKSAMHET
1 | Mål och återrapporteringskrav |
Folkhälsomyndigheten ska redovisa hur myndigheten har eller planerar att ta tillvara på strukturer, arbetssätt och metoder samt förvalta erfarenheter som myndigheten fått under pandemin.
Folkhälsomyndigheten ska övergripande redovisa, utifrån myndighetens utmaningar och förutsättningar, hur myndigheten arbetat för att stärka sin informationssäkerhet och för hur den planerar för att möta framtida behov, bl.a. utifrån aktuella digitaliseringsinitiativ.
Folkhälsomyndigheten ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.
Folkhälsomyndigheten ska med utgångspunkt från stödstrukturen för det nationella folkhälsoarbetet redovisa vilka av de av riksdagen beslutade folkhälsopolitiska målområdena som har bäring på hållbar regional utveckling.
3 | Uppdrag |
De regeringsuppdrag som tas upp i regleringsbrevet kan enligt särskild överenskommelse mellan Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten rapporteras vid annan tidpunkt än vad som anges nedan, dock ej senare än två veckor efter den angivna tidpunkten.
Redovisningarna av de nya uppdrag som ges i detta regleringsbrev ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten.
Nya och ändrade uppdrag
1. Prognoser
Myndigheten ska redovisa prognoser för 2022–2025 vid nedanstående prognostillfällen för de anslag som myndigheten disponerar. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den
- 7 februari
- 27 april
- 29 juli
- 28 oktober
2. Insatser för att förebygga spelproblem
Folkhälsomyndigheten ska genomföra insatser för att förebygga spelproblem. I uppdraget ingår att utveckla och sprida det nationella kunskapsstödet om spelproblem samt verka för samordning på nationell nivå. I uppdraget ingår även att i samverkan med länsstyrelserna stödja genomförandet av lagändringarna i socialtjänstlagen (2001:453) och hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) avseende spelmissbruk. Folkhälsomyndigheten ska senast den 1 mars 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet). För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 5 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 2:5 Åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel, anslagsposten 12 Insatser för att förebygga spelberoende.
3. Analys av befolkningsstudie om spel
Folkhälsomyndigheten ska göra fördjupade analyser av Swelogs 2021 och det kompletterande material som samlats in om barn och föräldrar samt kommunicera resultaten till relevanta målgrupper. Analyser och kommunikation ska särskilt beakta barnperspektivet. Folkhälsomyndigheten ska också fördjupa kunskapen om grupper som löper särskilt förhöjd risk att drabbas av spelproblem utifrån kompletterande kvalitativt material. Folkhälsomyndigheten ska även belysa konsekvenser av covid-19 och vid behov föreslå åtgärder som stärker spelförebyggande arbete utanför spelmarknaden. Folkhälsomyndigheten ska senast den 1 mars 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet). För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 3 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 2:5 Åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel, anslagsposten 1 Del till Kammarkollegiet. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning av medel ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten.
4. Childhood Obesity Surveillance Initiative
Folkhälsomyndigheten ska möjliggöra att det svenska bidraget till Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) för 2021 och 2022 genomförs och rapporteras in till WHO Europa. Folkhälsomyndigheten ska senast den 1 mars 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet). För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 2 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagsposten 18 God vård och folkhälsa. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning av medel ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten.
5. Uppdrag att genomföra en kartläggning av rådgivning och stöd via telefon och webb inom narkotika- och dopningsområdet m.m.
Folkhälsomyndigheten ska genomföra en kartläggning av rådgivning och stöd via telefon och webb inom narkotika- och dopningsområdet. I uppdraget ingår att kartlägga utbudet av befintliga stödlinjer inom området, inhämta erfarenheter från närliggande områden samt beskriva olika aktörers uppfattningar om behovet. I uppdraget ingår även att bedöma om befintligt stöd inom narkotika- och dopningsområdet området bör kompletteras av ett nationellt tillgängligt och rådgivande stöd som vänder sig till både användare av narkotika och dopning samt anhöriga och närstående. Folkhälsomyndigheten ska i så fall föreslå hur ett sådant nationellt stöd bör organiseras. Myndigheten ska redovisa eventuella konsekvenser, inklusive kostnadsberäkningar, av genomförande av eventuella förslag. Folkhälsomyndigheten ska senast den 1 mars 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet). För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 1 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 2:5 Åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel, anslagsposten 1 Del till Kammarkollegiet. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning av medel ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten.
6. Uppdrag att fördela organisations- och verksamhetsbidrag till nationella föreningar som arbetar med samverkan mellan brukar-, patient- och anhörigorganisationer inom området psykisk hälsa
Folkhälsomyndigheten får fördela 7 000 000 kronor under 2022 i organisations- och verksamhetsbidrag till nationella föreningar som arbetar med samverkan mellan brukar-, patient- och anhörigorganisationer inom området psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten ska senast den 30 april 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet) Redovisningen ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten. För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 7 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 1:8 Bidrag till psykiatri, anslagsposten 4 Del till Folkhälsomyndigheten.
7. Ändring av uppdrag om ett stärkt och utvecklat arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Regeringen har den 27 maj 2021 gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att stärka och utveckla det nationella arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (S2021/04606). Uppdraget ändras såtillvida att det i uppdraget ska ingå att utveckla samverkansstrukturer inom området och ge stöd till myndigheter, regioner, kommuner och andra berörda aktörer i syfte att implementera den nationella strategin inom området och kommande handlingsplan. Folkhälsomyndigheten ska lämna en del- eller slutredovisning av uppdraget till regeringskansliet (Socialdepartementet) i enlighet med vad som framgår i ovan nämnda regeringsbeslut. För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 2 500 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård, anslagspost 33 Förlossningsvård och kvinnors hälsa. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning av medel ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten samt till diarienumret för uppdraget som gavs den 27 maj 2021.
8. Medverkan i arbetet för enklare företagande inklusive minskat och förenklat uppgiftslämnande
De uppgiftskrav och föreskrifter som Folkhälsomyndigheten ansvarar för utifrån sitt ansvarsområde är centrala för vissa företag och Folkhälsomyndigheten ska därför bidra utifrån sitt ansvarsområde i förenklingsarbetet. Folkhälsomyndigheten ska verka för minskat och förenklat uppgiftslämnande i enlighet med förordningen (2018:1264) om digitalt inhämtande av uppgifter från företag. I relevanta delar ska Folkhälsomyndigheten samråda med Tillväxtverket i detta arbete. Folkhälsomyndigheten ska senast den 28 februari 2023 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Näringsdepartementet).
9. Konsekvenser av pandemin för barn
Folkhälsomyndigheten ska analysera och redogöra för konsekvenser för barn och ungas hälsa med anledning av covid-19-pandemin. Fokus ska ligga på att beskriva konsekvenser i hälsa för barn som lever i särskilt utsatta situationer. Inom ramen för uppdraget kan myndigheten lämna förslag på åtgärder för att minska de negativa konsekvenser för barn, bl.a. utifrån de folkhälsopolitiska målen och barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. I uppdraget ingår även att inhämta och redogöra för barns och ungas erfarenheter av hur pandemin har påverkat hälsan. Inom ramen för uppdraget ska Folkhälsomyndigheten föra dialog med Barnombudsmannen. Folkhälsomyndigheten ska senast den 31 mars 2024 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet med kopia till Arbetsmarknadsdepartementet). För uppdraget får Folkhälsomyndigheten under 2022 använda 1 000 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 5:2 Barnens rättigheter, anslagsposten 2 Bidrag till myndigheter. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisning av medel ska hänvisa till regleringsbrevet för budgetåret 2022 avseende Folkhälsomyndigheten.
10 Minskade utsläpp från tjänsteresor
Folkhälsomyndigheten ska redovisa hur den arbetar för att ta tillvara de erfarenheter av vad pandemin inneburit i fråga om minskade utsläpp från tjänsteresor. Myndigheten ska särskilt beskriva vad den kan göra för att fortsätta utveckla arbetssätt som innebär alternativ till fysiska möten och en allt mindre miljö- och klimatpåverkan, samtidigt som verksamhetens behov, myndighetens geografiska läge och andra förutsättningar beaktas. Myndigheten ska redovisa uppföljningsbara mål för resande för 2025 i förhållande till 2019 på ett sätt som leder till mindre miljö- och klimatpåverkan. Redovisningen ska ske inom ramen för myndighetens miljöledningsarbete i enlighet med vad som gäller enligt förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter samt genom deltagande i samverkansarbetet REMM som bedrivs vid Trafikverket.
Pågående uppdrag
Uppdrag | Uppdraget givet i | Avrapporteringstidpunkt |
Miljömålsrådet | regeringsbeslut M2018/01715 | |
Genomföra kunskapshöjande insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention i syfte att bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid | regeringsbeslut S2018/03915, regleringsbrev för 2020, regeringsbeslut S2021/05130 | Den 30 april 2022 |
Uppdrag att stödja kunskapsutveckling på regional och lokal nivå inom området psykisk hälsa | regleringsbrev för 2018 samt 2020 | Delredovisning den 30 april 2022, slutredovisning den 30 april 2023 |
Uppdrag att inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention | regeringsbeslut S2020/06171 | Delredovisning den 31 december 2021, slutredovisning den 1 september 2023 |
Uppdrag angående en nationell stödlinje som riktar sig till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt anhöriga och närstående | regeringsbeslut S2021/04157 | Den 31 januari 2022 |
Uppdrag följa, utvärdera och stödja genomförandet av statens insatser inom området psykisk hälsa 2020–2023 | regeringsbeslut S2020/01044 | Delredovisning den 30 september 2022 samt den 30 september 2023, slutredovisning den 30 september 2024 |
Medel till ideella organisationer som arbetar med suicidprevention | regeringsbeslut S2018/03915, regleringsbrev för 2020 | Delredovisning den 30 april 2021 och den 30 april 2022, slutredovisning den 30 april 2023 |
Medel till föreningar som arbetar med samverkan mellan brukarföreningar inom området psykisk hälsa | regleringsbrev för 2021 | Den 30 april 2022 |
Insatser för att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck | regleringsbrev för 2021 | Den 1 mars 2022 |
Uppdrag att sammanställa, analysera och presentera statistik avseende dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar | regeringsbeslut S2021/04814 | Den 1 juni 2022 |
Uppdrag att genomföra insatser som syftar till att utveckla och förbättra tillgången till data avseende dopning och narkotika | regeringsbeslut S2021/05130 | Den 31 mars 2022 |
Uppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterade dödsfall | regeringsbeslut S2021/04815 | Delredovisning den 31 januari 2022 samt den 31 januari 2023, slutredovisning den 31 januari 2024 |
Uppdrag att stödja politiken inom områdena alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar | regeringsbeslut S2021/03343 | Redovisning 1 maj 2022 och därefter årligen under perioden 2023–2026 |
Utvecklingsprojekt inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet | regleringsbrev för 2021 | Den 31 mars 2022 |
Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för kommunala alkoholhandläggare | regeringsbeslut S2021/05130 | Den 1 oktober 2022 |
Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv | regleringsbrev för 2021 | Delredovisning den 31 mars 2022, slutredovisning den 31 mars 2023 |
Uppdrag att stödja STAD i det dopningsförebyggande arbetet, utvecklingen av metoden 100 % ren hårdträning och samordningen av nätverket PRODIS | regleringsbrev för 2021 | Delredovisning den 31 mars 2022, slutredovisning den 31 mars 2023 |
Insatser för att förebygga spelproblem | regleringsbrev för 2021 | Den 31 mars 2022 |
Uppdrag att genomföra en befolkningsstudie om spel | regleringsbrev för 2021 | Den 28 februari 2022 |
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion | regeringsbeslut S2021/03523, S2021/03523 | Delredovisning 30 september 2021, 31 januari 2023, slutredovisning den 31 januari 2024. |
Anvisningar för det civila försvaret för försvarsbeslutsperioden 2021–2025 | regeringsbeslut Ju2020/04658 | Årlig redovisning under åren 2021–2025 senast den 1 oktober |
Förbättra barns skydd mot smittsamma sjukdomar 2018–2020 | regeringsbeslut S2018/03919, S2020/02881, S2021/05130 | Den 1 mars 2022 |
Samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens | regeringsbeslut S2020/09284 | Delredovisning den 31 december 2021, 31 december 2022 samt den 31 december 2023, slutredovisning den 31 december 2024 |
Pilotstudie vissa antibiotika | regeringsbeslut S2018/03920 | Den 31 december 2021 samt slutrapport den 31 december 2022 |
Uppdrag om lagerhållning av antibiotika för beredskapsändamål | regeringsbeslut S2016/00236, S2019/00783, S2020/05404, S2020/05434 | Den 30 september 2023 |
Uppdrag för att stärka tillgången till äldre antibiotika | regeringsbeslut S2021/06172 | Den 1 november 2022 |
Internationellt arbete inom området antibiotikaresistens | regeringsbeslut S2021/01096 | Den 31 december 2024 |
Uppdrag att säkerställa tillgången på influensavaccin | regeringsbeslut S2017/01567, S2019/01222 | Löpande |
Upphandling och beredskapslagring av läkemedel | regeringsbeslut S2016/00236, S2019/00783 | 6 månader innan avtalstiden löper ut |
Uppdrag att föra en förteckning över föreskrifter som har meddelats med stöd av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen | regeringsbeslut S2021/02147, S2021/05258 | Delredovisning den 20:e varannan månad så länge covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen på serveringsställen gäller. |
Uppdrag att ta löpande ta fram scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver samt uppdraget angående smittskyddsåtgärder i samhället | regeringsbeslut S2020/08831, S2021/05258 | Delredovisning den 20:e varannan månad t.om. den 31 december 2021. |
Ändring av uppdrag att genomföra nationella informationsinsatser om vaccination mot covid-19 | regeringsbeslut S2020/09553 | Den 31 december 2022 |
Uppdrag att samordna, stärka och utveckla kommunikationsinsatserna riktade till allmänheten med anledning av coronapandemin | regeringsbeslut S2020/08106 | Den 31 december 2021 |
Uppdrag att bedöma och redovisa kommande behov av vaccin mot covid-19 | regeringsbeslut S2021/04816 | Kvartalsvis till och med år 2023. |
Administrera vidareföräljning av vaccin | regeringsbeslut S2020/07611, S2021/04598 | Den 31 december 2022 |
Uppdrag till Folkhälsomyndigheten att bedöma och redovisa överskott av vaccin mot covid-19 | regeringsbeslut S2021/06576 | Redovisning veckovis från och med den 1 oktober 2021 till och med utgången av år 2023. |
Uppdrag om test- och analyskapacitet avseende covid-19 | regeringsbeslut S2021/07150 | Delredovisning 30 april 2022, slutredovisning den 31 januari 2023. |
Uppdrag om systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken under 2021–2031 | regeringsbeslut S2019/02213, S2021/06595 | I samband med årsredovisning |
Fortsatt utredning om systematisk övervakning av SARS-CoV-2 i avloppsvatten | regeringsbeslut S2021/06570 | Den 1 april 2022 |
Uppdrag att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik 2021–2023 | regeringsbeslut A2020/02583 | Till Statskontoret senast |
Uppdrag att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande för praktik 2021–2023 | regeringsbeslut Fi2020/04960 | Till Statskontoret senast den 1 april 2022, den 1 april 2023, och den 15 februari 2024 |
Uppdrag att vidta fortsatta insatser för att stärka och utveckla kunskapen om hälsosituationen bland de nationella minoriteterna och urfolket samerna | regeringsbeslut S2021/06169 | Delredovisning senast den 1 oktober, under perioden 2022–2023, och slutredovisning den 1 oktober 2024 |
Uppdrag att genomföra en kartläggning av ungas psykiska hälsa och ohälsa | regeringsbeslut S2021/01354 | Den 1 juni 2023 |
Uppdrag att vara behörig myndighet enligt EU-förordningen om gemensam digital ingång | regeringsbeslut I2020/03233 och I2021/02831 | |
Uppdrag att främja en mer effektiv och enhetlig tillsyn enligt miljöbalken | regeringsbeslut M2020/01034 | Årliga delredovisningar den 31 december 2021, den 31 december 2022, och slutredovisning den 31 december 2023 |
Uppdrag att utreda åtgärder för att motverka och förebygga spridning av legionallabakterier från kyltorn | regeringsbeslut M2018/01633 | Den 30 juni 2022 |
Uppdrag om lagerhållning av antivirala medel | regeringsbeslut 2015/03628 | årlig rapport |
Insatser för att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck | regleringsbrev för 2021 | Den 1 mars 2022 |
Uppdrag om att möjliggöra arbete hemifrån vid statliga myndigheter | regeringsbeslut Fi2021/03909 | Ingen |
Uppdrag att medverka i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen | regeringsbeslut SB2021/01583 | Redovisning den 31 januari 2024, och därefter vartannat år |
FINANSIERING
4 | Anslag |
4.1 | Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
2:1 | Folkhälsomyndigheten (Ramanslag) |
Disponeras av Folkhälsomyndigheten | 511 173 |
ap.1 | Folkhälsomyndigheten (ram) | 503 119 |
ap.2 | Folkhälsomyndigheten – del till suicidprevention (ram) | 8 054 |
Villkor för anslag 2:1
ap.1 Folkhälsomyndigheten
Anslagsposten får användas för Folkhälsomyndighetens förvaltningsutgifter.
Folkhälsomyndigheten ska kunna använda och samverka med det gemensamma radiokommunikationssystemet Rakel. Folkhälsomyndigheten får använda totalt 211 200 kronor som abonnemangsavgift för detta system. Beloppet ska betalas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap efter fakturering.
ap.2 Folkhälsomyndigheten – del till suicidprevention
Medlen disponeras av Folkhälsomyndigheten för att finansiera kostnader vid Karolinska institutet för avdelningen Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP). Medlen ska utbetalas varje månad med en tolftedel av anslagsbeloppet till Karolinska institutets räntekonto i Riksgäldskontoret. NASP ska senast den 31 mars 2023 inkomma med en redovisning till Folkhälsomyndigheten där det ska framgå hur medlen för verksamhetsåret 2022 har använts. Medel som inte har förbrukats av NASP ska återbetalas till Folkhälsomyndigheten senast den 31 mars 2023.
2:2 | Insatser för vaccinberedskap (Ramanslag) |
Disponeras av Folkhälsomyndigheten | 120 500 |
ap.2 | Insatser vaccinberedskap – del till FOHM (ram) | 120 500 |
Villkor för anslag 2:2
ap.2 Insatser vaccinberedskap – del till FOHM
Folkhälsomyndigheten får använda medel för att hantera de kostnader som följer av avtal som myndigheten har slutit med vaccinproducenter avseende tillgång till vaccin vid influensapandemier. Folkhälsomyndigheten får även använda medel för förberedande åtgärder för att kunna ta emot vaccin vid en influensapandemi.
2:4 | Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar (Ramanslag) |
Disponeras av Folkhälsomyndigheten | 100 502 |
ap.2 | Insatser mot hiv/aids – del till Folkhälsomyndighetens disposition (ram) | 100 502 |
Villkor för anslag 2:4
ap.2 Insatser mot hiv/aids – del till Folkhälsomyndighetens disposition
Högst 21 000 000 kronor ska betalas ut i enlighet med förordningen (2006:93) om statsbidrag till verksamhet inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar till ideella organisationer som bedriver hivpreventivt arbete.
Högst 41 000 000 kronor ska betalas ut i enlighet med förordningen (2018:596) om statsbidrag till regionala och lokala ideella organisationer vars verksamhet är inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar.
Högst 13 502 000 kronor ska användas till finansiering av insatser på nationell nivå och till övergripande samordning och uppföljning m.m. Medlen får inte användas för Folkhälsomyndighetens egen löpande verksamhet.
Resterande medel får användas efter beslut av regeringen.
4.3 | Finansiella villkor |
4.3.1 | Finansiella villkor för anslag/anslagsposter |
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Anslag/ap | Anslagskredit | Anslagsbehållning som disponeras 2022 | Indrag av anslagsbelopp |
2:1 Folkhälsomyndigheten | |||
ap.1 | 15 093 | Allt | 0 |
ap.2 | 0 | 3 % | 0 |
2:2 Insatser för vaccinberedskap | |||
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
2:4 Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar | |||
ap.2 | 0 | Inget | 0 |
5 | Övriga villkor |
5.1 | Låneramar och krediter |
Låneram för verksamhetsinvesteringar | 85 000 |
Räntekontokredit | 48 051 |
Låneram för samhällsinvesteringar | |
- Låneram | 21 000 000 |
5.2 | Utbetalningsplan |
Utbetalningsdatum | Belopp |
2022-01-25 | 42 598 |
2022-02-25 | 42 598 |
2022-03-25 | 42 598 |
2022-04-25 | 42 598 |
2022-05-25 | 42 598 |
2022-06-25 | 42 598 |
2022-07-25 | 42 598 |
2022-08-25 | 42 598 |
2022-09-25 | 42 598 |
2022-10-25 | 42 598 |
2022-11-25 | 42 598 |
2022-12-25 | 42 595 |
Summa | 511 173 |
2:1 ap.1 | Folkhälsomyndigheten |
2:1 ap.2 | Folkhälsomyndigheten – del till suicidprevention |
6 | Avgifter och bidrag |
6.1 | Beräknad budget för avgiftsbelagd verksamhet där intäkterna disponeras |
Verksamhet | +/- t.o.m. 2020 | +/- 2021 | Int. 2022 | Kost. 2022 | +/- 2022 | Ack. +/- utgå. 2022 |
Avgiftsbelagd verksamhet | ||||||
Speciell diagnostik | 1 568 | -500 | 30 000 | 30 500 | -500 | 568 |
Offentligrättslig verksamhet | ||||||
Miljöavgifter enligt förordning 2014:425 | 51 | 650 | 1 940 | 2 200 | -260 | 441 |
Tobaksproduktdirektivet | 12 666 | 4 800 | 18 000 | 17 000 | 1 000 | 18 466 |
Summa | 12 717 | 5 450 | 19 940 | 19 200 | 740 | 18 907 |